November 27
Done
29. Financieel onafhankelijk / FIRE (met Ernst-Jan Pfauth) | € 174.500

29. Financieel onafhankelijk / FIRE (met Ernst-Jan Pfauth) | € 174.500

🎙️
Financieel onafhankelijk worden en vroeg met pensioen gaan. Dat is het idee van de FIRE-beweging (Financial Independence, Retire Early). Hoe beperk je je uitgaven tot een minimum en welke rol speelt beleggen in de FIRE-community? Pim en Milou gaan erover in gesprek met praktiserend FIRE-aanhanger Ernst-Jan Pfauth, directeur van het journalistieke platform De Correspondent.
Deze week hebben we voor het eerst een gast. Het is niemand minder dan Ernst-Jan Pfauth. Oprichting en directeur van De Correspondent en daarnaast een host van de bekende podcast; Podcast over Media. Drie jaar geleden gooide Ernst-Jan volledig het roer om betreffende geldzaken. Hij beet zich vast in financiële onafhankelijkheid, ook wel FIRE genoemd.

Websites genoemd in de show

Het pad van Ernst-Jan Pfauth naar financiële onafhankelijkheid in 9-stappen.
1.
Onderzoek de rol van geld in je leven
2.
Bepaal je gelddoelen
3.
Analyseer je huidige inkomsten en uitgaven
4.
Bepaal budgetten en voer besparingen door Simpele besparingen! Ingewikkelde besparingen!
5.
Evalueer je uitgaven en doelen maandelijks
6.
Leer jezelf het nieuwe uitgavenpatroon aan en check je geld-reflexen
7.
Start met sparen en aflossen van dure leningen
8.
Nog meer aflossen en je geld laten werken voor financiële onafhankelijkheid
9.
Vergroot je inkomen
Alexander Klöpping en Ernst-Jan Pfauth praten elke vrijdagmiddag over nieuwe ontwikkelingen in media en technologie. Met af en toe een bonusinterview op de maandag. Een erg vermakelijke podcast. Onderstaande linkje naar de aflevering over FIRE.
Mr. Money Mustache wordt gezien als de 'sekte' leider van de FIRE community. In het Nederlandse ook wel GeldSnor genoemd. Als het over financiële onafhankelijkheid gaat wordt er vaak naar hem verwezen. Hij speelt ook een rol in de documentaire Playing With FIRE.
Amerikaanse documentaire over Financial Independence/Retire Early. Ernst-Jan heeft deze docu samen met zijn vrouw gekeken. Een perfecte start om samen uit te zoeken wat FIRE voor jullie als stel betekent.

Wat is FIRE?

Wat is financieel onafhankelijk? FIRE (Financial Independence, Retire Early) is een beweging die in de Verenigde Staten is ontstaan en snel momentum wint. Het is vooral populair onder millennials. Als je begrijpt wat FIRE betekent, dan begrijp je ook waarom het zo populair is onder millennials. Ondanks het feit dat FIRE/financiële onafhankelijkheid een principe is dat sinds jaar en dag al wordt nagestreefd door alle generaties.

Vriend van de Show & PDT

Eerst toonde de PDT alleen een overzicht van al je holdings, portfolio overzicht. Nu hebben we een aparte pagina gemaakt waar je alle geïmporteerde transacties kan zien. Mooi gegroepeerd per import datum. We laten ook zien of wij het aandeel / ETF in ons systeem hebben. Uiteindelijk willen we natuurlijk alle aandelen en ETFs er in hebben. We zijn in gesprek met een andere leverancier. We tonen nu hoeveel aandelen je van welk bedrijf hebt gekocht en voor welke prijs. Het importeren ging eerst heel onzichtbaar voor de gebruiker. Nu kan je ook zien wat er daadwerkelijk gebeurt.

Nieuws

Autofabrikant Tesla zal per 21 december opgenomen worden in de S&P 500, de belangrijkste index in de wereld. Dat heeft S&P Dow Jones Indices, het bedrijf achter de index, maandagavond na het sluiten van de Amerikaanse handel gemeld.
De Amsterdamse beurs krijgt er donderdag een nieuw fonds bij. Dutch Star Companies Two (ticker: DSC2), dat geen activiteiten heeft maar wel een oorlogskas van zeker €100 mln, maakt over drie dagen zijn debuut aan het Damrak.
Het gaat om een zogeheten special purpose acquisition vehicle, oftewel spac. Die gaat op zoek naar een onderneming om mee te fuseren. De aandeelhouders van de spac krijgen, als ze instemmen met de fusie, een minderheidsbelang en de fusiepartner een relatief discrete en eenvoudige route naar een beursnotering.
Dutch Star Companies One, de SPAC hiervoor, is na een lange zoektocht, samen gegaan met het techbedrijf CM.com. Inmiddels kost een aandeel CM.com bijna het dubbele van de introductiekoers van €10. Investeerders in de beursgang hebben hun geld al ruimschoots verdubbeld, omdat zij warrants hebben omgezet in extra aandelen.
De AEX staat YTD weer in de plus, wel net aan 0,33%. Alsof corona helemaal geen invloed heeft gehad op de beurs.
notion image

Portfolio

Transactie: Nee
Ontvangen dividend: € 99
Nucor Corporation = € 16
Apple = € 7
ASML = € 12
Main Street Capital = € 16
Realty Income = € 18
A. O. Smith = € 13
Texas Instruments = € 17
Portfolio waarde: € 174.500

Reviews

Linda over 'Vraag over werknemersaandelen'. Samengevat: Veel Nederlanders krijgen via hun werkgever aandelen aangeboden. Hoe ga je er mee om als je bijvoorbeeld 1/3 van al je aandelen bestaat uit een bedrijf. Spreiding is erg belangrijk.
Dank je wel voor je bericht Linda. Je bent niet de eerste met deze vraag. Ik zou altijd gebruik maken van de aandelenopties die je werkgever aanbiedt. Meestal zijn de voorwaarden zo gunstig dat je direct al 20% rendement haalt. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je vertrouwen hebt in het bedrijf waar je werkt. Elke situatie is anders maar ik zou goed uitzoeken wanneer en hoe je van de aandelen af kan komen. Met andere woorden, wanneer kan je ze weer verkopen. De rest van je geld zou je goed kunnen beleggen in een ETF of gewoon in losse aandelen maar dan moet je die sector niet meer aanschaffen.

Hoi Pim! Ik hoorde net de podcast en hoorde het deel over de ETF van China. Nu heb ik de iShares MSCI China UCITS ETF USD Acc, met nummer IE00BJ5JPG56 en ticker ICHN. Deze word op de Amsterdamse beurs verhandeld, dus wel transactiekosten van 2 euro, maar deze heeft een expense ratio van 0,4%. In deze ETF zitten ongeveer dezelfde bedrijven als in de ETF van HSBC. Groet Thomas
Zo fijn als luisteraars meedenken. De grootste 6 holdings zijn inderdaad hetzelfde: Alibaba, Tencent, Meituan, China Construction Bank, JD.com, Ping An Insurance en NIO. Je kan hier hetzelfde trucje mee doen als bij de AEX ETF van VanEck en iShares. Als je langzaam de positie wil opbouwen doe het dan via HSBC ETF uit de kernselectie en als je de positie alleen wil vasthouden kan je beter iShares ETF nemen.

Joost: De reden dat ik voor de Portfolio Dividend Tracker kies Ik probeerde voor mijzelf een overzichtelijk bestand te maken van mijn portefeuille, maar dit is gewoon heel veel werk en lang niet zo overzichtelijk en fijn als die tracker. En aangezien ik van plan ben om nog heel lang te beleggen, wil ik me graag ontwikkelen en simpelweg beter worden. En ik denk dat die tracker daar ideaal voor is.
Wat leuk om te horen. Dit is precies de reden waarom de Portfolio Dividend Tracker is ontstaan. Ik liep tegen dezelfde problemen aan en wilde een stabiel en vriendelijk systeem om mijn eigen beleggingen in te beheren. Stoppen met beleggen, doe ik niet meer! 💪

Volgende week gaan we het hebben over 'Wanneer verkoop je een aandeel?'. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.

Word Vriend

Vind je het leuk om ons te steunen als onafhankelijke podcast, gebruik te maken en mee te denken met de Portfolio Dividend Tracker? Voor €5 per maand krijg je toegang. Zeven dagen gratis proberen!
► Doe mee met Jong Beleggen: PortfolioDividendTracker.com

Pim's portfolio

► Bekijk mijn volledige aandelen portfolio: Portfoliodividendtracker.com/jongbeleggen

JB updates op Instagram

► @JongBeleggen op Instagram: Instagram.com/jongbeleggen