November 27
Done
9. Beurzen | € 149.400

9. Beurzen | € 149.400

🎙️
Vloeren vol schreeuwende, gefrustreerd telefonerende mannen in pak zijn helaas verleden tijd, tegenwoordig is de beurs een digitale marktplaats. Maar het is toch handig om te snappen wat daar precies gebeurt. In deze aflevering legt Pim je alles uit wat je moet weten over beurzen. Waarom kun je aandelen van grote bedrijven ook op beurzen in andere landen vinden, en welke moet je kiezen? Ook bespreken hij en Milou (het verlies van) Neerlands glorie: het heengaan van Unilever en het succes van Just Eat Takeaway.

Stukje geschiedenis

Hoe wij de beurs nu kennen heeft een Nederlands tintje. In 1608 heeft de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) de eerste aandelen ooit uitgegeven. Een groot aantal schepen werden uitgezonden om op zoek te gaan naar specerijen. Het was een lange tocht en niet alle schepen kwamen weer terug. Om dit te blijven bekostigen werd er geld opgehaald bij 'gewone' burgers. De buit werd uiteindelijk ook weer verdeeld onder iedereen. Rijkdom was toen niet alleen meer voor een klein groepje mensen. We spreken nu van de Gouden Eeuw.

Wat is een beurs?

Een effectenbeurs is een organisatie die het mogelijk maakt om effecten zoals aandelen en obligaties te verhandelen. Effecten zijn verhandelbare rechten die een financiële waarde vertegenwoordigen. Kopers en verkopers kunnen via de handelsfaciliteit die de effectenbeurs biedt hun waardepapieren aan elkaar aanbieden. Daarnaast maakt het de uitgifte van nieuwe effecten mogelijk en regelt het de uitkering van bijvoorbeeld dividend. Vroeger gebeurde dit op de beursvloer. Je kent de foto's wel met schreeuwende - voornamelijk mannen. Nu gaat alles digitaal en is een fysieke vloer niet meer nodig. Je kan een beurs zien als een uitgever.

De Nederlandse beurs: AEX

Nederland kent drie beurzen: AEX (Amsterdam Exchange Index), AMX (Amsterdam Midkap Index) en de AScX (Amsterdam Small Cap Index). Ze worden ook wel large, mid en smallcap genoemd. Alle drie zijn het indexen. Een index is een verzameling van bedrijven. Het wordt uitgedrukt in punten en niet in geld. Bijvoorbeeld in Nederland zitten er 25 bedrijven in de AEX. Niet alle bedrijven hebben dezelfde weging. Grotere bedrijven hebben een zwaardere weging tot maximaal 15%. Elk kwartaal vindt er een herweging plaats waarbij er bedrijven in en uit de index kunnen gaan.
De kleine beurzen zoals AMX en AScX zijn meer beweeglijk. Het is ook niet aan te raden om als beginnende belegger daarin te beleggen. Volumes zijn veel lager en de bedrijven worden door veel minder analisten gevolgd. De uitgever van de Nederlandse beurs is EuroNext.

Bekende grote beurzen

De Nasdaq, de Amerikaanse technologiebeurs en de NYSE, New York Stock Exchange zijn de grootste twee beurzen. Verder heeft elk land zijn eigen beurzen.
In deze podcast is al vaker de S&P 500 besproken. Dat is geen beurs waar je aandelen kan verhandelen. Het is een index samengesteld door kredietbeoordelaar Standard & Poor's. Door zijn brede samenstelling geeft het een betrouwbaar beeld van de ontwikkelingen op de Amerikaanse aandelenmarkt.

Aandeel identificatie

Elk aandeel heeft een uniek ISIN nummer. Wil je zeker weten of je het juiste aandeel hebt, kijk dan naar dit nummer. Een tijdje geleden gingen een hoop mensen hiermee in de fout omdat er ook nog een andere ZOOM bedrijf beursgenoteerd was. Een Chinees bedrijfje onder de naam Zoom Technologies verhandelde ineens heel veel aandelen, men verwarde dit bedrijf met het nu bekende Zoom Video Communications.
Naast het nummer heeft elk aandeel ook zijn eigen ticker symbol. Die van Shell is bijvoorbeeld RDSA. Unilever is UNA. Apple is AAPL. Facebook is FB.

Meerdere beursposities

Bedrijven kunnen meerdere beursposities hebben. Ik geef altijd de voorkeur aan de ’thuis’ beurs. Er wordt dan gehandeld in de valuta van het bedrijf waardoor je minder last hebt van de valutakoers.

Handelsvolumes

Meestal zijn de volumes hoger op een thuisbeurs. Dit is belangrijk om sneller en makkelijker aandelen te kunnen kopen en verkopen. Er is tenslotte meer handel. Je raakt makkelijker je aandelen kwijt en er zijn meer mensen die er een aantal te koop aanbieden.
Shell is bijvoorbeeld een groot bedrijf dat op meerdere beurzen verhandelbaar is. Omdat het oorspronkelijk een Nederlands bedrijf is en het hoofdkantoor in Den Haag staat zou ik handelen met de Nederlandse AEX (EAM) in euros.
Als je in DEGIRO zoekt op 'Shell' kom je A en B tegen. Het verschil tussen A en B aandelen heeft te maken met het belastingregime. A-aandelen vallen onder het Nederlandse belastingregime, de B-aandelen onder het Britse belastingregime.
De A-aandelen keren een dividend in EUR uit. Hierop is de Nederlandse bronheffing van 15% verschuldigd. De B-aandelen keren een dividend in pence uit.

Valutakosten en transactiekosten

Hou ook rekening met eventuele wisselkoerskosten voor de omzettting van ponden naar euro en omgekeerd. Die lopen soms hoog op bij aan- en verkoop (met afrekening in euro). En tot slot, wie de B-aandelen op de beurs van Londen zou kopen moet ook rekening houden met hogere transactiekosten.
Soms kan het ook handig zijn om niet de thuisbeurs te kiezen. Ik doe dat bijvoorbeeld voor de Canadese Bank of Nova Scotia. In plaats van de Canadese beurs heb ik gekozen voor de NYSE beurs. Ik heb al meerdere bedrijven die genoteerd zijn aan NYSE waardoor ik niet nog een extra beurs erbij krijg waar ik voor moet betalen (€ 2,50 per jaar). En ze keren dividend uit, via de DEGIRO en het W8BEN formulier is het voor mij gunstiger om te handelen via een Amerikaanse beurs ipv een Canadese. Dit is uitzonderlijk. Probeer altijd te gaan voor de thuisbeurs.

Beursgang

Waarom gaan bedrijven naar de beurs? Kapitaal ophalen en / of om als eigenaar flink te cashen. Het is voor beursgenoteerde bedrijven makkelijker om kapitaal op te halen. Het heeft namelijk te allen tijde een waardering. Bij oude bedrijven is de oprichter al lang weg of overleden waardoor het bedrijf van 'niemand' meer is. Held by Insiders wordt dat vaak genoemd. Veel bedrijven zijn in handen van instituties zoals een pensioenfonds of vermogensbeheerder.
Een beursnotering heeft ook nadelen. Alle cijfers moeten publiek bekend gemaakt worden en per kwartaal moet er een aandeelhoudersvergadering plaatsvinden waar verantwoording afgelegd moet worden. Als de aandeelhouders niet tevreden gehouden worden kunnen ze het management eruit zetten.

Openingstijden

Alle Nederlandse beurzen hebben dezelfde openingstijden. Van 's ochtends 9 uur t/m 's avonds half 6. Je kan alleen handelen als de beurs geopend is.

Prijs van een aandeel

De aandeelprijs zegt niets over de waarde van het bedrijf en ook niet of het goedkoop of duur is. Bij een beursgang wordt een waardebepaling van een bedrijf gedaan. Het percentage dat te koop aangeboden wordt in combinatie met het aantal aandelen dat wordt uitgegeven, bepaald uiteindelijk de koersprijs. Daarna bepaald de markt de prijs. De beurswaarde van het bedrijf is de aandeelprijs maal het aantal uitstaande aandelen.

Nieuws

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway is rond met zijn Amerikaanse branchegenoot Grubhub. De twee bedrijven gaan fuseren tot de grootste maaltijdbezorger ter wereld, buiten China. De beleggers vinden het geen goede aankoop. De koers zakte direct met 17%.
Matt Maloney, de oprichter en CEO van Grubhub heeft een vergelijkbaar pad als Jitse Groen doorlopen. Beide zijn de enige oprichter die nog aan het roer staan. Grubhub heeft 23% van de Amerikaanse markt in handen. Het krijgt nu 3 beursnoteringen in Amsterdam, Londen en Nasdaq. Dit zal zeker helpen om meer geld op te halen en populariteit.
Unilever wordt op papier een Brits bedrijf. Daarmee komt de macht in Londen te liggen. Het bedrijf zocht al langer naar een oplossing voor de complexe Britse-Nederlandse structuur. De voedingsdivisie blijft in Rotterdam gevestigd. Voor Unilever levert dit alleen maar voordelen op. Één beursnotering levert veel minder werk op. Een paar jaar geleden was het hier allemaal om te doen met de afschaffing van dividendbelasting door Mark Rutte.

Portfolio

Transactie: Ja
Just Eat Takeaway (7 stuks gekocht voor EUR 83,00) In Nederland bekend als Thuisbezorgd, is een Nederlands platform waarop je maaltijden kan bestellen. In 2000 opgericht door Jitske Groen, ondertussen hebben ze meer dan 13 bedrijven opgekocht. De meest recente is Just Eat en Grubhub.
Ontvangen dividend: € 194
Johnson & Johnson = € 12 Is een wereldwijd Amerikaans bedrijf dat actief is in de farmaceutische industrie, medische- en consumenten producten. Het is een van de grootste in de wereld.
AGNC Investment Corp = € 12 Is een REIT (real estate investment trust) in Amerika dat investeert in woninghypotheken.
United Parcel Service, Inc. = € 16 UPS is de grootste en oudste koeriersdienst ter wereld.
IBM Common Stock = € 40 International Business Machines is een bedrijf dat bij het grote publiek vooral bekend is vanwege de eerste IBM Personal Computer. Tot de kernactiviteiten van IBM behoren het ontwerpen en verkopen van computerhardware, -software, -technologie en dienstverlening in de IT-sector.
Exxon Mobil Corporation = € 31 Het is te vergelijken met Shell, maar dan een Amerikaanse oliemaatschappij. Een van de grootste ter wereld.
Microsoft Corporation = € 9 Is een Amerikaans bedrijf dat een breed scala aan computergerelateerde producten en diensten ontwikkelt, verspreidt, licentieert en ondersteunt. Ze zijn vooral bekend van Windows en Office (Word, Excel en Powerpoint). De oprichter is de bekende Bill Gates.
3M Co = € 23 Voorheen bekend als de Minnesota Mining and Manufacturing Company (vandaar de naam ;-), is een wereldwijd opererend innovatie/technologieconcern. Het eerste product was schuurpapier maar 3M is vooral bekend vanwege de Post-its en Scotch tape.
Mcdonald's Corp = € 22 I'm Lovin' It. Een Amerikaans bedrijf dat 's werelds grootste keten van hamburger- en fastfoodrestaurants is.
Main Street Capital Corporation = € 9 Een Amerikaanse financiële instelling dat kapitaal verstrekt aan bedrijven die daar normaal moeilijk aan kunnen komen.
Realty Income Corp = € 18 Is een REIT (real estate investment trust) die belegt in vrijstaande, single-tenant commercieel onroerend goed in Amerika en Engeland waarop huurovereenkomsten van toepassing zijn.
Portfolio waarde: € 149.400

Reviews

[Via de e-mail] Dag Pim, Misschien een vraag voor je podcast... Ikzelf ben pas 2 weken geleden beginnen beleggen, zonder enige voorkennis. Ik heb wel wat vrienden die het al een tijdje doen en me hierin bijstaan. Om het sneller te leren ben ik onmiddellijk met een effectieve portefeuille begonnen en dus geen simulatie... Dat is spannender en dus ook meer leerrijk. Dan nu mijn vraag. Hoe kan een beginnend belegger, met een kleine portefeuille zijn risico’s best spreiden. Ikzelf probeer nu met 3000 euro en koop dus geen 10x300 euro verschillende aandelen, want dan is mijn rendement te laag/kost te hoog. Je podcast was al een hele hulp, ik beluister alle afleveringen sowieso nog eens opnieuw nu ik al wat meer weet en beluisterd+gelezen heb. Misschien kwam dit al aan bod en hoor ik dit wel als ik alles herbeluister. Grt Thomas
Ik denk dat dit wel de beste manier is om te leren. Je stelt een super goede vraag. We gaan er volgende week een aflevering over maken. Om kort antwoord te geven op je vraag 1) je kan een gedeelte in een ETF doen zodat je direct spreiding hebt en langzaam losse aandelen erbij doen. 2) begin met defensive en stabiele aandelen die minder gevoelig zijn voor marktbewegingen. Amerikaanse aandelen zijn goedkoper te verhandelen bij DEGIRO, 0,50 euro tegen 2,00 euro op de Nederlandse beurs. Het is op het begin niet zo heel erg om wat hogere kosten te maken zolang je het maar goed realiseert.
Misschien nog een tip. Als je een ETF uit de kernselectie kiest mag je die 1 keer per maand gratis verhandelen. Voor beginnende beleggers is dat ideaal.

[5-sterren door Fanqiang_] Super podcast! Normaal gesproken luister ik via Spotify naar deze podcast. Maar jullie zijn zo goed bezig dat ik speciaal Apple Podcast heb gedownload om een review te schrijven. Ga zo door!

[5-sterren door Tom 020] Duidelijk en goed te volgen! Begin wel bij aflevering 1 en luister daarna alle vervolg afleveringen!

Volgende week gaan we het hebben over 'Starten met 1.000 euro’. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.

Word Vriend

Vind je het leuk om ons te steunen als onafhankelijke podcast, gebruik te maken en mee te denken met de Portfolio Dividend Tracker? Voor €5 per maand krijg je toegang. Zeven dagen gratis proberen!
► Doe mee met Jong Beleggen: PortfolioDividendTracker.com

Pim's portfolio

► Bekijk mijn volledige aandelen portfolio: Portfoliodividendtracker.com/jongbeleggen

JB updates op Instagram

► @JongBeleggen op Instagram: Instagram.com/jongbeleggen