November 27
Done
15. Duurzaam beleggen | € 148.500

15. Duurzaam beleggen | € 148.500

🎙️
Geld verdienen én goed doen. Het lijkt een paradox, maar volgens Pim is niets minder waar. Zo lang je zelf weet wat jij onder duurzaamheid verstaat, kun jij je geld op de aandelenmarkt laten spreken voor een betere wereld. Pim legt uit waar je die duurzame beleggingen moet zoeken en zult vinden. En goed nieuws: het is ook weggelegd voor de passieve belegger!
Het woord duurzaam gaan we heel veel gebruiken deze aflevering. Wat is duurzaam eigenlijk? De laatste maanden heb ik hier met meerdere mensen een mailwisseling over gehad. Niet voor iedereen is het hetzelfde.
Duurzaam wordt direct gekoppeld aan groen en milieu. En dan heel specifiek aan uitstoot en CO2. Dit klopt natuurlijk maar geeft een onvolledig beeld van duurzaamheid. Een volledig beeld is natuurlijk ook niet te maken.
Het blijft voor mij een lastig onderwerp. Ik heb een aantal ‘duurzame' fondsen en ETF’s bekeken maar ben niet echt overtuigd van de selectiecriteria. Er wordt niet geselecteerd op duurzaam of ethisch maar op wat niet duurzaam of ethisch is. Dit lijkt een klein verschil maar is in de praktijk gigantisch.
Neem als voorbeeld de duurzame MSCI Index (MSCI World Custom ESG Index). Daar worden relatief weinig bedrijven uitgesloten. Controversiële wapens, UN Global Compact, Tabak en Ondernemingsbestuur zijn de enige categorieën waar de uitsluiting op gebaseerd wordt. Waarom geen suiker bedrijven zoals Coca Cola en hoe zit het met de social ‘slotmachine' bedrijven zoals Facebook en Google? En hoe zit het met bedrijven die bijna geen belasting betalen?
Het is al lastig om aan te geven of een bedrijf niet duurzaam is maar helemaal lastig om te beoordelen of het duurzaam is. Ik vermoed dat als je echt heel kritisch gaat kijken er bijna geen beursgenoteerd bedrijf meer over blijft. Duurzaamheid wordt in ons kapitalistisch systeem nog niet goed genoeg gewaardeerd. Tot nu toe zit duurzaamheid vooral in kleinere initiatieven die nog niet beursgenoteerd zijn. Al begint er wel langzaam verandering in te komen.
Te pas en te onpas wordt de term duurzaam gebruikt. Menig marketingafdeling heeft het woord omarmt. Daar hebben we dan weer greenwashing tegenover gezet. De lokale bakker of fysiotherapiepraktijk die al meer dan 20 jaar stabiel ondernemen en een aantal werknemers voorziet van een vast inkomen is eigenlijk pas duurzaam.
Kortom, duurzaamheid is voor iedereen persoonlijk. Het is belangrijk dat je een eigen beeld vormt wat duurzaam voor jou betekent en probeer dat mee te nemen in je beleggingsstrategie.

Berichtje van Mark via Instagram:

Hoi! Ik begon toevallig op dezelfde dag met beleggen als de dag van jullie eerste podcast en ben sindsdien een trouw luisteraar. Duurzaamheid gaat me erg aan het hart, maar in mijn ogen is duurzaam beleggen soms bijna een paradox. Als de markt op de lange termijn altijd blijft stijgen, waar komt die waarde dan vandaan? Alle natuurwetten zeggen dat ‘what goes up, must come down’. Waarom zou dit voor de markt niet zo zijn? De schijnbaar eindeloze waardestijging kan alleen maar komen uit het uitputten van niet-hernieuwbare grondstoffen óf het onderbetalen van arbeid. De economie is een systeem gebaseerd op oneindige groei, op een eindige planeet, en dat lijkt mij per definitie niet duurzaam. Hoe zien jullie dit?

Ik snap dit gevoel enorm. Waarom gaat de economie altijd omhoog en tegen welke (verborgen) prijs? Misschien ben ik te positief ingesteld maar groei hoeft niet altijd direct verbonden te zijn met de aarde. Ik ben het wel met je eens dat in de afgelopen 50 jaar de groei hoofdzakelijk gekomen is door de aarde uit te putten. De rekening is onzichtbaar gemaakt die in de toekomst tevoorschijn gaat komen. Deze bewustwording had zeker eerder moeten komen.
Dat groei altijd maar vanzelfsprekend is weten ze wel beter in Japan. Sinds midden 90-er jaren is Japan geen meter vooruit gekomen. Er waren dus beweginkjes omhoog en omlaag, maar per saldo is het niks; een zombie-economie dus. Alsmaar groeien kan dus ook stoppen. Dit kan vooral komen doordat de bevolking niet meer groeit, vergrijzing dus. En innovatie stopt, alles wordt niet meer efficiënter. We kunnen niet méér halen uit hetzelfde.
Ik blijf veel vertrouwen hebben in de flexibiliteit van mens en aarde. Men ziet nu de rekening van het uitputten van de aarde en langzaam het rendement van groene alternatieven. Het grootste voordeel is dat als je terug gaat naar de kern (first principles thinking), duurzaam altijd beter is maar dat het nu alleen een gebrek is aan technologische vooruitgang.

Environment, Social and Governance; ESG

In de investeringswereld wordt veelal gesproken over ‘ESG’ in plaats van ‘duurzaamheid’. Deze afkorting staat voor Environmental, Social & Governance. Het houdt in dat factoren als energieverbruik, klimaat, beschikbaarheid van grondstoffen, gezondheid, veiligheid en goed ondernemingsbestuur worden meegewogen bij de selectie en het beheer van deelnemingen in bedrijven.
ESG staat voor het zoeken naar een evenwicht tussen financieel economische resultaten, transparantie, sociale belangen en het milieu zonder de balans er tussen te verliezen. In tegenstelling tot wat algemeen aangenomen wordt, blijkt dat die balans leidt tot betere resultaten voor zowel het bedrijf als de samenleving. Er is een brede consensus dat ESG doelstellingen uiteindelijk een meerwaarde creëren voor portefeuillebedrijven, zowel vanuit risicobeperking als waardecreatie.
Let wel op dat de ESG-score een interpretatie is en geen feit. Scores worden gegeven door agencies die het weer moeten doen met de informatie die bedrijven beschikbaar stellen. Hierdoor hebben vooral grote bedrijven een hogere score omdat ze de middelen hebben om goed te rapporteren.

Overheden zijn aan zet, zoals altijd

Ik ben er van overtuigd dat alle grote veranderingen komen door overheden. Tenslotte bepalen zij het speelveld. Neem bijvoorbeeld de cijfers van Tesla. 428 miljoen dollar omzet komt door de verkoop van emissierechten. De nettowinst vorig kwartaal was 104 miljoen dollar. Onder die emissierechten was Tesla zeker nog niet winstgevend. Deze emissierechten zorgen er voor dat het produceren van vervuilende auto's duurder wordt en emissievrije auto's goedkoper.
Duurzaam wordt langzaam een winstgevende zaak. Dit komt vooral doordat overheden groen subsidiëren en uitstoot zwaarder gaan belasten. We kunnen nu wel al spreken van een trend. En bij een trend willen mensen horen. Niemand wil buiten de groep vallen. Hierdoor krijgt het nog meer media aandacht. Dit stimuleert bedrijven weer om er in mee te gaan. Positieve aandacht en meedoen met de maatschappelijke tendens om nieuwe talenten aan zich te kunnen binden.

Hoe vind ik bedrijven?

Ik heb daar een soort van trucje voor. Ik begin eerst met het zoeken van een ETF. Bijvoorbeeld Clean Energy. Dan kom ik bijvoorbeeld uit bij de iShares Global Clean Energy UCITS ETF.
Daarin zitten 79 posities. Per aandeel kan je de weging in de ETF zien plus de marktwaarde. Vaak kijk ik dan naar de grootste bedrijven in de ETF en vind ik op deze manier een potentieel bedrijf.
In bovenstaand voorbeeld zijn de grootste bedrijven:
SunRun
SolarEdge Technologies
Enphase Energy
Xinyi Solar Holdings
Vestas Wind Systems

Ideeën waarin je kan beleggen

Clean Energy
Wind Energy
Sun Energy
Water
Social impact
Ethical
Efficient Carbon
Green Energy
Recycling
Clean Air

Nieuws

Euro wint terrein tegenover Amerikaanse dollar na akkoord over EU-herstelfonds. Perceptie over Europa is ten positieve veranderd nu blijkt dat begrotingsunie toch mogelijk is. Tegelijk zijn er zorgen over een nieuwe corona-uitbraak in de VS en het herstel van de economie.
De dollar is in 4 maanden tijd al met 10% gedaald in vergelijking tot de euro. 80% van mijn aandelen is in dollar. Deze daling is wel te merken.
De goudprijs blijft op recordhoogte, maar onder de $2000 per troyounce. Analisten zien dat deze grens binnenkort bereikt wordt. De prijsstijging van goud heeft vooral te maken met het zwakker worden van de dollar.
Facebook, Alphabet, Amazon en Apple moeten zich in de VS verantwoorden voor vermeende antitrustschendingen. Jarenlang namen ze kleinere concurrenten over, waarmee ze mogelijk innovatie in de kiem smoorden. Dat de bedrijven uiteindelijk gedwongen worden bepaalde bedrijfstakken af te stoten, is een reële optie.
Het splitsen van bedrijven gebeurt niet vaak. Al is het in de geschiedenis wel een aantal keer voorgekomen. Altria Group is een afsplitsing van Philip Morris International. Heel vroeger gebeurde het ook met olie. Standard Oil had 91% van de markt in handen. Een dikke monopoly. In 1910 is het opgesplitst in 7 bedrijven. Uiteindelijk zijn er weer een aantal samengegaan. Er zijn er nu 4 over: ExxonMobil, Chevron, Marathon en BP

Portfolio

Transactie: Nee
Ontvangen dividend: € 40
Cisco Systems = € 28
Digital Realty Trust = € 12
Portfolio waarde: € 148.500

Reviews

[5-sterren door Sandert98] Leerzame podcast Super leuke en frisse podcast. Goede dynamiek tussen belegger Pim en host Milou die een goede onderlinge dynamiek hebben waardoor het makkelijk is om naar te luisteren. Inhoudelijk ook dik in orde, veel geleerd al. Vraag voor Pim: Hoeveel uur per week ben jij bezig met beleggen? Dus onderzoek, transacties, nieuws bijhouden, etc. Groetjes!
[5-sterren door De TV] Luistert lekker weg, leuke podcast! Een onderwerp wat voor veel mensen taai en complex is, weten Milou en Pim heel leuk te brengen. Ik vind het heel handig en fijn dat Pim de luisteraar meeneemt in zijn portfolio en zijn keuzes toelicht. Ga zo door, ik kijk uit naar de volgende aflevering.
Hoi Pim, Nog even een vraagje omdat jij specifiek in USD en EUR belegt en het liefst in USD omdat dit tariefsmatig aantrekkelijker is, maar wat kan je nou aan de geldontwaarding doen van de aandelen die je aanhoudt in USD. Momenteel wordt de EUR steeds sterker tov de USD dus daar gaat toch een flinke hap verloren. Je kan natuurlijk meer gaan focussen op aandelen in EUR (want dan vindt er geen koersverlies plaats) of ..... Hoe zie jij dit, want ik neem aan dat de EUR aandelen ook vaak in USD handelen dus daar ook schade van ondervinden en dat dat weer doorsijpelt in hun resultaten. Ingewikkeld volgens mij. Kan jij daar eens licht op werpen? Verder: ga zo door met de podcast, reuze interessant! Met vriendelijke groeten, Jasper van Eldik
Dat klopt helemaal, daar is weinig aan te doen. Ik zou het kunnen hedgen (bijvoorbeeld met goud) maar dan heb ik de daling nog steeds in mijn Amerikaanse aandelen. Op lange termijn gaat de dollar wel weer omhoog. Sinds de euro blijft het schommelen. Er is ook een positieve kant aan, Amerikaanse aandelen zijn nu 10% goedkoper dan 4 maanden geleden voor Europeanen. Zolang bedrijven dividend blijven uitbetalen maakt het mij niet zoveel uit.
Mijn spreiding op valuta gebied kan wel beter, heb geen JPY of GBP. Ik wil ook niet te veel spreiden. Je kan je helaas ook niet voor alles indekken. En op de lange termijn maakt het ook niet uit.

Volgende week gaan we het hebben over 'ETF in alle kleuren en maten'. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.

Word Vriend

Vind je het leuk om ons te steunen als onafhankelijke podcast, gebruik te maken en mee te denken met de Portfolio Dividend Tracker? Voor €5 per maand krijg je toegang. Zeven dagen gratis proberen!
► Doe mee met Jong Beleggen: PortfolioDividendTracker.com

Pim's portfolio

► Bekijk mijn volledige aandelen portfolio: Portfoliodividendtracker.com/jongbeleggen

JB updates op Instagram

► @JongBeleggen op Instagram: Instagram.com/jongbeleggen