Voor de tweede keer laten we luisteraars aan het woord. In de vorige aflevering hebben jullie de beleggingsverhalen van Johan uit België, Jan uit het noorden van Nederland en Béla uit Rotterdam kunnen horen. Deze drie beleggers delen nog steeds hun portfolio openbaar.
140. Particuliere beleggers aan het woord (met Johan, Jan en Béla) | € 289.700Vandaag hebben we twee andere beleggers, Guido en Ronald. Ook zij hebben het gedachtengoed van Jong Beleggen volledig omarmd en delen hun portfolio openbaar. Beide heren zijn al vanaf het begin bij Jong Beleggen betrokken en delen regelmatig eigen inzichten, transacties en fouten in de community. Ik kan wel zeggen dat ze in de afgelopen vier jaar enorm gegroeid zijn. Beide portfolio’s zien er fantastische uit met een voornaamste focus op kwaliteit. Al vullen ze dat beide anders in. Daar gaan ze zelf natuurlijk meer over vertellen.
Welke aandelen hebben ze gekocht en verkocht maar nog belangrijker: wat zijn de gedachten daarachter en hoe is hun beleggingsproces? Beide zijn volledig transparant om zoveel mogelijk te leren. Maar voordat we verder gaan, eerst een kleine aanvulling op de vorige aflevering.
Aanvulling op Return on invested capital (ROIC) aflevering
Aan de hand van de aflevering is er in de community een aardig gesprek ontstaan over ROIC, daarom nog twee punten die ik toch graag wil benoemen als aanvulling op deze aflevering.
164. Return on invested capital (ROIC) | € 395.000Vergeet waardering niet
Als beleggers moeten we op blijven letten dat we ROIC niet los van waardering gaan zien. Ja, het is geweldig dat een bedrijf 30% op zijn kapitaal genereert, maar de markt zal er altijd voor zorgen dat wij als beleggers die returns niet een op een gaan overnemen. Alles komt uiteindelijk neer op waardering. En dan kom je bij het feit dat hoge ROIC bedrijven veel minder hoeven te investeren voor dezelfde groeivoet, waardoor ze aan veel hogere PE ratio’s mogen noteren.
Maar de markt zorgt er wel voor dat wij die 30% returns natuurlijk niet gaan zien. Tenzij het bedrijf keer op keer alle verwachtingen verpulvert, dan kan het natuurlijk wel. Maar als alles ingeprijsd is en de verwachtingen komen ongeveer uit zoals we voorspellen, dan zullen onze returns ergens tussen 8% en 11% liggen, ongeacht hoe hoog de ROIC’s van de onderliggende bedrijven zijn. Helemaal op het einde van de aflevering verwijs ik al kort naar het belang van waarderen, het blijft een belangrijke boodschap. Kortom, de hoogte van de ROIC gaat onze return als beleggers niet bepalen.
Competitief voordeel: marge & omloopsnelheid
Van het weekend was ik met de kinderen in een pannenkoekenrestaurant. Er kwam toen een gedachte in mij op die mogelijk als goed voorbeeld dient om het verschil uit te leggen tussen marge en omloopsnelheid.
De meeste restaurants kiezen ervoor om de tafel op een avond maar aan één groep te geven. Het pannenkoekenrestaurant waar ik was, gaf dezelfde tafel wel vier keer weg. Om je investering op die ene tafel terug te verdienen, kan je het dus één keer verkopen met hogere marges of lagere marges maar dan met een hogere omloopsnelheid.
Stel je hebt een restaurant met één tafel en je wil 24 euro per dag verdienen op deze tafel dan zijn er twee manieren om dit te bereiken. Of met lage marges en meerdere keren de tafel uitverkopen of met hoge marges en één groep per dag.
Een rekenvoorbeeld: je hebt heerlijke pannenkoeken gegeten en na afloop krijg je een rekening van 70 euro. Stel dat ze 10% overhouden nadat alle kosten zijn betaald. Dat is dan 7 euro. Na een uurtje was je weer weg. Het is goed mogelijk om vier keer deze tafel te verkopen van 17:00 t/m 21:00 uur. Aan het einde van de dag, heeft het restaurant met de tafel 28 euro verdiend.
Een andere manier is om de tafel aan één en dezelfde groep te geven. Deze groep gaat lekker lang tafelen bij restaurant DeLuxe. De beleving is beter en daar betaal je dan ook voor, de marge is hier 20%. Ook zit je langer aan tafel waardoor je meer gangen eet en drinkt. De rekening is uiteindelijk 140 euro, 20% daarvan is 28 euro.
Beide restaurants verdienen 24 euro per tafel alleen doen ze het op een andere manier. Het pannenkoekenrestaurant kiest voor een hoge omloopsnelheid ook wel production advantage of cost leadership genoemd terwijl restaurant DeLuxe kiest voor een hogere marge ook wel consumer advantage of differentiation genoemd.
You can’t borrow conviction
Deze boodschap heeft niet direct te maken met de vorige aflevering maar is wel belangrijk om af en toe te herhalen. Helemaal omdat we in deze aflevering weer in twee andere portfolio’s duiken. Ik realiseer mij goed dat als ik een nieuw bedrijf aan mijn portfolio toevoeg, er een hoop andere beleggers op zijn minst even naar het bedrijf gaan kijken. Geheel logisch, ik doe dat ook bij andere beleggers die ik volg. “You can borrow someone else’s stock ideas”. Tot zover helemaal prima maar “you can’t borrow their conviction”. Dit laatste is erg belangrijk, helemaal in mindere tijden.
“You can borrow someone else’s stock ideas but you can’t borrow their conviction. True conviction can only be obtained by trusting your own research over that of others. Do the work so you know when to sell. Do the work so you can hold. Do the work so you can stand alone.”
Laat je vooral inspireren door andere beleggers, de Jong Beleggen community is hiervoor een ideale plek maar blijf altijd je eigen onderzoek doen. Nu door naar Guido en Ronald.
Wie is Guido?
Als er iemand actief is in de community, dan is het wel Guido (32). In bijna vier jaar tijd heeft hij meer dan 1.000 reacties geplaatst. Hij is een van de allereerste Vrienden van de Show. Mogelijk kennen jullie hem al van het initiatief JB High Margin Fund. Als jonge fondsbeheerder doet hij het niet verkeerd.
Guido is werkzaam als vrachtwagenchauffeur en is vader van twee dochters (en sinds twee jaar ook twee bonusjongens). De schaarse vrije tijd gaat naast het gezinsleven op aan wielrennen en beleggen. Als vrachtwagenchauffeur heeft hij een bijkomend voordeel dat er veel tijd is om earnings calls te luisteren.
In de zomer van 2020, enkele maanden na de ‘coronacrash’, is hij begonnen met beleggen. Guido belegt zowel voor zichzelf als voor zijn kinderen en beheert zijn portfolio zelf met als einddoel financiële vrijheid te hebben.
Aan zijn gesloten posities (80 stuks) te zien, is Guido zoekende geweest naar zijn ideale strategie. Volgens mij kunnen we nu wel concluderen dat hij steeds meer tevreden is met zijn portfolio. Hij geeft de voorkeur aan bedrijven met hoge marges, stevige groei en bewezen kwaliteit. In onderstaande link zie je zijn portfolio in PDT.
Wie is Ronald?
Ronald (59) heeft ruim 30 jaar werkervaring als management consultant, trainer en auditor. Sinds de jaren negentig is hij een (in eerste instantie passief) belegger in destijds een OHRA beleggingsfonds. Pas in 2021 is Ronald echt actief gaan beleggen met als doel het op termijn kunnen aflossen van een aflossingsvrije hypotheek en het opbouwen van een pensioen.
Hij is zelfstandig ondernemer met een advies-, trainings- en auditbureau en bouwt geen pensioen op. Inmiddels is het actief beleggen een soort van hobby geworden en vindt hij het erg leuk om me niet alleen beroepshalve te verdiepen in bedrijven, maar om ook met de bril van een investeerder naar bedrijven te kijken.
In de afgelopen jaren is Ronald flink van strategie veranderd. Hij is eerst begonnen met trendvolgend en momentum beleggen, maar dat is hem toch veel te speculatief en vraagt veel te veel handelen. Sinds de zomer van 2022 is hij meer gaan beleggen in kwaliteit en blue chip bedrijven. In deze twee strategieën maakt hij weer onderscheid tussen value en growth. Dat kan je ook goed terug zien in zijn portfolio.
Zoals gezegd heeft Ronald veel geleerd in zijn eerste jaren als beleggen. In 2022 heeft hij veel van zijn lessen opgeschreven. Bijna twee jaar later zijn de lessen nog steeds van waarde:
- Als belegger verdien je je geld aan de aankoopkant door met een margin of safety ondergewaardeerde bedrijven te kopen.
- Waardering is essentieel: ‘valuations matter and it matters a lot!’.
- Ook in overgewaardeerde tijden zijn er nog steeds goede koopjes te vinden: 'it's a market of stocks and not a stock market'.
- Dividend groeibedrijven helpen om in volatiele tijden rustig te slapen. Aandelenkoersen kun je niet voorspellen, dividendrendement en dividendgroei wel: ‘you get paid to wait’.
- Beleg vooral in kwalitatief sterke bedrijven met een goede balans die hebben bewezen meerdere jaren achter elkaar hun omzet te laten groeien. Blijf weg van bedrijven die nog geen winst maken.
- Beperk in de eerste plaats je risico's. Om geld te laten compounden moet je het niet kwijtraken. De schildpad verslaat op langere termijn de haas.
- Het kan jaren duren voordat de koers van een aandeel richting de intrinsieke waarde beweegt. Heb geduld.
- De aandelenmarkt is op korte termijn niet efficiënt, maar streeft er wel naar. Psychologie helpt je als belegger om te profiteren van emoties van anderen.
Bovengenoemde punten hebben Ronald erg geholpen bij het beleggen. Hij beheert meerdere portefeuilles waaronder één voor privé en één voor zijn BV. Hij heeft niet als doel om de markt te verslaan, maar om wel een bepaald bedrag te realiseren in jaar X. Onderstaande link zie je zijn portfolio in PDT.
Vragen die besproken worden
In de aflevering komen beide heren aan het woord. Onderstaande een lijstje aan vragen die we ongeveer bespreken.
- Wie ben je en wat doe je?
- Sinds wanneer ben je begonnen met beleggen en hoe gaat het?
- Denk je wel eens, waar ben ik nu eigenlijk mee bezig?
- Waarom ben je gaan beleggen?
- Is je houding ten opzichte van beleggen veranderd sinds je ermee bent begonnen?
- Hoe zou je jezelf als belegger definiëren?
- Hoe zou je je beleggingsproces definiëren?
- Wat is je strategie?
- Wat is kwaliteit volgens jou?
- Wat heb je tot nu toe geleerd?
- Wat is de beste beleggingsbeslissing die je ooit hebt genomen?
- Wat is de slechtste beleggingsbeslissing die je ooit hebt genomen?
- Hoe ga jij om met het emotionele en psychologische aspect van beleggen?
- Wat is een belangrijk kenmerk dat (particuliere) beleggers zouden moeten hebben?
Portfolio
Transactie: Nee
Portfolio waarde: € 388.200
Volgende week gaan we het hebben over 'Monopolies, duopolies en oligopolies'. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.
Word Vriend
Vind je het leuk om ons te steunen als onafhankelijke podcast, gebruik te maken en mee te denken met de Portfolio Dividend Tracker? Voor €6,25 per maand krijg je toegang. Zeven dagen gratis proberen!
► Doe mee met Jong Beleggen: PortfolioDividendTracker.com
Pim's portfolio
► Bekijk mijn volledige aandelen portfolio: Portfoliodividendtracker.com/jongbeleggen
JB updates op Instagram
► @JongBeleggen op Instagram: Instagram.com/jongbeleggen