23. ETF voor gevorderden | € 162.800

23. ETF voor gevorderden | € 162.800

🎙️
De basis van ETF's die kent de gemiddelde luisteraar van Jong Beleggen, de podcast nu wel. In deze aflevering legt Pim uit hoe je verder kan groeien als belegger. Net als met aandelen, kun je namelijk met ETF's een strategisch, gebalanceerd portfolio samenstellen. Pim's tips kunnen ook behulpzaam zijn voor ETF-beleggers als Milou die (ooit) in losse aandelen willen gaan zitten. Daarnaast licht Pim zijn nieuwe transacties uitvoerig toe.
Deze aflevering is voor een groot gedeelte tot stand gekomen door een mailtje van Jeroen. Hij is een vaste luisteraar en dit jaar begonnen met ETF beleggen.
📬
Ik zal het proberen te verduidelijken. Mijn vermoeden is dat er best een grote groep luisteraars is die de basis van ETFs nu onder de knie heeft en zich nu wenst verder te verdiepen. Vandaar de suggestie. Ik doe de aanname dat het grootste deel van je doelgroep nieuwkomer is en dus pas in 2020 is begonnen met beleggen (onder wie ikzelf). De drempel om in te stappen was laag en dan kom je vanzelf uit bij ETFs, zoals ook geldt voor bijvoorbeeld Milou.  Qua inhoud blijft dat echter vaak aan de oppervlakte: betrekkelijk weinig moeite, periodiek beleggen, goede spreiding; gevolgd door bekende voorbeelden (VRWL, VUSA, Euro Stoxx 50 en MSCI World index). Wat zijn ETFs, de verschillende indices, het dollar-kosten gemiddelde, replicatiemethoden, dividend lekkage. Maar dan. Als je eenmaal een stapje verder wilt, en leergierig blijft, houdt het qua inhoud een beetje op wat betreft ETFs. Daarom stuurde ik de tip: duik in het onderwerp ETF voor 'gevorderden'. Vul het gat tussen de nieuwbakken VWRL-kopers en de mensen zoals jijzelf die al veel verder zijn en een divers portfolio met verschillende aandelen hebben. Er is zo veel ETF-wildgroei, er zijn verschillende scanners, het is lastig kiezen uit veel niche-producten of producten die interessant lijken maar misschien niet geschikt zijn. Mensen die wel wat meer tijd en moeite willen doen, maar toch aan de betrekkelijk veilige kant willen blijven en niet alle technische analyse willen of kunnen doen. Concreet - Hoe zorg je met meerdere ETFs voor goede opbouw en verdeling van je portfolio? - Praktijkvoorbeelden van verschillende strategieën  - Welke mix van aandelen-ETFs en obligatie-ETFs is verstandig?  Hoe kun je weer een stapje zetten (groeien met je portfolio met aandelen / ETF’s / obligaties) als beginnende belegger? Vriendelijke groet, Jeroen

Milou: ik zou wel een ETF willen die minder afhankelijk is van de techbedrijven in Amerika. En die niet zo gevoelig is voor dalingen en stijgingen maar gewoon een beetje stabieler.

Dan kan je kijken naar FTSE All-World UCITS ETF (USD) Distributing (VWRL). Een goed wereldwijde gespreide ETF. Dan heb je nog steeds de grote tech bedrijven maar samen met 3.400 andere. Het is nog wel 58% Amerika, beter dan 100% wat je nu hebt.

Hoe zorg je met meerdere ETFs voor goede opbouw en verdeling van je portfolio? 

Nu kom je op het stukje portfolio management en dat is voor iedereen anders. Je leeftijd en je risicotolerantie speelt daar een grote rol in. Bekende portfolio management strategieën zijn vooral gebaseerd op losse aandelen omdat daar een strategie nog belangrijker is voor je spreiding. Peter Lynch heeft een bekende strategie, verdeel je aandelen onder onderstaande categorieën:
Snelle groeiers
Ouwe getrouwen (stalwarts)
Langzame groeiers
Turnarounds
Cyclische aandelen
Asset plays

Welke mix van aandelen-ETFs en obligatie-ETFs is verstandig? 

Iedereen wil hier graag een volledig antwoord op maar ook hier ligt het aan je risicotolerantie en je leeftijd. Persoonlijk vind ik als je een horizon hebt van meer dan 25 jaar dat je volledig in aandelen kan zitten. Dat betekent wel dat je minimaal 1 of 2 keer met 30-40% gaat zakken. Wat je wel kan doen is om 10-20% obligaties te nemen in tijden waarvan je denkt dat het onrustig wordt. Je kan dan je obligatie zien als 'vrije haven'. Die kan je dan verkopen als alles naar beneden gaat en in aandelen stoppen.

Hoe selecteer je een ETF als er verschillende bestaan voor dezelfde onderliggende waarde? 

Je kan dan kijken naar de TER (kosten), welke beurs, zit het in de kernselectie, historisch rendement, leeftijd van de ETF, aandeelprijs, uitgever en de volume hoeveel er in gehandeld wordt.

Obligatie-ETFs: in euro of dollar? Staats- of bedrijfsobligaties? Looptijd? Relatie tot de rente? 

Staatsobligaties zijn veiliger dan bedrijfsobligaties. Een staat kan eigenlijk niet failliet gaan. Voor West-Europese obligaties krijg je eigenlijk niks, volgens mij moet je zelf toeleggen op dit moment. Bedrijfsobligaties hebben meer risico al ligt het natuurlijk wel aan om welke bedrijven het gaat. Bedrijven krijgen ratio's van instanties zoals Moody, Fitch, S&P over de kredietwaardigheid. AAA is de hoogste, dan kan een bedrijf heel goedkoop een lening wegzetten. Ik denk dat we nog een volledig aflevering moeten maken over obligaties.

Hoe bouw je een robuust portfolio dat bestaat uit meerdere ETFs?

Factoren: je leeftijd, verhoudingen aandelen/obligaties/grondstoffen, markten en valuta, dividend/geen dividend, risico’s, spreiding, zo min mogelijk overlap, et cetera.
Het voordeel van meerdere ETFs en risicoprofielen is dat je een soort van PIE-investing kan doen. Zakt de ene, stijgt de andere. Stukje verkopen en de andere kopen. Hierdoor koop je altijd goedkoper en verkoop je duurder. Voorbeeld verhouding:
Goede algemene spreiding zoals S&P of VWRL (60%)
Opkomende markten (20%)
Vastgoed REITs (10%)
Groeiaandelen (10%)
In de community werd door Robin een mooie ETF aangedragen: iShares Global Clean Energy UCITS ETF.

De populariteit van ETFs blijft enorm toenemen, maar de wildgroei ook. Hoe vind je daarin je weg?

Er zijn 10 keer zoveel ETFs dan aandelen. Keuze genoeg! Laat je ook vooral niet afleiden door zoveel keuzes. Het lijkt daardoor snel dat je een foute keuze gaat maken maar dat valt wel mee. Je kan ook gewoon een uitgever kiezen en daar rondkijken, bijvoorbeeld bij de Nederlandse VanEck. Als je bij DEGIRO zit, kijk dan eerst naar de kernselectie.
Zelf zoek ik altijd ETFs bij JustETF of Morningstar. Ook zijn er veel forums die al het werk voor je hebben uitgezocht.

Hoe reageren ETFs nu op Covid-19, met de kennis van maart/april in het achterhoofd?

Het beste 'wapen' tegen onzekerheid is cash, meestal ook wel obligaties of goud maar die gingen half maart ook gewoon mee naar beneden. Het geeft een fijn gevoel om bijvoorbeeld 20% cash te hebben en met de rest in de markt te zitten. Als het dan daalt kan je flink goedkoop bijkopen.

Portfolio management, als je een grote portefeuille zou hebben.

Aandelen (75%)
Snelle groeiers (25%)
Ouwe getrouwen (stalwarts) (20%)
Langzame groeiers (25%)
Turnarounds (-)
Cyclische aandelen (5%)
Asset plays (-)
Obligaties (5%)
Vastgoed (10%)
Goud > Grondstoffen (5%)
Cash (5%)

Vriend van de Show & PDT

Productontwikkeling gaat niet alleen over het nu. Het stukje portfoliomanagement wat we zojuist besproken hebben is iets wat ik ook graag in de Portfolio Dividend Tracker zou willen hebben. Samen met de software creëer je een goed gespreide portfolio, bijvoorbeeld met ETF's. Op een veilige en verantwoorde manier. De software houdt dan ook bij hoe je spreiding is tussen de verschillende asset classes. Op deze manier kan je heel eenvoudig veilig beleggen binnen jouw risicotolerantie. Zover zijn we nog niet. Lijkt dit je wat en denk je dat de software jou kan helpen. Steun mij door een donatie van 5 euro per maand en denk mee met de ontwikkeling van het product. Zonder jou, kan ik dit niet ontwikkelen.

Nieuws

PostNL heeft drie 'sterke' maanden achter de rug, meldt het in een tussentijds handelsbericht over het derde kwartaal. Het postbedrijf verhoogt zijn prognose voor het jaarresultaat over 2020, van ruim boven de €110 mln à €130 mln tot 'minimaal €175 mln'. Als gevolg van de goede resultaten profiteren zowel de aandeelhouders (dividend) als de werknemers en bezorgers (bonus).
Eindelijk hebben beleggers in PostNL weer iets te vieren. Het aandeel staat YTD 48% in de plus op bijna 3 euro. 10 jaar geleden stond het aandeel op 10 euro. Waarom doet PostNL het nu zo goed?
Veel minder auto's op de weg waardoor je sneller op je bestemming bent;
Benzine en kerosine is erg goedkoop, scheelt aanzienlijk in de kosten;
Bijna iedereen is thuis dus geen pakketjes mee terugnemen;
De dichtheid van bestellingen is omhoog gegaan. Nu rijdt een busje niet meer de straat in voor één pakketje maar direct voor de volledige straat;
En misschien wel de belangrijkste, het aantal bestellingen is omhoog gegaan.
Moeten we nu massaal PostNL aandelen kopen? Dat denk ik niet, de winst is voor een groot gedeelte wel ingeprijsd. Al zal het de komende tijd nog wel iets doorgroeien. De business wordt wel steeds sterker als er meer mensen vaker gaan bestellen. Ik vraag mij af wat de kracht van PostNL is om alle winst zelf te houden. Grote spelers kunnen hiervan gebruik maken in de onderhandeling, dat de prijs naar beneden moet.
Shell kondigt woensdag een grote reorganisatie aan waarbij duizenden banen verloren gaan. De reorganisatie treft naar verluidt ook de toplagen van het management. De herstructurering is nodig om de kosten te verlagen nu de olieprijs sterk is gedaald en de vooruitzichten zijn verslechterd. Shell werkt ook aan een nieuwe strategie. Die wordt begin volgend jaar uit de doeken gedaan. Shell had eind 2019 wereldwijd 83.000 mensen in dienst waarvan er tot 2022 8.000 Shell moeten verlaten, dat komt neer op 10% van de werknemers.

Portfolio

Ik heb Booking en Galapagos verkocht. Semi twee Nederlandse aandelen. Daarvoor terug wilde ik graag een ander 'Nederlands' aandeel. Het is Prosus geworden. Normaal zal ik niet zo snel in een holding company investeren maar vind het wel interessant om daar iets meer over te leren en kijken hoe mij dat bevalt.

Prosus

Het in Amsterdam genoteerde Prosus is voor veel minder te koop dan de intrinsieke waarde op basis van de deelnemingen. Het grootste belang dat Prosus heeft is in Tencent, ze bezitten 31 procent nu. Het vertegenwoordigt een waarde van maar liefst 162 miljard euro. Dat alleen is al meer dan de beurswaarde van Prosus van 128 miljard euro.
De Chinese internetgigant Tencent is vooral bekend van de in China heel populaire ‘super’-app WeChat. WeChat telt 1,2 miljard gebruikers en via deze app kunnen berichten worden verstuurd, maar is het tevens mogelijk boodschappen te bestellen, een doktersafspraak te maken, het nieuws te volgen of een taxi te regelen.
Tencent is bovendien ’s werelds grootste uitgever van online spellen met titels als League of Legends. De online spellen zijn goed voor het grootste deel van de omzet (29 procent) van Tencent, gevolgd door de sociale netwerken (23 procent) en advertenties (19 procent). De divisie FinTech & Business Services is goed voor de resterende 29 procent en hieronder vallen naast de betaalapps de snelgroeiende clouddiensten en ook Tencent Meeting, een videoservice vergelijkbaar met Zoom.
Aangezien het belang van 31 procent in Tencent alleen al meer waard is dan de beurswaarde van Prosus, krijgen beleggers de andere bezittingen van Prosus op de koop toe. Naast de netto cashpositie van zo’n 5 miljard euro gaat het hierbij om belangen in Mail.ru (het Russische Facebook, 28 procent) en in het Chinese online-reisbureau Trip.com (5 procent). De overige deelnemingen van Prosus zijn in drie categorieën onder te verdelen: online marktplaatsen, fintech en maaltijdbezorging.
Afgelopen najaar stelde het management van Prosus de waarde van de deelnemingen buiten Tencent te becijferen op 20 miljard dollar. Die waarde ligt momenteel zonder twijfel een stuk hoger: veel van de deelnemingen profiteerden immers sterk van de coronapandemie.

Aantal holdings verkleind

Al een lange tijd ben ik bezig om het aantal holdings te verlagen in mijn dividend portfolio. De snelste en makkelijkste manier is om alle aandelen die kleiner zijn dan 2% te verkopen of te verhogen. Alle holdings die een weging hadden van 2% of lager heb ik bekeken. 4 bedrijven heb ik verkocht. Het geld wat daarmee vrij komt heb ik in een concurrent gestopt.
Altria verkocht en verplaatst naar Philip Morris;
CH Robinson Worldwide verkocht en verplaatst naar A. O. Smith;
Welltower verkocht en verplaatst naar LTC Properties;
AGNC Investment verkocht en verplaatst naar Main Street Capital;
Waar ik vooral naar gekeken heb is de houdbaarheid van het dividend. Nu heb ik nog 32 dividend holdings. Verder heb ik € 4.000 bijgestort + het ontvangen dividend uitgegeven om aandelen van te kopen die onder de 2% weging stonden.
Texas Instruments
Nucor Corporation
MSC Industrial Direct Co
Op dit moment heb ik nog € 2.600 in mijn vrije ruimte om een goede bestemming te vinden.

Ontvangen dividend: € 148

CH Robinson Worldwide = € 7
Broadcom = € 44
LTC Properties = € 7
Digital Realty Trust = € 22
PPL Corp = € 42
Coca-Cola = € 26

Portfolio waarde: € 162.800

We zitten weer in een nieuwe maand, vorige maand heb ik € 464 dividend ontvangen. Dat is natuurlijk erg lekker.

Reviews

Wendy over 'Toffe podcast & een vraag'. Samengevat: Wat gebeurt er met de aandeelprijs als twee bedrijven gaan fuseren?
Er zijn acquisities en fusies. Voor de buitenwereld kan het als hetzelfde ervaren worden omdat in beide scenario's er één bedrijf overblijft. Qua financiële afhandeling is het anders. Bij een fusie koopt bedrijf A, bedrijf B maar wordt er betaald met aandelen. Vaak wordt de organisatie geherstructureerd en krijgen de mensen van bedrijf B een mooie positie in het 'nieuwe' bedrijf A. Er is altijd een bedrijf dat de deal soort van controleert en stuurt, meestal is dat het grootste bedrijf.
Vrij recent hebben we het gezien met TakeAway (Thuisbezorgd) dat het Engelse JustEat heeft ingelijfd en later ook het Amerikaanse Grubhub. De overname, ook wel fusie, is betaald met 30% van de aandelen in de nieuwe combinatie.
Nog even terugkomend op de aandeelprijs, de hoogte daarvan zegt niks over de waarde van het bedrijf. De recente stock split van Apple laat dat goed zien, de aandeelprijs werd gedeeld door 4. Bij een fusie wordt een bedrijf, in het geval van bovenstaand voorbeeld, bedrijf B, van de beurs gehaald.

[5-sterren door Jona] Geweldige podcast Hele leuke podcast Pim en Milou! Koop stiekem wat aandelen uit Pim's portefeuille na uiteraard ook eigen onderzoek. Wel vraag ik mij af waarom Pim in twee tabaksfabrikanten belegd? Het mag wel maar de toch wordt het in de maatschappij al ‘niet echt oké’ beschouwd. Ga zo door jullie twee!
Allereerst bedankt voor je review en je compliment. Ik ben mij daar heel bewust van. Toen ik startte als belegger wilde ik zoveel mogelijk spreiding om mijn risico af te dekken. Onder andere tabak is in het verleden erg crisis proef gebleken. Daarnaast heeft het historisch gezien een goed dividend rendement. Ik wilde het mezelf niet te moeilijk maken in het begin. Het komende jaar gaat mijn portfolio er zeker anders uitzien. Ik krijg meer controle en weet steeds beter wat ik aan het doen ben. Misschien wordt mijn portfolio in de toekomst wel meer 'maatschappij geaccepteerd'. Ik heb zojuist een tabaksfabrikant verkocht ;-)

Volgende week gaan we het hebben over 'Businessmodel van de toekomst'. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.