Nieuw boek
Afgelopen weekend ben ik aan een nieuw boek begonnen: Verdubbel je geld in 5 jaar van Sam Hollanders. Ik hou absoluut niet van zulke titels, gelukkig heeft het boek meer inhoud dan de titel doet geloven. Het is nog te vroeg voor een goede review want ik ben pas op de helft. Het boek gaat over waardebeleggen.
Dit jaar heb ik als doelstelling om mij het waardebeleggen eigen te maken. Ik sta nog aan de vooravond maar heb al sterk het gevoel dat dit een groot onderdeel gaat worden van wie ik ben als belegger.
Ik realiseer mij nu des te meer hoe waardevol deze reis is en dat wij het documenteren / vastleggen. We gaan van gewoon maar wat doen naar mogelijk waardebeleggen waar we een complete analyse van een bedrijf kunnen maken en dus ook de intrinsieke waarde kunnen berekenen. Het is zo leuk om dit te doen. Ik merk ook om mij heen dat veel andere beleggers de reis met mij meemaken. De komende maanden ga ik veel andere beleggers ontmoeten waarbij we gaan praten over waardebeleggen en het analyseren van bedrijven. Ik denk er nu over na om deze 'ruwe' video call op te gaan nemen en te delen met alle Vrienden.
Waardebeleggen: Wat heb ik tot nu toe al geleerd?
Uiteindelijk wil ik graag een investment manifest schrijven voor mezelf. Wat is mijn filosofie en strategie en welke 'regels' horen daarbij.
- Lange termijn focus / Marathon
- Fouten: toegeven en analyseren
- Vermijden van permanent verlies
- Voorspel geen toekomst
- Altijd long
- Hou het simpel
- 90% van de tijd zit in de analyse
- Ijzersterk concurrentievoordeel
- Vermijd populaire aandelen / tegen de markt in durven handelen
- Meer focus op risico’s dan rendement
- Aandelen bezitten voor een periode van 3-5 jaar
- Het bedrijf groeit automatisch mee als de markt structureel groeit
- Potentie op erg hoge marges (in de industrie)
- Veiligheidsmarge van minimaal 25-30%
- Hard werken en veel energie insteken
- Geen shortcuts om snel geld te verdienen
Super uitdaging om bedrijven goed te beoordelen en goedkoop te kopen. Ik focus dus eerst op de kwaliteit van het bedrijf en minder op de prijs. De komende tijd ga ik opnieuw door mijn portfolio heen en beoordeel per bedrijf hoe sterk de MOAT is.
Wat nu al is blijven hangen: Duplicator effect
Warren Buffett belangrijkste regel in beleggen: "Rule No. 1: Never lose money. Rule No. 2: Never forget rule No. 1.". Het duplicator effect heeft zijn quote nog meer kracht gegeven. Het duplicator effect houdt in dat het geld dat je vandaag verliest, je morgen ook geen rendement meer kan geven. Hierdoor onderbreek je ook nog eens het rente-op-rente effect waardoor op de lange termijn het verlies enorm is.
Het verlies tot een minimum beperken heeft daarom op de lange termijn een grote kans op een hoger rendement. Dat hebben we ook gezien bij de vergelijking tussen de S&P 500 en de Dividend Aristocrats. In de slechte jaren waren de verliezen veel kleiner van de Aristocrats. Daarom is het ook zinloos om rendementen op de korte termijn te vergelijken en moet je niet regelmatig wisselen van strategie.
Waarom een watch- & wishlist
Je vraagt je natuurlijk af; waarom moeten we het hebben over een watchlist en wishlist? Het is gewoon een lijstje met aandelen. Theoretisch klopt het maar de gedachten die je hebt tijdens het maken van de lijst is belangrijk. Laten we beginnen met dat ik een watchlist als iets anders zie dan een wishlist. Het kan natuurlijk verschillen per belegger, welke voorwaarde je aan het type lijstje plakt. Beleg je voornamelijk in groeiaandelen, dan zal je andere voorwaarden hebben dan als je waardebelegger bent.
Watchlist
Een watchlist is een lijst van aandelen die worden gecontroleerd op potentiële investeringsmogelijkheden. Als belegger volg je de lijst om prijsbewegingen en cijfer ontwikkelingen bij te houden. Bereikt het aandeel jouw ideale koopprijs of hebben de cijfers een grote positieve ontwikkeling meegemaakt dan kan het mogelijk toegevoegd worden aan je portfolio. Een ideale watchlist is nooit groter dan het aantal holdings dat je bezit. Dit is belangrijk om jezelf te dwingen om alleen de allerbeste aandelen te blijven volgen.
Wishlist
Een wishlist kan ook prima samen gaan met een watchlist. Zelf hanteer ik twee verschillende lijsten. Heel simpel omdat er altijd bedrijven zijn die duur / overgewaardeerd zijn. Die 'overwaardering' is natuurlijk niet voor niks. Ze hebben een ijzersterk concurrentievoordeel dat goed erkend wordt door de markt. Deze bedrijven wil je het liefst kopen tijdens een correctie of crash. Een andere optie is natuurlijk om ook in kleine stapjes in zo'n aandeel te stappen. Zo spreid je het risico en kan je toch kwaliteitsbedrijven bezitten.
- ASML is een mooi voorbeeld, het is altijd duur. Helemaal vergeleken met het AEX gemiddelde. Sinds 2013 heeft ASML ongeveer een gemiddelde koers/winst verhouding gehad van 30. Ondertussen is het aandeel wel 650% gestegen.
- Nestlé heeft een gemiddelde koers/winst (PE) verhouding in de afgelopen 5 jaar van 28,3. Al zit Nestle niet in de S&P 500 is het wel leuk om het daarmee te vergelijken omdat die index altijd relatief duur is; het heeft een vijf jaars gemiddelde van 23,1. Nestle is dus structureel duur!
Aantal bedrijven op mijn watchlist
- Amazon
- Alphabet
- Netflix
- Berkshire Hathaway
- Booking.com
- Euronext
- Cloudflare
- Baidu
Aantal bedrijven op mijn wishlist
- L'Oréal
- Nestlé
- Procter & Gamble
- LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy)
- Apple
- Nike
- Tesla
- Spotify
- Shopify
- MasterCard
- Tencent
- Thor Industries
- Deere & Co
- Qualcomm
- Square
- NIntendo
- Home depot
- S&P Global
- Adobe
- Salesforce
- Blackrock
- FlatexDEGIRO
- Givaudan
- Autodesk
- Ferrari
Heb jij de rode draad al door deze twee lijsten gezien? Elk bedrijf dat op de lijst staat heeft een extreem sterke concurrentiepositie, ook wel MOAT genoemd. Het verschil tussen beide lijsten is de waardering. Alles wat op mijn watchlist staat heeft een (op het eerste oog) waardering om verder uit te zoeken.
Door de jaren heen verzamel je een lijst met bedrijven met een ijzersterke concurrentiepositie. De echt bekende namen, die kennen we allemaal wel. Ik wil ook graag mijn lijst aanvullen met kleinere bedrijven die in hun branche ijzersterk zijn. Het Nederlandse Hunter Douglas is een mooi voorbeeld, het heeft in Europa maar één echte concurrent: het Franse Somfy. Zoiets kan je ook zeggen over John Deere, een Amerikaanse tractor- en landbouwmachinefabrikant dat marktleider is. Zulke bedrijven zullen sneller ondergewaardeerd zijn omdat het minder bekend is bij de massa.
Eigenlijk is beleggen super simpel! 1) Zoek de allersterkste bedrijven in de wereld 2) Koop ze voor een goede prijs
Vriend van de Show & PDT
Ik wil dit moment gebruiken om even iets verder uit te zoomen en mijn dank te uiten. Waar gaan we naar toe met de Portfolio Dividend Tracker? Als je Vriend van de Show wordt doe je een donatie van 60 euro per jaar (5 euro per maand). Met jouw steun hebben we de middelen om de basis van de Portfolio Dividend Tracker op te zetten. Het ontwikkelen van software is complex en tijdrovend. We verwachten de eerste stabiele versie na ongeveer één jaar te hebben, dus dat betekent 1 september aanstaande.
Uiteraard laten we niet één jaar niks van ons horen. Alle Vrienden van de Show kunnen dagelijks meekijken met de ontwikkeling, feedback geven en ideeën aandragen. Het ontwikkelteam en ik zijn dagelijks in gesprek met iedereen. Het is fantastisch om deze ontwikkeling mee te maken met alle Vrienden. Soms voelt het alsof we met z'n allen in een rijdende trein zitten en wij als ontwikkelteam de rails nog moeten leggen. Af en toe gaat het nog wel eens fout, kleine foutjes sluipen er altijd in. Ik wil hierbij nogmaals alle Vrienden bedanken voor hun steun, ideeën en in het bijzonder het geduld om netjes om te gaan met de instabiliteit dat het nu nog heeft.
Ik kan niet wachten op het moment dat ik mijn eigen portfolio veilig en verantwoord kan beheren in de Portfolio Dividend Tracker. Het geeft een super fijn gevoel om een product te ontwikkelen dat ik de komende 30 jaar ga gebruiken.
Nieuws
De twee grootste beleggingshypes van de laatste jaren komen bij elkaar. Tesla heeft in januari $1,5 mrd gestoken in de bitcoin. Op dat nieuws schoot de koers van de populairste cryptomunt maandag naar een nieuw hoogterecord, boven de $44,200. De maker van elektrische auto's wil de munt 'in de nabije toekomst' ook gaan accepteren als betaalmiddel voor zijn producten.
Het aandeel Tesla staat bij sluiting van de Europese handel 3% hoger, waarmee het bedrijf op de aankoop van $1,5 mrd aan bitcoins $25 mrd meer waard is geworden.
De koers van de Chinese filmpjesapp Kuaishou is vrijdag omhoog geschoten bij zijn beursgang. De waarde van het aandeel verdriedubbelde naar $43,60. De app, die ooit begon als een applicatie om gifjes mee te maken, is een concurrent van TikTok. TikTok kennen de meeste nog wel van de handelsrel van Trump met China. TikTok is een onderdeel van ByteDance en is niet beursgenoteerd. Het wordt ook wel gezien als directe concurrent van Snapchat en in het verlengde daarvan ook van Facebook.
Door de enorme beursgang is Kuaishou gestegen naar een beurswaarde van $179 mrd. Tencent is grootaandeelhouder met 18% dat een waarde vertegenwoordigt van $32 mrd. Ik ben het overzicht kwijt geraakt waarin Tencent allemaal belangen heeft. Naast het onderstaande lijstje hebben ze ook een belang van 5% in Telsa (maart 2017) dat een waarde vertegenwoordigt van $40 mrd. Alleen al de belangen in de bedrijven die ik kan vinden vertegenwoordigen al een waarde van $247 mrd.
Ik ben aandeelhouder in Prosus dat weer een belang van 31% heeft in Tencent. Als we alleen al dat belang waarderen: $928 mrd * 31% = $287 mrd. De marktwaarde van Prosus is nu 165 mld, een discount van 43% alleen al op het Tencent belang. Alleen Tencent is YTD al 29% gestegen, Prosus doet het YTD ook niet slecht met 15%. Wel de helft minder!
Portfolio
Transactie: Nee
Portfolio waarde: € 198.800
We zijn dit jaar erg goed gestart. YTD heb ik nu al een rendement van 6,1%. Onze Nederlandse AEX 4%, S&P 500 6%, Nasdaq 8% en Vanguard FTSE All-World 6,6%
Reviews
Audiobericht van Danny: Vraag over externe accountant
Dank je wel voor je vraag en het compliment. Het is natuurlijk erg goed dat er externe accountants bij worden gehaald om een extra controle te doen. 99 uit de 100 keer gaat alles goed, precies die ene keer zijn we blij met een externe controle. Vaak wordt dit direct opgepikt door analisten.
Hoi Pim en Milou, Een vaste luisteraar hier. Allereerst de complimenten voor de podcast, ik luister er erg graag naar! Ik had een vraag/suggestie: Nu alle bedrijven met de cijfers naar buiten komen. Was ik benieuwd hoe Pim naar de cijfers kijkt. Zijn er bepaalde peilers die erg belangrijk zijn. Verschillende peilers waar we extra naar moeten kijken bij groeibedrijven/bedrijven die nog geen winst maken. Het cijferseizoen vertaald naar normaal Nederlands.. Mocht hier in een podcast een paar minuten voor uitgetrokken kunnen worden zou dat denk ik erg tof zijn. Zo niet, uiteraard even goede vrienden en gaan we vrolijk door met luisteren. Groeten Nick
Dank je wel voor je vraag en de mooie woorden. Er is niet een manier hoe er naar kwartaalcijfers gekeken kan worden. Per bedrijf wordt er anders gekeken naar de cijfers. Bijvoorbeeld bij Facebook wordt er heel goed gekeken naar de Monthly Active Users (MAU). Hoeveel actieve gebruikers maken gebruik van het product van Facebook. Als daar bijvoorbeeld een daling in zit, kan je dat in de nabije toekomst ook verwachten in de omzet.
Bij echte groei bedrijven wordt er weer meer gekeken naar de omzetgroei. Kortom, er is niet echt één manier.
Volgende week gaan we het hebben over 'Het perspectief van een directeur (met Matthijs Storm, CEO Wereldhave)'. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.
Word Vriend
Vind je het leuk om ons te steunen als onafhankelijke podcast, gebruik te maken en mee te denken met de Portfolio Dividend Tracker? Voor €6,25 per maand krijg je toegang. Zeven dagen gratis proberen!
► Doe mee met Jong Beleggen: PortfolioDividendTracker.com
Pim's portfolio
► Bekijk mijn volledige aandelen portfolio: Portfoliodividendtracker.com/jongbeleggen
JB updates op Instagram
► @JongBeleggen op Instagram: Instagram.com/jongbeleggen