Clubhouse
We zijn op de hype gestapt! Afgelopen vrijdagmiddag hebben een live sessie op Clubhouse gehouden. Aankomende vrijdag (26 maart) gaan we het nog een keer proberen, dit keer schuift Paul Wigt en Dennis uit de community ook aan.
Wat is een aandelenemissie?
Een aandelenemissie betekent dat een bedrijf aandelen gaat uitgeven. Het kan zijn dat het om de eerste keer gaat dat een bedrijf aandelen gaat verkopen (emissie op de primaire markt), maar een bedrijf kan ook besluiten om een tweede keer aandelen te verkopen. De reden van een bedrijf voor een aandelenemissie is bijna altijd om extra vermogen aan trekken om zodoende het eigen vermogen toe te laten nemen. Dit vermogen kan gebruikt worden om nieuwe investeringen te doen of in sommige gevallen gebruikt worden om te overleven.
Misschien wel de belangrijkste reden om beursgenoteerd te zijn is om eenvoudig toegang te hebben tot kapitaal. Het uitgeven van extra aandelen zorgt ervoor dat er nieuw geld de organisatie binnenkomt.
Soorten corporate actions
Een gewone emissie en claimemissie is een onderdeel van een corporate action. Ieder mens maakt zogeheten ‘life-events’ mee, memorabele gebeurtenissen. Bijvoorbeeld een geboorte, overlijden of huwelijk. Hetzelfde geldt voor bedrijven. Als aandelenbelegger kun je te maken krijgen met zogenoemde ‘corporate actions’, gebeurtenissen die een grote impact (kunnen) hebben op bedrijven. We zetten er een aantal op een rij.
- Beursgang
- Aandelensplitsing
- Emissies en claimemissies
- Inkoop eigen aandelen
- Winstwaarschuwingen
- Overnamebod
- Splitsing onderneming
Claimemissie
Als een bedrijf een claimemissie doet, dan vraagt het aandeelhouders over de korte termijn heen te kijken. Een claimemissie is een bijzondere vorm van een uitgifte van aandelen. Het verschil met een gewone emissie is dat de aandelen bij een claimemissie enkel beschikbaar zijn voor houders van reeds uitgegeven aandelen (doordat aan deze aandeelhouders een claimrecht wordt toegekend).
Kortom, bij een claimemissie versterkt de vennootschap haar eigen vermogen en kaspositie, waarbij de bestaande aandeelhouders de mogelijkheid krijgen aandelen tegen korting te kopen, zonder dat ze daarbij last hebben van verwatering. De voorkeursrechten die erbij komt kijken worden claims genoemd en deze zijn op de beurs verhandelbaar. Hierdoor kan je als ontvanger van een claim de optie uitvoeren of verkopen.
Een claimemissie zoals bij Fugro vorig jaar komt niet vaak voorbij. Kandidaten voor zulke claimemissies zijn bedrijven met een zwakke financiële basis, die ertoe gedwongen worden. Misschien kan dat bij KLM gebeuren. Als ze geen toegang hebben tot andersoortige financiering en de overheid vindt het wel leuk geweest met toestoppen.
Verwatering
Door de uitgave van nieuwe aandelen zal de mogelijke winst en de waarde van het aandeel verwateren. Winst verwaterd omdat dezelfde winst door meer aandelen gedeeld moet worden en de waarde blijft vaak precies hetzelfde, maar er zijn meer aandelen waardoor de winst gedeeld wordt, waardoor de waarde per aandeel zakt. Als compensatie hiervoor worden claimemissies afgegeven aan bestaande aandeelhouders. Dit dient ter compensatie van de verwatering die zij ervaren. Vaak krijg je hierbij een korting. Dit mag niet te veel en ook niet te weinig zijn. Je moet dan denken aan 15-25%.
Kredietwaardigheid
Dat het management zijn hand ophoudt bij de aandeelhouders is wel een teken des tijds. Veel bedrijven hadden al relatief grote schulden. Als die verder toenemen, wordt hun schuldpositie te groot. Dan bestaat het risico dat de kredietwaardigheid daalt en het duurder wordt om extra te lenen.
Dus als het lukt om de aandeelhouders te overtuigen van de tijdelijkheid van de problemen, is een aandelenemissie een beter alternatief dan een gang naar de kapitaalmarkt, voor een obligatie-uitgifte. Als een bedrijf een hoge kredietwaardigheid score heeft dan zullen obligatie-uitgiftes in de toekomst ook goedkoper zijn. De kans is immers groot dat het bedrijf de lening kan terugbetalen.
Sub-ten emissie / Flitsemissie
Soms gebeurt dat uit luxe – bijvoorbeeld bij een zogenaamde ‘sub-ten emissie’. Het wordt ook wel versnelde bookbuilding genoemd, vandaar de naam flitsemissie. Grote aandeelhouders kunnen hun belangstelling melden voor het kopen van nieuwe aandelen; het opgehaalde bedrag mag niet groter zijn dan 10% van het uitstaande aandelenkapitaal. Vorige week zei Matthijs Storm het al even kort, een bestuur kan zonder tussenkomst en goedkeuring tot maximaal 10% extra aandelen uitgeven. Je hoeft er dus geen prospectus voor uit te geven, het is sneller en goedkoper. Voor groeiende bedrijven zoals CM.com en Basic-Fit is dit aantrekkelijk. Het schept zicht op waarderealisatie, samen met de bestaande aandeelhouders. Uiteraard moet er wel een goed plan zijn waar het geld straks aan besteed gaat worden.
Basic-Fit
Basic-Fit heeft ruim vijf miljoen nieuwe aandelen uitgeven. Ze willen de opbrengsten van de emissie gebruiken voor het versterken van de balans, maar ook om flexibel te zijn in het weer opstarten van de groeistrategie, waaronder onder meer de opening van nieuwe clubs en overnames vallen.
Basic-Fit heeft een rendement op haar eigen vermogen van 30%. Aandeelhouders vinden het niet erg om extra aandelen in te kopen als daarmee de groeiplannen veilig worden gesteld.
Tesla
Tesla heeft in één jaar tijd meer dan 10 miljard opgehaald door nieuwe aandelen uit te geven. Het geld zal worden gebruikt om investeringen te doen in de productiecapaciteit. Dat is natuurlijk goed nieuws voor de Tesla beleggers op de lange termijn. We hebben het al eerder gezegd, dit is een groot voordeel voor zwaar overgewaardeerde bedrijven. Ze kunnen vrij goedkoop geld ophalen bij aandeelhouders om verdere groei te financieren. Dit vergroot natuurlijk weer de kans dat 'groene' initiatieven slagen.
Unibail-Rodamco-Westfield
Aandeelhouders van Unibail-Rodamco-Westfield hebben tegen een claimemissie van 3,5 miljard euro gestemd in november 2020. Dit maakte het vastgoedfonds in aanloop naar de aandeelhoudersvergadering later vandaag bekend. Uiteindelijk bleek 61,6 procent van de aandeelhouders voor de claimemissie te hebben gestemd, zo bleek vanmiddag uit een aanvullende mededeling van Unibail. Zelfs 62% is niet voldoende om de claimemissie er doorheen te krijgen. Aandeelhouders kunnen het dus wel degelijk tegenhouden.
Vriend van de Show & Jong Beleggen Tune
Een marktpositionering maar dan voor geluid. Dit is nieuw voor ons. Gelukkig heeft Tambr daar veel ervaring mee. Een van de eerste vragen die de sound engineers van Tambr ons stelde was "Wie zijn jullie?". In de branding wereld wordt veel gesproken over de 12 archetypes. Wij zijn de Zorggever net zoals Volvo, Nivea en het Leger des Heils. Andere archetypes zijn bijvoorbeeld Wijze, Magiër, Heerser, Gewone man, Rebel, etc.
Tambr heeft ons gevraagd om een aantal muzieknummers te sturen die wij goed vinden passen bij Jong Beleggen. Dat is nogal uit de hand gelopen. We hebben een complete playlist gemaakt van meer dan 100 nummers. Uiteindelijk hebben we er 5 gedeeld. De Jong Beleggen playlist op Spotify delen we graag met jullie!
Er is nu een componist hard aan het werk om onze nieuwe tune te maken. Echt heel spannend, snel meer!
Nieuws
Na twee weken alleen maar positieve dagen gaat de beurs voor de verandering een andere kant op. De AEX gaat in een week tijd met bijna 5% naar beneden. Hetzelfde zie je op de Nasdaq en S&P 500. Voor veel beleggers is dit nieuw. Alleen maar rode cijfers. De aandelen die hoog gewaardeerd zijn krijgen de hardste klappen in mijn portfolio: Alfen min 20%, Adyen min 12% en Fastly min 28%. Alles wat snel omhoog gaat, kan ook weer snel naar beneden.
In een week tijd ben ik bijna met 10.000 euro gezakt. Dit zijn voor mij de interessante tijden. Hoe reageert mijn portfolio en hoe voel ik mij daarbij. Volgende week gaan we het hier verder over hebben; de emotie die bij beleggen komt kijken.
Terug naar de dalende beurzen! De aandelenmarkten in de VS laten maandag na een bedrukte start een verdeeld beeld zien. Techbeurs Nasdaq gaat gebukt onder de aanhoudende stijging van de Amerikaanse rente. De Dow houdt nipt de voeten droog. De dalende rente is denk ik de grootste bedreiging voor de dalende koersen. Als het rendement op obligaties omhoog gaat - waar je bijna geen risico loopt - wordt het minder interessant om veel te betalen voor groei.
Portfolio
Transactie: Nee
Portfolio waarde: € 192.600
Reviews
Vraag van Martijn: Graag gedaan, en meteen een verzoekje Pim; ik heb je wel eens horen zeggen dat je geen fan bent van grondstoffen, maar is dat nog steeds zo? Ik zou graag je visie eens op Goud en Zilver en andere grondstoffen als beleggingen eens willen horen in de Podcast
Goud en zilver zal ongetwijfeld een goede belegging kunnen zijn. Je kan in zoveel dingen beleggen. Zelf probeer ik het zo simpel mogelijk te maken. Grondstoffen horen daar niet bij, ik snap de dynamiek niet goed en begrijp daardoor ook niet wanneer het naar boven of naar beneden gaat. Ik ben echt een voorstander van fundamentele analyses. Hier kan ik enorm in groeien en voelt ook de meest veilige vorm van beleggen over een hele lange periode.
Ik word steeds bewuster van mijn cirkel van kunde en de cirkel van onkunde. Grondstoffen zitten zeker in de laatste genoemde cirkel.
[5-sterren door Willem] Dit had ik nodig! Dank je wel voor jullie fantastische podcast. Luister nu een week en zit bij aflevering 15! Ik kom aanhaken hoor 👍🏻 Een vriend die al enkele jaren aan het beleggen is probeerde het me altijd uit te leggen. Maar nu, door jullie podcast, begrijp ik pas wat hij nou allemaal tegen mij aan het zeggen was. Dank jullie wel, ik ben ervan overtuigd dat ik met een laag risico mijn geld kan gaan beleggen.
Dank je wel voor je review! Dit is onder andere de reden waarom wij elke week deze podcast maken. Heel veel succes en plezier met je beleggingen.
Volgende week gaan we het hebben over 'De psychologie van beleggen'. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.
Word Vriend
Vind je het leuk om ons te steunen als onafhankelijke podcast, gebruik te maken en mee te denken met de Portfolio Dividend Tracker? Voor €6,25 per maand krijg je toegang. Zeven dagen gratis proberen!
► Doe mee met Jong Beleggen: PortfolioDividendTracker.com
Pim's portfolio
► Bekijk mijn volledige aandelen portfolio: Portfoliodividendtracker.com/jongbeleggen
JB updates op Instagram
► @JongBeleggen op Instagram: Instagram.com/jongbeleggen