November 27
Done
16. ETF in alle kleuren en maten | € 150.800

16. ETF in alle kleuren en maten | € 150.800

🎙️
Exchange Traded Funds (ETF's) heb je in alle soorten en maten. Sommigen bevatten aandelen van wel duizend bedrijven, anderen slechts vijftig. Sommigen zijn sector-specifiek, anderen niet. En kan je nou op dividend rekenen? Pim pikt er een paar uit die hem het meest interessant lijken en legt uit waar je allemaal op moet letten bij het kopen van een ETF.
We hebben een poll op Instagram gedaan in welke van de big-5 onze luisteraar zou beleggen. Het resultaat:
1.
Amazon (34%)
2.
Microsoft (31%)
3.
Apple (25%)
4.
Google (10%)
5.
Facebook (0%)
Niemand had een goede uitleg voor Amazon al werd spreiding van de omzet wel genoemd. Voor Microsoft werd wel een goede uitleg gegeven zoals platformeffect, kleinste kans voor opsplitsing, hoge marges maar ook hier werd ook spreiding van de omzet genoemd. Apple wordt door de luisteraar wel echt gezien als stabiel en met de meeste groeikansen zoals 5G, nieuwe iPhone en Glasses. Google omdat het achter gebleven (FB heeft momenteel de laagste PE ratio) is en we niet zonder kunnen. Facebook heeft 0% maar had eigenlijk in de min moeten staan. Iemand zei: "beslist geen Facebook".

Exchange traded fund

ETF staat voor exchange traded fund. Het is een 'geautomatiseerd' groepje aandelen, passief gemanaged met beheerkosten maar veel lager dan een actief gemanaged fonds door echte mensen. Een ETF is op dezelfde manier verhandelbaar als een aandeel. Hierdoor kan je heel eenvoudig spreiding in je portfolio creëren.

Uitgevers van ETF's

Het begon allemaal in Amerika met Vanguard. Het is daar heel normaal om voor je oude dag te zorgen. Iedereen zijn eigen losse aandelen laten kiezen is vaak niet zo succesvol voor een hoop mensen. Hierdoor zijn er fonds ontstaan. Managers van fondsen deden het vaak slechter dan de index zelf, meestal doordat er een hoop kosten aan verbonden zijn. Zo is de ETF ontstaan, passief gemanaged. Bekende uitgevers van een ETF's zijn:
iShares
Vanguard
VanEck (Nederlands)
WisdomTree

UCITS

UCITS staat voor Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities. De term verwijst naar een richtlijn van de Europese Unie (EU). Hierin staat aan welke eisen een in de EU gevestigd beleggingsfonds moet voldoen om verkocht te mogen worden in alle EU-landen. De UCITS-richtlijn heeft als doel beleggingsrichtlijnen in Europa te vereenvoudigen.
In 2008 is er veel fraude geweest in fondsen waardoor er maatregelen zijn getroffen. Als je UCITS in een ETF titel ziet staan weet je dat het voldoet aan de Europese richtlijnen.

Dividend ETF (distributing of accumulating)

Er is nogal wat verwarring over het dividend bij een ETF. Men heeft de indruk dat je met een ETF geen recht zou hebben op dividend van de in de ETF opgenomen aandelen. Als een bedrijf dat in een ETF is opgenomen een dividend uitbetaald, krijg je als belegger dit dividend. Er zijn twee manieren om het dividend te 'ontvangen':
Optie 1 - Je wil elk kwartaal inkomen uit je portefeuille genereren. Ga voor distributing ETF's. Ze storten het geld rechtstreeks op je beleggingsrekening, waar je het van kunt opnemen om te besteden aan de goede dingen in het leven.
Optie 2 - Je wilt je toekomstige investeringsrendement maximaliseren. Accumulating ETF's is dan de beste keuze omdat ze je inkomsten automatisch en zonder extra kosten opnieuw in het fonds investeren. Dit verhoogt je rendement, bespaart je tijd en transactiekosten.

Dividendlekkage ETF

Dividendlekkage komt doordat verschillende landen verschillende dividendbelastingtarieven hebben. Het Nederlandse dividendbelastingtarief is 15%.
Afhankelijk van het eventuele belastingverdrag tussen Nederland (als jij hier woont) en het land waar dividendbelasting wordt ingehouden, wordt er soms meer dan het Nederlandse dividendbelastingtarief (15%) ingehouden. Wanneer jij dit verschil niet kan terugkrijgen via de belastingaangifte, dan spreken we van dividendlekkage.
Om dit te voorkomen moet de ETF in Nederland gevestigd zijn en hebben ze fiscaal de status van Fiscale Beleggingsinstelling (FBI). De ETF's van VanEck hebben dat bijvoorbeeld. Via een FBI kan jij je dividendbelasting terugvragen bij je IB-aangifte. Als dat niet kan moet je rekenen op 0,20% a 0,30% lekkage.
Zelf reken ik bovenop de TER van een fonds nog een percentage voor het dividendlek, zodoende heb ik een betere benadering van wat een fonds nu echt voor mij kost. Het is best lastig om de dividendlekkage zelf te berekenen. Van de grotere ETF's heeft iemand het vast al voor je gedaan, dit kan je Googlen.

DEGIRO kernselectie

DEGIRO heeft een lijst met ETF's geselecteerd waar je zonder transactiekosten in kan beleggen. Het is een lange lijst, neem alles op je gemak door: https://www.degiro.nl/data/pdf/DEGIRO_Trackers_Kernselectie.pdf.

Mooi lijstje verschillende ETF's

ETF's zijn er in alle vormen en maten. Wil je goede spreiding is dat eenvoudig te realiseren met een ETF. Zie je het helemaal zitten in een bepaalde sector maar wil je niet op één paard wedden, dan is ook een ETF de ideale uitkomst. Onderstaand een lijstje met ETFs die ik heb geselecteerd en waarvan ik denk dat het de moeite waard is om naar te kijken als je een goede spreiding wil in je portfolio. De eerste 4 zitten in de kernselectie.
 
iShares AEX UCITS ETF
Kosten: 0,30%
5 jaar rendement: 8,80%
Bedrijven: 25
Aandeelprijs: € 54
DEGIRO Kernselectie: Ja
Nederland (80%), Verenigd Koninkrijk (17%), Frankrijk (2%) en België (1%)
IT (22%), Basis-consumentengoederen (20%), Industrie (11%), Energie (10%), Gezondheidszorg (8%), Materialen (8%), Luxe-consumentengoederen (8%), Financiële waarden (7%)
 
Vanguard S&P 500 UCITS ETF (EUR) | VUSA
Kosten: 0,07%
5 jaar rendement: 13,80%
Bedrijven: 500
Aandeelprijs: € 52
DEGIRO Kernselectie: Ja
Verenigde Staten (100%)
Technologie (22%), Gezondheidszorg (16%), Financiële Dienstverlening (14%), Communicatiediensten (11%), Cyclische Consumptiegoederen (10%)
 
FTSE All-World UCITS ETF (USD) Distributing (VWRL)
Kosten: 0,22%
5 jaar rendement: 10,27%
Bedrijven: 3.400
Aandeelprijs: € 76
DEGIRO Kernselectie: Ja
Verenigde Staten (54%), Europa (9%), Japan (8%), Europa - niet euro (5%), Azië - Emerging (7%), Azië - Ontwikkeld (5%)
Technologie (17%), Financiële Dienstverlening (16%), Gezondheidszorg (14%), Cyclische Consumptiegoederen (11%), Communicatiediensten (10%)
 
WisdomTree Physical Gold (PHAU)
Kosten: 0,39%
5 jaar rendement: 10,58%
Bedrijven: -
Aandeelprijs: € 158
DEGIRO Kernselectie: Ja
 
WisdomTree Cloud Computing UCITS ETF
Kosten: 0,40%
YTD rendement: 63%
Bedrijven: 53
Aandeelprijs: 41 dollar
DEGIRO Kernselectie: Nee
United States (93%), Israel (3%), Canada (2%) en Australia (2%)
Information Technology (97%) en Health Care (3%)
 
SPDR Portfolio S&P 500 Growth ETF (SPYG)
Kosten: 0,40%
5 jaar rendement: 15%
Bedrijven: 279
Aandeelprijs: € 48
DEGIRO Kernselectie: Nee
 
Invesco EQQQ NASDAQ-100 UCITS ETF (EUR) (EQQQ)
Kosten: 0,30%
5 jaar rendement: 18%
Bedrijven: 103
Aandeelprijs: € 224
DEGIRO Kernselectie: Nee
 
Waar je ook naar zou kunnen kijken
VanEck Vectors Video Gaming and eSports UCITS
iShares Edge MSCI World Momentum Factor UCITS ETF
ARK Innovation ETF (ARKK)
VanEck Vectors Gold Miners UCITS ETF
VanEck Vectors Morningstar US Wide Moat UCITS ETF
iShares Global Clean Energy UCITS ETF

ESG (Environmental, Social & Governance)

Het is wel echt een gemiste kans dat DEGIRO geen ESG ETF's in haar kernselectie heeft. Hierdoor wordt het voor de beginnende belegger die graag op de kosten let wel heel lastig gemaakt om duurzaam te beleggen.

Aandachtspunten beleggen in kernselectie

Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten als je wilt beleggen in ETF’s uit de kernselectie. Het is namelijk aan een aantal regels gebonden. Volg de volgende richtlijnen:
Gebruikt de juiste ISIN (ziet er ongeveer zo uit: IE00B3XXRP09)
Gebruikt de juiste beurs uit de lijst van de kernselectie (meestal EAM)
Maximaal 1 transactie per kalendermaand per ETF

Nieuws

Apple heeft een stock split aangekondigd van 4 voor 1. Het aandeel van Apple is nu ongeveer 400 dollar, door de split gaat het nieuwe aandeel straks 100 dollar kosten. 31 augustus aanstaande moet de split uitgevoerd worden. Het opsplitsen van het aandeel moet er vooral voor zorgen dat het aandeel voor iedereen toegankelijkheid blijft om in te stappen. Dit is niet de eerste keer, het gebeurde ook al in: 1987, 2000, 2005 en 2014.
De Amerikaanse economie kromp in het tweede kwartaal als nooit tevoren en ook in de rest van de wereld draait de economie op zijn zachtst gezegd niet lekker, maar de vier grote tech-ondernemingen uit de VS blijven het prima doen. Amazon, Alphabet, Apple en Facebook profiteren juist van de corona crisis.
Microsoft mag van de Amerikaanse President Trump de Amerikaanse tak van video-app TikTok kopen. Maar die deal moet dan uiterlijk 15 september beklonken zijn. Anders gaat Trump de app alsnog verbieden in de Verenigde Staten. De hardhandige wijze waarop de Amerikaanse overheid zich bemoeit met de overname van TikTok illustreert de bekoelde diplomatieke verhoudingen tussen de VS en China.

Portfolio

Transactie: Nee
Ontvangen dividend: € 135
MSC Industrial Direct Co = € 22
Bank of Nova Scotia = € 22
JPMorgan Chase & Co. = € 9
LTC Properties = € 7
Verizon Communications = € 29
AT&T = € 46
Portfolio waarde: € 150.800
De maand is weer voorbij. In juli heb ik bijna 400 euro aan dividend (inclusief dividendbelasting) ontvangen. Deze maand verwacht ik iets minder, rond de 230 euro. Ik zie dat de 3de maand iets achter blijft bij maand 1 en 2 van een kwartaal.

Reviews

[5-sterren door Michiel] Leuke en leerzame podcast. Ik ben later erbij gekomen en heb alles teruggeluisterd. Dank voor je inzicht in je portefeuille Pim! Milou stelt vragen die ik ook heb dus prima één-2tjes tussen jullie. Ik ben beginner en een strategie en tactiek aan het vormen mbt beleggen. Nu nog ETF's en fondsen en ik overweeg aandelen. Kan ik niet een ETF in jouw portefeuille kopen? (Je manier van analyseren valt me). Verder heb ik nog een andere vraag: Als ik een ETF in vastgoed koop, beleg ik dan in aandelen of in vastgoed? Of een ETF 'iShares Stoxx 600 oil & Gas' beleg ik dan in grondstoffen of in aandelen? Of snap ik het dan niet goed? Ik vraag dit omdat ik lees en hoor dat diversificatie in je portefeuille goed is en dus niet alleen ETF's in aandelen te hebben. Alvast dank voor je reactie. Mvg, Michiel
Dank je wel voor je leuke vraag en natuurlijk het compliment. Helaas is het niet mogelijk om mijn portfolio als ETF aan te schaffen. Wie weet in de toekomst?
De holdings in een vastgoed ETF zijn altijd bedrijven. Die bedrijven bezitten dan weer vastgoed waardoor je indirect wel in vastgoed zit. Neem bijvoorbeeld het Nederlandse Wereldhave, Fastned of Unibail-Rodamco-Westfield. Let erop als je een vastgoed ETF kiest wat voor vastgoedbedrijven er in de ETF zitten, denk bijvoorbeeld aan woningen, seniorenwoningen, kantoorpanden, winkelcentra, etc.
Hetzelfde geldt voor iShares Stoxx 600 oil & Gas ETF. De grootste 4 holdings zijn Total, BP, Shell en Vestas Wind Systems. Deze vier hebben bij elkaar een weging van 62% in de ETF. Allemaal indirect in olie en gas.

He Pim en Milou, Leuk jullie podcast, ik heb al veel geleerd, dank jullie! Maar vroeg me af waarom jullie het in de laatste aflevering niet over het nieuws rondom DEGIRO hebben gehad? Jullie hebben deze site veelvuldig genoemd in eerdere afleveringen dus ben heel benieuwd hoe jullie hierover denken. Wellicht dat het langs kan komen bij de volgende aflevering? Hartelijke groet, Annette
Hele terechte vraag, we hebben het behandeld in de laatste podcast aflevering. Elke aflevering zit zo vol waardoor we helaas niet alles kunnen bespreken. Vaak moeten we er ook nog dingen uitknippen tijdens het editen.
De AFM heeft inderdaad DEGIRO een boete opgelegd voor de periode 1 januari 2017 tot 23 april 2018. DEGIRO heeft sinds vorige maand een bezwaar gemaakt op deze uitspraak waardoor het niet eerder naar buiten is gekomen. Deze informatie was mij al ter ore gekomen aan het begin van het jaar waardoor het voor mij minder nieuws was vorige week.
Zover ik het nu begrijp zijn er wijzigingen doorgevoerd waardoor de DEGIRO voldoet aan de bezwaren. Helemaal door de overname van Flatex zijn veel problemen niet meer aan de orde. Ik vind het lastig wat ik hiervan moet vinden. Volgens de AFM hebben alle beleggers een risico gelopen. Hoe groot is mij onduidelijk. Blijkbaar niet heel groot anders had de AFM wel de vergunning ingetrokken, toch?
Ik ben bang dat als we lage prijzen willen als belegger, de broker de randjes op moet zoeken om een scherpe prijs te houden. Vooralsnog blijf ik bij DEGIRO. Ik maak mij meer zorgen om de overname van Flatex. Dat zou op lange termijn kunnen leiden tot hogere kosten. De overname moet toch terugverdiend worden.

Volgende week gaan we het hebben over 'Wanneer is een (dividend)aandeel ondergewaardeerd'. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.