Waarderen geeft een nieuwe bril
Ik moet zeggen dat ik vooral focus heb gehad op lange termijn beleggen. Als je met die bril kijkt vallen cyclische aandelen eigenlijk al af. Dat wil niet zeggen dat het geen goede beleggingen zijn. De laatste tijd ben ik veel bezig met de waardering van een onderneming. Wat is een bedrijf nu ongeveer waard de komende 5 - 10 jaar. Vooral met een focus op de eerste vijf jaar. Op deze manier naar beleggen kijken heeft mijn veel nieuwe inzichten gegeven.
Een minder goed bedrijf kan nog steeds een goede belegging zijn. Ik had altijd wel een beetje het idee dat een goede belegging altijd een extreem goed bedrijf moet zijn. Je kan ook geld verdienen met een okay/goed bedrijf zolang de waardering maar goedkoop is.
Persoonlijk gevoel bij een bedrijf
Afgelopen jaar heb ik regelmatig een 'afkeurend' gevoel gehad bij sommige bedrijven. Dat gevoel was eigenlijk nergens op gebaseerd, echt gevoel. Hiermee sloot ik al een grote groep bedrijven uit. Een voorbeeld hiervan is PostNL, hier heb ik mij al eens eerder minder positief over uitgelaten in deze podcast. Ze doen het nu fantastisch goed, geen idee of dat over 5-10 jaar nog steeds zo is maar nu in ieder geval wel. Hetzelfde had ik bij Heijmans. Thomas uit de community had dit aandeel 2 maanden geleden gekocht. Ik begreep dat niet echt, hoezo ga je een aandeel kopen in een industrie dat gemiddeld maar 4% marge heeft? Ook Heijmans doet het geweldig nu, de vooruitzichten zijn ook erg positief. Basic-Fit heb ik hetzelfde mee gehad, fundamenteel ook een erg goed aandeel om te hebben. Als laatste voorbeeld nog Ryanair en Wizz Air, beide zijn vliegmaatschappijen, gemiddeld gezien geen geld in te verdienen. Beide aandelen doen het geweldig.
Het valt mij op dat mijn persoonlijke gevoel vaak gebaseerd is op sentiment en of het bedrijf qua marketing mij aanspreekt. Dit maakt mij een slechtere belegger. Ik moet hier erg bewust van zijn en alert worden als dit gevoel opspeelt. Contrair handelen kan mij als belegger juist een voorsprong geven!
Nu het onderwerp: Wat zijn grondstoffen?
Grondstoffen zijn de producten die je in je dagelijkse leven tegenkomt, denk aan graan, goud, zilver, koffie etc. Deze producten hebben vraag en aanbod en de prijzen fluctueren constant afhankelijk van die vraag en aanbod. De prijzen van grondstoffen kunnen om een aantal redenen snel omkeren en omhoog of omlaag schieten. Producenten en kopers van deze grondstoffen kunnen zich deze volatiele prijzen niet veroorloven, dus dekken ze zich er tegen via futures-contracten op de financiële markten. Deze futures-contracten kunnen en worden echter ook gebruikt voor speculatie door beleggers en handelaren. Als je denkt dat sojabonen in prijs zullen stijgen, kan je ook futures-contracten kopen om van die prijsstijging te profiteren. Hou er echter wel rekening mee dat dit complexe producten zijn.
Beleggen in grondstoffen kan om meerdere manieren interessant zijn:
- Grondstoffen zijn schaars
- De vraag naar grondstoffen zal toenemen
- Grondstoffen gaan niet failliet
- Een hedge tegen inflatie
- De prijs van een grondstof is vaak volatiel
Soorten grondstoffen
- Energie
- Aardolie
- Aardgas
- (Edel)metalen
- Goud
- Zilver
- Koper
- Platina
- Agrarische producten
- Koffie
- Graan
- Cacao
- Maïs
- Hout
- Chemische elementen
- Uranium
- Lithium
- Kobalt
Inspelen op grondstofprijzen is op verschillende manieren mogelijk
- Future
- ETF's
- Hefboomproducten (turbo's of sprinters)
- Aandelen
Hoe wordt de prijs bepaald?
Simpel, door vraag en aanbod. De echte kenners zeggen dat de prijzen vaak wat beter voorspelbaar zijn op basis van economische gegevens. Alle grondstoffen en edelmetalen hebben een break even prijs. Onder die break even prijs komen de delvers/leveranciers in de problemen en dat zorgt voor een bodem. Het is een ouderwetse handel, vraag en aanbod. Beide kanten kunnen natuurlijk door omstandigheden worden beïnvloed. Aanbod kan veel minder zijn door bijvoorbeeld een natuurramp of insectenplaag. Aan de vraagkant kan het minder zijn door het stilleggen van de wereldhandel nu met corona, door seizoenen of de veranderde behoefte van de mens.
Goud (grondstoffen) keert geen dividend of rente uit
Wat menig belegger bij de aankoop van goud vergeet, is dat de grondstof geen inkomsten genereert. Goud keert namelijk geen dividend of rente uit, zoals bij andere traditionele beleggingen wel het geval is. Beleggers die in goud investeren, missen daarom op jaarbasis in elk geval circa 2% aan dividend. Dit is de voornaamste reden waarom aandelen beter performen over een lange periode.
Rendement van goud
Onderstaande afbeelding zet in een vergelijking de goudprijs af tegen wereldwijde aandelenkoersen, ofwel de MSCI World (inclusief dividend).
Allereerst vergelijken we het gemiddelde jaarrendement van goud met het gemiddeld jaarrendement van aandelen over de afgelopen 40 jaar (28-11-1980 t/m 30-11-2020). Gemiddelde jaarrendementen van 1980 t/m 2020:
- Aandelen wereldwijd: +8,76%
- Goud: +2,57%
Dat wil niet zeggen dat goud altijd een slechte belegging is. In de bovenstaande afbeelding zie je vooral dat goud het goed doet na een crash waar slechte economische tijden uit voortkomen. Goud kan zeker een goed onderdeel zijn van je portfolio. Ik denk dat het wel belangrijk is om het met een klein percentage te doen.
Grondstoffen en inflatie
Er wordt extreem veel geld bijgedrukt, door onder andere deze acties van de centrale banken zou wel eens het risico op inflatie kunnen ontstaan. Inflatie betekent dat de grondstofprijzen ook zullen stijgen. Daarom worden grondstoffen door beleggers vaak gezien als een hedge tegen inflatie. De vraag naar producten zal toenemen waardoor de prijzen van de grondstoffen die nodig zijn om die producten te produceren ook zullen stijgen aangezien er dus meer vraag naar is. Voorbeeld: een toename van de vraag naar nieuwe woningen zal ervoor zorgen dat de prijzen van hout stijgen.
De risico’s
Het beleggen in grondstoffen is niet geheel zonder risico. Denk daarom voor je een belegging doet aan het mogelijke risico van waardedaling. Op de markt verandert de prijs van grondstof constant. Dit kan in je voordeel werken als die lijn stijgende is. Maar als de waarde van een belegde grondstof daalt, daalt daarbij ook de waarde van je belegging. Bij een constante daling kan je bij een eventuele verkoop dus een deel van je inzet verliezen.
De uitdagingen bij beleggen in grondstoffen
Het kopen en verkopen van grondstoffen is niet eenvoudig en als belegger kom je voor verschillende uitdagingen te staan. Zo zijn de prijsontwikkelingen lastig te bepalen en zijn er kleinere winstkansen.
Binnen de grondstoffenmarkt is het bijzonder moeilijk om prijsontwikkelingen te voorspellen. Zelfs voor de meest ervaren beleggers en insiders. Daar komt nog eens bij dat grondstoffen op verschillende soorten markten worden verhandeld. Namelijk op de spotmarkt en de termijnmarkt.
Spotmarkt
De spotmarkt is de plek waar handelaren fysiek samenkomen en het product direct omgeruild wordt voor contant geld. Hier wordt voor een grondstof de spotprijs betaald. Deze prijs ligt vaak lager dan bij de handel op de termijnmarkt.
Termijnmarkt
Dit is een markt waar in grondstoffen gehandeld wordt waarbij levering op termijn afgesproken wordt. Hier wordt in grondstoffen gehandeld als zijnde een future. De verkoop van grondstoffen op deze markt is voor buitenstaanders soms maar moeilijk te begrijpen. Helemaal als het aankomt op het bepalen van de prijs.
Beleggen in grondstoffen via bedrijven
Persoonlijk zou ik nooit direct beleggen in grondstoffen als particulier. Ik vermoed dat je altijd achter de feiten aan blijft lopen. Jij kan het nooit beter doen dan Shell (olie), Nestlé (koffie) of Barrick Gold (goud en koper) als het gaat om het voorspellen van de prijs van deze grondstoffen. Wil je toch profiteren van een bepaalde grondstofprijs kan je beter in bedrijven beleggen die erg afhankelijk zijn van de grondstofprijs.
Dat kan zowel als de prijs naar beneden gaat van de grondstof, dan moet je de verwerker hebben. Als de koffieprijs naar beneden gaat kan Starbucks en Nestlé goedkoper koffiecups produceren. De leverancier heeft juist weer baat bij een hogere prijs. Shell verdient meer als de olieprijs omhoog gaat en Barrick Gold verdiend meer als de goudprijs omhoog gaat.
Grondstof(fen) ETF's
Er zijn erg veel ETF's voor grondstoffen, zelfs uit de kernselectie van DEGIRO.
iShares Diversified Commodity Swap UCITS ETF
WisdomTree Physical Gold
VanEck Vectors Gold Miners UCITS ETF
Overzicht van allerlei ETF grondstoffen en edelmetalen op Beursman
Mijn conclusie
Grondstoffen zijn erg complex om goed te begrijpen. Als je in een grondstof belegt moet je goed begrijpen hoe de prijsdynamiek werkt. Wie zijn de grote inkopers en verkopers? Zij kunnen namelijk eenvoudig de prijs op de markt beïnvloeden. Ik denk wel dat je goed kan beleggen in grondstoffen maar dan moet je echt heel veel tijd in een specifieke grondstof steken. Daarnaast werkt het niet om het te kopen en daarna niks meer te doen. Je moet wel blijven handelen. Ik zou het dan ook niet als (passief) beleggen beschouwen.
Wat ik wel goed realiseer is dat je ook goed moet opletten of je wel voldoende spreiding hebt op een grondstof. KLM, Arcelormittal, AkzoNobel, Vopak en Euronav profiteren bijvoorbeeld allemaal van een lage olieprijs. Als je portfolio hieruit bestaat heb je onbewust een risico naar olie. Hetzelfde geldt de andere kant op: SBM Offshore (bouwer van boorplatformen), Shell, Boskalis (baggeraar) en Fugro (bodemonderzoeker). Deze bedrijven zien allemaal hun omzet dalen bij een lage olieprijs.
In de toekomst moet ik altijd goed uitzoeken hoe erg de omzet afhankelijk is van een grondstofprijs.
Vriend van de Show & PDT
Deze week hebben we een hele grote nieuwe update voor de Portfolio Dividend Tracker. De tool is op 25 plekken verbeterd, aangepast of toegevoegd. Ik licht er een paar uit:
🔐 Privacy - Vanaf deze versie worden alle persoonsgegevens versleuteld opgeslagen. Daarnaast zijn we overgestapt van Google Analytics naar Plausible. Lees meer over wat we doen om jullie privacy te beschermen en waarom wij hier veel waarde aan hechten in de losse update over deze release in de community.
📦 Data - In deze release hebben we een viertal data providers aan elkaar geknoopt. Dit is echt een enorm werk geweest waar we goed op voort kunnen gaan borduren. Al met al heeft dit als resultaat dat onze dekkingsgraad een stuk hoger is en alleen nog maar beter zal gaan worden in de toekomst als we meer data providers aansluiten.
🎉 Filteren op land(en) - Naast de filtering op sector(en) is het vanaf deze versie ook mogelijk om te filteren op land(en). Vooral als je in het bezit bent van een aantal ETF's kan dit veel inzicht verschaffen.
🏦 Stortingen en opnames - Vanaf deze versie laden we tijdens jouw import ook stortingen en opnames in. Hierdoor is het mogelijk om op de acties pagina jouw totale ingelegde geld te laten zien. Ook kunnen we nu voor iedereen een goede rendementsberekening maken.
🇬🇧 Talen - De talen Engels en Nederlands worden nu volledig ondersteund. Deze zijn te wijzigen via de account pagina en worden opgeslagen bij je account, waardoor je op al jouw devices dezelfde taal ziet.
Nieuws
Deliveroo
Deliveroo plant een beursnotering in Londen die de Britse maaltijdbezorger een marktwaardering van ongeveer €5,8 mrd kan bezorgen. Het zou daarmee de grootste nieuwe aandelenemissie in het Verenigd Koninkrijk in drie jaar betekenen.
Engelse media schrijven over de cijfers van Deliveroo over het jaar 2020. Het bedrijf, ook actief in de grote Nederlandse steden, boekte een omzet van 1,4 miljard euro (+54%). Dat geld werd bij elkaar gebracht via bestellingen bij 115.000 restaurants en café’s in achthonderd steden in twaalf landen. Onder de streep kleuren Deliveroo cijfers nog steeds rood, al daalde het verlies vorig jaar wel met een derde tot 261 miljoen euro.
Amazon (AMZN) bezit 16% van Deliveroo nadat de investering vorig jaar werd goedgekeurd door de Britse antitrustregelgevers.
Google gebruikt vanaf volgend jaar (2022) niet langer cookies en andere volgtechnologieën. De mededeling lijkt vooruit te lopen op dreigende regelgeving. De bekering tot privacy maakt het bedrijf eerder sterker dan zwakker. Na tabak en olie is misschien wel privacy het volgende 'slachtoffer'?
Je zou in eerste instantie zeggen dat dit slecht is voor Google, 90% van de omzet komt uit advertenties. Hiermee verwachten ze alvast voor te lopen op eventuele regelgeving, misschien wel met de hoop dat die regelgeving helemaal niet komt. Andere browsers zoals Firefox en Safari (Apple) hebben het plaatsen van cookies al afgeschaft. Daarnaast zit Google ook in een spagaat qua klanten. Het beweegt steeds meer naar clouddiensten zoals Google Classroom en G Suite. Wie wil al zijn gegevens daar als ze aan de andere kant geld verdienen met data.
Ik vermoed dat Google dit niet zomaar doet, ze hebben ongetwijfeld een andere manier gevonden om de kwaliteit van advertenties hoog te houden zonder cookies. Je draait niet zomaar je eigen nek om, 90% van de omzet komt uit advertenties. Als ze een nieuwe manier hebben ontwikkeld om klanten goed te volgen en te kunnen profilen dan gaan kleine partijen hier veel last van krijgen.
Portfolio
Transactie: Nee
Portfolio waarde: € 191.500
Reviews
[5-sterren in de Apple podcast app] Fijne leerzame podcast Ha Pim en Milou, Ik word nog steeds erg blij van de podcast. Met name het enthousiasme van Pim is erg aanstekelijk, ik denk zelfs als je beleggen niet interessant vindt, dat je blij kan worden van pims enthousiasme. Jullie hadden het eerder over een aflevering over de belastingaangifte. Ik denk dat deze maand hét moment is, staat die nog op jullie lijst? Ga zo door! Niels
Dank je wel voor je compliment Niels. Deze aflevering staat zeker nog op de lijst. Zelf heb ik nog geen aangifte gedaan. Als ik alles zelf doorlopen heb, zal ik er een aflevering over maken. Als het goed is heeft iedereen wel zijn jaaroverzicht ontvangen van zijn of haar broker. Ik heb die van mij in ieder geval al binnen van DEGIRO. Daarin kan je een mooie opsplitsing zien wat je portefeuillewaarde is op 31 december en hoeveel dividend je per land ontvangen hebt.
Volgende week gaan we het hebben over 'Beleggen in Bitcoin / cryptocurrencies (met Bart Mol)'. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.
Word Vriend
Vind je het leuk om ons te steunen als onafhankelijke podcast, gebruik te maken en mee te denken met de Portfolio Dividend Tracker? Voor €6,25 per maand krijg je toegang. Zeven dagen gratis proberen!
► Doe mee met Jong Beleggen: PortfolioDividendTracker.com
Pim's portfolio
► Bekijk mijn volledige aandelen portfolio: Portfoliodividendtracker.com/jongbeleggen
JB updates op Instagram
► @JongBeleggen op Instagram: Instagram.com/jongbeleggen