Het is voor niet-softwareontwikkelaars erg lastig om te begrijpen hoe software werkt, laat staan hoe het gemaakt wordt. Deze week hebben we twee gasten die daar alles over weten, Bas Dobbelaer (designer) en Bryan te Beek (developer). Beide disciplines heb je nodig om goede software te maken. Samen met Bryan en Bas vormen wij het hart van het ontwikkelteam van PDT.
In deze afleveringen lopen we aan de hand van PDT door het ontwikkelproces van software. Bas en Bryan geven sterke voorbeelden aan de hand van de ervaringen bij onder andere PDT. Als luisteraar kom je meer te weten over hoe PDT is ontstaan, waar de uitdagingen liggen en wat onze ontwikkelingsfilosofie is. Verder noemen we meerdere punten die betrekking hebben op belegging in software in het algemeen.
Softwareontwikkeling & cultuur
Als er een industrie erg disruptief is, is het wel de softwarewereld. Je hoeft als bedrijf maar even te verzwakken en er zijn tientallen nieuwe start-ups gestart die jouw komen aanvallen. Dan hoor ik je denken: “dan blijf je toch constant innoveren?”. Daar heb je gelijk in maar in de praktijk lijkt dat erg lastig. Daarom wordt er zoveel gesproken over cultuur in de softwarewereld. Uiteindelijk komt innovatie een-op-een uit de handen van het personeel. Talent binden en vasthouden is dan extreem belangrijk. Helemaal in een latere fase van een bedrijf is dat een grote uitdaging. Het management stuurt steeds meer op winstgevendheid. De kans is ook groot dat de originele founder niet meer aan het roer staat. De cultuur begint te draaien.
“If your only defense against invading armies is a moat, you will not last long. What matters is the pace of innovation. That is the fundamental determinant of competitiveness.” — Elon Musk
Niet de hele aflevering gaat over cultuur maar doordat Bas en Bryan veel aan het woord zijn, krijg je wel een globaal idee over waarom cultuur voor creatieve mensen belangrijk is. Dit gesprek heeft in ieder geval een deur geopend om hier in de toekomst vaker over te praten. Veel jonge beleggers beleggen in software en daarom is het snappen van een cultuur erg belangrijk.
Wat is een developer?
Een developer houdt zich bezig met het programmeren van software. Een developer is werkzaam binnen de informatietechnologie (IT) en ontwikkelt softwareprogramma's, websites, apps of applicaties. Een developer kan ook bestaande software doorontwikkelen en onderhouden.
Tegenwoordig heb je meerdere type developers nodig om schaalbare software te ontwikkelen, zoals front-end, back-end en devops developers. Uiteraard zijn er nog veel meer rollen te bedenken als het echt om een schaalbaar product gaat. Denk hierbij aan een QA-engineer of een systems architect. Om het team van engineers goed te laten draaien is er vaak ook een product owner, engineering manager en business analyst nodig.
Kleine teams hebben niet de luxe om voor elke positie een nieuw persoon aan te nemen. Er wordt daarom veel gesproken over full stack developers. Dat zijn developers die meerdere disciplines vervullen.
Wat is een designer?
Een designer is tegenwoordig een breed begrip geworden. Design is namelijk overal in verweven. In de context van deze aflevering bedoelen we specifiek een digital designer, en nog specifieker eentje die software kan ontwikkelen. In grote lijnen zijn er twee design rollen actief in de software: user experience (UX) designer en user interface (UI) designer.
Net als bij development worden in kleine teams deze twee rollen vaak door dezelfde persoon vervuld. Bij PDT is dat ook het geval met Bas. Vaak zie je dat het design team wordt aangevuld met een brand designer, digital strateeg, product owner en scrum master.
Het doel van een digital designer is om een software product zo te designen dat je alles in één keer begrijpt, het een fijn gevoel geeft om het product te gebruiken en je zo soepel mogelijk door de applicatie heen kan klikken. Een designer kan gebruikmaken van bestaande patronen die iedereen kent. Denk bijvoorbeeld aan het kruisje dat is bedoeld om een venster te sluiten of het icoon met drie streepjes (ook wel ‘de hamburger’ genoemd) dat wordt gezien als menu. Daarbij is het de kunst om alles innovatief en consistent te laten aanvoelen naarmate de software groeit.
Legacy in software
Een grote impact op de cultuur in een softwarebedrijf is de legacy van de software. Daar wordt onder andere de velocity van innovatie mee bepaald. Legacy in een applicatie of systeem is mogelijk gebaseerd op verouderde technologieën, maar is vaak bedrijfskritisch. Het falen van dit systeem kan een aanzienlijke impact hebben op het bedrijf. Deze software is moeilijk aan te passen door een hoge mate van complexiteit en gebrek aan kennis en documentatie binnen de organisatie. Dit kan onder andere komen als het verloop van personeel erg hoog is. Uiteindelijk wil je deze software vervangen, maar in de praktijk blijkt dat nog niet zo eenvoudig te zijn. De oude software in kwestie is bijna altijd veel uitgebreider en ingewikkelder dan wordt aangenomen.
Om de gevolgen in de praktijk duidelijk te maken, hier even een voorbeeld. Stel je hebt een team van 100 developers die net aan een nieuw project beginnen. Er vanuitgaande dat zijn een 40-urige week hebben, heb je 4.000 uur die je direct kan besteden aan het innoveren en ontwikkelen van een applicatie. Elk uur is dus direct vooruitgang. Als je een jaar verder bent, kom je er mogelijk achter dat je dingen hebt gebouwd die niet zo handig waren of niet meer gebruikt worden omdat je een verkeerde inschatting hebt gemaakt. Elke week zullen een aantal mensen zich bezig moeten houden met wat er al gebouwd is: onderhoud. Hoe groter en ouder de applicatie is, hoe minder tijd je elke week kan besteden aan het vernieuwen en verbeteren van de applicatie. Door de tijd heen gaat de velocity van innovatie naar beneden. Het kost steeds meer tijd om mee te gaan met de nieuwste ontwikkelingen. Hierdoor ontstaat de kans dat je links- en rechtsom wordt ingehaald door nieuwe kleinere bedrijven.
Innovatie en onderhoud zijn niet elkaars tegenbeeld maar elkaars voorwaarden. Innovatie is overgewaardeerd en onderhoud ondergewaardeerd. Zonder structureel onderhoud, gaat de velocity van innovatie achteruit.
Een ander nadelige bijkomstigheid is dat geen enkele developer blij wordt van onderhoud. Neemt het onderhoud een te grote hap uit je werkweek, dan gaan de beste developers ergens anders kijken. Voor je het weet, heb je een team van B en C developers. Daarmee innoveren is onmogelijk. Helemaal omdat je directe concurrenten wel de beste mensen hebben.
In grote lijnen is dit naar mijn idee de reden waarom alle grote en conservative beleggers liever niet beleggen in softwarebedrijven. Het is extreem lastig om een langdurige moat op te bouwen.
Geïnteresseerd in PDT?
PDT geeft jou visueel inzicht in je beleggingsportfolio en maakt onmisbare analyses voor een veilige financiële toekomst. Voor al jouw aandelen, ETF’s, fondsen, crypto’s en obligaties. De Portfolio Dividend Tracker is broker onafhankelijk. De ideale manier om jouw echte rendement in te zien!
Ga naar PortfolioDividendTracker.com en probeer PDT een weekje gratis. Binnen 7 dagen toch niet tevreden? Dan kun je kosteloos opzeggen, word je abonnement geannuleerd, dan brengen wij geen verdere kosten in rekening. No questions asked!
Portfolio
Transactie: Nee
Portfolio waarde: € 240.800
Volgende week gaan we het hebben over 'Compounders'. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.
Word Vriend
Vind je het leuk om ons te steunen als onafhankelijke podcast, gebruik te maken en mee te denken met de Portfolio Dividend Tracker? Voor €6,25 per maand krijg je toegang. Zeven dagen gratis proberen!
► Doe mee met Jong Beleggen: PortfolioDividendTracker.com
Pim's portfolio
► Bekijk mijn volledige aandelen portfolio: Portfoliodividendtracker.com/jongbeleggen
JB updates op Instagram
► @JongBeleggen op Instagram: Instagram.com/jongbeleggen