November 27
Done
13. Waar kijk je naar? (fundamentele analyse) | € 150.000

13. Waar kijk je naar? (fundamentele analyse) | € 150.000

🎙️
Vraag: Hoe beoordeel je een aandeel? Antwoord: Met een fundamentele analyse. Wat dat precies is en waar je allemaal naar kijkt, valt niet in veertig minuten te bespreken, maar in deze aflevering geeft Pim alvast een voorzetje. Hij vertelt onder andere naar welke data hij zelf het liefst kijkt en legt uit hoe je bedrijven makkelijk met elkaar kunt vergelijken.
Een fundamentele analyse is een tegenhanger van een technische analyse. Waarbij gekeken wordt naar trends in de koersverloop van het betreffende aandeel en tracht daarin historische patronen te herkennen. Ik geloof niet in een technische analyse. Computers zijn daar veel beter in.
Bij een fundamentele analyse wordt "in het bedrijf gekeken", en kan in feite alles meegenomen worden wat van belang kan zijn bij het voorspellen van de resultaten van het bedrijf (versus die van de concurrenten).

Verhouding / ratio vergemakkelijkt

Verhouding (ratio's) is, net als vele andere formules bij beleggen, een mogelijkheid om een investeerder in staat te stellen om verschillende bedrijven te vergelijken met behulp van één eenvoudige berekening. Er zijn bijvoorbeeld duizenden bedrijven en het doorspitten van hun jaarrekening zou honderden uren in beslag nemen. Maar door te filteren op een koers/winst-verhouding kan een belegger de keuze beperken tot een kleiner aantal.

Vergelijken met peers

Staar je niet blind op bijvoorbeeld alleen de koers / winstverhouding. Apple heeft een PE-ratio (price-earnings) van 29,5 en Coca-Cola 19,5. Hieruit kan je opmaken dat je veel betaald voor Apple of juist weinig voor Coca-Cola maar is dat ook zo? Gelukkig is er een vergelijkbaar bedrijf van Coca-Cola, PepsiCo, die een koers/winstverhouding heeft van 26. Het moederbedrijf van Google, Alphabet heeft een verhouding van 30,2. ING heeft een koers/winstverhouding van 5,9 en ABN AMRO 7,3.
Appels met appels vergelijken. Als je een bedrijf gaat analyseren vergelijk het altijd met een concurrent. Sommige bedrijven / sectoren zijn veel 'duurder' dan anderen. De gemiddelde historische koers / winstverhouding van de S&P500 is 15! Momenteel is de koers / winstverhouding 21 in de S&P500.

Datapunten

Er zijn zoveel datapunten waar je naar kan kijken. We bespreken de meest bekende. In toekomstige afleveringen wil ik dieper ingaan op andere datapunten. Je kan het ons altijd laten weten als je een specifieke vraag hebt over een datapunt van een bedrijf.
Koersontwikkeling
Hoe is het koersverloop van de afgelopen jaren en hoe verhoudt de koers zich nu met het verleden? Als de koers de afgelopen maanden hard omhoog is gegaan kan het zijn dat veel cijfers niet meer kloppen.
Beurswaarde (Market Cap)
Persoonlijk beleg ik niet graag in kleine beursondernemingen. Minimaal 1 miljard voor groeibedrijven en voor dividend bedrijven meer dan 10 miljard.
Koers / winstverhouding (PE-ratio)
Als bedrijven nog geen winst maken kan je hier niet naar kijken. Mocht dat wel zo zijn zegt het nog vrij weinig als een bedrijf hard aan het groeien is. Voor bijvoorbeeld Adyen betaal je 200 keer de winst. Bij stabiele bedrijven, veelal dividend bedrijven, kan je wel goed kijken naar de koers / winstverhouding.
Winst per aandeel (EPS)
Hoeveel winst wordt er gemaakt per aandeel? Om dit te berekenen wordt de totale winst gedeeld door het aantal uitstaande shares. Waar ik dan vooral naar kijk is of de winst per aandeel elk jaar stijgt.
Dividend & Percentage (Yield)
Hoeveel dividend keert het bedrijf uit per aandeel. Als we dat delen door de huidige koers dan weten we hoeveel procent het is. Dat noemen we de dividend yield.
Dividend geschiedenis
Heeft het bedrijf een constante dividend groei laten zien? Of zijn ze heel wispelturig wat betreft het dividend? Het zegt ook veel over het management. Extraatje waar je ook naar kan kijken is de payout ratio. Hoeveel procent van de winst wordt uitgekeerd als dividend.
Jaarlijkse omzet (positieve trend)
Hier gaat het vooral om de trend. Je wil jaarlijks geen omzetdaling zien.
Jaarlijkse winst (positieve trend)
Hier gaat het vooral om de trend. Je wil jaarlijks geen winstdaling zien. Ik kijk vooral naar de marges die gemaakt worden. De kostprijs is een belangrijk middel om te zien of de marges in de toekomst omhoog gaan.
Cashpositie en (kortlopende) schuld
Schulden zijn erg gevaarlijk, het legt een organisatie lam. Ik hou er totaal niet van. Vooral bij groeiaandelen kijk ik daar goed naar. De meesten hebben wel wat schulden maar die moeten gedekt kunnen worden door de cashpositie of cashflow.

Micro, Meso en Marco-economie

Voor een fundamentele analyse kijk je niet alleen naar de cijfers van de onderneming. Economie is net zo belangrijk. We kunnen het versimpelt indelen in drie lagen: Micro, Meso en Marco. Micro gaat over producten en diensten (0 tot 5 jaar). Meso gaat over mens; gedrag en behoeften (5 tot 10 jaar). Marco gaat over drijvende krachten, maatschappij-brede ontwikkelingen (10 tot 30 jaar).
Micro: Zonnepanelen, elektrische auto's en fietsen, etc.
Meso: Gig-economy, locatie onafhankelijkheid, Goed zijn en doen (duurzaam en verantwoordelijk), etc.
Marco: Eigen pensioen (nooit meer stoppen met werken), stroom wordt gratis, van gebruik naar bezit, etc.

Nieuws

Amerikaanse banken bereiden zich voor op grote economische schade door de coronapandemie. Citigroup, JPMorgan Chase en Wells Fargo zetten miljarden dollars opzij voor toekomstige wanbetalingen op kredieten.
Het gaat om enorme bedragen. JPMorgan Chase reserveert $10,5 mrd (€9,2 mrd) voor probleemleningen, Wells Fargo zet $9,5 mrd (€8,3 mrd) opzij en Citigroup stopt $5,6 mrd (€4,9 mrd) in de stroppenpot. Dat bleek dinsdag, toen de drie grote banken hun kwartaalcijfers presenteerden.
Wells Fargo leed door het aanvullen van de stroppenpot zijn eerste kwartaalverlies sinds 2008 en zette het mes in het dividend, dat van $0,51 naar $0,10 ging.
ASML boekt in het tweede kwartaal €3,3 mrd omzet (+29%) en €751 mln nettowinst (+92%). Instroom orders slonk van netto €3,1 mrd in eerste kwartaal naar €1,1 mrd in het tweede kwartaal. De beurs reageert lauw op de cijfers en hoger dan de verwachte prognose voor het derde kwartaal.
De door analisten voorspelde winst per aandeel van AEX-bedrijven is sinds het begin van het jaar met 36% gedaald. Dat is de grootste daling sinds de kredietcrisis. Ondertussen staan de beurzen nog maar nauwelijks lager dan voordat corona toesloeg.
In de coronacrisis zijn tienduizenden particulieren begonnen met beleggen. Gemiddeld zijn nieuwkomers tien jaar jonger dan de al bestaande beursinvesteerders. Nieuwelingen kopen vooral in waarde gedaalde aandelen, op basis van 'emotie'. Daarmee nemen de kansen op 'ongelukken' - lees: forse verliezen - toe.

Portfolio

Transactie: Nee
Ontvangen dividend: € 72
Altria Group = € 26
AGNC Investment = € 12
Philip Morris International = € 33
Portfolio waarde: € 150.000

Reviews

Pim, ik ben zeer geboeid aan het luisteren naar je podcast. Ik had twee korte vragen, je geeft aan dat je voornamelijk over de lange termijn nadenkt 30 jaar. Is er ook een mogelijkheid dat je bijvoorbeeld bij 250.000 euro de helft eraf haalt en dan weer verder gaat zodat je het geld zeker hebt? En is het mogelijk dat ik je excel sheet mag ontvangen? Met vriendelijke groet een geïnteresseerde beginner.
Nee, dat ga ik zeker niet doen. Wat zou ik dan moeten doen met die € 125.000. Op de bank levert het niks op. Ik wil zo lang mogelijk mijn geld aan het werk zien.
Mijn Google Sheet is voor iedereen toegankelijk. Onderaan is een tab ‘Information’ waar staat uitgelegd hoe je de Sheet zelf kan gebruiken.

Hoi Pim, Ik zag dat Deutsche Bank eventuele interesse had in het overnemen van Wirecard. Stel dat ik nu 100 aandelen van Wirecard koop. Wat gebeurt er dan met die aandelen als Wirecard wordt overgenomen? Met vriendelijke groet, Dennis
Dat ligt eraan hoe de overname verloopt en op welke manier ze de overname gaan financieren. Ze kunnen het bijvoorbeeld kopen van de schuldeisers als het failliet wordt verklaard. Dan ben je al je aandelen kwijt en dus ook je geld.
Een andere optie is dat bijvoorbeeld Deutsche Bank heel agressief aandelen gaat kopen (omdat ze nu toch goedkoop zijn). Als je meer dan 30% van de aandelen bezit mag je de rest van de aandeelhouders een voorstel doen om het volledige bedrijf te kopen. Vaak wordt er dan 20-25% boven de actuele koersprijs geboden waardoor iedereen makkelijk kan cashen. Als Deutsche Bank de meerderheid heeft zal het Wirecard van de beurs halen.
Een andere optie is dat de koop gefinancierd wordt met uitgifte nieuwe aandelen in het bedrijf van de koper. Heeft Just Eat Takeway bijvoorbeeld gedaan met de koop van Grubhub.

[5-sterren door Bas] Top podcast! Een mooie balans tussen Milou en Pim, waardoor je als beginnende belegger alles goed kan volgen. Ga zo door!

Volgende week gaan we het hebben over 'Meet de makers'. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.

Word Vriend

Vind je het leuk om ons te steunen als onafhankelijke podcast, gebruik te maken en mee te denken met de Portfolio Dividend Tracker? Voor €5 per maand krijg je toegang. Zeven dagen gratis proberen!
► Doe mee met Jong Beleggen: PortfolioDividendTracker.com

Pim's portfolio

► Bekijk mijn volledige aandelen portfolio: Portfoliodividendtracker.com/jongbeleggen

JB updates op Instagram

► @JongBeleggen op Instagram: Instagram.com/jongbeleggen