Als je ergens in investeert, wil je ook een stem hebben in de besteding van jouw geld. Zo gaat dat ook bij aandelen. Beleggen in beursgenoteerde bedrijven is best democratisch. Meestal één keer per jaar wordt er een aandeelhoudersvergadering georganiseerd waar elke eigenaar naar toe kan gaan. Ongeacht het aantal stukken. Je kan net zoveel spreektijd krijgen als een collega-investeerder met paar miljard in het bedrijf.
Milou en ik zijn samen, speciaal voor deze aflevering, naar de AVA van Just Eat Takeaway geweest. De vergadering voor aandeelhouders werd georganiseerd in Amsterdam bij het DoubleTree Hilton hotel in de buurt van Amsterdam Centraal Station. De vergadering werd geopend om 14:00 uur en duurde uiteindelijk drie uur. We nemen je mee door het proces van een aandeelhoudersvergadering want hoe gaat dat eigenlijk allemaal in z’n werk?
Wat is een aandeelhoudersvergadering?
Een bv of nv worden beiden (mede) gefinancierd door aandeelhouders. Deze aandeelhouders krijgen daarvoor een ‘stukje van de rechtspersoon’ in handen, een aandeel. Dat aandeel geeft onder andere recht op een stuk van de winst (dividend) en het geeft recht op een stem in de algemene vergadering van aandeelhouders (ook wel ‘AVA’ of ‘aandeelhoudersvergadering’ genoemd). Die aandeelhoudersvergadering kan invloed uitoefenen op het beleid van het bestuur. In het Engels wordt het een Annual General Meeting (AGM) genoemd.
Een bv of nv heeft altijd twee verplichte organen: het bestuur en de algemene vergadering van aandeelhouders (aandeelhoudersvergadering). Het bestuur is belast met de dagelijkse feitelijke gang van zaken, terwijl de aandeelhoudersvergadering globaal de richting aangeeft waar de bv zich in moet gaan begeven.
Aandeelhouders kunnen stemmen
De aandeelhoudersvergadering kan veel verschillende samenstellingen hebben. Zo kan het zijn dat er een enorm aantal aandeelhouders zijn (denk aan Shell of Heineken), maar het kan ook zijn dat er slechts één of twee zijn. Denk bijvoorbeeld aan de bakker op de hoek die zijn onderneming in een bv heeft zitten en ook gelijk bestuurder van de bv is. Welke samenstelling ook van toepassing is: altijd heeft de aandeelhoudersvergadering een belangrijke stem in welke kant een onderneming op gaat en moet het orgaan bij belangrijke besluiten instemming geven.
De vergadering besluit ook over de vaststelling van de jaarrekening. Voorts heeft de vergadering een aantal wettelijke bevoegdheden zoals de goedkeuring van belangrijke besluiten (fusies en overnames bijvoorbeeld). Maar de aandeelhoudersvergadering beslist ook over de benoeming, ontslag en beloning van bestuurders, alsmede over de wijziging van de statuten.
Naast de gewone AVA kan op verzoek van het bestuur of aandeelhouder(s) zelf een tussentijdse bijzondere vergadering plaatsvinden. De wijze van oproeping en stemming van de AVA’s is in de statuten van de vennootschap geregeld.
Agendapunten
Voorafgaand aan de AVA wordt al gedeeld waarover gestemd wordt. Op deze manier kan je je als aandeelhouder goed inlezen en heb je voldoende bedenktijd om een keuze te maken. Kom je er nog niet uit en heb je nog vragen? Dan kan je contact leggen met de investor relationship.
Vaak zie je dat de stemming een formaliteit is. Alle punten zijn vooraf al voorgelegd aan de grootaandeelhouders. Hierdoor wordt er voornamelijk voor gestemd op alle punten. Tegenwoordig zijn er ook stemadviesbureaus zoals Glass Lewis en ISS ontstaan die van meerdere investeerders de stemmen verzameld om er vervolgens gezamenlijk een uit te brengen. Vooral grote instituten zoals pensioenfondsen maken hier gebruik van.
Op de aandeelhoudersvergadering van Just Eat Takeaway werd gestemd over de onderstaande punten. Uiteindelijk is alles positief gestemd. Jitse Groen kreeg voor de herbenoeming 98% van de stemmen.
- Beloningsverslag
- Goedkeuring jaarrekening
- Goedkeuring beloningsbeleid
- Decharge bestuur
- Decharge RvC
- Herbenoeming ceo Jitse Groen
- Herbenoeming cfo Brent Wissink
- Herbenoeming coo Jorg Gerbig (was op het laatste moment niet meer mogelijk)
- Herbenoeming commissaris Adriaan Nühn (op het laatste moment teruggetrokken)
- Herbenoeming commissaris Corinne Vigreux
- Herbenoeming commissaris David Fisher
- Herbenoeming commissaris Lloyd Frink
- Herbenoeming commissaris Jambu Palaniappan
- Herbenoeming commissaris Ron Teerlink
- Mandaat voor uitgifte aandelen
- Uitsluiten voorkeursrechten bij uitgifte
- Uitgifte geen aandeelhouderswaarde creëren
- Mandaat voor inkopen aandelen
Aanmelden voor een aandeelhoudersvergadering
De meeste brokers maken gebruiken van een derde partij voor de aanmelding van de aandeelhoudersvergadering. Voornamelijk de execution only brokers. Een bank heeft waarschijnlijk haar eigen systeem. Omdat ikzelf alleen DEGIRO gebruik, kan ik uit ervaring vertellen hoe het daar werkt. Om te beginnen moet je een account aanmaken bij het ABN Amro Corporate Broking Portal. Het aanmaken van een account is vrij simpel en gratis.
Als je eenmaal bent ingelogd krijg je een lange lijst te zien van alle toekomstige aandeelhoudersvergaderingen. Als je naar een detailpagina van een bedrijf gaat, krijg je meer informatie te zien over wat besproken gaat worden. Oftewel: de agenda staat daar klaar.
Tegenwoordig is het mogelijk om ook digitaal de vergadering bij te wonen. In het geval van Shell hoef je niet naar Londen te vliegen. Het is natuurlijk ook nog steeds mogelijk om fysiek aanwezig te zijn, zoals Milou en ik hebben gedaan bij Just Eat Takeaway. De AVA is op een vaste tijd. Er wordt dan ook ter plaatse gestemd. Als je op dat tijdstip gehinderd bent kan je ook vooraf aan de vergadering digitaal stemmen. Uiteindelijk kan elke aandeelhouder zijn of haar stem uitbrengen.
Wij hebben ons aangemeld via het portal, waarna DEGIRO automatisch een melding krijgt van onze aanmelding. Die moeten ze goedkeuren. Ik vermoed dat hiermee gecontroleerd wordt of wij daadwerkelijk de aandelen bezitten. Er zijn helaas wel kosten aan verbonden, per aanmelding kost het tien euro.
Als alles goed is gegaan krijg je uiteindelijk een toegangsbewijs in de vorm van een PDF. Deze heb je nodig om toegang te krijgen tot de vergadering en je stemkastje op te halen.
Update specifiek over de Just Eat vergadering
We hebben voornamelijk de aandeelhoudersvergadering van Just Eat Takeaway bezocht om uit ervaring te kunnen vertellen hoe zoiets werkt. We kunnen er niet volledig omheen om het kort te bespreken. Onderstaande zijn foto’s van de ruimte en sfeerbeeld van de vergadering.
De spanning en dan in het bijzonder aan de tafel, was voelbaar in de zaal. 151 miljoen aandelen waren aanwezig, vertegenwoordiging van 71,3%. De vergadering werd voor iedereen interessant toen de Q&A begon. Er gingen direct meerdere handen de lucht in. Of je nu twee of tienduizend aandelen bezit, iedereen krijgt evenveel ruimte. Dat merk je ook direct in de type vragen die worden gesteld. Sommige vragen voelden persoonlijk en werden met veel emotie gesteld. Maar dat maakt ook dat dus niet alle vragen interessant werden gevonden.
Een Engelse vakbond stelde nog een paar kritische vragen over het beleid rondom fietskoeriers en een dame van de VBDO vroeg meerdere dingen omtrent het ESG beleid. Iedereen kwam aan de beurt en kon zijn of haar punt duidelijk maken. De meest interessante vragen werden wel gesteld door Alex Captain van Cat Rock Capital. Een paar maanden eerder was Jitse Groen in New York om te praten met Captain. Daar werd regelmatig aan gerefereerd. Daaruit kon opmaken dat er geluisterd werd naar andere aandeelhouders. Of daar ook daadwerkelijk wat mee gedaan wordt, is een ander verhaal.
Ik vond Captain over het algemeen vrij positief over Just Eat Takeaway. Hij ziet duidelijk nog de waarde en kwam ook met een snelle rekensom dat met een Sum Of The Parts (SOTP) waardering het bedrijf veel meer waard is. Waar voornamelijk op werd gehamerd is de slechte communicatie en dat de guidance regelmatig niet klopt. Er werden kritische vragen gesteld over waarom het voorspellen en het goed afgeven van verwachtingen zo lastig is. De CFO Brent Wissink had daar naar mijn idee geen goed antwoord op. Net als op de vraag waarom ze in de rapportages geen opsplitsing meer doen tussen marketplace en delivery orders.
Rond de overname van Grubhub werd regelmatig gezegd dat de combi nu de grootste food delivery buiten China is. Captain stelde hier ook vragen over want hij vindt dit niet juist. De focus moet volgens hem niet liggen op de grootste worden maar de beste en meest winstgevende. Just Eat Takeaway is zo groot geworden door de extreme focus van founder Jitse Groen. Groen zou terug moeten naar operation focus.
Verder ging het vooral over de dalende koers en niet over fundamentele resultaten. De performance van Just Eat Takeaway is belabberd maar andere uit dezelfde industrie doen het ook niet bepaald goed. Dit zijn kort de YTD performances van een paar andere foodservices: Delivery Hero (-74%), Just Eat Takeaway (-64%), Deliveroo (-57%), DoorDash (-57%) en Uber (-48%).
De houding en koppigheid van Groen kan ook niet genegeerd worden. Het blijft een terugkerend ding waar aandeelhouders over vallen. Ik vermoed dat je dit vaker ziet bij founder-led companies als het even tegenzit. De meeste ondernemers zijn niet de beste communicators. Ik denk dat je ook wel kan spreken van een scheefloop in de zaal. Alle aandeelhouders willen winsten op de korte termijn en hebben geen geduld nu Just Eat Takeaway in een transitie zit van groei naar positie EBITDA. Het bedrijf kan niet zo snel draaien als het sentiment op de beurs.
De bezoekers van de Just Eat Takeaway-aandeelhoudersvergadering waren al op afstand te herkennen. Op de eerste verdieping van het Hilton Hotel keek ik de gang in, en zag een groep mensen met oranje keycords staan. De groep bestond voornamelijk uit mannen in blauwe pakken, op een enkele uitzondering na. Al gauw vond ik Pim, die stond te praten met een communicatiemedewerker. We bedienden onszelf van een glas prikwater en namen plaats in het aan de gang grenzende zaaltje, onder een systeemplafond. Er stonden een stoel of honderd opgesteld, steeds meer raakten bezet. Aan het andere einde van de zaal stond een nog geheel onbezette, lange tafel met naambordjes met namen van de voormannen en -vrouwen van JET.
Niet veel later zat iedereen op zijn plek. Zo’n 80 man zat in de zaal, tegenover tien bazen. De koers aan het begin van de ava: 25 euro. Afzwaaiend voorzitter van de RvC Adriaan Nühn sprak enkele woorden ter inleiding en bekende daarin direct dat 2021 een ‘verschrikkelijk jaar’ was voor aandeelhouders. Hij zei daar meteen bij, op ietswat afgemeten toon, dat hij niet op zoek was naar herverkiezing als voorzitter van de RvC. Het was een drukbezochte aandeelhoudersvergadering, zei Nühn, en dat deed hem goed. Hij prees de betrokkenheid van aandeelhouders. En dan was er nog de Duitse COO Jorg, die was afgezet omdat er een onderzoek naar misdragingen naar hem was ingesteld. Dat was de ochtend van de ava gebleken.
Ondanks de positieve toon was de spanning al wel voelbaar in de zaal. Of leek dat maar zo? De ava was in de media aangekondigd als eentje waar wat te gebeuren stond, er zou gerommel zijn onder aandeelhouders en er zouden misschien commissarissen worden weggestemd. Om alles wat op de ava besproken zou worden te documenteren, was een onafhankelijke notulist die ingezet.
Daarna was de beurt aan Jitse Groen en zijn ’CEO presentation’. Groen benadrukte nog maar eens dat winstgevendheid ‘in het dna’ van JET zit, en dat ze een ‘market-leiding ESG strategy’ hebben. Groen vloog door zijn presentatie en leek vooral een betoog voor positiviteit. Ook zou er een ‘proper solution’ komen ‘for Grubhub’.
Op de slider verschenen de letters Q en A: tijd voor de vragenronde. Niet meer dan drie vragen per persoon, want volle bak, vroeg Nühn. En hij was alvast even streng: ‘I am not allowing any impoliteness.’ Ik vroeg mij af of het er bij aandeelhoudersvergaderingen wel eens heftig aan toe gaat.
Een jonge Amerikaan wie mij toen nog onbekend was, greep het woord. Hij was me al opgevallen omdat hij in tegenstelling tot de blauwe pakken een wax coat over zijn stoel had hangen ietwat versleten loafers aan zijn opvallend kleine voeten droeg. De jonge Amerikaan stelde veel meer vragen dan drie. Hij was erg welbespraakt, behoorlijk streng en al gauw begon het te dagen dat hij een aardig belang in JET had. Na even googelen zag ik dat het Alex Captain was van Cat Rock Capital. Ik zag mensen instemmend knikken bij zijn kritische vragen en begon te begrijpen dat deze Captain een soort celebrity in ons midden was.
Wat mij opviel: Jitse was niet van plan de kritische vragen erg serieus te nemen en luisterde er dan ook niet echt naar. Hij was vooral bezig met zich te verdedigen in plaats van constructief te zijn. Hij pareerde vrijwel elke vraag met iets als ‘je denkt veel te makkelijk en het is als CEO allemaal veel ingewikkelder’. Dat vond ik wel jammer en dat zou volgens mij wel eens het probleem van JET kunnen zijn/worden.
Het werd een beetje pijnlijk toen Pieter Taselaar, de topman van hedgefonds Lucerne Capital Management het woord nam. Eerder had hij in een interview Groen ‘megalomaan’ genoemd en gezegd dat Groen niet naar aandeelhouders luisterde. Nadat Taselaar van Lucerne Capital Management aan het woord was geweest, reageerde Groen nogal verongelijkt. „Ik ken jou niet. Ik las voor het eerst over jou in de krant. Hoe kun je zeggen dat het management niet naar je luistert, als we elkaar nauwelijks kennen?” Daar liet Groen zich behoorlijk kennen en ik vond dat best onprofessioneel. De sfeer zakte toen wel echt in.
Het vragen stellen duurde best lang, zo’n anderhalf uur, en echt veel wijzer zijn we niet geworden. Na de vragen gingen we over tot stemming, over het jaarverslag maar ook over de benoeming van commissarissen. Niemand hoefde weg, maar sommigen kregen zo’n 30 procent van de stemmen tegen en later zou mij duidelijk worden dat dat behoorlijk veel was: meestal wordt er rond de 1 procent tegen gestemd. Ik had niet verwacht dat ik daadwerkelijk mocht meebeslissen over het lot van deze commissarissen met mijn twee aandeeltjes. Mijn stem geldt natuurlijk maar voor een héél klein deel, maar toch.
Al met al was het een bijzondere ervaring die inzicht geeft in de dynamieken tussen de leiding van een bedrijf en zijn aandeelhouders. Verbazingwekkend democratisch lijkt het. Toch vond ik Groen behoorlijk koppig en hier en daar een beetje verongelijkt en ik weet niet of dat normaal is voor CEO’s, maar dat zegt wel iets over de bedrijfscultuur van Just Eat Takeaway. Ik vraag me af of hij voldoende tegenspraak krijg en vind het wispelturige beleid van afgelopen tijd niet bepaald hoopgevend. Wel heb ik sinds de vergadering Alex Captain hoog zitten en hoop ik dat hij namens alle aandeelhouders het bedrijf op het rechte pad weet te houden (of krijgen, indien nodig). Inmiddels staat de koers op €18,6.
Met de neus in de boter?!
Voor veel beleggers is dit de eerste officiële bearmarkt. De AEX-index daalde maandag met 2,4%, waarmee de graadmeter 'officieel' in een bearmarkt terecht is gekomen. Dit komt omdat de index al twee maanden 20% onder de piek staat en in die tijd nog niet is terug geveerd. De Amerikaanse Nasdaq zit al veel langer in een bearmarkt.
De kans dat je YTD in het rood staat is aanzienlijk. Eigenlijk boffen wij maar als jonge beleggers. Vanaf 2019 tot en met nu hebben we al zoveel meegemaakt. Als je nu nog niet bent gestopt, heb je al zoveel geleerd dat je de komende dertig jaar alleen maar een betere belegger wordt en alles aankan. Even een korte samenvatting wat we al hebben meegemaakt:
- Gigantische bull-run in 2019;
- Scherpe en vooral snelle uitverkoop met een wereldwijde pandemie;
- Bull-markt met ‘dom’ (Gamestop, etc) geld;
- Door de FED gestuurde liquiditeit dwong tot een snel herstel;
- Geld was gratis;
- Omgeving met "There is no alternative" (TINA)’
- Speculatieve explosie van een technologiebubbel;
- Hyperinflatie;
- Recordvraag naar arbeid;
- Wereldwijde supply chain issues;
- Oorlog op ons continent;
- En nu een berenmarkt..
Raak niet in paniek
Bijna real time je geld zien verdampen is niet makkelijk. De kans is groot dat de emoties hoog oplopen. Ik zal niet ontkennen dat het ook voor mij een lastige tijd is. Ik beleg voornamelijk in technologie aandelen die nu flink wat klappen krijgen. Beleggen is vooruit kijken, ook al kan dat lastig zijn in deze tijd. Mogelijk zegt jouw gevoel nu ook om volledig in defensieve aandelen te stappen. Dat is alleen niet al te verstandig omdat je dan net achter de feiten aanloopt. Twijfelen - en vooral in deze tijden - is alleen maar gezond. Handelen op basis van je emoties zeker niet.
“The best investment plan for you is the one you'll stick with even when prices are crashing”
In deze tijden probeer ik vooral focus te houden op de lange termijn. Al het geld dat ik nu beleg heb ik niet nodig. Het is voor mij geen probleem om meerdere jaren tegen verlies aan te kijken, praktisch gezien dan. Emotioneel kan het best pittig zijn. Ik blijf bij mijn eigen plan en ga net zoals vorig jaar en het jaar daarvoor mijn maandelijkse inleg blijven beleggen. Om de tijdelijke pijn te verzachten blijf ik reflecteren en leren.
With hindsight, these drawdowns seem like great bargains. When you are going through one, it feels like the world is going to end. Act wisely.
Community van 6.000 beleggers
De community van Jong Beleggen telt bijna 6.000 lerende beleggers. Dagelijks wordt er gigantisch veel informatie onder beleggers gedeeld. Helemaal in deze tijden is het extra fijn om met anderen in gesprek te kunnen gaan. Er is altijd wel iemand die in een vergelijkbare situatie zit of dezelfde aandelen heeft. Alle Vrienden van de Show maken ook gebruik van PDT waardoor je in de meeste portfolio’s kan kijken. Leer daarvan!
Van de week heeft Mees Bovelander, bekend van aflevering 90, ook een post in de community gedeeld over de huidige roerige beurs.
Effect van valuta in je portfolio
De euro zakt naar het laagste niveau ten opzichte van de dollar in vijf jaar tijd. De koers van de euro staat al langer onder druk. Twaalf maanden geleden lag de koers ten opzichte van de dollar nog boven de $1,20. De waardedaling heeft alles te maken met het beleid van centrale banken. In de Verenigde Staten heeft de Federal Reserve de rente verhoogd en op de financiële markten gaat bijna iedereen ervan uit dat er nog meer renteverhogingen zullen volgen. Dat drijft beleggers naar Amerikaanse staatsleningen en dit is goed voor de koers van de dollar.
Euro / dollar koers bijna 1:1
De kracht van de dollar is ook duidelijk te zien wanneer de dollar wordt vergeleken met andere belangrijke valuta. De index die de koers meet ten opzichte van zes andere belangrijke valuta bereikte dinsdag al het hoogste niveau in meer dan twee jaar.
Aan de andere kant zou je ook kunnen zeggen dat de euro het slecht doet. De ECB is vrij traag en gereserveerd in het verhogen van de rente. Daarnaast is er een hoop onrust op ons continent door de inval van Rusland in Oekraïne.
Wat betekent dit voor jouw portfolio?
In een jaar tijd is de euro vergeleken met de dollar 14% minder waard geworden. Beleg je veel in Amerikaanse bedrijven die genoteerd zijn in dollars, dan heb je hier veel voordeel mee. Het zou zomaar kunnen dat je op basis van de koers een negatief rendement hebt maar dat je met je volledige positie in de plus staat door de valutakoers. Hieronder heb ik een paar voorbeelden gezet uit mijn portfolio waar dit het geval is:
- Bij Nvidia heb ik een extra rendement door wisselkoers van 12,12%. Dit komt er nog eens bovenop de al 98,21% rendement op de koerswijziging.
- Pfizer is helemaal een prachtig verhaal. Daar sta ik in het groen met koersverandering, dividend en valutakoers. Eenderde van het totaalrendement komt van de wisselkoers.
- Met Google sta ik net aan in de plus als het gaat om koersrendement. Door de valutakoers sta ik als geheel 13,58% in de plus.
- Thor Industries is een voorbeeld waar ik als gehele positie in de min sta. De wisselkoers maakt het verlies nog een beetje aangenaam. Er is een postief rendement op de wisselkoers van 5,42%.
Over een lange periode gezien neutraliseren wisselkoersen altijd. Je zou kunnen zeggen dat het basiseconomie is. Zie daarvoor ook de twee grafieken hierboven. Dat betekent niet dat je hier nu geen rekening mee hoeft of kan houden. Als de geschiedenis zich herhaalt en weer normaliseert, betekent dit dat je nu vrij duur aandelen koopt in dollars. Het omgekeerde is ook waar. Je pakt bij een verkoop van een dollarpositie een mooi extra valutarendement mee.
Twijfel je tussen twee bedrijven om te verkopen dan zou ik nu altijd gaan voor de dollarpositie en andersom natuurlijk ook. Zie je twee vergelijkbare kansen om in te stappen, dan zou ik nu voor de europositie gaan.
Video speciaal voor de community
De afgelopen tijd worden er in de community steeds meer vragen gesteld over het waarderen van aandelen. U vraagt, wij leveren. In deze video hebben we aandacht besteed aan het waarderen van aandelen. Hierbij is er gebruik gemaakt van een Discounted Cashflow methode (DCF waardering). Daarnaast is er uitgebreid aandacht besteed aan het belang van een goede fundamentele analyse en het doen van de juiste aannames. Het aandeel van Apple is als voorbeeld gebruikt.
Er wordt onder andere koers/winst verhouding, free cashflow marges, omzetgroei en verwatering van aandelen besproken. Allemaal onderdelen die je goed moet begrijpen voor het waarderen van aandelen.
De video is gemaakt door Mees Bovelander, die kennen jullie natuurlijk van aflevering 90: Evidence based beleggen. Laat vooral weten wat jullie van zulke video’s vinden, mogelijk kunnen we er dan meer maken in de toekomst.
Portfolio
Transactie: Verkocht (2), bijgekocht (6) en nieuw (5)
Laat ik beginnen met het feit dat deze periode erg lastig is om in te beleggen. Beleggen is vooruit kijken, ook al kan dat lastig zijn in rode tijden. Mogelijk zegt je gevoel nu om volledig in defensieve aandelen te stappen. Mogelijk niet al te verstandig omdat je dan net achter de feiten aanloopt. Twijfelen - en vooral in deze tijden - is alleen maar gezond.
Ik heb Pfizer en Alibaba volledig verkocht. Met eerstgenoemde heb ik een mooi rendement gemaakt, Alibaba is een compleet ander verhaal. Die positie heb ik afgesloten met een groot verlies. Het vrijgekomen geld heb ik wel voor een gedeelte in China gehouden, namelijk Prosus. De andere helft heb ik belegd in Just Eat Takeaway. Een andere grote verliezer in mijn portfolio.
Verder heb ik het geld wat vrijgekomen is na mijn verkoop van Ahold nu ook belegd en geld bijgestort. De cashpositie is nu ruim onder de 1%. De helft heb ik gealloceerd in een vijftal nieuwe posities: CMcom (<2%), Zalando (<2%), T Rowe Price, Blackrock en Deutsche Post.
De bestaande posities die ik heb uitgebreid zijn Amazon, Alphabet, ASML, Adyen, Prosus en Just Eat Takeaway. Laatstgenoemde is een afwijking van mijn eigen plan. Eerder had ik aangegeven pas bij te kopen wanneer ik een verbetering zag van de (fundamentele) resultaten. Het aandeel is nu dusdanig goedkoop geworden (in mijn ogen!), dat ik mijn positie iets heb uitgebreid. Ik realiseer mij goed dat het aandeel in een negatieve downtrend zit en dat de bodem nog lang niet bereikt kan zijn. Ik zie toch voldoende aanknopingspunten dat het aandeel er over drie tot vijf jaar stukken beter voorstaat.
Portfolio waarde: € 231.300
Volgende week gaan we het hebben over 'kapitaalallocatie’. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.
Word Vriend
Vind je het leuk om ons te steunen als onafhankelijke podcast, gebruik te maken en mee te denken met de Portfolio Dividend Tracker? Voor €6,25 per maand krijg je toegang. Zeven dagen gratis proberen!
► Doe mee met Jong Beleggen: PortfolioDividendTracker.com
Pim's portfolio
► Bekijk mijn volledige aandelen portfolio: Portfoliodividendtracker.com/jongbeleggen
JB updates op Instagram
► @JongBeleggen op Instagram: Instagram.com/jongbeleggen