November 27
Done
17. Wanneer is een (dividend)aandeel ondergewaardeerd | € 152.400

17. Wanneer is een (dividend)aandeel ondergewaardeerd | € 152.400

🎙️
Aandelen hebben allemaal een momentum: het juiste moment om te kopen. Als een dividendaandeel ondergewaardeerd is, dan is dat hét moment om te kopen. In deze aflevering legt Pim uit hoe je dat goed kan inschatten. Ook geeft hij tekst en uitleg over alle transacties die hij verleden week heeft gedaan: zes verkopen en zeven aankopen, met ruim baan voor vragen van luisteraars via Instagram.
 
Twee punten als extra aanvulling op de vorige aflevering.
De Nasdaq 100 ETF is wel beschikbaar in de kernselectie alleen niet op de Amsterdamse beurs. Wel op de beurs in Parijs en Luxemburg. PS EQQQ (IE0032077012) en LYXOR ETF NASDAQ 100 (LU1829221024).
Voor elke ETF die we besproken hebben, heb ik een aantal punten van een ETF opgenomen, waaronder het rendement. Het rendement is gemaakt in het verleden en gaat over een periode van 5 jaar. Het is het gemiddelde van die 5 jaar. Hou er rekening mee dat het rendement uit het verleden is. Het wil niet zeggen dat het in de toekomst ook zo is. Kies een ETF niet alleen op basis van rendement uit het verleden.

Dividend, aandeelprijs en yield

Om te beginnen moet je eerst een aantal dingen goed begrijpen:
Dividend per aandeel
Aandeelprijs
Dividend Yield
En het gemiddeld van de afgelopen 5 jaar

Voorbeeld

1 euro dividend per aandeel tegen een aandeelprijs van 20 euro = 5% dividend yield
5% staat voor je rendement op je vermogen als je het aandeel één jaar vasthoudt.
Nu heb je 1.000 euro om te investeren. Je kan daarvan 50 aandelen kopen ter waarde van 20 euro per stuk. Je ontvangt nu 50 euro aan dividend per jaar.
Wat nu als de aandeelprijs gaat zakken naar 15 euro of 10 euro per aandeel.
1 euro dividend per aandeel tegen een aandeelprijs van 15 euro = 6,67% dividend yield
1 euro dividend per aandeel tegen een aandeelprijs van 10 euro = 10% dividend yield
Als we het nog iets gekker maken, aandeelprijs zakt naar 5 euro.
1 euro dividend per aandeel tegen een aandeelprijs van 5 euro = 20% dividend yield

Je kan zien dat als de aandeelprijs naar beneden gaat, dividend yield omhoog gaat!

Als we nu in alle scenario's het begin 1.000 euro zouden investeren:
Aandeelprijs 20 euro = 5% van 1.000 euro = 50 euro aan dividend elk jaar
Aandeelprijs 15 euro = 6,67% van 1.000 euro = 66,7 euro aan dividend elk jaar
Aandeelprijs 10 euro = 10% van 1.000 euro = 100 euro aan dividend elk jaar
Aandeelprijs 5 euro = 20% van 1.000 euro = 200 euro aan dividend elk jaar
Het is natuurlijk logisch maar het loont om goedkoop te kopen.
Als de aandeelprijs omlaag↓ gaat, gaat de dividend yield omhoog↑ Als de aandeelprijs omhoog↑ gaat, gaat de dividend yield omlaag↓

Aandeelprijzen gaan op en neer

Dit werkt vooral voor dividend aandelen omdat die vaak zijwaarts bewegen en pas als je verder inzoomt zie je dat ze op en neer gaan. Neem bijvoorbeeld Coca Cola, in 5 jaar tijd is de koers 16% omhoog gegaan. In deze rit heeft het een bodemprijs van 38 euro en een piekprijs van 60 euro. Het wordt nu verhandeld op 47 euro. In de laatste 5 jaar is het dividend geen enkele keer verlaagd, zelfs met een paar procent omhoog gegaan.
notion image
Het 5 jaar gemiddelde dividend yield van Coca Cola is 3,21%. Er zijn momenten geweest dat het meer en minder was. 4,2% op het hoogtepunt en 2,66% op het laagste punt. Alles boven de blauwe lijn zijn momenten geweest dat de aandeelprijs 'goedkoop' was.
notion image
Onderstaande afbeelding zit iets anders in elkaar maar heeft hetzelfde principe. De aandeelprijs, dividend yield en 5 jaar gemiddeld dividend yield zijn verwerkt in een afbeelding. Alles onder de 5 jaar gemiddelde lijn zijn de koop momenten. Als de aandeelprijs omlaag gaat, gaat de dividend yield omhoog.
notion image
Als een aandeel goedkoop geprijsd is betekent niet dat je het direct moet kopen. Dit is een manier om op het juiste moment in een goed aandeel te stappen. Als je bijvoorbeeld maandelijks geld investeert kan je kijken naar al je huidige holdings en zien welke op dat moment het meest koopwaardig is.

PE-ratio vergelijken

PE-ratio ook wel koers/winst verhouding hebben we al doorgenomen. Je zou die ook goed kunnen vergelijken met een concurrent om te zien of het ondergewaardeerd is in vergelijking met een ander.

Nieuws

Trump doet niet alleen TikTok in de ban, maar ook WeChat van Tencent. Het Chinese Tencent verliest vrijdag miljarden aan beurswaarde en sleept zijn grootaandeelhouder Prosus mee. Dit kan nogal grote gevolgen hebben voor technologie. Het is wel te begrijpen omdat Google en Facebook geen gebruik mogen maken van de Chinese economie. Waarom mag TikTok dit dan wel van Amerika?
Als deze ban echt wordt doorgezet kan dit wel gevolgen hebben voor Apple die daar veel iPhone verkoopt en Tesla waarvoor China een grote afzetmarkt is.
Net als Apple gaat ook Tesla een stock split doen, 5 voor 1. Met de huidige aandeelprijs gaat een aandeel straks 275 euro kosten.
We moeten het even benoemen omdat we het hier al eerder over gehad hebben. Unilever wordt geen Brits bedrijf als het om die reden een verhuisboete van €11 mrd moet betalen. De Tweede Kamer beslist dit najaar over een spoedwet die zo'n boete mogelijk moet maken. Unilever twijfelt of de initiatiefwet in strijd is met internationale verdragen. Een vertrekboete is in veel landen normaal, vooral in Amerika maken ze daar goed gebruik van.

Portfolio

Na tijden geen transacties heb ik er nu een aantal in een week gedaan. Eerder had ik al verteld dat ik mijn aantal holdings wilde terugbrengen. Dat heb ik nu iets gedaan, de komende tijd wil ik dat verder gaan doorvoeren. Waar ik naar gekeken heb is de stabiliteit van het dividend en de afroming van grondstof gerelateerde bedrijven. Het geld wat daarmee vrij kwam heb ik direct weer in (dividend) aandelen gestopt. Ik heb niet voor alle gekochte aandelen een complete analyse gemaakt.
Transactie: 6 verkocht (€ 10.277)
Exxon Mobil = 40 stuks Uiteindelijk wil ik helemaal af van olie. Daarnaast vermoed ik ook dat Exxon het dividend gaat verlagen. BP en Shell hebben dat bijvoorbeeld ook gedaan.
Iron Mountain = 48 stuks Hele hoge payout ratio, boven de 100% waardoor ik niet vermoed dat het dividend gehandhaafd gaat blijven. Al heb ik voor vastgoed geen probleem met hoge payout en yield. Het is vrij normaal voor REIT aandelen. Ik bezit nu te veel vastgoed bedrijven.
Dominion Energy = 60 stuks Een heel groot gedeelte van hun assets hebben ze verkocht aan Warren Buffett. Hierdoor hebben ze in de toekomst minder omzet en winst waardoor het huidige dividend niet meer houdbaar is op de lange termijn.
Wells Fargo = 35 stuks Is duidelijk een minder sterke bank dan de gekochte banken. BAC en JPM hebben het veel beter gedaan en daardoor ook niet hun dividend moeten verlagen. Het komt grotendeels door de spreiding van de omzet. Wells Fargo heeft geen grote zakelijke tak waardoor het in onrustige economische tijden lastig is om geld te verdienen. JPM en BAC hebben dat beide wel.
AbbVie = 22 stuks Deze positie had ik opzich wel kunnen houden, al vond ik dit aandeel qua dividend het minst stabiel vergeleken met de andere healthcare bedrijven. 2 jaar geleden hebben ze een grote concurrent gekocht voor 80 miljard. Deze schuld drukt nog steeds flink op de balans. De synergie van de koop is er nog niet helemaal uitgekomen. Ik vraag mij af hoe lang ze de kosten van de schuld kunnen blijven dekken met de cashflow.
Magnite = 194 stuks Het heet nu Magnite maar toen ik het kocht heette het Telaria. Zij zijn gefuseerd met The Rubicon Project. Even later is dat overgegaan van NYSE naar de Nasdaq en ook nog eens van naam veranderd naar Magnite. Het rommelt zo daar. Daarnaast vind ik de marktwaarde te klein en het aandeel heeft te veel koers schommelingen.
Transactie: 7 gekocht (€ 10.435)
Bank of America = 77 stuks Het is mij opgevallen hoe goed de spreiding van de omzet is van deze bank. In economisch onzekere tijden doen ze het niet verkeerd. Vooral de zakelijke tak heeft het goed gedaan en compenseert een hoop voor de verlieslatende onderdelen. Ze hebben een hoop geld in de stroppenpot gestopt wat misschien wel genoeg is. De lage rente is op korte termijn wel een ding maar heb niet het vermoeden dat hierdoor het dividend gekort gaat worden. Daarnaast heeft Warren Buffett zijn positie in BAC verhoogd naar meer dan 10%.
JPMorgan Chase = 21 stuks Ongeveer dezelfde uitleg als voor BAC. Beide doen het erg goed voor een bank in onzekere tijden. Het geld van Wells Fargo is voor een gedeelte in dit aandeel gegaan.
Bank of Nova Scotia = 26 stuks Zakelijk iets minder sterk maar ik zie ook geen gevaar voor het korten van het dividend. Grote bank in Canada, geeft direct ook iets meer spreiding. Wilde de posities ongeveer gelijk houden tussen de 3 banken.
Johnson & Johnson = 7 stuks Denk wel het sterkste dividend bedrijf ter wereld als je Apple en Microsoft niet meetelt. Positie weer iets in verhoogd. Dit wil ik blijven doen in kleine stapjes.
Gilead Sciences = 30 stuks
Walt Disney = 13 stuks Disney + maakt echt indruk. Binnen 9 maanden 60 miljoen betalende klanten. Ze zijn nog lang niet overal actief. Daarnaast testen ze nu met de allernieuwste films om niet naar de bioscoop te gaan, maar voor 30 euro direct thuis te kunnen kijken. Netflix voelt toch altijd een beetje als mosterd na de maaltijd. Disney heeft hier geen last van. Op lange termijn voorzie ik zelfs een splitsing van dit aandeel. Technologie gedeelte, alle parken en merchandise.
Fastly = 25 stuks Fastly is een Amerikaanse cloud computing-serviceprovider. Het edge-cloudplatform van Fastly biedt een netwerk voor inhoudslevering, internetbeveiligingsservices, load balancing en video- en streamingdiensten.
Fastly is een CDN (content delivery network) service.
Ze staan bekend om hun beveiliging van het netwerk wat onder andere bestand is tegen DDOS aanvallen.
Klanten zijn voorbeeld TikTok, Airbnb, Spotify, Twitter en Pinterest.
Founder (zelf een developer) is nog actief in het bedrijf en bezit nog 10% van de aandelen
Afgelopen 6 maanden zijn veel aandelen extra gekocht van de al zittende aandeelhouders (insiders).
Bijna tot geen schuld en hoge cash positie waarmee ze minimaal 4 jaar vooruit kunnen.
Gross margin van 60%.
Ontvangen dividend: Geen
Portfolio waarde: € 152.400

Reviews

Deze week hebben we de reviews overgeslagen. In plaats daarvoor hebben we alle Instagram vragen meegenomen die zijn gesteld naar aanleiding van mijn transacties.

Volgende week gaan we het hebben over 'Pensioenbeleggen'. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.

Word Vriend

Vind je het leuk om ons te steunen als onafhankelijke podcast, gebruik te maken en mee te denken met de Portfolio Dividend Tracker? Voor €5 per maand krijg je toegang. Zeven dagen gratis proberen!
► Doe mee met Jong Beleggen: PortfolioDividendTracker.com

Pim's portfolio

► Bekijk mijn volledige aandelen portfolio: Portfoliodividendtracker.com/jongbeleggen

JB updates op Instagram

► @JongBeleggen op Instagram: Instagram.com/jongbeleggen