November 27
Done
44. Beleggen in Bitcoin (met Bart Mol) | € 199.500

44. Beleggen in Bitcoin (met Bart Mol) | € 199.500

🎙️
Milou en Pim duiken in de wereld van de bitcoin, met podcastmaker en bitcoinbezitter Bart Mol. Hij zet de technologie achter bitcoin uiteen en legt uit waarom hij het een interessante belegging vindt. Ook deelt hij zijn visie over de duurzaamheid van het energieslurpende digitale muntje: een gesprek over idealisme en mogelijkheden in plaats van moeilijkheden. Milou wordt enthousiast over een bitcoin-ETF en Pim vertelt waarom het voor hem steeds moeilijker is om zijn portfolio openbaar te houden.
Bericht uit de community van Denise op aflevering 42 (De psychologie van beleggen)
Als psycholoog werd ik (extra) blij toen ik deze aflevering zag. Heb hem net geluisterd en goed dat jullie mensen bewust maken van onbewuste processen! En zoals je al zei Pim: je kan hier heel veel afleveringen over maken. Een begrip dat vaker door mijn hoofd is gegaan tijdens het luisteren van de podcast en voor mij een aandachtspunt blijft is ‘geanticipeerde spijt’. Ik betrap me er zo vaak op dat ik neig dingen te kopen op basis van geanticipeerde spijt.
Met geanticipeerde spijt worden gevoelens van spijt of schuld bedoeld die mensen verwachten te ervaren als ze nalaten een bepaald gedrag uit te voeren. Als mensen verwachten dat ze zich achteraf schuldig voelen en/of spijt hebben als men het gewenst gedrag nalaat (of ongewenst gedrag juist wel uitvoert), zal de kans groter zijn dat men het gewenste gedrag zal uitvoeren.’
Het wordt ook wel toekomstige spijt genoemd. De postcodeloterij zet deze techniek goed in. Veel deelnemers kopen een lot omdat als het in hun postcode valt dat zij niet alleen de buren ervan profiteren. Lastig om straks allemaal nieuwe auto's in de straat te zien!
Zullen Bitcoin-bezitters hier ook last van hebben? Soms hoor je verhalen dat de Bitcoin naar de miljoen kan gaan. Dat wil je natuurlijk niet missen. Alleen al om te voorkomen dat je de boot mis, koop je iets.
Gelukkig hebben we een gast vandaag die daar alles over kan vertellen, Bart Mol!

Wie is Bart Mol?

In deze aflevering hebben we Bart Mol te gast. Starter en host van Satoshi Radio Podcast waarin ze alleen maar praten over Bitcoin. Zeker een aanrader als je meer wilt weten. Bart is sinds 2017 bezig met cryptocurrency. Woont in Rotterdam en is speciaal voor ons naar Amsterdam gekomen. Af en toe is hij ook te horen op BNR in de Cryptocast. Daarnaast heeft hij een voorliefde voor alles wat een stekker en een WiFi signaal heeft. Zijn podcast op: Apple, Youtube of Spotify.

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is een cryptovaluta en een mondiaal betaalmiddel. Het is de eerste gedecentraliseerde digitale munt die werkt zonder centrale bank of centrale beheerder. Het netwerk is peer-to-peer en de transacties gebeuren tussen de gebruikers onderling, zonder tussenpersoon.
Bitcoin heeft twee onderliggende mechanismen nodig om te functioneren: de blockchain en het mijnproces. De blockchain is een gedeeld digitaal handelsboek dat bestaat uit alle bitcoin-transacties die tot een bepaald moment hebben plaatsgevonden. Deze transacties (in de aflevering noemen we het mensen die op Amsterdam Centraal op de bus staan te wachten) zijn gegroepeerd in ‘blocks’ (in de aflevering noemen we het een bus), die cryptografisch beveiligd zijn gedurende het mijnen en aan elkaar gekoppeld zijn.
Mijnen (in de aflevering noemen we dit de buschauffeur) is het proces dat vereist is om ieder block te beveiligen en, zodoende, nieuwe eenheden van de cryptovaluta vrijgeeft. Deze eenheden worden ‘block rewards’ genoemd. In het geval van bitcoin is de block reward momenteel 6,25 bitcoins, alhoewel dit ongeveer iedere vier jaar gehalveerd wordt.

De volgende onderwerpen worden besproken

Het gesprek hebben we opgedeeld in drie fases:
1.
Wat is Bitcoin?
2.
The Investment Thesis: Waarom is Bitcoin een interessante belegging?
1.
En wat zijn de risico's van beleggen in Bitcoin?
3.
Hoe kan Bitcoin passen in je vermogensbeheer / asset management?
1.
Bart deelt zijn verhaal
2.
Pim deelt zijn verhaal
3.
En Milou ook
Verder komen allerlei andere topics aanbod zoals energiegebruik van Bitcoin, lage rente, monetaire verruiming, Bitcoin als protocol, programmeerbaar geld, asymetric bet en nog veel meer!

7 mei 2017

Mijn eerste Bitcoin (BTC) heb ik gekocht op 7 mei 2017. Schrik niet, ik heb er toen 1.780 dollar voor betaald. Op dezelfde dag heb ik meerdere Ethereum (ETH) gekocht. Verder ook nog wat Litecoin (LTC). Deze heb ik allemaal weer verkocht. Ik ga natuurlijk niet uitrekenen hoeveel het nu waard zou zijn haha!

Waar kan je Bitcoin kopen?

1.
Via brokers en exchanges en dat je het zelf beheerd;
2.
Via een broker zoals Coinbase of het Nederlanders Bitcoin Meester die het beheer ook voor je doen;
Als je de technologie heel tof vindt, kan je ook kijken naar blockchain ETF's.

Universiteit van Nederland leg uit

Universiteit van Nederland heeft meerdere videos over Bitcoin gemaakt waar onder Waarom kun je een bitcoin eigenlijk geen geld noemen?

Vriend van de Show & PDT

Deze week geen update, hier hadden we helaas geen tijd meer voor. We proberen de aflevering altijd binnen het uur te houden.
❤️
Ook deze week willen we weer alle nieuwe Vrienden van de Show bedanken! Het blijft bijzonder, elke week weer.

Nieuws

Wijziging AEX

Met ingang van 22 maart verdwijnen de aandelen ABN Amro en Galapagos uit de AEX-index. De vrijgekomen plekken worden opgevuld door lichtproducent Signify en BE Semiconductor Industries, de toeleverancier voor de chipindustrie. Dat maakte beursorganisatie en indexsamensteller Euronext dinsdag nabeurs bekend.
In de Midkap-index neemt Alfen de vrijgevallen plaats in van Altice Europe. Het Franse Altice is niet meer beursgenoteerd. Ook AMG Group maakt de stap naar de Midkap ten koste van kantorenbelegger NSI. In de smallcapindex worden CM.com, Hunter Douglas en Kiadis opgenomen. ICT Group wordt hieruit verwijderd.
Deze wijziging komt voort uit de jaarlijkse herschikking van de indices. Op basis van de gecorrigeerde marktwaarde - het aantal aandelen in vaste handen wordt niet meegerekend - wordt een rangschikking gemaakt. De grootste 25 bedrijven komen in de AEX-index.
De wijzigingen gaan in per maandag 22 maart. Dat betekent dat op de expiratiedag van deze maand, op vrijdag 19 maart, op de slotveiling de grote ETF's de wijzigingen zullen effectueren.
AEX verandert in 'Nasdaq aan 't IJ'
Weging van AEX naar sector: Tech en platform (41%), Financials (9%) en de rest (50%). In een kleine 10 jaar is de AEX veranderd van een financiële index naar een tech index.
notion image

Huishoudens hebben in 2020 voor een recordbedrag belegd

Nederlandse huishoudens belegden voor een recordbedrag. De drukte op de beurzen is ook besproken aan de keukentafels, zo blijkt. Huishoudens belegden in 2020 voor een recordbedrag van €3,8 mrd in Nederlandse beleggingsfondsen, aldus De Nederlandsche Bank. In 2019 werd er nog geld uit het fonds onttrokken voor €1,2 mrd.
Mede gedreven door stijgende beurskoersen groeide het totale belegde vermogen van Nederlandse beleggingsfondsen per eind 2020 voor het eerst tot meer dan 1 biljoen euro.
Nederlandse huishoudens stalden in 2020 ook al bijna 42 miljard euro op hun (spaar)rekeningen bij Nederlandse banken. Dat is twee keer zoveel als in 2019. De voornaamste redenen hiervoor zijn de contactbeperkende maatregelen en de toegenomen economische onzekerheid tijdens de coronacrisis. Bij het onderbrengen van deze besparingen lijken de huishoudens een voorkeur te hebben voor liquide spaarvormen, aangezien het overgrote deel van de besparingen terecht kwam op betaalrekeningen en vrij opneembare spaarrekeningen.

Portfolio

Transactie: Nee
Portfolio waarde: € 199.500

Reviews

Audio bericht van Vincent: Invloed verkiezingen op beleggingsstrategie (en felicitaties aan Bart!)
Dank je wel voor je bericht Vincent! Allereerst de felicitatie aan Bart en natuurlijk super tof dat jullie een Vriend van de Show cadeau geven.
Eigenlijk hou ik daar helemaal geen rekening mee, heb ik ook niet gedaan bij de Amerikaanse verkiezingen. Nederland is zo'n kleine speler op wereldschaal dat onze politiek helemaal niks uitmaakt voor de beurzen. De AEX volgt meer de Amerikaanse indices dan de binnenlandse politiek. De grote bedrijven in de AEX zijn ook erg internationaal georiënteerd.
In aflevering 42 hebben we het gehad over Recency bias. Vooral korte termijn nieuws waarderen we zwaarder. Ik heb dat gevoel ook met politiek nieuws. Je ziet niks anders in de kranten of TV. Hierdoor krijg je al snel het idee dat het ook heel belangrijk is.

Volgende week gaan we het hebben over 'Voor- en nadelen van eigen aandelen inkopen'. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.

Word Vriend

Vind je het leuk om ons te steunen als onafhankelijke podcast, gebruik te maken en mee te denken met de Portfolio Dividend Tracker? Voor €5 per maand krijg je toegang. Zeven dagen gratis proberen!
► Doe mee met Jong Beleggen: PortfolioDividendTracker.com

Pim's portfolio

► Bekijk mijn volledige aandelen portfolio: Portfoliodividendtracker.com/jongbeleggen

JB updates op Instagram

► @JongBeleggen op Instagram: Instagram.com/jongbeleggen