Ik wil nog iets aanvullen betreffende de vorige aflevering. We hebben het over REITs gehad. Een vergelijkbare vorm in Nederland heet FBI (fiscale beleggingsinstelling). Nederlandse vastgoedfondsen, zoals Wereldhave, passen dat ook toe.
Vanuit de FBI status geldt dat er 100% van het fiscale resultaat als uitdelingsverplichting is. Op korte termijn is er wat flexibiliteit, maar op lange termijn houdt dit in dat er ongeveer minimaal 75% moet worden uitgekeerd. Dit betekent dus een minimale uitbetaling van 75% van de winst aan dividend. Hierdoor is het bedrijf vrijgesteld van vennootschapsbelasting.
50 jaar op rij dividend verhogen!
Zegt het verleden iets over de toekomst van een bedrijf? Niet altijd maar een bedrijf dat meer dan 100 jaar bestaat heeft een aanzienlijke grotere kans dan een bedrijf dat 10 jaar bestaat. Helemaal als een bedrijf al 50 jaar op rij haar dividend verhoogd. Om dat vol te kunnen houden moet je dus ook elk jaar meer winst maken.
Vooral in Amerika beleggen veel mensen die leven van dividend inkomsten. Hierdoor is er een cultuur ontstaan waarbij de uitbetaling van dividend 'heilig' is geworden. Om overzicht te houden zijn er categorieën bedacht; Hoeveel jaren op rij is het dividend verhoogd. Elk jaar een verhoging waarbij de payout ratio gelijk blijft betekent dat het bedrijf structureel meer winst maakt. Als je de uitbetaling van het dividend op 50% kan houden heb je nog voldoende om te investeren. Hierdoor heb je een machine gecreëerd wat oneindig door kan blijven gaan.
5 termen die vaak voorkomen
- Dividend Kings (opeenvolgende van dividendverhogingen meer dan 50 jaar in de S&P 500)
- Dividend Aristocrats (opeenvolgende van dividendverhogingen meer dan 25 jaar in de S&P 500)
- Dividend Champions (opeenvolgende van dividendverhogingen meer dan 25 jaar)
- Dividend Contenders (opeenvolgende van dividendverhogingen tussen 10 en 24 jaar)
- Dividend Challengers (opeenvolgende van dividendverhogingen tussen 5 en 9 jaar)
Er staan 29 bedrijven op de lijst met Amerikaanse dividend kings (aug 2020)
Bedrijf (symbool) – opeenvolgende jaren van dividendverhogingen
- Amer. States Water (AWR) – 66
- Dover (DOV) – 64
- Northwest Nat. (NWN) – 64
- Genuine Parts (GPC) – 64
- Procter & Gamble (PG) – 64
- Emerson Electric (EMR) – 63
- Parker Hannifin (PH) – 63
- 3M (MMM) – 62
- Cincinnati Fin. (CINF) – 60
- Johnson & Johnson (JNJ) – 58
- Coca-Cola (KO) – 58
- Lancaster Colony (LANC) – 57
- Lowe’s (LOW) – 57
- F&M Bank (FMCB) – 57
- Colgate-Palmolive (CL) – 57
- Nordson (NDSN) – 56
- Hormel Foods (HRL) – 53
- ABM Industries (ABM) – 53
- California Water Services (CWT) – 53
- SJW Group (SJW) – 53
- Stanley Black & Decker (SWK) – 53
- Target (TGT) – 53
- Tootsie Roll Industries (TR) – 52
- Federal Realty Inv. Trust (FRT) – 52
- Stepan (SCL) – 52
- Commerce Bancshares (CBSH) – 52
- Altria Group (MO) – 51
- H.B. Fuller Co. (FUL) – 51
- Sysco Corp (SYY) – 50
Dividend Kings vs S&P 500
De prestaties van de Dividend Kings 2019 (portfolio 1 met gelijk gewogen) kunnen worden getoetst aan de S&P 500, maar deze historische prestatie is slechts een indicatie, aangezien de lijst met 'Kings' elk jaar verandert en zeker niet vergelijkbaar is met de lijst in 1998.
Over het algemeen presteren de Dividend Kings, zoals verwacht, beter dan de S&P 500, dankzij de dividendgroei en het "betere" slechtste jaar, waardoor het gemakkelijker wordt om een opname te recupereren. Hieronder de gegevens voor de periode januari 1993 - december 2019 (26 jaar)
Het meest opvallende is dat bijna elk jaar de S&P 500 iets beter presteert dan de Dividend Kings. Er is een maar! De jaren waar het ook echt goed fout gaat, gaat de S&P 500 heel hard de min in. De Dividend Kings score is zelfs positief in slechte jaren.
Over een lange periode waarin lang economische tegenspoed is, doen Dividend Kings het stukken beter. Voor velen is dit een lastige manier van beleggen omdat je zomaar jaren achter elkaar iets minder goed doet dan de S&P 500.
Europese Dividend 'Aristocrats'
Dividend in de afgelopen 20 jaar of meer gehouden of verhoogd.
- Nestle SA – 61
- Unilever NV – 54
- Halma plc – 42
- Total SA – 38
- Groep Brussel Lambert NV – 34
- Sage Group Plc – 33
- Danone SA – 32
- L'Oreal SA – 32
- Coloplast A/S – 31
- Roche Holding Ltd. Genussscheine – 30
- Wolters Kluwer – 30
- Diageo plc – 29
- Henkel AG & Co KGaA – 29
- Spirax-Sarco Engineering plc – 29
- SAP SE – 28
- Croda International plc – 28
- Chubb Ltd – 27
- Koninklijke DSM N.V. – 27
- Philips NV – 26
- Red Electrica Corporacion SA – 25
- ASSA ABLOY AB – 25
- Novartis AG – 24
- Lindt & Sprüngli AG – 24
- Castellum AB – 23
- Novo Nordisk A/S – 23
- Hermes International SCA – 22
- Sanofi SA – 21
- British American Tabacco – 20
Boek: Je leeftijd als goudmijn
Je leeftijd als goudmijn geschreven door Martien van Winden. Je bent jong en dat betekent dat je met een klein beetje discipline een ongelooflijke berg geld bij elkaar kunt sprokkelen. Het enige wat je daarvoor nodig hebt, is gezond verstand en geduld. Heel veel geduld. Wij gaan voor € 1.000.000 op je 65e. Dit boek is gericht op jongeren die intelligent en nieuwsgierig zijn, maar om welke reden dan ook niet weten hoe de aandelenmarkt werkt en hoe ze ervan kunnen profiteren.
Het stukje hierboven is natuurlijk een marketing praatje. Waar Martien het boek om heen bouwt zijn Dividend Aristocrats uit de SUN (Switzerland, United states & The Netherlands) landen. Volgens Martien de meest betrouwbare landen in de wereld met een hoog kennisniveau en innovatiekracht.
Een leuke toevoeging is dat hij alleen gelooft in bedrijven die actief zijn in consumenten goederen, gezondheidszorg en industrie. Die gedachten kan ik wel begrijpen omdat die sectoren niet zoveel meer veranderen maar wel altijd nodig is.
Moeten we nu blind Dividend Kings kopen?
Nee! Alleen omdat een bedrijf zijn dividend gedurende ten minste 50 opeenvolgende jaren heeft verhoogd, wil nog niet zeggen dat het een aantrekkelijke investering is.
Met ten minste 50 opeenvolgende jaren van dividendverhogingen hebben Dividend Kings hun duurzaamheid al bewezen. De wereld evolueert echter voortdurend. Een industrie die het afgelopen decennium traag evolueerde, zou de komende 10 jaar veel snellere veranderingen kunnen ondergaan naarmate de technologie vordert, de voorkeuren van de consument evolueren, markten raken verzadigd en nieuwe concurrentie dreigingen duiken op.
Als we vertrouwd zijn met de concurrentievoordelen van het bedrijf en de krachten die de branche vormen, kunnen we beginnen met het analyseren van de financiële gegevens. Simpel gezegd, we willen investeren in bedrijven die een hoog rendement behalen op het geïnvesteerde kapitaal (bijvoorbeeld meer dan 10%), tal van groeimogelijkheden hebben om de winst hoog te houden (winst stimuleert dividendgroei op lange termijn) en een conservatieve balans aanhouden (bijvoorbeeld schuld tot kapitaalratio van minder dan 50% voor de meeste bedrijfsmodellen). Een lagere uitbetalingsratio (bijvoorbeeld onder 60%) heeft ook de voorkeur.
Dit kan je natuurlijk ook toepassen op beginnende Dividend Aristocrats. Niemand weet of het ooit een Aristocrats wordt maar in de fase daarvoor zit natuurlijk ook het meeste groei.
Vriend van de Show & PDT
Vorige week hebben we het gehad over het handmatig invoeren van transacties. Misschien ben ik vorige week niet helemaal duidelijk geweest. Het gaat nog om ontwerpen! Het is nog niet gebouwd en ook nog niet te gebruiken. We hebben alle Vrienden gevraagd om feedback te geven op de ontwerpen. Dat is ook goed gebeurd. We nemen de feedback mee en gaan verder met het design. Ik kan helaas nog niet beloven wanneer we het ook daadwerkelijk gaan bouwen. Als we eraan gaan beginnen laat ik het zeker weten in de podcast.
Nieuws
Jack Ma geeft voor het eerst in ruim drie maanden een teken van leven. In november bliezen de Chinese autoriteiten de beursgang van zijn Ant Group af. Kort daarvoor uitte Ma forse kritiek op nieuwe regels voor financiële instellingen. Het is nog maar de vraag of de beursgang dit jaar alsnog doorgang vindt.
Portfolio
Transactie verkleind:
- Royal Dutch Shell
Mijn positie in Shell was al erg groot maar door de stijging de afgelopen maanden was het wel erg groot geworden. Het was mijn grootste positie en dat past niet hoe ik de wereld zie. Ik zocht al maanden naar een goed moment om de positie iets te verkleinen. Ik heb 33% van de aandelen verkocht. Ondanks dat is het nog steeds een hele grote positie. Ergens in de komende maanden zal ik de positie verder verkleinen.
Transacties gekocht:
- Just Eat Takeaway
Snelle aantekeningen / highlights:
- Delivery Hero is 94% gestegen in 1 jaar tijd. Market cap van 27 mld. Zit in andere landen dan JET. Prosus is 22% eigenaar van Delivery Hero. En Delivery Hero is weer voor 10% eigenaar van JET.
- De recente daling: Strategie wijziging! Marges in Nederland en Duitsland heel hoog. Beleggers in JET zien liever winsten. Misschien hadden ze gehoopt op een meer stabiel bedrijf. Ik krijg het idee dat het echte gevecht nog moet beginnen.
- Alle marges (winsten) worden ingeleverd om de positie in Engeland definitief te maken. Deliveroo en Uber Eats zijn daar ook actief. JET heeft al 60% van de markt.
- Newmoon Capital heeft een mooie analyse gemaakt over de recente gebeurtenissen van JET. Jitse Groen heeft daar ook op gereageerd via Twitter. Aanrader om hem te volgen als je belegger bent in JET.
- Newmoon Capital schrijft alle mogelijke strategieën uit en hoe dat kan uitpakken voor JET. In alle scenario's ziet hij een positieve uitkomst in Engeland. JET staat er erg goed voor omdat er in een paar landen goed geld verdiend wordt, onder andere Duitsland en Nederland zijn de marges erg hoog. EBITDA van 50%.
- Waardering: Heel veel lager dan alle concurrenten: Doordash, Deliveroo, Delivery Hero. Uber Eats is lastig te beoordelen omdat het meer doet. Het nadeel kan zijn dat op deze koers het overgenomen kan worden. Market cap is 13 miljard.
- Bezorgers in dienst nemen gebeurt vaak niet. De laatste tijd doet JET dat juist wel. Hiermee sorteren ze alvast voor op wet en regelgeving dat gaat komen. In veel Europese landen staat de zzp constructie onder druk.
- JET heeft een omzet in het vierde kwartaal van 720 tot 740 miljoen euro, een groei op jaarbasis van meer dan 60 procent. In heel 2020 kan de omzet stijgen van 1.578 miljoen naar 2.380 tot 2.400 miljoen euro, een plus van meer dan 50%.
- De aangepaste EBITDA zal in 2020 circa 10 procent zijn. JET zegt onverminderd voorrang te geven aan marktaandeel boven de aangepaste EBITDA. Nogmaals, in Duitsland en Nederland is de EBITDA 50%.
- De afgelopen weken heb ik mijn positie uitgebreid. Ik wil niet meer dan 10% per positie, het is mogelijk dat ik het nog een klein beetje uitbouw. Naar mijn idee is er zoveel upside waarbij 15% per jaar de komende 3-5 jaar zeker mogelijk is. In heel 2021 gaat er nog flink gevochten worden om Engeland en moet Jitse ook nog de fusie met Grubhub goed begeleiden.
- Ik snap volledig waarom hij Grubhub inlijft want je hebt eigenlijk geen keus als je in Amerika iets wil doen. Alle bedrijven zijn zo goed als op. Als je een wereldspeler wil worden moet je ook in Amerika actief zijn.
- Crowdstrike
Dit is een nieuwe positie en is actief in de cyber security. Het is geen consultancybureau wat je vaak ziet maar heeft er een SaaS businessmodel van gemaakt. Helaas door de tijd kunnen we nu niet het hele bedrijf doornemen waarom ik het heb gekocht. Ik ben klein ingestapt. Over tijd wil ik het verder vergroten.
Portfolio waarde: € 188.600
Door mijn transacties de afgelopen maanden heb ik bijna een 50 / 50 verdeling tussen de twee strategieën; Dividend en Groei!
Reviews
[5-sterren door horizon 2051] Eindelijk een hobby Al sinds de eerste lock-down in maart ben ik op zoek naar een hobby maar eindelijk heb ik hem. Ik ben als een spons alle info die er maar te vinden is over dividend beleggen aan het opslurpen de hele dag. s’Avonds in bed duurt het wel een paar uur voordat ik alle info heb verwerkt en dan toch eindelijk wegdroom (moet duidelijk nog leren m’n emotie onder controle te houden). Dat alles ingegeven door jullie podcast. Je geniet!
Wat leuk om te horen! Ik hoop dat je geen slapeloze nachten van ons krijgt haha.
Volgende week gaan we het hebben over 'Brokers en het verdienmodel (met Paul Wigt)'. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.
Word Vriend
Vind je het leuk om ons te steunen als onafhankelijke podcast, gebruik te maken en mee te denken met de Portfolio Dividend Tracker? Voor €6,25 per maand krijg je toegang. Zeven dagen gratis proberen!
► Doe mee met Jong Beleggen: PortfolioDividendTracker.com
Pim's portfolio
► Bekijk mijn volledige aandelen portfolio: Portfoliodividendtracker.com/jongbeleggen
JB updates op Instagram
► @JongBeleggen op Instagram: Instagram.com/jongbeleggen