November 27
Done
33. Opties, futures en andere derivaten (met Paul Wigt) | € 179.700

33. Opties, futures en andere derivaten (met Paul Wigt) | € 179.700

🎙️
Op veler verzoek: een aflevering over derivaten, opties, turbo's en hefboomproducten. Daartoe aangeschoven is Paul Wigt, optiehandelaar in ruste. Hij licht de beleggingsproducten toe, deelt zijn ervaringen als market maker en legt het verschil uit tussen handelen en beleggen. Zorg ervoor dat je goed wakker bent voor je op play drukt.
Milou heeft haar portfolio uitgebreid met een nieuwe ETF naast de S&P500 ETF van Vanguard die ze al bezit. Het is de iShares China ETF geworden. Nu verder met de aflevering.
Het lijkt ons leuk om alle jonge beleggers wat kennis mee te geven over opties en futures vanuit de ervaring van Paul Wigt als professioneel handelaar. Eerder in de podcast kwamen er al vragen voorbij over turbo's en opties. Paul is te gast om daar meer over te vertellen en context te geven.

Wie is Paul?

Paul Wigt is op zijn 26ste begonnen bij IMC, uiteindelijk is hij daar optiehandelaar geworden. Een optiehandelaar wordt ook wel een market maker genoemd. In de huidige markt is dit erg belangrijk. Beleggen en handel hebben elkaar nodig, maar is niet hetzelfde. Andere doelen en een andere tijdshorizon. Momenteel geniet Paul van een lange sabbatical. Professioneel was Paul een handelaar, privé belegt hij vooral voor de lange termijn, zoals de meeste luisteraars.
Nog even kort iets over wat high frequency trading is. Uiteindelijk zijn beleggers gebaat bij een efficiënte markt, en market makers zorgen ervoor dat die efficiëntie benaderd wordt. Dat zorgt ervoor dat je als belegger weer minder kosten hoeft te maken, ook in bijvoorbeeld je ETFs.
Onderstaand twee foto's om een goed beeld te krijgen hoe de handelaren er tot 2000 uitzagen en hoe handelen er nu bijzitten. Paul heeft vooral achter de computer gezeten.
Geen schreeuwende mannen meer op de beursvloer maar wiskundige talenten achter een computer.
Geen schreeuwende mannen meer op de beursvloer maar wiskundige talenten achter een computer.

Derivaten

Het belangrijkst zijn eerst futures (of forward contract) en dan opties:
Futures zijn gestandaardiseerde contracten tussen een koper en verkoper, op een onderliggend product (aandelen, index, grondstoffen) die op de beurs worden verhandeld. Futures zijn een contract met de verplichting om een onderliggende waarde te kopen op een bepaalde datum, opties geven je het recht om die onderliggend te kopen (call) of te verkopen (put).
Ze worden gebruikt om twee redenen: speculatie en het afdekken van risico. Het is het beste om dit te beschrijven aan de hand van een paar beeldende voorbeelden:
Hoe ze geprijsd en verhandeld worden: de wiskundigen onder ons kunnen hier helemaal los, maar ik denk dat het goed is om een globaal idee te krijgen van het prijzen van een derivaat. Dat helpt ook om de risico’s beter in te kunnen schatten. Belangrijke input is de volatiliteit, wat ook eerder behandeld is in de podcast over risico’s.
Hoe kan je ze gebruiken als jonge belegger? Er zijn twee strategieën die ik goed vind passen in een lange termijn belegging strategie, om wat extra rendement te maken door voor verzekeraar te spelen.
Risico’s van derivaten: alleen beleggen in dingen die je begrijpt, en dat gaat zeker op voor derivaten.
Andere producten zoals warrants, turbo's, certificaten en CFD's kunnen we kort over zijn want ik zou hier zelf nooit in beleggen, vooral omdat het complexe hefboomproducten zijn en vaak gaat dit gepaard met geleend geld. We hebben ze in de podcast kort besproken.

Kort stukje uit een aflevering van Arjen Lubach

Beleggingsstrategieën (Paul)

Opties worden het meest gebruikt om risico’s af te dekken en voor speculatie, omdat ze je een flinke hefboom kunnen geven. Ook kan je opties short gaan. Een mooie strategie is bijvoorbeeld Call overwriting/Covered call: dit doe ik op aandelen die ik bezit(!) en waar ik geen grote koersstijging verwacht. Je verkoopt dan een call optie met een uitoefenprijs die een paar procent boven de huidige koers ligt. Gebeurt die koersstijging wel dan doe je niet mee in de winst boven de uitoefenprijs. Ondertussen incasseer je dus de premie van de optie. Dit is een mooie strategie om op je dividend aandelen die je toch al hebt een beetje extra rendement te maken. Voor groei aandelen, waar je juist hoopt dat een van die aandelen een grote koerssprong maakt en eigenlijk geen dividend ontvangt is dit juist niet de strategie die je wil gebruiken. Je wordt hiervoor eigenlijk betaald om verzekeraar te spelen, door premie te ontvangen voor andere mensen die hun risico willen afdekken.
notion image
Derivaten zijn complexe instrumenten. Ze zijn machtig interessant, maar investeer flink in je kennis voordat je er aan begint. Er is genoeg te vinden op internet maar hier zijn een paar mooie boeken.

Boeken over derivaten

Voor private beleggers: Trade Options with an Edge; Dr. Russel Richards
De bijbel: Options, Futures, and Other Derivatives; John C. Hull.
Voor de wiskundigen: Stochastic Calculus for Finance I+II; Steven E. Shreve
Over HFT: All about High-Frequency Trading; Michael Durbin

Vriend van de Show & PDT

We hebben een prachtig dividend overzicht gemaakt. Importeer je account.csv van DEGIRO en in een seconde heb je een overzicht van al je ontvangen dividenden. Mooi weergeven in staafdiagrammen zodat je over de jaren heen een mooie groei kan zien als dividend belegger.
We kunnen nu ook het totaal rendement compleet maken. Dividendinkomsten konden we nog niet meenemen. We hopen ook snel aangekondigde dividenden in de tool te verwerken.
notion image

Nieuws

De streamingdienst van Disney investeert de komende vier jaar $16 mrd in nieuwe films en series. Disney+ hoopt tegen 2024 zeker 300 miljoen abonnees binnen te hebben. Disney zet daarmee de aanval in op rivalen Netflix en HBO. November 2019 is de streamingdienst gelanceerd, Disney heeft nu 87 miljoen abonnees.
Chapek verklaart dat 80% van de projecten zich nu richten op de streamingdienst in plaats van op het witte doek. Toch zullen de filmstudio's hun grootste kaskrakers exclusief blijven gunnen aan cinema's en theaters.
In aflevering 17 hebben we het al gehad over Disney. Toen was ik erg enthousiast en heb ik aandelen bijgekocht. Alex vroeg mij vorige week van welke aandelen ik een high conviction rate heb. Achteraf gezien had ik dat wel met Disney. Ik heb hiervan geleerd dat ik hier in de toekomst meer op ga inzetten.
Grote winst, slechte beursgang voor Airbnb en DoorDash. Bij zowel DoorDash als Airbnb werd de geplande introductieprijs voorafgaand aan de beursgang al twee keer flink verhoogd. Eerst zou er per aandeel DoorDash $75 tot $85 moeten worden betaald, dat werd $90 tot $95. Woensdag was de introductiekoers weer een stuk hoger dan dat: $102. Toen de handel in het aandeel begon stond er direct $182 op de borden. Daar sloot het aandeel ook op. Sinds de beursgang is het aandeel al 17% gezakt!
DoorDash is een grote concurrent van Just Eat Takeaway, niet direct maar wel door de overgenomen Grubhub. Die concurreert in dezelfde markt. De markt in Amerika bestaat nu uit 3 grote spelers: UberEat, JET en DoorDash. UberEat heeft geen eigen balans en daardoor lastig te vergelijken. DoorDash doet exact hetzelfde als JET. Omdat JET ook een Amerikaanse notering krijgt kan dat nog eens goed uitpakken omdat er nu een goede vergelijking te maken is.
Voor Airbnb geldt dat nog extremer: in april waren er nog leningen tegen 10% rente nodig om te overleven en was de onderneming niet meer dan $18 mrd waard. Donderdag was er een introductiekoers van $68. De handel opende op $146, waarmee het verhuurplatform in de buurt van de $100 mrd waard is. Sinds de beursgang is het aandeel al 14% gezakt!
De waarde van Airbnb is ongeveer hetzelfde als Booking.com. Vorig jaar maakte Booking nog 5 miljard winst. Of Booking is erg goedkoop of Airbnb erg duur.
Jong Beleggen live op BNR Radio! Het aantal mensen dat ermee begon in 2020 is geëxplodeerd. Inmiddels beleggen 1,75 miljoen huishoudens, blijkt uit onderzoek van Bureau Kanter, want sparen levert natuurlijk niets meer op. Hoe start je met beleggen? Wanneer stap je in en uit? Jörgen Raymann bespreekt het met zijn beleggingsexperts!
Door corona zijn financiële markten overspoeld met nieuwe, veelal 'jonge' beleggers. Belangrijke reden om ook in 2021 te beleggen zijn lage of zelfs negatieve rentes. 'Jongeren' willen portfolio meer diversificeren, 'ouderen' lijken behoudender. Het gebeurt vaker dat 'meer naïeve' nieuwe beleggers grote verliezen lijden. Het aantal beleggende huishoudens is met 17% gestegen tot 1,75 miljoen. Het is de grootste stijging deze eeuw, zo blijkt uit onderzoek van researchbureau Kantar.
Vooruitblikkend naar 2021 merkt Verlaan op dat de nieuwe beleggers hun portfolio diverser gaan maken, om aanhoudende globale onzekerheid tegen te gaan. De strategie van trendbeleggen heeft in deze groep de overhand, zegt hij. 'Er ontstaat een groot denkverschil tussen 'ouderen' en 'jongeren'. De laatsten beleggen meer op een macro-manier, kijkend hoe de wereld in elkaar zit. De andere groep stuurt op oudere standaarden, die kijkt meer naar individuele bedrijven.'

Portfolio

Transactie: Nee
Ontvangen dividend: € 86
Johnson & Johnson = € 18
IBM = € 38
Microsoft = € 9
3M = € 22
Portfolio waarde: € 179.700

Reviews

Hoi Pim! Met veel plezier heb ik een aantal afleveringen beluisterd van jullie podcast. Even met de deur in huis, want je hebt veel mails, hoorde ik: schrijf goud niet af, want dat zit in een bull market nu die nog maar net is begonnen. Ik beluisterde de aflevering met Ernst Jan Pfauth waarin je zegt dat obligaties en goud niet meer de moeite zijn in crisistijden. Goud is gezakt in maart, maar daar de reden daarachter is breder en anders dan je denkt, niet te vergelijken met obligaties. Op dit moment blijft goud goed liggen. Het is een waanzinnige interessante sector. Ik ben net als velen in maart begonnen met beleggen en heb al erg veel winst gemaakt met goudmijnaandelen en -zoekers en ik zie daar ook de meeste potentie in voor de komende jaren (ook in zilver trouwens). Succes met de drukte! Vriendelijke groet, Kerstin
Misschien ben ik iets te kort door de bocht gegaan met goud. Persoonlijk hou ik niet van grondstoffen, het creëert geen waarde waardoor je eigenlijk niks over het de prijs kan zeggen. Het voelt voor mij daarom ook meer als gokken. Ongetwijfeld zijn er bepaalde bewegingen te herkennen waardoor je kan concluderen dat het omhoog of omlaag gaat. Goudmijnaandelen vind ik dan weer iets anders omdat je dan belegt in echte bedrijven. Je kan het dan weer vergelijken met een vat olie of beleggen in bedrijven zoals Shell, BP, Exxon, etc. Het ene bedrijf is dan het andere nog niet.
Barrick Gold is een van de grootste al dan niet het bekendste goudmijnbedrijf afkomstig uit Canada. In het 35-jarige bestaan gaat het aandeel op en neer. Een echte compounder kan een goudmijn dan ook niet zijn. Daarvoor is het te afhankelijk van de goudprijs.

Volgende week gaan we het hebben over 'Goede voornemens'. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.

Word Vriend

Vind je het leuk om ons te steunen als onafhankelijke podcast, gebruik te maken en mee te denken met de Portfolio Dividend Tracker? Voor €5 per maand krijg je toegang. Zeven dagen gratis proberen!
► Doe mee met Jong Beleggen: PortfolioDividendTracker.com

Pim's portfolio

► Bekijk mijn volledige aandelen portfolio: Portfoliodividendtracker.com/jongbeleggen

JB updates op Instagram

► @JongBeleggen op Instagram: Instagram.com/jongbeleggen