November 27
Done
25. Obligaties | € 163.700

25. Obligaties | € 163.700

🎙️
Net als je denkt dat je álles al weet over obligaties, komt Pim met een aflevering waar je zowaar nog een hoop van kan opsteken. Pim legt uit waarom obligaties in deze tijd niet interessant zijn en waarom het desondanks toch interessant is om ze beter te begrijpen. Een gesprek over staatsobligaties, bedrijfsobligaties, de Europese corona-obligatie, ETF's, Fastly en nog veel meer.
Een obligatie is simpel gezegd een lening waarbij je aan het einde van de looptijd je geld terugkrijgt. In de tussentijd ontvang je rente, ook wel coupon genoemd. Een obligatie is dus een schuldbewijs, uitgegeven door de overheid of een onderneming. Naast aandelen is dit wel de bekende asset class. Obligaties worden doorgaans gezien als defensief. Vaak vormen ze samen met aandelen een beleggingsprofiel. Je kan wel zeggen dat je met obligaties je risico verlaagd.
Als je bijvoorbeeld een (bedrijfs)obligatie Apple hebt dan betekent het dat je geen aandeelhouder bent. Dat ben je alleen als je aandelen bezit. Door de obligatie verhoogd Apple haar vreemd vermogen. Jij bent dus een schuldeiser van Apple. Mocht Apple failliet gaan dan ben jij een concurrerende schuldeiser en zal je altijd nog iets van je geld terugzien. Dat heb je niet als je aandeelhouder bent.

Coupon / rente

Als je een obligatie koopt, ontvang je couponrente. De hoogte van de rente hangt af van de kredietwaardigheid van het bedrijf of de overheid die de obligatie uitgeeft. Hierbij geldt meestal: hoe groter de kans dat de uitgever de obligatie terug kan betalen, hoe lager de couponrente.
De couponrente kan zowel vast als variabel zijn. Bij de vaste variant blijft de couponrente gedurende de hele looptijd hetzelfde. Bij variabele couponrente wordt de hoogte ervan per periode vastgesteld.

Nominale waarde

De nominale waarde van een obligatie is het bedrag dat de overheid of onderneming met de lening wil ophalen. Obligaties hebben een beurskoers die wordt uitgedrukt in een percentage van de nominale waarde. Als de koers exact gelijk is aan de nominale waarde is deze 100%, dit wordt ook wel ‘a pari’ genoemd. De obligatie is onder pari als de beurskoers onder de 100%, en boven pari als deze boven de 100% noteert.
Als de marktrente stijgt dan dalen de obligatiekoersen en als de rente daalt dan stijgen juist de obligatiekoersen. Dit is een belangrijk mechanisme dat je moet kennen als je belegt in obligaties.

Rekenvoorbeeld

Stel, vandaag (op 21 oktober 2020) kopen we één obligatie ‘2% Spanje 2025’ tegen een koers van €105.
Aanschafwaarde: €105
Looptijd: vijf jaar
Te ontvangen rente: 2% per jaar over de nominale waarde (€100) = €2 per jaar. Over de gehele looptijd dus €10 in totaal.
Koersresultaat: de obligatie lost af tegen de nominale waarde van €100. Dus niet voor de €105 waarvoor je het gekocht hebt. Gedurende de 5-jarige looptijd bedraagt het koersverlies dus €5.
Totaal resultaat: de te ontvangen rentecoupon bedraagt €10 gedurende de looptijd en het koersverlies €5. Dit betekent per saldo een positief resultaat van €5 over vijf jaar. Per jaar betekent dit dus een winst van €1. Op een inleg van €105 komt het effectief rendement uit op (€1 / €105) = 0,95% per jaar.
Resultaat op obligaties krijg je door de koers en couponrente.

Staatsobligatie

Staatsobligaties worden uitgegeven door overheden en ze worden vooral gebruikt om financieringstekorten te dekken. Omdat staten niet snel failliet gaan, worden staatsobligaties doorgaans gezien als het minst risicovolle type obligatie. Dit geldt vooral voor obligaties uitgegeven door Westerse overheden.

Bedrijfsobligatie

Bedrijfsobligaties worden uitgegeven door bedrijven. Ze zijn meestal risicovoller dan staatsobligaties omdat de rente en terugbetaling afhankelijk zijn van de kredietwaardigheid van het bedrijf. De kans op faillissement is bij bedrijven doorgaans hoger dan bij overheden. Als je een bedrijfsobligatie aan wilt schaffen kijk dan goed naar de kredietwaardigheid. Er zijn meerdere bureaus zoals Moody's, S&P en Fitch die dat controleren en een score geven. De hoogste score is AAA en de laagste DDD.

ETF obligaties

iShares € Inflation Linked Govt Bond UCITS ETF EUR (Acc) | IBCI
Coupon: 1,21%
Flat yield: 1,18%
Kosten: 0,25%
Vanguard Global Aggregate Bond UCITS ETF EUR Hedged Accumulation | VAGF
Coupon: 2,4%
Flat yield: 0,8%
Kosten: 0,10%
Xtrackers II Global Government Bond UCITS ETF 1C - EUR Hedged (EUR) | DBZB
Kosten: 0,25%
Lyxor EuroMTS Covered Bond Aggregate UCITS ETF - Dist
Kosten: 0,165%

Waarom beleggen in obligaties?

Historisch gezien heb je op een obligatie een gemiddeld rendement van 5%. Hier is dan geen rekening gehouden met inflatie. Tijden zijn volledig veranderd. Zodat de rente zo laag is kunnen bedrijven bijna voor niks geld lenen. Dit heeft dus ook erg veel effect op obligaties. Weinig tot geen rendement, waarom wel beleggen in obligaties? Het grootste voordeel is dat het meestal een tegenbeweging heeft op aandelen. Gaan aandelen naar benedenen dan houden obligaties op zijn minst hun waarde. Als je het geld snel nodig hebt, kan het handig zijn om langzaam wat geld te verschuiven naar obligaties. En als de aandelenkoers zakt kan je goedkoper bij kopen. Omdat de rente zo laag is kan je je beter afvragen of cash niet handiger is. Bij grote bedragen ga je wel negatieve rente betalen.

Dank je wel

Jaap uit de community met het helpen en uitzoeken van ETF's voor deze aflevering.

Vriend van de Show & PDT

Voor alle beleggers die in andere valuta beleggen kan deze update erg interessant zijn. Ik vermoed dat de meeste onder ons ook aandelen hebben in dollars die je gekocht hebt met euros. De koers van deze munt is de laatste maanden flink aan het bewegen. Wat veel effect heeft op je rendement. Zelf was ik daar ook erg benieuwd naar, samen met alle andere Vrienden. We hebben de wisselkoersen verwerkt in de Portfolio Dividend Tracker. Dit jaar heb ik een wisselkoersverlies van 3,65%. Dat betekent dat mijn rendement YTD 3,65% lager is door de dalende dollarkoers. Ook benieuwd wat voor effect vreemde valuta heeft op jouw portfolio? Word Vriend van de Show en krijg toegang tot de Portfolio Dividend Tracker.
notion image

Nieuws

De kwartaalomzet van Fastly kwam lager uit dan de analisten hadden verwacht. De tegenvallende cijfers komen vooral doordat de grootste klant TikTok minder gebruik heeft gemaakt van de diensten van Fastly. Er zijn meerdere artikelen over geschreven.
Even voor de duidelijkheid, als een aandeel zakt betekent het nog niet dat het bedrijf ineens fundamenteel anders is. Mijn mening is daarom ook niet veranderd. Fastly staat YTD nog steeds op 193% in de plus. Voor velen is het heel vervelend omdat ze vrij recent zijn ingestapt. Daarvan ben ik er ook een. Dit hoort er wel bij als het gaat om echte groeiaandelen waar het vooral gaat om een belofte. Zit het even tegen onderweg, zoals nu bij Fastly dan krijgt het direct een behoorlijke tik.
Groeibedrijven zijn (bijna) altijd overgewaardeerd in het nu omdat de toekomstige winst en groei al is ingeprijsd. Wordt de groei en de bijbehorende winst niet waargemaakt kan het zo in elkaar storten. Het is daarom verstandig om maar een klein percentage (bij mij is het 2,94%) van je portfolio te alloceren naar zulke type aandelen. Wil je graag hogere rendementen dan accepteer je ook direct het bijbehorende risico.
Vraag naar nieuwe Europese obligaties overtreft vele malen het aanbod. Orderboek voor 'sociale' obligaties bijna veertien keer overtekend. Uitgifte maakt deel uit van leningen die Europa door de coronacrisis moeten helpen. De obligatie is 20 jaar en geeft een jaarlijks rendement van 0,13%. Doordat het geld besteed wordt om Europeanen aan het werk te houden heeft het een social karakter. Zo zijn pensioenfondsen er erg blij mee.

Portfolio

Transactie: Nee
Ontvangen dividend: € 116
Philip Morris International = € 33
Preferred Apartment Communities = € 31
Leggett & Platt = € 26
Main Street Capital = € 9
Realty Income = € 18
Portfolio waarde: € 163.700

Reviews

Dag Pim & Milou, Mede door jullie podcast zijn wij afgelopen maand begonnen met beleggen. De eerste rendementen zijn inmiddels al zichtbaar in de vorm van koerswinsten en dividend! Wij zijn Sarah & Jeroen (getrouwd stel) en luisteren met heel veel plezier en nieuwsgierigheid naar de podcast via Spotify. Door de podcast durfden wij het aan om een deel van ons spaargeld te beleggen in aandelen. We dachten er voorheen wel eens over na, maar wisten totaal niet waar te beginnen. Door de podcast hebben wij veel geleerd en zijn we goed en met een vertrouwd gevoel op weg geholpen. Dank daarvoor! Wij hebben nu hele leuke gesprekken en discussies over beleggen wat betreft strategieën en beursverwachtingen die wij voorheen nooit hadden. Daarnaast zijn wij zelfs voor ons zoontje Nox (9 maanden oud) in ETF's aan het beleggen, zodat hij er meteen mee leert opgroeien! Als vriend van de show hebben wij zojuist een donatie gedaan om jullie te steunen. Ga zo door! Groet, Sarah & Jeroen
Dank je voor je leuke bericht en complimenten over de podcast!
Super fijn om te horen dat jullie het vertrouwen hebben gevonden om te beginnen met beleggen. Ik word erg blij van jullie mailtje. Dit geeft onze zeker motivatie om door te blijven gaan. Nogmaals bedankt voor de moeite om het mailtje te sturen!

[5-sterren door Mascha] Verplicht op school Top podcast! Deze info had ik graag gehad op de hava.

Volgende week gaan we het hebben over 'Beurswijsheden'. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.

Word Vriend

Vind je het leuk om ons te steunen als onafhankelijke podcast, gebruik te maken en mee te denken met de Portfolio Dividend Tracker? Voor €5 per maand krijg je toegang. Zeven dagen gratis proberen!
► Doe mee met Jong Beleggen: PortfolioDividendTracker.com

Pim's portfolio

► Bekijk mijn volledige aandelen portfolio: Portfoliodividendtracker.com/jongbeleggen

JB updates op Instagram

► @JongBeleggen op Instagram: Instagram.com/jongbeleggen