De ene vindt het ethisch niet kunnen en de ander stelt dat we wapens nodig hebben om onszelf te kunnen verdedigen. Sinds 2022 is een verschuiving aan de gang omtrent het beleggen in defensie. Samen met Patrick Bolder duiken we in deze industrie special in de wereld van de defensie-aandelen.
Deze aflevering kan je zien als onderdeel van de reeks industrie specials. Eerder hebben we het al gehad over de semiconductor- en chipindustrie, de energietransitie, fintech, cybersecurity en kunstmatige intelligentie. Vandaag voegen we defensie toe aan deze serie.
Wie is Patrick Bolder?
Patrick Bolder is een gepensioneerde Luitenant-kolonel van de Koninklijke Luchtmacht van Nederland met een carrière die strekt over zo’n 40 jaar. Hij diende als militair meteoroloog en bekleedde daarna verschillende beleidsfuncties binnen de luchtmacht en defensiestaf. Bolder was betrokken bij strategische projecten zoals het Nederlandse EU-voorzitterschap en het Europees Defensieagentschap.
Sinds zijn pensionering in 2019 werkt hij als strategisch analist bij het The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS), waar hij zich richt op defensieplanning binnen de NAVO en EU, onbemande systemen en de militarisering van de ruimte. Een echte kenner dus op dit gebied.
Beleggen in defensie-aandelen
Als je denkt aan beleggen in defensiebedrijven, denk je al snel aan wapenfabrikanten. Maar de industrie is zoveel breder. Denk aan cybersecurity bedrijven, leveranciers van radarsystemen, satellieten, drones, netwerkapparatuur, software en hardware. De schattingen lopen wat uiteen maar het is zeer aannemelijk dat de industrie ongeveer 2.000 miljard dollar groot is. en de komende jaren zal dat alleen maar groeien. Zo voldeden 12 van de 32 landen van de militaire verdragsorganisatie in 2023 aan die NAVO-norm. De komende jaren zal dat alleen maar gaan stijgen omdat sinds de start van de oorlog in Oekraïne in 2022, we anders naar defensie zijn gaan kijken. Vanaf dat moment zit de hele sector in een opgaande trend. Zo is het Duitse Rheinmetall al met ruim 342% gestegen sinds februari 2022.
"Wie vrede wil, moet zich voorbereiden op oorlog.”
Al een paar jaar is er een publieke discussie gaande of beleggen in defensie nu EGS is, of niet. Het is evident dat beleggen in deze sector ethische dilemma's met zich meebrengt. Iedereen moet voor zichzelf de afweging maken. Verder kent deze sector veel risico’s op het vlak van geopolitiek. Spanningen tussen landen is als olie op het vuur voor deze bedrijven. In lastige tijden - misschien wel waarin we nu leven - kan het toevoegen van dit type bedrijf zorgen voor een goede diversificatie van je portfolio. De defensie-industrie is alleen geen normale economische markt. De overheid is verantwoordelijk voor de orderportefeuille. Dit kan innovatie enorm verstoren.
Verschuiving van inzicht op deze industrie
Zoals al gezegd, de inval van Rusland in Oekraïne op 24 februari 2022 heeft tot een aardschok geleid in de perceptie van defensiebedrijven bij beleggers. Terwijl velen tot voor kort ‘oorlogsaandelen’ meden als de pest, is het besef gegroeid dat we niet zonder wapens kunnen om onze vrijheid te garanderen.
Het blijft een lastig dilemma. Je belegt immers in bedrijven die hun geld verdienen met wapens waarmee mensen worden gedood. Hier staat dan weer tegenover dat je ook belegt in militair materieel waarmee landen zich verdedigen tegen aanvallen van buitenaf. Wat ook veel wordt gezegd, is dat we hiermee een permanente oorlogseconomie creëren. Hoe jij je hiertoe verhoudt, is een zeer persoonlijke afweging. Eigenlijk niet heel anders dan alle andere dilemma’s die onder ESG beleggen valt. Bij de deelnemers van het PME pensioenfonds is in ieder geval een verschuiving gaande.
"In onze periodieke onderzoeken naar voorkeuren van onze achterban ten aanzien van beleggen, zien wij de bereidheid om in defensie te beleggen toenemen. Enkele maanden voor de invasie van Rusland in Oekraïne vond 64% van de ondervraagden nog dat PME niet óf absoluut niet in wapens voor defensie en oorlogsvoering mocht beleggen. In 2023 was dat nog slechts 24%." — Paper PME pensioenfonds
Europa heeft zich na de Koude Oorlog een beetje in slaap laten sussen. Na de val van de muur in Berlijn en het uiteenvallen van de Sovjet-Unie daalden de uitgaven van Europese landen aan defensie geleidelijk tot onder de 2% van het nationaal inkomen, het bedrag dat in NAVO-verband was afgesproken.
In 2014 kwam daar verandering in. Toen hebben de NAVO-landen toegezegd de defensiebudgetten weer op te krikken tot de afgesproken niveaus. Het ziet er nu ook echt naar uit dat landen zich daaraan gaan houden.
Het PME pensioenfonds oppert publiekelijk om de defensie-industrie niet meer als geheel te vermijden maar om een uitsluitingsstrategie toe te passen. Verschillende door de Nederlandse overheid ondertekende ontwapeningsverdragen, vormen een richtlijn bij de kadering van het beleid op controversiële wapens. Zo worden chemische wapens, biologische wapens, clustermunitie, landmijnen, verarmd uranium wapens, witte fosforwapens en kernwapens gezien als controversiële wapens. Bedrijven die één of meerdere typen van deze wapens produceren, of essentiële of maatwerk halffabricaten leveren ten behoeve van deze wapens worden uitgesloten.
Het gesprek is momenteel superactueel en kan de komende jaren voor veel rugwind zorgen. Evenals de commitment op de 2 procentnorm.
Bekende beursgenoteerde defensiebedrijven
Zoals je wel had verwacht, zijn de Amerikaanse defensiebedrijven veel groter dan in Europa. We kennen hier voornamelijk een versnipperde markt. Dat komt omdat veel EU-landen hun eigen systemen hebben. Wij hebben ten opzichte van de Amerikanen echt een veelvoud aan verschillende tanks, pantservoertuigen, vliegtuigen, etc. Dat is heel inefficiënt. Een recent voorbeeld hiervan is de aanschaf van de nieuwe Nederlandse onderzeeërs. Deze worden gemaakt door het Franse staatsbedrijf Naval, terwijl de Nederlanders van mening zijn dat dit door Damen Shipyards gedaan moest worden (wel met buitenlandse partner). Maar Damen heeft hier veel minder kennis over dan Naval. Ieder land probeert als het ware zijn eigen industrie te beschermen.
We hebben een lijstje met de top-10 defensiebedrijven uit Europa en Amerika. Realiseer je wel dat er maar weinig (dan wel niet) bedrijven zijn waar 100% van hun omzet uit defensie komt. Daarom hebben verschillende bedrijven die als defensieaandelen worden gedefinieerd, meestal inkomsten van zowel civiele commerciële bedrijven als defensie.
Een voorbeeld hiervan is Boeing. Boeing levert beide vliegtuigen voor normaal passagiersvervoer, maar tegelijkertijd ook vliegtuigen en producten zoals de B-52 bommenwerper. Zo is het geschatte percentage van de omzet dat defensie gerelateerd is bij Boeing ongeveer 44% en bij het Europese Airbus ongeveer 20%.
Europese defensiebedrijven
De top-10 Europese defensiebedrijven is gesorteerd op beurswaarde van groot naar klein. Per bedrijf hebben we een indicatie aangegeven van hoeveel procent van de omzet afkomstig is uit defensie-gerelateerde activiteiten. Bedrijven rapporteren dit meestal niet exact dus het blijft een schatting.
Airbus Group (AIR) haalt ongeveer 20% van zijn omzet uit defensie-gerelateerde activiteiten. Binnen de defensiesector is Airbus actief in militaire luchtvaart en ruimtevaart. Het bedrijf produceert onder andere militaire vliegtuigen zoals de Eurofighter Typhoon en de A400M transportvliegtuigen. Daarnaast is Airbus betrokken bij satellietsystemen en raketontwikkeling voor defensiedoeleinden. De overige activiteiten van Airbus zijn voornamelijk gericht op de commerciële luchtvaart, waaronder de productie van passagiersvliegtuigen zoals de A320 en A350.
Safran (SAF) genereert ongeveer 18% van zijn omzet uit defensie. Safran is actief in diverse defensiegebieden, waaronder de productie van luchtvaartmotoren voor gevechtsvliegtuigen, optronica voor militaire voertuigen en drones, en inertiële navigatiesystemen. Ze leveren ook motoren en systemen voor raketten en militaire helikopters. Buiten de defensie richt Safran zich op de civiele luchtvaart, waar ze motoren voor commerciële vliegtuigen produceren, en op ruimtevaarttoepassingen, waaronder satelliettechnologie.
BAE Systems (LON:BA) haalt ongeveer 96% van zijn omzet uit defensie. Dit kan je dan ook wel een pure play noemen. Dit bedrijf is betrokken bij de productie van geavanceerde wapensystemen, militaire vliegtuigen zoals de F-35, marineschepen, onderzeeboten en gepantserde voertuigen. Ze bieden ook defensiediensten aan op het gebied van cyberbeveiliging en militaire training. BAE Systems heeft slechts een klein deel van zijn activiteiten in de civiele sector, en is met name gericht op cyberbeveiliging en infrastructuurdiensten.
Rheinmetall (RHM) haalt meer dan 70% van zijn omzet uit defensie. Het bedrijf is een belangrijke speler in de productie van militaire voertuigen, munitie, luchtafweersystemen en elektronische defensieoplossingen. Rheinmetall is vooral bekend om zijn tanks en gepantserde voertuigen evenals luchtverdedigingssystemen. Buiten de defensie-industrie is Rheinmetall ook actief in de automobielsector, waar ze onderdelen en systemen voor voertuigen leveren.
Thales Group (HO) genereert ongeveer 52% van zijn omzet uit defensie. Thales biedt een breed scala aan defensiegerelateerde producten en diensten, waaronder radar- en sonarapparatuur, militaire communicatiesystemen, luchtverdedigingssystemen, en cyberbeveiliging. Het bedrijf is ook actief in de productie van avionica en systemen voor militaire luchtvaart en marineschepen. Naast defensie is Thales ook actief in de civiele luchtvaart, spoorwegsignalisatie, en digitale beveiliging.
Dassault Aviation (AM) genereert ongeveer 80% van zijn omzet uit defensie. Dit Franse bedrijf staat bekend om zijn militaire vliegtuigen, zoals de Rafale gevechtsvliegtuigen en de Mirage-serie. Dassault is een belangrijke speler in de ontwikkeling en productie van gevechtsvliegtuigen voor zowel de Franse luchtmacht als voor internationale klanten. Naast defensie is Dassault ook actief in de civiele luchtvaart met hun Falcon zakenvliegtuigen.
Leonardo (LDO) haalt ongeveer 83% van zijn omzet uit defensie-gerelateerde activiteiten. Leonardo is een van de grootste Europese spelers in de lucht-, ruimtevaart- en defensiesector. Het bedrijf is actief in verschillende domeinen, waaronder militaire luchtvaart (zoals helikopters en vliegtuigen), defensiesystemen, elektronica, en cyberbeveiliging. Ze leveren bijvoorbeeld helikopters aan de Italiaanse strijdkrachten en zijn betrokken bij de productie van gevechtsvliegtuigen zoals de Eurofighter Typhoon. Naast defensie is Leonardo ook actief in de civiele luchtvaart en ruimtevaart, waaronder satellietsystemen.
Saab (SAAB) haalt ongeveer 85% van zijn omzet uit defensie-activiteiten. Saab is een Zweeds bedrijf dat wereldwijd bekend staat om zijn gevechtsvliegtuigen, zoals de Gripen, evenals maritieme en onderzeese systemen, radars, en luchtverdedigingssystemen. Saab levert ook oplossingen op het gebied van militaire training en simulatie, en biedt daarnaast civiele veiligheidsoplossingen. Het bedrijf is actief in zowel defensie- als civiele markten, maar het grootste deel van zijn inkomsten komt uit defensie-gerelateerde producten en diensten.
Kongsberg Gruppen (KOZ) haalt ongeveer 40% van zijn omzet uit defensie. Dit Noorse bedrijf is actief in verschillende sectoren, waaronder defensie, maritieme technologie, en olie en gas. Binnen de defensie levert Kongsberg geavanceerde wapensystemen, command-and-control-systemen, en ruimtevaarttechnologieën. Kongsberg is ook bekend om zijn NSM (Naval Strike Missile), een belangrijk product binnen hun defensieportfolio. De rest van de omzet komt uit hun activiteiten in maritieme en energiesectoren.
Hensoldt (HAG), een Duits bedrijf, genereert bijna 98% van zijn omzet uit defensie. Hensoldt is gespecialiseerd in sensortechnologieën en biedt een breed scala aan producten voor militaire toepassingen, zoals radarsystemen, elektro-optische systemen, en elektronische oorlogsvoering. Ze spelen een cruciale rol in het leveren van sensortechnologie voor lucht-, land- en zeemachtoperaties. Hensoldt richt zich bijna volledig op defensie-gerelateerde technologieën, waardoor civiele toepassingen slechts een klein deel van hun activiteiten vormen.
Amerikaanse defensiebedrijven
De top-10 Amerikaanse defensiebedrijven, gesorteerd op beurswaarde van groot naar klein. Ook hier geven we per bedrijf een indicatie van hoeveel procent van de omzet afkomstig is uit defensie-gerelateerde activiteiten. Bedrijven rapporteren dit meestal niet exact dus het blijft een schatting.
RTX Corporation (RTX), voorheen bekend als Raytheon Technologies, haalt ongeveer 55% van zijn omzet uit defensie-gerelateerde activiteiten. RTX is een van de grootste leveranciers van lucht- en raketverdedigingssystemen, inclusief het beroemde Patriot-raketsysteem. Ze zijn ook actief in geavanceerde radar- en communicatiesystemen, cyberbeveiliging en satellietsystemen. De rest van hun omzet komt uit de commerciële luchtvaart, waar ze motoren en andere componenten leveren voor commerciële vliegtuigen.
Lockheed Martin (LMT) haalt bijna 96% van zijn omzet uit defensie. Lockheed Martin is de grootste defensie-aannemer ter wereld, bekend om producten zoals de F-35 Lightning II gevechtsvliegtuigen, militaire satellieten en raketsystemen. Ze zijn ook actief in ruimtevaart en IT-systemen voor de Amerikaanse overheid. Naast defensie hebben ze beperkte civiele activiteiten, voornamelijk gericht op ruimteonderzoek.
Boeing (BA) haalt ongeveer 42% van zijn omzet uit defensie. Boeing is een van de grootste lucht- en ruimtevaartbedrijven ter wereld en produceert militaire vliegtuigen zoals de F/A-18 Super Hornet, helikopters zoals de AH-64 Apache, en ruimtevaartsystemen. Boeing is ook een grote speler in de commerciële luchtvaart met hun 737- en 787-serie vliegtuigen.
Northrop Grumman (NOC) haalt ongeveer 86% van zijn omzet uit defensie. Northrop Grumman is gespecialiseerd in geavanceerde systemen zoals onbemande luchtvaartuigen (bijv. de Global Hawk), raketverdediging, cyberbeveiliging en ruimtevaartsystemen. Ze spelen een sleutelrol in diverse Amerikaanse ruimte- en defensieprogramma's.
General Dynamics (GD) genereert ongeveer 75% van zijn omzet uit defensieactiviteiten. Dit bedrijf is bekend om zijn productie van onderzeeërs, gepantserde voertuigen (zoals de Abrams-tank), en communicatiesystemen voor de Amerikaanse en geallieerde strijdkrachten. Hun overige activiteiten omvatten IT-diensten en oplossingen voor overheids- en commerciële klanten.
TransDigm Group (TDG) genereert ongeveer 40% van zijn omzet uit defensieactiviteiten. Ze zijn gespecialiseerd in hooggespecialiseerde vliegtuigonderdelen en subsystemen, met klanten in zowel de militaire als de commerciële luchtvaartindustrie. Hun producten omvatten onder meer brandstofsystemen, motoren en cockpitbesturingen.
L3Harris Technologies (LHX) haalt ongeveer 83% van zijn omzet uit defensie. Dit bedrijf is een belangrijke speler in communicatie- en elektronicasystemen, waaronder tactische radiocommunicatie, luchtverkeersleiding, en ISR-systemen (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance). Ze leveren ook technologie voor ruimtevaart en defensie-elektronica.
Leidos (LDOS) genereert ongeveer 85% van zijn omzet uit defensie en veiligheidsdiensten. Ze bieden oplossingen op het gebied van IT, cyberbeveiliging, en technische diensten aan de Amerikaanse overheid en defensie. Leidos is ook actief in de gezondheidszorg en civiele infrastructuur, met diensten zoals IT-beheer en data-analyse.
Huntington Ingalls Industries (HII) haalt meer dan 90% van zijn omzet uit defensie. Dit bedrijf is de grootste bouwer van oorlogsschepen in de Verenigde Staten en levert aan de Amerikaanse marine vliegdekschepen, onderzeeërs en amfibische oorlogsschepen. Ze zijn ook betrokken bij maritieme reparatie en onderhoud.
Mercury Systems (MRCY) genereert bijna 95% van zijn omzet uit defensie. Ze zijn gespecialiseerd in geavanceerde elektronica en ingebouwde systemen voor defensie en de ruimtevaart. Hun producten worden gebruikt in een breed scala van militaire toepassingen, waaronder radar, communicatie, en elektronische oorlogsvoering.
Het ‘Nederlandse’ Theon International
Nog niet zo lang geleden is er een defensie-gerelateerd bedrijf naar de Amsterdamse beurs gegaan. Op 9 februari 2024 maakt Theon International haar beursdebuut. Theon is een Grieks-Cypriotische fabrikant van de militaire nachtkijker. Christian Hadjiminas heeft het bedrijf opgericht in 1997 en is nu nog steeds de CEO met ongeveer een belang van 9,62%.
De in Athene gevestigde fabrikant van nachtkijkers en warmtebeeldsystemen voor de defensiesector werd voor 10 euro per aandeel naar de Amsterdamse beurs gebracht. Bij de beursgang werden 15,4 miljoen aandelen geplaatst. Dat is zo'n 22 procent van het uitstaande aandelenkapitaal van het bedrijf. Hiermee werd in totaal 154 miljoen euro opgehaald. Daarvan is 100 miljoen euro bedoeld voor toekomstige overnames. De beurswaarde toentertijd kwam daarmee uit op meer dan 700 miljoen euro. Momenteel kent het een beurswaarde van 817 miljoen.
De operationele winstmarge was vorig jaar rond de 26%. De halfjaarcijfers waren boven verwachting met een recordomzet van €152,3 mln. Daarmee lag de omzet meer dan 160% hoger dan in de eerste helft van 2023. Het bedrijf publiceert overigens al langer groene cijfers en verviervoudigde de omzet van €54,2 mln in 2020 naar €218,7 mln in 2023, nog voordat het de beurs betrad. Recent heeft de VEB de CEO geïnterviewd.
Defensie-ETF’s
Naast het beleggen in individuele aandelen, kan je natuurlijk ook de sector bespelen door middel van een ETF. Zo zijn er ETFs die ‘de defensiemarkt’ volgen. Heel veel keuze is er nog niet. Een lange periode was er helemaal geen markt voor zulke ETF’s maar sinds de oorlog in Oekraïne is alles gedraaid.
VanEck Defense UCITS ETF (DFNS)
De VanEck Defense UCITS ETF is gelanceerd in februari 2023 en volgt de MarketVector Global Defense Industry Index. De index omvat bedrijven die actief zijn in de defensie-industrie, zoals vliegtuigbouwers, wapenfabrikanten en elektronicabedrijven die aan defensie-gerelateerde producten en diensten leveren.
Let er wel op dat erg veel bedrijven worden uitgesloten omdat ze hele strenge eisen hanteren voor wat niet mag op het gebied van controversiële wapens. Zo zijn witte fosforwapens en clustermunitie bijvoorbeeld uitgesloten. Hierdoor vallen de grote spelers af zoals Lockheed Martin, TX Corporation en Rheinmetall. Onder andere hiervoor in de plaats is Palantir Technologies nu de grootste positie. Het is dus zeker geen pure play, wat je eigenlijk wel verwacht als je deze sector wil bespelen. De jaarlijkse lopende kosten (TER) voor deze ETF is 0,55%.
Future of Defence UCITS ETF (NATO)
De Future of Defence UCITS ETF is gelanceerd in juli 2023. De ETF volgt de EQM NATO+ Future of Defence Index. Deze index selecteert en weegt bedrijven op basis van hun blootstelling aan de defensie-uitgaven van NATO-landen en bondgenoten.
Vergeleken met eerdergenoemde zitten alle bekende en grote defensiebedrijven wel in deze ETF. Je moet dan denken aan BAE Systems, Safran, Rheinmetall, RTX Corporation en Lockheed Martin. De titel doet het al een beetje vermoeden, cybersecurity bedrijven zijn ook vertegenwoordigd in deze ETF zoals Palo Alto Networks, Fortinet en Crowdstrike. Verder heeft het dubbel zoveel posities waardoor er een minder grote concentratie is in de top-3 posities. De jaarlijkse lopende kosten (TER) voor deze ETF is 0,49%.
iShares Global Aerospace & Defence UCITS ETF (DFND)
De iShares Global Aerospace & Defence UCITS ETF belegt aandelen van bedrijven wereldwijd die actief zijn in de luchtvaart- en defensie-industrie. De ETF volgt de S&P Developed BMI Select Aerospace & Defense 35/20 Capped Index. Deze ETF is in februari van 2024 geïntroduceerd.
Zoals de naam al doet vermoeden, is de focus ook gelegd op de luchtvaart. Bekende bedrijven zoals Boeing, Airbus, TransDigm Group, Rolls-Royce Holdings en Heico Corp zijn er ook in vertegenwoordigd. Misschien niet ideaal maar wel te begrijpen. Zo is de geschatte percentage van de omzet dat defensie gerelateerd is bij Boeing ongeveer 44% en bij Airbus 20%. Verder vind je de bekende pure plays zoals Rheinmetall en Lockheed Martin Corporation ook in de ETF. De jaarlijkse lopende kosten (TER) voor deze ETF is 0,35%.
Slotwoord
Als je belegt in defensiebedrijven ben je in grote mate afhankelijk van de grillen van overheden. Bij een economische crisis kunnen landen besluiten om het mes te zetten in hun defensie-uitgaven. Europese NAVO-lidstaten hebben zich weliswaar gecommitteerd aan de 2 procentnorm, maar het verleden heeft uitgewezen dat afspraken niet altijd worden nagekomen. De hoeveel geld dat een land aan defensie besteedt is veelal terug te voeren op twee variabelen: de grootte van de economie en de mate van onzekerheid of angst in de samenleving.
Verder ben je met een sector-ETF per definitie kwetsbaarder dan wanneer je belegt in een ETF die een brede aandelenindex volgt, zoals de S&P 500-index of de MSCI World-index. Zie deze industrie dan ook niet als een core positie maar behandel het als een satellite.
Het grootste risico voor de defensiesector is vrede. Gezien het verleden van de mensheid, ligt dat spijtig genoeg niet in het verschiet.
Vragen die we met Patrick hebben besproken
- Wat is momenteel de status in de wereld op het gebied van oorlog en defensie?
- Kan je wat vertellen over de verschuiving van oorlogvoering? Het lijkt steeds technologischer te worden.
- Waar bestaat de defensiesector allemaal uit? We denken al snel aan wapenfabrikanten maar er is natuurlijk zoveel meer.
- Hoe kijk jij naar het ethische dilemma dat beleggers hebben bij deze sector?
- Moet er een onderscheid worden gemaakt tussen ‘gewone’ wapens en controversiële wapens?
- Zijn overheden de enige klant in de defensiesector? Dus commerciële partijen leunen erg op overheden?
- Is het überhaupt mogelijk als particuliere belegger om iets over de kwaliteit van de producten te zeggen?
- In de USA zijn de defensiebedrijven vele malen groter dan de EU. Hoe komt dat?
- Kan je wat vertellen over een paar Europese beursgenoteerde defensiebedrijven?
- En ook over Amerikaanse beursgenoteerde defensiebedrijven?
- In hoeverre is of wordt defensie steeds meer afhankelijk van ‘normale’ commerciële bedrijven? Bijvoorbeeld wat we recent hebben gezien bij de levering van Starlink (SpaceX) producten door Elon Musk aan Oekraïne.
- Welke onderdelen van de defensie-industrie bieden de beste groeimogelijkheden voor defensiebedrijven op de lange termijn?
Portfolio Dividend Tracker update
Daar zijn we weer met een PDT-update. Dit keer vrij snel op de vorige waarin we portfolio Bèta (β) lanceerde. We hebben volatiliteit van je portfolio toegevoegd onder Bèta. De voornaamste reden daarvoor is om nog meer inzicht te geven in de beweeglijkheid van je portfolio. Er bestaat wat verwarring over bèta, dit wordt in de ‘volksmond’ al snel gezien als maatstaf voor volatiliteit maar dat is niet helemaal juist.
Bèta helpt beleggers te begrijpen hoe gevoelig hun portfolio is voor de bewegingen van een specifieke index. Een lage bèta betekent dus niet dat je portfolio niet volatiel is, maar wel dat deze volatiliteit niet samenvalt met de beweging van de markt. Bèta = volatiliteit kan niet zomaar gezegd worden.
De bèta zal ook omlaag gaan als een belegger meer alternatieve assets toevoegt aan de portfolio. De directe relatie met de markt wordt dan natuurlijk ook meer losgelaten waardoor de bèta omlaag gaat. Nogmaals, dit zegt dan niks over de volatiliteit van je portfolio als geheel.
Het beste voorbeeld is goud en crypto. Die kunnen zomaar zorgen voor een negatieve bijdrage aan de bèta. Je kan nou niet zeggen dat crypto niet volatiel is.
Volatiliteit van je portfolio
Bèta geeft dus aan hoe gevoelig je bent voor een specifieke index. Als je ook je volatiliteit weet, geeft het veel meer inzicht. Maar wat is het?
Volatiliteit verwijst naar de fluctuatie van het rendement rondom het gemiddelde. Het wordt vaak gebruikt als een indicatie om een risico weer te geven. Hoe hoger de volatiliteit, hoe groter de kans dat de prijs in korte tijd sterk verandert.
Een hogere volatiliteit dan bijvoorbeeld de brede markt, kan betekenen dat je portfolio meer fluctueert, wat zou kunnen duiden op een hoger risico. Andersom kan natuurlijk ook. Een lagere volatiliteit kan betekenen dat je portfolio minder fluctueert, wat zou kunnen duiden op een relatief stabiel portfolio. Je zou dus iets kunnen zeggen over de kwaliteit van je presentaties.
Hoe wordt de volatiliteit berekend?
We bepalen de volatiliteit in je portfolio door de standaarddeviatie van je dagelijkse rendementpercentages te berekenen binnen de door jou geselecteerde periode. Om een duidelijkere impact weer te geven, rekenen we dit om naar een jaarlijkse volatiliteit met een gemiddelde van 252 handelsdagen.
Voor zowel bèta als volatiliteit hebben we een hulpartikel geschreven.
Portfolio
Transactie: Verkoop Signify en Zalando, bijgekocht Amazon, Adyen en Evolution.
Afgelopen vrijdag heb ik Signify en Zalando volledig gesloten. Beide posities waren al relatief klein, onder de 3%. Al een tijdje is mijn portfolio in de overgang naar meer kwaliteit. Ik voel mij niet meer comfortabel bij bedrijven die ik uitsluitend heb aangekocht vanuit een value perspectief. Dit is voornamelijk de uitkomst van constant bijleren. Ik heb er daarom ook geen moeite mee om deze posities met verlies te verkopen.
Ongeveer de helft van de verkoop heb ik direct overgezet naar Amazon, Adyen en Evolution. Procentueel zijn het kleine uitbreidingen, cash is nu ongeveer 2,5%.
Portfolio waarde: € 374.000
Volgende week gaan we het hebben over 'Lessen van Peter Thiel'. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.
Word Vriend
Vind je het leuk om ons te steunen als onafhankelijke podcast, gebruik te maken en mee te denken met de Portfolio Dividend Tracker? Voor €6,25 per maand krijg je toegang. Zeven dagen gratis proberen!
► Doe mee met Jong Beleggen: PortfolioDividendTracker.com
Pim's portfolio
► Bekijk mijn volledige aandelen portfolio: Portfoliodividendtracker.com/jongbeleggen
JB updates op Instagram
► @JongBeleggen op Instagram: Instagram.com/jongbeleggen