November 27
Done
8. Waarom verliezen beleggers geld? | € 151.800

8. Waarom verliezen beleggers geld? | € 151.800

🎙️
Tegen dalende koersen kun je niks doen, maar wél hoe jij daar zelf mee omgaat. Onnodig verlies kun je voorkomen. Hoe? Discipline, geduld en keeping it simple zijn cruciaal. In deze aflevering legt Pim uit hoe je jezelf kunt wapenen tegen je eigen emoties, waarom vrouwen betere beleggers zijn dan mannen en hoe het kan dat de NASDAQ momenteel zo lekker gaat.

De beurs loopt ongeveer 6 maanden voor op de reële economie

De beurs en de economie zijn niet direct aan elkaar gekoppeld. Over het algemeen loopt de beurs 6 maanden voor op wat wij zelf ervaren in de economie. Onderstaande figuur laat dat mooi zien.
notion image
In 1998, drie jaar na het beëindigen van zijn voetbalcarriëre, gaat Van Basten met '50 miljoen gulden in zijn kontzak' naar ABN vermogensbeheer. Hij belegt dat volledige bedrag, omgerekend €23 miljoen, bij ABN. Lijkt een slim plan, tot het 11 september 2001 wordt. De aanslagen op de Twin Towers. De wereld raakt in paniek en beleggers dumpen massaal hun aandelen. Ook Van Basten ziet de koersen naar beneden schieten en maakt zich zorgen. 'Waarom bellen ze me niet? Ze weten toch ook dat ik het nieuws volg? Ze moeten toch op mijn geld passen? Het verstandig beleggen?' zo lezen we in Basta. De voormalige wonderspits belt zijn vermogensbeheerder op. Die legt hem uit dat ze door 'extreem weer' zijn gegaan en dat zijn vermogen ook een klap heeft gehad. Het advies is om even rustig te blijven, en de ontwikkelingen af te wachten. Dat doet Van Basten niet; hij stapt uit. Van zijn €23 miljoen is dan nog maar ongeveer €13 miljoen over. 'Wie zegt me dat er niet meer aanslagen komen? Nee, ik pak mijn verlies. En wel zo snel mogelijk. Redden wat er te redden valt. Met dat bedrag kan ik in ieder geval overleven. Met mijn gezin.'
Bovenstaande een stukje uit de biografie van Marco van Basten. In een hele korte tijd is hij 10 miljoen euro kwijt geraakt door één verkeerde beslissing. Als hij het erin had gelaten was het nu al meer dan verdubbeld.

Hoe kunnen beleggers geld verliezen als de markt gemiddeld elk jaar 7% omhoog gaat?

Beleggen blijft een risico. Hiermee bestaat de kans dat je geld verliest. Het is daarom belangrijk om te weten hoe anderen geld verliezen!
Geen onderzoek doen naar wat je koopt
Niet weten wat je koopt zorgt voor problemen. Het is zo belangrijk dat je begrijpt wat je koopt. Dat geldt niet alleen voor aandelen maar voor alle investeringen. Bitcoin vind ik een mooi voorbeeld. Eind 2017 heeft de koers even op 20.000 dollar gestaan. Er was een grote run op Bitcoin. Iedereen wilde het hebben. Het 20 uur Journaal opende er zelfs mee. Wie begrijpt Bitcoin echt? Er zijn een hoop mensen die daarmee geld hebben verloren.
Investeren op basis van geruchten en aandelentips van anderen. Doe altijd je eigen onderzoek.
Snel rijk willen worden
Snel geld verdienen bestaat niet. Als je even Googled kom je regelmatig artikelen en video's tegen met 'Dit aandeel moet je kopen' of 'Ik heb 120% winst gemaakt op x'. Trap daar niet in. De kans is groot dat daar tegenover veel verliezen staan. Ze verdienen misschien veel geld omdat iedereen de video's bekijkt.
In de afgelopen maanden heb ik veel mailtjes gehad over turbo's/sprinters en daytraden etc. Allemaal hefboomproducten om sneller geld te kunnen winnen. In de praktijk verlies je sneller.
Negeren van (transactie)kosten
Denk aan het compounding effect. Alle kleine beetjes helpen. Vooral beginnende beleggers letten weinig op de kosten. Beleggingsfondsen zijn ook goede voorbeelden die ik eerder heb besproken. Kijk goed naar de percentages die je betaalt ipv absolute getallen.
Te veel handelen zorgt vaak voor veel transactiekosten. Elke keer als je handelt heb je twee transacties; door het aandeel te verkopen en een ander aandeel te kopen.
Niet goed spreiden
Hier hebben we het in de vorige aflevering over gehad. Spreid minstens over meerdere sectoren. (zie aflevering 7)
Emoties nemen beslissingen over
Je emoties tonen maakt je mooi als mens maar bij beleggen creëren emoties vaak kostbare fouten die tot slechte beslissingen leiden. Dit is voor mij de grootste overwinning. Zorg dat je leert wat emotie in verschillende situaties met je doet. Ervaar de emotie en analyseer het waarom het je overkomt.
De aandelenbeurs is een psychologische wedstrijd. Verkopen tijdens een crash is de grootste fout die je kan maken. Vraag het maar aan Marco.
Gebrek aan geduld
Koop goede aandelen en wacht. Heb geduld! Niemand kan de koers van morgen of overmorgen voorspellen. De kans dat de koers omhoog gaat op lange termijn is wel groot.
Investeren complex maken
Hou het zo simpel mogelijk en investeer alleen in dingen die je begrijpt. Dit ben ik zelf steeds meer aan het doen. Langzaam ga ik mijn portfolio verkleinen om het nog simpeler te maken. Vermijd derivaten, kopen op margin, beleggen met geleend geld, opties, etc. Simpel betekent passief. Wie wil er nou niet geld verdienen zonder er iets voor te doen?

Emotiecurve van een belegger

notion image

Nieuws

De Amerikaanse technologiebeurs staat alweer 2,5% hoger dan het hoogste punt half februari. De corona crisis duwt de Nederlandse economie volgens DNB dit jaar in een diepe recessie. Het herstel volgt geleidelijk. In het basisscenario krimpt de economie dit jaar met 6,4% in het sombere scenario met 11,8%. De economie krijgt door de corona crisis dit jaar een klap die bijna twee keer zo hard is als tijdens de kredietcrisis van 2009. Er wordt een economische terugval verwacht naar het niveau van 2015.
Waarom stijgen dan toch de beurzen? De beurzen lopen altijd 6 maanden vooruit op de echte economie. Wordt er dan al een vaccin verwacht? Waar moet je anders met je geld heen? Dat noemen ze ook wel TINA (There is no alternative) genoemd. Spaargeld levert niks op, obligaties moet je soms zelf geld toeleggen. Vastgoed is ook heel duur.
Het is heel hard gegaan deze week. Er werd winst genomen van alle winnaars en daarmee werden de verliezers gekocht. Vastgoed, travel, banken en airlines schoten omhoog. In de Instagram stories hebben jullie ook deze week kunnen zien wat het voor effect heeft op mijn portfolio. Ik heb even een moment gehad dat ik met beide strategieën weer in de plus stond.

Portfolio

Transactie: Nee
Ontvangen dividend: € 116
Wells Fargo & Co = € 16 Is een Amerikaanse bank met haar hoofdkantoor in San Francisco. Het is de derde grootste bank van het land.
Unilever = € 33 Is een multinationale onderneming op het gebied van voedingsmiddelen, persoonlijke verzorging en schoonmaakartikelen. Unilever heeft een duale bedrijfsstructuur met zijn hoofdkantoor op twee locaties: Rotterdam en Londen.
Pfizer Inc. = € 31 Is gevestigd in New York en is een van de grootste farmaceutische bedrijven ter wereld. 50% van de omzet komt uit het thuisland.
Southern Co = € 36 Is een Amerikaanse holdingmaatschappij voor gas en elektriciteit, gevestigd in de zuidelijke Verenigde Staten. In Nederland noemen we het een nutsbedrijf.
Portfolio waarde: € 151.800

Reviews

[5-sterren van David.yc] Thanks voor de informatieve podcast! Ook leuk dat Milou telkens met vragen komt; zorgt toch namelijk voor een beetje extra uitleg over 't onderwerp. Ik vroeg me echter wel iets af: Welk(e) boek(en) heeft Pim gelezen die hem goed geholpen hebben m.b.t. bijvoorbeeld beleggingsstrategieën, de markt beter begrijpen, spreiding in meerdere aandelen/ETF's/Indexen? (Of heeft hij alles op internet gevonden?)
Het is lastig om aan te geven waar ik mijn informatie vandaan heb gehaald. Het afgelopen jaar heb ik allerlei bronnen gebruikt: Boeken, Youtube, artikelen, kranten, etc. In het begin leer je allemaal losse stukjes maar na een tijdje beginnen alle losse stukje een verband te krijgen. Vanaf dat moment ga je steeds sneller leren.

Hoi Pim en Milou, Ik heb afgelopen tijd met veel plezier jullie podcasts geluisterd. Echt super leuk en erg leerzaam. Ik had een vraag: als je de naam van een aandeel intypt in bijvoorbeeld degiro, dan krijg je deze vaak als optie in euro en in usd. Heb jij hier een voorkeur voor? En waarop baseer je dat? Groetjes, Joyce
Dit is een hele goede vraag. Bedrijven kunnen meerdere beursposities hebben. Ik geef altijd de voorkeur aan de ’thuis’ beurs. Er wordt dan gehandeld in de valuta van het bedrijf waardoor je minder last hebt van de valutakoers. En de handelsvolumes zijn veel hoger waardoor je sneller en makkelijker aandelen kan kopen en verkopen.
Shell is bijvoorbeeld een groot bedrijf dat op meerdere beurzen verhandelbaar is. Omdat het oorspronkelijk een Nederlands bedrijf is en het hoofdkantoor in Den Haag staat zou ik handelen met de Nederlandse AEX (EAM) in euros.
Soms kan het ook handig zijn om niet de thuisbeurs te kiezen. Ik doe dat bijvoorbeeld voor de Canadese Bank of Nova Scotia. In plaats van de Canadese beurs heb ik gekozen voor de NYSE beurs. Ik heb al meerdere bedrijven die genoteerd zijn aan NYSE waardoor ik niet nog een extra beurs erbij krijg waar ik voor moet betalen (€ 2,50 per jaar). En ze keren dividend uit, via de DEGIRO en het W8BEN formulier is het voor mij gunstiger om te handelen via een Amerikaanse beurs ipv een Canadese. Dit is uitzonderlijk. Probeer altijd te gaan voor de thuisbeurs.

Volgende week gaan we het hebben over 'Beurzen’. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.

Word Vriend

Vind je het leuk om ons te steunen als onafhankelijke podcast, gebruik te maken en mee te denken met de Portfolio Dividend Tracker? Voor €5 per maand krijg je toegang. Zeven dagen gratis proberen!
► Doe mee met Jong Beleggen: PortfolioDividendTracker.com

Pim's portfolio

► Bekijk mijn volledige aandelen portfolio: Portfoliodividendtracker.com/jongbeleggen

JB updates op Instagram

► @JongBeleggen op Instagram: Instagram.com/jongbeleggen