Voor- en nabeurshandel, in het Engels wordt het pre- en post-market genoemd. De termen voorbeurs en nabeurs hebben betrekking op de handelstijden buiten de reguliere handelstijden van de verschillende beurzen om. De handel die plaatsvindt voor deze openingstijden wordt voorbeurs genoemd, de handel na sluitingstijd valt onder de noemer nabeurs.
Regelmatig zie je nabeurskoersen voorbij komen in artikelen nadat de cijfers van een bedrijf zijn gepresenteerd. Hiermee willen ze aangeven hoe de cijfers zijn geland, althans het is een indicatie daarvan. Als de beurs open gaat weten we het zeker.
Om een voorbeeld te geven: afgelopen dinsdag is de nabeurs van Pinterest met cijfers gekomen. Al vrij snel ging de koers met 19% omhoog maar bij de opening van de beurs zakte de koers al snel terug naar 12%. Dat is nog steeds heel goed want de brede beurs opende in het rood. Wie zorgt voor deze koersbeweging en hoe doen ze dat?
Openingstijden van de beurs
Eigenlijk best gek als je er zo over nadenkt, waarom heeft een beurs openingstijden? Het is toch geen winkel? Nu niet meer maar tot ongeveer de jaren negentig, werd alle handel gedreven op de beursvloer. Mensen waren dus fysiek aanwezig om handel te drijven. Dan is het wel fijn dat de beurs op een bepaald moment gesloten is. Nu is alles anders en heeft technologie het overgenomen. Alleen bestaan de officiële openingstijden van de beurs wel nog steeds. Zelf ben ik daar erg blij mee, het zou van mij namelijk nog wel korter kunnen. De dagen dat de beurs niet open is, zijn toch anders!
De Nederlandse AEX gaat open om 9.00 uur en sluit om 17.30 uur. De normale handelsuren op de beurzen in Amerika is van 15.30 uur tot en met 22.00 uur. Net als in Nederland van maandag tot en met vrijdag. In de weekenden zijn alle officiële aandelenbeurzen wereldwijd gesloten.
Hoe gaat de AEX openen?
Op TV, radio of krant zie je wel eens de melding ‘de AEX gaat licht positief openen.’ Of juist andersom. Op de Nederlandse beurs is het mogelijk om vanaf 8.00 uur 's ochtends koersen te hebben, maar je kunt daar dan als particuliere belegger nog niet op handelen. Wel koers maar geen handel? In feite is er dan ook nog geen koers van afzonderlijke aandelen. Het enige dat je namelijk ziet zijn de futures voor de AEX. Futures zijn contracten waarin wordt vastgelegd dat als de beurs open is, de koper een aandeel koopt voor een bepaalde prijs.
Er is dus slechts een indicatie hoe de eerste koers zal zijn. Van een bedrijf specifiek is het erg lastig in Nederland omdat de volumes in futures zo laag zijn. Van een echte koers is pas sprake als de beurs open gaat om 09.00 uur.
Continuous trading (wat je kent) en auction
Continuous trading, ken ik dat al? Misschien ken je het niet als term maar is dit wel wat je ervaart. Een beurs heeft two modi: continuous trading en auction. Als de beurs open is, is er een continue handel. Het is een methode voor het afhandelen van effectenorders en omvat de onmiddellijke uitvoering van orders na ontvangst door market makers en specialisten. Dit concept hebben we behandeld in de aflevering over High frequency trading met Paul Wigt. Zonder market makers is er geen continuous trading. Er is altijd een bied- en laatprijs en de order wordt ook direct uitgevoerd als er een match in prijs is.
Auction
Auction werkt anders en dit gebeurt zowel voor als na de beurs. Bij een auction worden de orders niet gelijk uitgevoerd maar pas aan het eind van de auction. In Nederland is dat van 08.00 tot 09.00 en van 17.30 tot 17.45. Het uurtje voor de beurs is voornamelijk bedoeld om een goede prijs te vormen. De echte handel start pas om 09.00 uur. Bij opening moet de market maker een bied- en laatprijs kunnen afgeven. In het uurtje daarvoor hebben ze ongeveer een indicatie waarop ze dat kunnen doen.
Dus je kan vanaf 08.00 uur orders op de voorbeurs inleggen. Dan om 09.00 uur wordt de auction gesloten en worden dus alle orders in een keer afgehandeld, ook wel ‘de opening print.’ Vanaf dan gaat het verder door in continuous trading. Hetzelfde heb je aan het einde van de beurs. Vanaf 17:30 uur krijg je weer een auction, van ongeveer 5 à 10 minuten. Als die sluit heb je weer de closing print. Als je helemaal in detail wil gaan, kan je daarna soms nog orders inleggen op de closing price, ook wel de ‘trade at last’ of ‘close.’
In sommige gevallen opent de handel van een specifiek aandeel iets later dan 09.00 uur. De kans is dan groot dat het erg onrustig is in de ‘voorhandel’. Dan wordt de opening wat uitgesteld. Alles van de auction wordt altijd wel tegelijk uitgevoerd.
Bij sluiting heb je dat veel producten op de sluitingsprijs gebaseerd zijn. Dat is om manipulatie te voorkomen, iemand kan bijvoorbeeld in de laatste seconde een grote order inleggen om de prijs omhoog te duwen. Om zo meer voor zijn opties te krijgen, is er een auction. De functie van de voor- en nabeurs is dus anders maar het principe is hetzelfde.
De normale trade size in continuous trading is vaak klein, paar duizend euro notional, tot enkele tienduizenden. Dit kan je ook goed zien bij elk aandeel op de Euronext website. Onderstaand zijn twee screenshots van de handel op het aandeel ASML bij Euronext. De linker screenshot van exchange continuous is van 16:46 uur en de rechter screenshot is de handel met auction om 17:35.
De uitzonderingen
In sommige gevallen wordt er bewust overgeschakeld naar auction of is het de enige ‘modus’. IPO’s gaan bijvoorbeeld vaak via auction. Op deze manier komt de prijsvorming rustiger tot stand. Als het volledige paniek op de beurs is, bijvoorbeeld tijdens de coronacrash dan worden de circuit breakers geraakt. De handel wordt dan stilgelegd. Om het vervolgens weer op te starten, beginnen ze vaak met een auction. Hiermee vertraagt de handel wat maar je krijgt rustigere prijsvorming dus minder uitschieters. En dat is precies wat je wil bereiken.
Ook hele illiquide aandelen handelen alleen maar met een auction, vaak via 'specialists'. Dat zijn de mannen in gekleurde jasjes op de NYSE. Zij staan daar de auction met de hand te organiseren, hartstikke old school.
American Depositary Receipt (ADR)
Er zijn een aantal grote Nederlandse bedrijven die ook worden verhandeld op Wall Street. Je moet dan denken aan Shell, Unilever, ASML, ING, Aegon en Philips. Je kunt een Nederlands aandeel en een ADR ‘versie’ niet omruilen. Je hebt dus óf een Amsterdams aandeel ASML met een koers in euro's, óf een Amerikaanse aandeel ASML, met een koers in dollars.
Een ADR is een certificaat uitgegeven door een Amerikaanse bank dat aandelen in buitenlandse aandelen vertegenwoordigt. Deze certificaten worden dan weer verhandeld op Amerikaanse beurzen. ADR's en hun dividenden zijn dus ook geprijsd in Amerikaanse dollars. ADR's vormen een gemakkelijke, liquide manier voor Amerikaanse investeerders om buitenlandse aandelen te bezitten. Amerikanen kopen niet graag wat in euro’s. Doordat het op de Amerikaanse beurs verhandelbaar is, wordt de koers daar gevormd tot en met 22.00 uur onze tijd. Dan gaat de algehele Amerikaanse markt dicht.
De koersen van de Nederlandse ADR’s kan je dus gewoon volgen. Af en toe zie ik ASML na het sluiten van de Nederlandse beurs verder oplopen op de Amerikaanse beurs. De kans is dan vrij groot dat bij opening de volgende dag, ASML in het groen gaat. Als Nederlandse belegger kan je ook in ADR’s handelen. Al zijn ze voornamelijk gemaakt voor Amerikanen die graag Europese bedrijven willen kopen op hun eigen markt.
Er zijn nog wel meer Nederlandse bedrijven te koop als ADR maar dat gebeurt als over-the-counter (OTC). Het is dan een financiële transactie die niet via de beurs verloopt, maar die direct tussen twee partijen afgesloten wordt. De eerdergenoemde bedrijven worden wel via een beurs verhandeld.
Mocht je hier ooit iets mee willen doen, kijk dan goed op de ADR sponsored of unsponsored is. Simpel gezegd houdt dat in dat bij sponsored ADR’s, het onderliggende bedrijf meewerkt aan de ADR. In de meeste gevallen wordt de ADR zelfs namens de buitenlandse onderneming uitgegeven.
Heel veel nadelen
Na het lezen van alle nadelen, snap je eigenlijk niet waarom hier vraag naar is. Ik denk dat niemand hierbij gebaat is, ironisch genoeg presenteren alle brokers het juist als een extra feature. Zelf zou ik het meer zien als een groot nadeel. Ik heb de zes belangrijkste even op een rijtje gezet.
Lage liquiditeit
Veel marktdeelnemers (de slimme beleggers) geven de voorkeur aan handelen tijdens de uren van de reguliere beurshandel, wanneer de prijzen over het algemeen stabieler zijn. Dit betekent dat buiten de reguliere handelsuren minder actieve deelnemers zijn om de andere kant van transacties te vullen. Dit veroorzaakt een lage liquiditeit.
Hogere volatiliteit
Een lagere liquiditeit kan leiden tot hevigere koersschommelingen, wat over het algemeen gezien kan worden als minder goed. Elke individuele risicobereidheid is anders maar op een hoge onvoorspelbare volatiliteit zit niemand te wachten.
Grote spread
Er is een grotere spread dan tijdens de reguliere beurshandel. De spread is het verschil tussen de aangeboden aan- en verkoopprijs. Spreads kunnen groter worden wanneer de volatiliteit toeneemt of de liquiditeit daalt. Buiten reguliere handelsuren komen deze beide ontwikkelingen veel voor. Hierdoor betaal je als belegger dus veel meer voor dezelfde transactie, zonde!
Halve orders
Orders kunnen maar gedeeltelijk of helemaal niet worden uitgevoerd. Dit heeft voornamelijk te maken met de lage liquiditeit. Als je veel tegelijk wil kopen is het mogelijk dat er niet voldoende aanbod is. Hierdoor kan het zijn dat je order maar gedeeltelijk wordt uitgevoerd.
Beperkt aanbod
Lang niet alle aandelen, ETF’s, fondsen en opties zijn beschikbaar. Het verschilt vaak per broker wat er aangeboden wordt en op welke manier. Door het beperkte en versnipperde aanbod is de liquiditeit ook laag. In Amerika is het aanbod over het algemeen ruimer dan in Europa.
Afgeleide producten
Vaak zijn het afgeleide producten zoals CFD’s. CFD staat voor contract for difference. Je bezit dan niet het echte aandeel maar sluit een contract met iemand anders af. We hebben daar een volledige aflevering over gemaakt; Opties, futures en andere derivaten met Paul Wigt. In sommige gevallen zijn het wel aandelen maar dan zijn de transactiekosten erg hoog zoals bij Tradegate van DEGIRO.
Pre-market informatie
Tegenwoordig kan je op meerdere plekken pre-market koersen vinden. Zelf gebruik ik altijd Google Finance. Andere websites zijn bijvoorbeeld:
Voor mij is het enige leuke aan de voor- en nabeurshandel dat ik kan zien hoe er ongeveer gereageerd wordt op de cijfers van mijn Amerikaanse aandelen. Een paar procent naar boven of beneden zegt niet zoveel. Soms zie je uitslagen van 15% of 20% naar boven of beneden. Dan weet je wel dat er iets niet goed is met de cijfers of de outlook.
PDT update
Volg jij al meerdere leden uit de community en hun portfolio's of die van mij? Dan is dit een hele mooie update voor jou. Het is nu mogelijk om jouw favoriete publieke portfolio's op te slaan en te zien wanneer er nieuwe transacties zijn in deze portfolio's. Daarnaast hebben we de zogenaamde 'Spotlight' feature toegevoegd, waarmee het een stuk makkelijker wordt om snel door de Portfolio Dividend Tracker te navigeren.
Favorieten
Voeg publieke portfolio's (zoals die van Milou en Pim) toe aan jouw favorieten zodat je makkelijker in kan zien wie er nieuwe transacties hebben toegevoegd. Daarnaast hoef je hierdoor nu ook geen lastige URL's meer te onthouden of te bookmarken in je browser.
- Klik rechtsboven in een publiek portfolio op 'Toevoegen als favoriet' om een portfolio toe te voegen aan jouw favorieten.
- Vervolgens vind je in het menu een nieuw onderdeel 'Favorieten'. Het blauwe bolletje geeft aan dat er updates zijn in op zijn minst één van de portfolio's die je hebt toegevoegd als favoriet.
- Klik je in het menu op 'Favorieten' dan krijg je een overzicht van al jouw favorieten. Je kan hier snel zien of jouw favoriete portfolio's een update hebben die je nog niet hebt gezien. Daarnaast kan je in één keer aangeven dat je alle portfolio's hebt gelezen.
Spotlight search
Druk je op ⌘ (Command) + k op Mac of ^ (Control) + k op Windows of Linux, dan opent de zogenaamde spotlight zoekbalk. Hiermee kan je snel navigeren naar bepaalde onderdelen binnen de Portfolio Dividend Tracker. Je kan de zoekbalk ook openen door op het vergrootglas icoontje te drukken rechtsboven in het menu. Je kan nu PDT bedienen met alleen je toetsenbord.
- Druk op de sneltoets of het vergrootglas icoontje om de spotlight zoekbalk te tonen.
- Zoek vervolgens naar de gewenste actie of locatie waar je naar toe wilt gaan. Je kan hier bijvoorbeeld zoeken op een van je aandelen en meteen naar de verschillende tabs navigeren.
- Ook je favorieten zijn een onderdeel van de zoekbalk zodat je makkelijk kan navigeren naar jouw favoriete publieke portfolio's.
Verbeteringen & bugfixes
Voor de complete lijst aan verbeteringen en bugfixes kan je de changelog bekijken. We hebben voornamelijk een slag gemaakt in de performance en dan specifiek op de actiepagina van een holding en de prestatiepagina waarin de portfolio performances worden getoond. Op het gebied van snelheid kunnen we nog een hoop verbeteren en dat zullen we dan ook blijven doen.
Verder hebben we een nieuwe strategie toegevoegd. Standaard in de lijst met strategieën staat nu ook de ‘core investing.’ We hebben daar natuurlijk ook direct een paar passende icoontjes voor gemaakt: Satellite, Space en World.
Nieuwsgierig? Ga naar PortfolioDividendTracker.com en probeer PDT een weekje gratis. Binnen 7 dagen toch niet tevreden? Dan kun je kosteloos opzeggen, wordt je abonnement geannuleerd en brengen wij geen verdere kosten in rekening. No questions asked!
Portfolio
Transactie: Nee
Portfolio waarde: € 258.000
Valuta update
In de community werd ik erop gewezen dat de vergelijking qua performance niet helemaal correct is omdat de vergelijking is gemaakt met volledige dollar indices. Goed punt, bij deze ook de vergelijking met euros. Sinds de start van de podcast heb ik mij 'vergeleken' met deze twee (S&P 500 en Nasdaq) indices. Ik was dus niet bewust aan het cherry-picken. Over een poosje zal de valuta mij ook weer tegen gaan zitten.
Mijn portfolio is ongeveer 50/50 qua valuta. Een-op-een vergelijk is lastig. In PDT kan ik wel goed mijn winst door wisselkoers wijziging zien, en dat is YTD 3,80%. Dan kom ik YTD op -/- 20,5%. De Amerikaanse Nasdaq -/- 21,9% en de S&P 500 -/- 14,1%. De conclusie dat ik schommel tussen deze twee indices, klopt nog steeds.
Valuta is nu eenmaal een onderdeel van het ‘spelletje’. De valuta wind zal in de toekomst ook wel weer eens de andere kant op waaien. Als belegger zou je daar natuurlijk ook wat mee kunnen doen. Bijvoorbeeld euro / dollar hedgen of de exposure naar een bepaald munt verlagen of verhogen. Om je rendementen altijd maar te vergelijk bij een gelijke wisselkoers is misschien wel onjuist. Volledige vergelijking is sowieso lastig omdat geen elke portfolio uit één valuta bestaat. Nu we toch bezig zijn, YTD vergelijkingen zeggen ook niet zo veel op de korte termijn. Net alsof de beurs iets te maken heeft met onze jaarwisseling op 1 januari. ^^
ETF portfolio van Milou
Milou belegd voornamelijk (77%) in de S&P 500 ETF. Doordat deze ETF in euro’s noteert heeft ze daar wel een groot voordeel mee dit jaar. Zien onderstaande screenshot waar het effect van de sterke dollar te zien is.
Als we op deze manier kijken naar de performance van Milou, ligt het dit jaar volledig in lijn met de ‘markt’. Hierbij even rechtgezet dat het komt door de timing van Milou en de China ETF.
Tip: Land of the Giants; The Facebook
Een mini serie over Meta kon natuurlijk niet uitblijven. Peter Kafka van Recode onderzoekt hoe Meta het bedrijf is geworden, wat het nu is. Hij gaat helemaal terug naar het begin waar Facebook groot is geworden, Amerikaanse universiteiten. Natuurlijk wordt de overname van Instagram besproken en de mogelijke gevolgen wat social media heeft op tieners. De podcast is op een hoge kwaliteit geproduceerd en is gemaakt door Recode en het Vox Media Podcast Network.
Land of the Giants hebben we al is eerder getipt (aflevering 82). Ze hebben onder andere ook afleveringen gemaakt over Amazon, Apple, Netflix, Google en DoorDash. Nu is Meta (Facebook) aan de beurt. De eerste drie aflevering zijn al te besluiten. Is Microsoft de volgende?
- The Facebook/ Meta Disruption (trailer)
- "Facebook Gets a Facelift”
- Don't Be Afraid To Break Things
- Why Instagram Broke It's Square
Volgende week gaan we het hebben over 'Hoe wordt een index gemaakt? (met Frank Hartman)'. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.
Word Vriend
Vind je het leuk om ons te steunen als onafhankelijke podcast, gebruik te maken en mee te denken met de Portfolio Dividend Tracker? Voor €6,25 per maand krijg je toegang. Zeven dagen gratis proberen!
► Doe mee met Jong Beleggen: PortfolioDividendTracker.com
Pim's portfolio
► Bekijk mijn volledige aandelen portfolio: Portfoliodividendtracker.com/jongbeleggen
JB updates op Instagram
► @JongBeleggen op Instagram: Instagram.com/jongbeleggen