20. Herbalanceren portefeuille | € 152.300

20. Herbalanceren portefeuille | € 152.300

🎙️

We leven in volatiele tijden en zo nu en dan zakt de beurs weleens flink in. Iets waar Milou sinds kort ook over mee kan praten. Dat heeft naast invloed op je saldo ook zijn weerslag op de verhoudingen in je portfolio. Pim deelt een belangrijke les die hij wat dat betreft heeft geleerd: het belang van herbalanceren. Gij zult uw strategie niet negeren!

Je had waarschijnlijk een andere aflevering verwacht, namelijk Intrinsieke waarde (berekenen). We schuiven die even door naar volgende week.

Tencent & Prosus

In China is Tencent net als Facebook, Nintendo, Shopify, Netflix, Spotify, Slack en PayPal samengevoegd. Het vlaggenschipproduct, WeChat, heeft 1,2 miljard gebruikers en die gebruikers brengen elke dag meer tijd door in de app dan Amerikanen besteden aan alle sociale media-apps samen. Alle Chinezen zijn direct overgegaan naar mobiel en hebben de vaste computer overgeslagen.

image

Veruit het grootste bezit van Prosus is een minderheidsbelang van 31% in Tencent, een Chinees internetbedrijf. Verder heeft het belangen in het Russische socialmediabedrijf Mail.ru en maaltijdbezorger Delivery Hero. Prosus heeft ook veel belangen in andere bedrijven die net zijn opgericht en vaak nog met verlies draaien. Die bedrijven zijn nog niet beursgenoteerd.

Herbalanceren

Beleggen gaat over rendement en de bijkomende risico's. Vooraf heb je een eigen strategie gedefinieerd. Met die strategie kan je een bepaald rendement verwachten met een bijkomend risico. Hier heb je goed over nagedacht en deze strategie past bij jou.

De samenstelling van je portefeuille kan in de loop van de tijd door koersbewegingen wijzigen. Beurzen bewegen nooit in één rechte lijn omhoog of omlaag. We maken vaker beurzen mee die op en neer gaan. Het voordeel van herbalanceren is dat je aandelen eerst laag koopt en dan hoog verkoopt. Op deze manier profiteer je optimaal van de grillige beurzen.

Waarom herbalanceren?

Risico en rendement

Allereerst is herbalanceren een must om je portefeuille te laten voldoen aan je risicobereidheid. Wanneer je voor een defensief profiel hebt gekozen om zo min mogelijk risico te lopen, wil je niet dat je zonder te weten meer risico loopt door gestegen aandelenkoersen.

Ook je verwachte rendement kan in gevaar komen wanneer je niet herbalanceert. Wanneer obligatiekoersen sterk stijgen zullen ze een grotere positie in je portefeuille innemen. Obligaties leveren over het algemeen minder rendement op dan aandelen. Daardoor zal je rendement lager uitvallen dan verwacht.

Om aan je gewenste risico en rendement te blijven voldoen, moet je dus wel herbalanceren.

Goedkoop kopen, duur verkopen

Het lijkt misschien tegenstrijdig om beleggingen die in waarde stijgen en dus goed presteren te verkopen. Ook het kopen van minder presterende beleggingen gaat waarschijnlijk tegen je gevoel in. Toch is dit juist verstandig. De essentie van beleggen is namelijk dat je beleggingen voor een lage prijs koopt en voor een hoge prijs verkoopt. Dat is precies wat je doet bij herbalanceren.

Voorbeeld

Je strategie/target

 • Aandelen: 60%
 • Obligaties: 30%
 • Cash: 10%

Na 9 maanden gaat het heel goed met de aandelen en obligaties iets minder.

 • Aandelen: 60% 70%
 • Obligaties: 30% 20%
 • Cash: 10%

Misschien denk je: aandelen doen het blijkbaar beter, dus daar moet ik er meer van hebben. Maar daarmee wijk je af van je plan en dan loop je andere risico's dan je aanvankelijk wilde. En dus moet je de verhouding terugbrengen naar die 60-30-10.

We gaan herbalanceren. Aandelen zijn duurder geworden en obligaties juist goedkoper. We verkopen voor 10% aan (dure) aandelen en kopen voor 10% aan (goedkope) obligaties. Herbalanceren betekent dat je terug gaat naar de originele strategie.

In dit voorbeeld gebruik ik nu aandelen en obligaties maar ik kan het ook vervangen voor dividend aandelen en groeiaandelen.

Hoe vaak en wanneer?

Dit is een lastige vraag om te beantwoorden. Het kost ook nog eens geld - als je in losse aandelen zit - want je hebt tweemaal transactiekosten. Dus zeker niet te vaak want dan haal je het voordeel van herbalanceren weg door de extra kosten die je maakt. In stabiele markten is één keer per jaar voldoende maar in meer bewegelijke tijden is eens per kwartaal bekijken en misschien handelen per half jaar niet verkeerd. Je kan ook al een hoop sturen als je elke maand geld inlegt. Het geld gaat naar de allocatie die achterblijft.

5/25 regel

Gelukkig zijn er ook regels die het makkelijk maken om een moment van herbalanceren te bepalen. Larry Swedroe heeft een interessante strategie om uw portefeuille weer in evenwicht te brengen met de beoogde assetallocatie-gewichten.

Het opnieuw in evenwicht brengen, of het proces van het herstellen van een portefeuille naar zijn oorspronkelijke samenstelling, is een integraal onderdeel van de winnende investeringsstrategie. Je moet kopen wat relatief slecht heeft gedaan (tegen relatief lage waarderingen) en verkopen wat relatief goed heeft gedaan (tegen relatief hoge waarderingen). - Larry Swedroe

Hier is zijn uitleg van Think, Act, and Invest Like Warren Buffett:

Herbalancering mag alleen plaatsvinden als de wijziging in de allocatie van een activaklasse groter is dan een absolute 5 of 25 procent van de oorspronkelijke beoogde allocatie, afhankelijk van welke van de twee minder is.

5% afwijking is duidelijk, met 25 wordt iets anders bedoeld. 25% van de allocatie. Bijvoorbeeld je hebt 10% in opkomende markten. 25% van 10 is 2,50%. De bandbreedte waar je niet hoeft te herbalanceren is 7,50 - 12,50%.

Vanguard: Best practices for portfolio rebalancing

Vanguard is met een studie gekomen over herbalanceren. Wat levert het meeste rendement op en wanneer zou je het moeten doen.

Rebalancing has one clear advantage over not rebalancing: it more closely aligns a portfolio with its target asset allocation's risk-and-return characteristics. But there's not one rebalancing strategy that fits all investors. Our research shows that risk-adjusted returns are not meaningfully different between portfolios that are rebalanced monthly, quarterly or annually – regardless of rebalancing threshold.
We believe that a rebalancing strategy that uses annual or semi-annual monitoring, with rebalancing at 5% thresholds, is likely to produce a reasonable balance between risk control and cost minimisation for most broadly diversified equity and bond portfolios.

Nieuws

De afgelopen week is er een grote daling geweest, vooral in technologie. De echte oorzaak van dalingen zijn altijd lastig. Soms komt het door nieuws maar het is ook mogelijk dat de daling het nieuws maakt. Het is wel duidelijk dat de techrally even een halt toe wordt geroepen na de sterke stijging van de afgelopen tijd. De koers/winst verhoudingen liepen ook wel erg hoog op. Een kleine correctie is niet zo gek. Wat kunnen we hier nu van leren?

Voor waardebeleggers zijn het geen prettige tijden. Likkebaardend zullen deze beleggers, die zich committeren aan het aanschaffen van aandelen in bedrijven met gezonden balansen en voorspelbare winsten, kijken naar de grote concurrenten van groeibeleggers. De al jaren voorspelde 'draai naar waarde' lijkt ook maar niet dichterbij te komen.

Beleggers in Zuid-Europa zullen het zeker hopen. Terwijl de Duitse DAX 30 nog maar 2% van de beginkoers van 2020 verwijderd is en de AEX nog zo'n 9% te herstellen heeft, staat de Spaanse Ibex 35 nog altijd een kwart onder het niveau van het begin van het jaar.

Vooral daar is het belang van waardebedrijven in de hoofdindices groot. Waar waarde-aandelen goed zijn voor 45% van de marktwaarde in de Amerikaanse hoofdindex, is dat in Italië (78%) en Spanje (69%) een stuk meer. Veel meer dan in de VS of Nederland is de oude economie ruim vertegenwoordigd op de beurzen van Zuid-Europa. Maar als die draai naar waarde nou eindelijk inzet, weet de belegger waar hij terechtkan.

Vriend van de Show & PDT

Binnen twee weken is de eerste versie (v0.1) live. Alle donateurs krijgen toegang. Ook zetten we een plek op om te praten over het product en om mee te denken. Ik heb al super veel goede ideeën binnen gekregen. Er hebben zelfs een aantal mensen die zich aangeboden hebben om te helpen. Heel bijzonder! We hebben nu:

 • DEGIRO import (automatisch);
 • Overzicht van je holdings met logo, weging, rendement, percentage, etc;
 • Grafische weergaven van je spreiding per sector;
  • Plus een mogelijkheid om je portfolio te filteren per sector.

Uitdagingen waar we nu voor staan

 • Fundament aangepast hoe we 'rekenen met geld'. Reden is dat als je hier niet goed mee omgaat, complexe berekeningen zomaar centen kunnen gaan afwijken.
 • Forex wisselkoersen data ophalen en integreren in verschillende berekeningen. Wisselkoersen hebben namelijk invloed op je winsten als het gekochte aandeel niet in je lokale valuta is gekocht.
 • Implementatie van de vernieuwde GAK.
 • Kleine visuele updates op basis van de wijzigingen doorgevoerd in de designs.
 • We halen nu een stuk efficiënter de prijzen op waardoor het sneller en minder foutgevoelig is.

Portfolio

Transactie: Nee

Ontvangen dividend: € 33

 • Pfizer = € 29
 • Wells Fargo = € 3

Portfolio waarde: € 152.300

Vorige week had ik € 159.100. Echt een flinke daling van € 6.800. Mijn totale winst van dit jaar is in één week gehalveerd.

Reviews

Hi Pim,  Allereerst complimenten voor de podcast! Transparantie in de beleggingswereld is vaak ver te zoeken, dus vind het heel tof dat je zo open bent en jouw kijk op beleggen deelt met iedereen. De podcast zorgt ervoor dat ik regelmatig actief nadenk over mijn strategie en deze blijf verbeteren. Kritische vragen stellen en actief nadenken is wat je ons meegeeft, wat heel waardevol is.  Zo heeft je opmerking over dividendlekkage bij de iShares AEX etf heeft mij nog eens aan het denken gezet. Zoals je zelf al aangaf, is bij een transactie van 1000 euro of meer de VanEck AEX etf de betere keuze, omdat de transactiekosten direct worden afgewogen tegen het wegvallen van dividendlekkage. Daaronder is de iShares goedkoper, maar een grote positie opbouwen werkt dan weer nadelig. Oplossing? Kleine bedragen in de iShares etf stoppen tot je bijvoorbeeld 1000 euro hebt opgebouwd, om vervolgens in één keer de positie van iShares naar VanEck te brengen. Zo kun je met kleinere bedragen met de AEX meegroeien en zorgt je ervoor dat dividendlekkage minimaal is. Thanks en ga zo door! Groeten, Joost

Wat hou ik hiervan! Super tof dat je meedenkt. Slim gezien, een hoop mensen kunnen iets aan deze tip hebben.

Beste Milou en Pim, Ik wil jullie beide hartelijk bedanken voor de podcast die jullie met veel plezier voor ons maken. Daarom heb ik mijzelf ook aangemeld als klant voor de ‘portfolio dividend tracker‘. Een paar maanden geleden ben ik gaan beleggen. In het begin heb ik veel fouten gemaakt, maar dat had ik van tevoren ingecalculeerd. Juist door die fouten ben ik een betere belegger geworden, ook al heb ik nog een lange weg te gaan. Door o.a. jullie podcast heb ik het wereldje beter kunnen begrijpen wat mij weer een betere basis geeft om betere keuzes te maken betreffende mijn portefeuille. Doordat ik 4 kinderen heb (Leeftijd 2,7, 19 & 20), ben ik voor de allerkleinsten ook aan het beleggen en ga ik samen met de oudste twee allebei een account aanmaken. De recentelijke krantenberichten en jullie aflevering ‘pensioenbeleggen’ heeft daar ook invloed op gehad. Veel dank daarvoor! Jullie beide komen over als integere mensen en dat ervaar ik met de huidige institutionele belegger niet, vandaar dat ik liever zelf beleg. Ik moest lachen dat je vertelde dat je ‘in de gaten’ werd gehouden door ‘de grote jongens’. Het wordt inderdaad tijd dat deze jongens niet zoveel rendement pakken op de hard werkende burger. Op een langere termijn zullen deze jongens hun strategie moeten aanpassen (wat ten goede komt aan de gewone belegger) omdat zij steeds minder klanten zullen krijgen. Dan hebben jullie daar ook een aandeel in gehad en daar mogen jullie beide echt wel even stil bij staan. Die €60 per jaar is voor mij niet perse voor de tracker maar meer om de wereld een stukje eerlijker te maken. De kennis en de overdenkingen die jullie verspreiden helpen de gewone belegger immers om zelf tot een mooi rendement te komen. Enige tip: succes kan corrumperen, maar blijf vooral de reden dat jullie de podcast zijn begonnen nastreven. Nogmaals bedankt en een fijn weekend toegewenst, Tristan

Ontzettend bedankt ook voor de steun die we van je krijgen! Uiterlijk begin volgende week komen we met een bericht om, mocht je het interessant vinden, deel te nemen aan een chat. Zo kan iedereen die gedoneerd heeft en het zou willen, meedenken met de ontwikkeling van het product.

Volgende week gaan we het hebben over 'Intrinsieke waarde (berekenen)'.

Vriend van de Show

Vind je het leuk om ons te steunen als onafhankelijke podcast en mee te denken met de Portfolio Dividend Tracker? Doneer €5 per maand en krijg toegang tot het nieuwe platform!

► Help ons met een donatie: https://vriendvandeshow.nl/jongbeleggen

image

Pim's portfolio

► Bekijk mijn volledige aandelen portfolio: https://forms.gle/phwa7yRSz2UZg2rk6

Dagelijkse updates op Instagram

► @JongBeleggen op Instagram: https://www.instagram.com/jongbeleggen

Veel gestelde vragen

► De meest gestelde vragen op een rij: http://jongbeleggendepodcast.nl/vragen