November 27
Done
12. Waar haal je informatie vandaan | € 150.400

12. Waar haal je informatie vandaan | € 150.400

🎙️
In deze aflevering antwoord op een van de meest gestelde vragen: waar haalt Pim zijn informatie vandaan bij het onderzoeken van potentiële aandelen? Hij deelt handige websites die hij graag gebruikt om meer te weten te komen over bijvoorbeeld dividendverloop, ratio's en jaarcijfers. Ook legt uit hoe Google goed van pas kan komen.

Informatiebronnen

Informatie is er echt in overvloed. Eerst las en keek ik echt alles. Ik heb dat al aardig weten terug te brengen. Er is ook een leven naast beleggen ;-). Lijstje met websites waar ik regelmatig op kijk:
Seeking Alpha (https://seekingalpha.com)
Simply Wall Street (https://simplywall.st)
Simply Safe Dividends (https://www.simplysafedividends.com)
Het Financieele Dagblad (https://fd.nl)
Twitter (vooral economen voor het sentiment)

Tips van de luisteraars via Instagram

Investor relations page

Elk beursgenoteerd bedrijf heeft een eigen pagina op haar website waar informatie voor beleggers te vinden is. Het is altijd in het Engels beschikbaar, soms ook in de taal waar het bedrijf gevestigd is. De volgende informatie kan je daar vinden:
Jaarrekening
Nieuws
Events
Kwartaal resultaten
Transcript
Webcast
Press release
Shareholder letter
Bedrijfspresentatie

Voorbeelden

Het proces van kopen

Vinden

Ik krijg regelmatig de vraag 'hoe vind ik nu een aandeel'. Daar heb ik geen duidelijk antwoord op. Als je eenmaal aan het beleggen bent, hou je constant in de gaten of een bedrijf op de beurs actief is. Als ik bijvoorbeeld een bedrijf tegenkom check ik direct of het actief is op de beurs. Zo ja, dan kijk ik naar de koers. Gewoon op Google [zoek op 'Apple koers'], dan kan ik ook direct een korte omschrijving van het bedrijf lezen. Daarnaast zie ik de beurswaarde, koers/winst verhouding en dividend yield.
Dit is voor mij de eerste filter. Zie ik iets interessant dan zet ik het op mijn lijstje om later nog eens verder naar te kijken. Ik heb nog wel een super tip als je bedrijven zoekt in een bepaalde hoek. Zoek een ETF op die daarin gespecialiseerd is en kijk welke holdings erin worden verhandeld.

Onderzoeken

Als het bedrijf binnen mijn strategie past en ik het een interessant bedrijf vind, ga ik het verder onderzoeken. Stap 1) Wat doet het bedrijf en in welke sector is het actief? Dit doe ik meestal door naar de website van het bedrijf toe te gaan. Bevalt mij wat ik zie dan ga ik naar stap 2) Cijfers, zowel verleden als toekomstig. Het ligt aan het bedrijf waar ik precies naar kijk. Voor dividendaandelen kijk ik meer naar dividendinkomsten en huidige yield. Voor groeiaandelen kijk ik meer naar de toekomstige groei. Stap 3) Ik ga kijken naar wat anderen over het bedrijf gezegd hebben. Bedrijven worden vaak gevolgd door analisten maar ook door 'amateurs'. Stap 4) Dit gaat meer over het bedrijf zelf; ik bekijk interviews van de CEO, Socials, Glassdoor (om te zien wat oud werknemers zeggen over het bedrijf).

Watchlist

Er zijn maar weinig bedrijven die op mijn watchlist terecht komen. Vaak blijven ze daar maanden op staan. Het zijn meestal bedrijven in dezelfde sector die ik even wil volgen om beter te kunnen bepalen welke ik wil aanschaffen. Seeking Alpha en Yahoo Finance bieden een mooie watchlist functionaliteit aan.

Kopen

Ik heb nog geen harde regel wanneer ik overga tot kopen. Helaas heeft mijn beschikbare tijd daar veel invloed op. Vorige week had ik al aangegeven dat ik 2 bedrijven nauw aan het volgen ben. Dat ben ik nog steeds, dat ik het aandeel nog niet gekocht heb, betekent niet dat ik het niet meer interessant vind.

Nieuws en analisten

Hoe groter het bedrijf, hoe meer analisten er actief zijn. Vaak gaat dit samen met de hoeveelheid nieuws. Analisten geven een advies over het aandeel: Kopen, houden of verkopen. Daarnaast geven ze een targetprijs. Als een analist/bank met een nieuw advies komt heeft dat direct nieuwswaarde. Niet altijd, maar het heeft wel vaak invloed op de koers. Ik moet zeggen dat ik nooit kijk naar wat analisten te zeggen hebben. Ze hebben geen skin-in-the-game en een analist wil het nooit fout hebben, waardoor het altijd achter de meute aanloopt. Alle analisten hadden Wirecard op kopen staan. Bij Tesla veranderen analisten bijna elke week hun target.

Algemene beurs kennis

Doordat ik actief ben op de beurs leer ik elke dag weer een beetje bij. Op dagbasis is het lastig te zeggen wat ik leer maar als ik uitzoom ga ik met stappen vooruit. Boeken zijn wel ideaal om fundamentele theorieën over de beurs en beleggen te leren. Bij voorkeur lees ik oudere boeken. Als die nog steeds aangeraden worden weet je zeker dat de theorie goed is.

Nieuws

Tien jaar geleden was ASML het enige techbedrijf in de AEX en maakte daar circa 4 procent van uit, nu is het gewicht van het vijftal goed voor bijna een derde (31%) van de AEX. Amsterdam is daarmee een voorloper op techgebied. In de Europese Stoxx 50, de France CAC-40 en de Duitse DAX ligt het aandeel van de IT-bedrijven respectievelijk op circa 13 procent, 6 procent en 13 procent.
In aflevering 9 hebben we het gehad over het vertrek van Unilever uit Nederland. Dividendbelasting werd door Unilever niet genoemd als reden. Shell is daar juist heel open in. Ze overwegen een vertrek uit Nederland naar Engeland (Londen). De twee grootste bedrijven vertrekken dan uit Nederland.
Apple, Microsoft, Amazon en Alphabet zijn alle vier meer dan 1000 miljard dollar (890 miljard euro) waard op de beurs. De techreuzen zijn weer terug op het niveau van voor de uitbraak van het coronavirus. "Ze zijn een soort van coronaproof gebleken."

Portfolio

Transactie: Nee
Ontvangen dividend: € 176
Gilead Sciences = € 6
CH Robinson Worldwide = € 7
LTC Properties = € 7
Broadcom = € 46
Digital Realty Trust = € 12
PPL Corp = € 44
Coca-Cola = € 27
Iron Mountain = € 26
Portfolio waarde: € 150.400

Reviews

Hoi Pim, Allereerst mijn complimenten voor de podcast. Heel leerzaam en bovendien ook leuk om naar te luisteren. Jij en Milou vullen elkaar goed aan. Ik heb een vraagje over fundamentele analyse. Er zijn tal van ratio's waarmee bedrijven gemonitord worden zoals equity ratio, acid-test ratio, debt-equity ratio etc. etc. Zou je misschien wat kunnen vertellen over deze indicatoren? Naar welke indicatoren kijk jij vooral in je fundamentele analyses? Groetjes, Saman Koliaea
In de volgende aflevering wil ik dieper ingaan op welke datapunten je kan bekijken om een bedrijf te analyseren. Een onderzoek gebeurt eigenlijk in rondes. Daarnaast is het afhankelijk met welke strategie ik koop. Dividend aandelen bekijk ik anders dan groeiaandelen. Ik kijk als eerste naar het volgende, ongeacht de strategie:
Market Cap
PE Ratio
Jaarlijkse omzet (positieve trend)
Jaarlijkse winst (positieve trend)
Cashpositie en (kortlopende) schuld
Dividend geschiedenis
Schuld heb je kort en langlopend. Waar ik vooral naar kijk is of het bedrijf de kortlopende schulden kan betalen met de cashflow of cashpositie. Hierdoor sluit je uit dat het bedrijf op korte termijn gekke keuzes moet maken door bijvoorbeeld dividend te verlagen, onderdelen te verkopen, een extra lening aan te gaan of extra aandelen uit te geven.

[5-sterren door Cydex] Bijzonder leerzaam! Hartstikke leuk opgezet. Bekende en onbekende stof wordt voor mij duidelijk uitgelegd. Handig naslagwerk op de website erbij en totale transparantie. Waarbij het uitgangspunt niet is om er zelf beter van te worden, maar om er samen beter van te worden. Zo te horen snapt Pim dat je zelf leert als je luistert. Als je praat zeg je wat je al weet, als je luistert hoor je wellicht wat nieuws. Hulde aan Milou en Pim voor deze frisse en leerzame podcast.

Volgende week gaan we het hebben over 'Waar kijk je naar? (fundamentele analyse)'. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.

Word Vriend

Vind je het leuk om ons te steunen als onafhankelijke podcast, gebruik te maken en mee te denken met de Portfolio Dividend Tracker? Voor €5 per maand krijg je toegang. Zeven dagen gratis proberen!
► Doe mee met Jong Beleggen: PortfolioDividendTracker.com

Pim's portfolio

► Bekijk mijn volledige aandelen portfolio: Portfoliodividendtracker.com/jongbeleggen

JB updates op Instagram

► @JongBeleggen op Instagram: Instagram.com/jongbeleggen