47. Portfolio update: van dividend- naar waardeaandelen | € 204.600

47. Portfolio update: van dividend- naar waardeaandelen | € 204.600

🎙️
Pim beargumenteert waarom hij zijn dividendstrategie wijzigt naar waardebeleggen. Er zijn flink wat transacties geweest en hij heeft vier nieuwe posities ingenomen: in deze aflevering aandacht voor Amazon en Berkshire Hathaway. En het nieuws van de week is natuurlijk de all time high van de AEX. Veel luisterplezier!
Tijd voor een grote portfolio update! Begin februari had ik mijn watchlist gedeeld in aflevering 39. Echt vlot ben ik niet met het maken van keuzes. Al een paar maanden volg ik een paar aandelen waar ik nu van heb besloten om ze aan te schaffen. Mijn verkoop lijstje heb ik al een tijd klaarstaan. Het is eenvoudiger om te bepalen wat je verkoopt dan wat je koopt.

Verandering van strategie

De verandering van strategie heeft er niet mee te maken dat dividendbeleggen niet werkt. Ik geloof nog steeds in deze buy and hold strategie waarbij je elke maand dividendinkomsten ontvangt. Deze strategie vergt echter wel geduld. Vooral in een bull market (wanneer alles omhoog gaat) zal deze strategie qua rendement iets achterblijven.
Sinds de keuze voor het dividendbeleggen en nu heb ik een hoop geleerd. 1) Het past minder bij mij als belegger op dit moment. 2) De bedrijven die ik bezat zaten minder in mijn cirkel van kunde. Hierdoor vond ik het minder interessant om deze bedrijven te analyseren en te volgen. 3) De inkomsten heb ik nu en in de nabije toekomst nog niet nodig. Uiteindelijk gaat dat wel komen. 4) Mijn leercurve stopte en beleggen werd steeds passiever. Het komende jaar wil ik mij eerst meer gaan verdiepen in waardebeleggen, met andere woorden; het waarderen van een bedrijf.

Actief vs passief

Het komende jaar wil ik mij volledig focussen op het nog meer leren over beleggen. En dan in het bijzonder waardebeleggen. Het waarderen van een onderneming is essentieel in het waardebeleggen. Ik merk ook dat het mij rust geeft als ik een waardering heb gemaakt. Hierdoor blijft het niet alleen maar bij een gevoel maar kan dat ook omgezet worden in een fair value.
Dit is zeker een actieve vorm van beleggen. Uiteindelijk niet ideaal en ook niet mijn doel. Ik vermoed als ik eenmaal een portfolio heb van 20 aandelen dat het vrij eenvoudig is om elke maand één aandeel te verkopen en aan te kopen. Ik realiseer mij erg goed dat het opbouwen van een portfolio met 20 aandelen veel tijd gaat kosten.

Portfolio 2.0

Het is een dunne lijn tussen goede spreiding en alleen beleggen in bedrijven die je begrijpt. Vooralsnog heb ik besloten om een aantal sectoren in de toekomst te vermijden.
Utilities
Financials
Real Estate
Energy
Materials
Verder wil ik mijn portfolio verkleinen naar 20 holdings. Hierbij ga ik proberen om alles een gelijke weging mee te geven van 5%. Dit komt er in mijn geval op neer, dat elke holding bestaat uit €10.000. Al zijn dit allemaal richtlijnen en leg ik mezelf geen harde regels op.

Wat is waardebeleggen?

Ze zeggen dat iedere slimme belegger een waardebelegger is. Ik kan dat ondertussen goed begrijpen. Als je beleggen simpel zou uitleggen, koop je 1) een sterk bedrijf met 2) een goed management en 3) tegen een aantrekkelijke prijs.
All intelligent investing is value investing — acquiring more that you are paying for. You must value the business in order to value the stock. — Charlie Munger
En dan gewoon wachten, niks doen en het bedrijf zijn werk laten doen. Het meeste geld wordt verdiend tijdens het niet handelen. Als waardebeleggen zo simpel is, dan wil iedereen dat toch? Klopt, zoiets simpels kan toch nog best uitdagend zijn. Hoe beoordeel je bijvoorbeeld wat een aantrekkelijke prijs is?
Value Investing, de Engelse term voor waardebeleggen, is een beleggingsstrategie. Binnen deze strategie zoeken beleggers naar investeringen die te koop zijn voor minder dan de waarde. Dit kunnen aandelen zijn, maar ook obligaties, onroerend goed of andere activa.
Waardebeleggers proberen de intrinsieke waarde van een potentiële belegging te vinden en wachten vervolgens tot het te koop is voor (veel) minder dan deze waarde. Eigenlijk is waardebeleggen dus het kopen van beleggingen zodra ze in de uitverkoop zijn.
Binnenkort gaan we een volledige aflevering aan waardebeleggen wijden. We bespreken dan margin of safety, over- en ondergewaardeerd, intrinsieke waarde, koopmoment, fair value en fundamentele analyse.
notion image

Transacties

De afgelopen twee weken heb ik een hoop bedrijven verkocht en 4 nieuwe posities ingenomen. In alle vier de positie heb ik nu 2,5% belegd. De komende tijd ga ik dat uitbreiden naar 5%.

Nieuwe posities (4)

Amazon
Berkshire Hathaway
Alphabet (Google)
Baidu

Posities uitgebreid (7)

Pfizer
AT&T
Koninklijke Ahold Delhaize
Unilever
Prosus
Alibaba
Crowdstrike Holdings

Posities gesloten (12)

Verizon Communications
Southern
Duke Energy
3M
MSC Industrial Direct
Coca-Cola
Texas Instruments
Leggett & Platt
Gilead Sciences
Bank of America
Digital Realty Trust
Alfen

Amazon

Cijfers 2020
386 miljard omzet
21,3 miljard winst
Marge van 5,52%
Cloud divisie
45,3 miljard omzet
13,5 miljard winst
Marge van 29,8%
Volledig bedrijf zonder cijfers cloud divisie
341 miljard omzet
7,8 miljard winst
Marge van 2,29% (bij een Nederlandse supermarkt is dat tussen de 3-4%)
Bij bijna elk bedrijf dat ik analyseer neem ik mee of Amazon de markt mogelijk gaat betreden. Als dat het geval is, gaat de waardering direct naar beneden. Dit wordt ook wel de 'Amazon discount' genoemd. Veelal gehoord als reden waarom het Nederlandse Ahold een lage waardering heeft. Deze 'angst' voor Amazon zit zo diep dat je eigenlijk al kan spreken van een hele sterke MOAT.
notion image

Berkshire Hathaway

Cijfers 2020
138 miljard in cash
23% van de complete marktwaarde
Top 5 holdings goed voor 75%
AAPL - Apple (43,61%)
BAC - Bank of America (11,34%)
KO - Coca Cola (8,13%)
AXP - American Express (6,79%)
KHC - Kraft Heinz (4,18%)
Share buybacks
2020: 24,7 miljard
Eerste twee maanden van dit jaar: $5 miljard

Verdere stappen

De komende tijd ga ik verder met het verkleinen van mijn portfolio totdat ik bij 20 aandelen ben. Voor elk bedrijf heb ik twee opties 1) verhogen naar 5% of 2) verkopen. Elke index staat nu op een all time high. Het is best goed zoeken naar bedrijven die niet extreem duur zijn. Steeds meer lijkt het erop dat de grote bedrijven zoals Netflix, Salesforce, Adobe, Facebook, Google, Amazon, en Microsoft vrij aardig geprijsd zijn voor de groei die ze nog kunnen maken.
Ik overweeg steeds meer de echt grote bedrijven met een bewezen duurzame concurrentievoordeel op te nemen in mijn portfolio. En dan een klein gedeelte; 3 holdings (15%) voor echte groeiers met iets meer risico!

Vriend van de Show & PDT

Even weer terug naar het begin. Wat houdt het in als je Vriend van de Show wordt!
Super fijn dat je overweegt Vriend van de Show te worden! We zijn deze podcast begonnen om iedereen op een veilige en verantwoorde manier te laten (beginnen met) beleggen. We doen dat door transparant, eenvoudig, luchtig en toegankelijk te zijn. Er werd af en toe gevraagd of iemand iets terug kon doen. Dat kan nu! Ga naar https://vriendvandeshow.nl/jongbeleggen

Word vriend van de Show en ontwikkel samen de Portfolio Dividend Tracker!

Met een platform kunnen we je verder helpen door bijvoorbeeld:
Inzicht te geven in sectorverdeling, valuta, regio, een performance grafiek en een vergelijking met indices en andere Jong beleggers.
Een profiel te kiezen wat voor belegger je bent of wil zijn. Samen gaan we dan je portfolio opbouwen.
We kunnen targets per sector instellen waardoor je kan zien waar je te weinig exposure hebt.
Fijn overzicht van al je ontvangen dividend en de verwachte inkomsten.
We vragen hiervoor een donatie van €5 per maand. Omdat het product nog ontwikkeld moet worden mag jij meekijken in de keuken! Donatie is €5 per maand maar het moet helaas per jaar betaald worden omdat anders de transactiekosten per maand te hoog worden.
We zouden het geweldig vinden als we hierdoor een heel mooi nieuw platform kunnen bouwen en onze missie van het veilig en verantwoord beleggen door kunnen trekken, samen met jou!
❤️
Ook deze week willen we weer alle nieuwe Vrienden van de Show bedanken! Het blijft bijzonder, elke week weer.

Nieuws

Vorige week slot de AEX op een record van 708,43 punten. Daarmee is de hoogste stand uit 2000 (701,56) uit de boeken. Wat zegt zo'n record ons eigenlijk? Voor insiders helemaal niks, wij kijken niet naar de AEX omdat het geen herbeleggingsindex is. In november 1999 is een herbeleggingsindex gekomen genaamd AEX GR (gross return).
Als we het ontvangen dividend direct herbeleggen en kijken naar het rendement vanaf januari 2000 tot nu zou je met de AEX een rendement van 115% hebben. 5,75% op jaarbasis, niet heel slecht. De meeste Nederlanders beleggen niet alleen maar in Nederland. De S&P 500 had in dezelfde periode een rendement van 178%, dan komt neer op 8,9% per jaar.
De recordstand van de AEX is vooral leuk voor het grote publiek en zorgt voor veel leuke krantenkoppen. Daarnaast roept het ook de vraag op: Hoe kan de beurzen op All Time High staan als we nu in een crisis zitten? Afgelopen week legde ik bij EenVandaag de onderstaande metafoor uit.

Het verschil tussen de aandelenmarkt en de economie

Elke dag worden we getrakteerd op nieuws over de economie en informatie over hoe de aandelenmarkt het de laatste tijd heeft gedaan. Het kan heel moeilijk zijn om te verwerken wat er aan de hand is, omdat er op elk moment in de tijd heel weinig correlatie kan zijn tussen hoe het in de echte wereld gaat en hoe de prijzen op de beurs reageren.
De bekende fondsbeheerder en auteur Ralph Wagner beschreef ooit de relatie tussen de economie en de aandelenmarkt als volgt:
Er is een opwindende hond aan een zeer lange lijn in New York City, die willekeurig alle kanten op schiet. De eigenaar van de hond loopt van Columbus Circle, door Central Park, naar het Metropolitan Museum. Op elk moment is het niet te voorspellen welke kant het hondje op zal slingeren.
Maar op de lange termijn weet je dat hij met een gemiddelde snelheid van vijf kilometer per uur naar het noordoosten trekt. Het verbazingwekkende is dat bijna alle honden kijkers, groot en klein, hun oog op de hond lijken te hebben en niet op de eigenaar.
Deze analogie wordt veel gebruikt om mensen te helpen begrijpen hoe de economie en de aandelenmarkt op elkaar uitspelen. Een van de moeilijkste dingen om als belegger te doen, is om twee tegengestelde gedachten tegelijk in onze geest te koesteren en een manier te vinden om ze vast te houden, ondanks de cognitieve dissonantie die dit kan veroorzaken.
Een van de meest ironische aspecten van beleggen is dat de grootste winst te behalen is in tijden dat het slecht gaat, maar niet zo erg als iedereen vermoedt, en langzaam, bijna onmerkbaar beter wordt. Dit is het moment waarop aandelen tegen verlaagde waarden worden verkocht en de kansen voor het oprapen liggen.

Portfolio

Transactie: Ja, hierboven al besproken.
Portfolio waarde: € 204.600

Reviews

[5-sterren door Frenkie de Jong 90] Top duo! Super goede podcast, erg leerzaam. Milou stelt de goede vragen en zorgt ervoor dat Pim zijn kennis kan delen. Inmiddels luistert mijn vriendin ook. Al is zij wat gestructureerder en bij afl 1 begonnen. Ik doe alles door elkaar. Volgens mij zat ik bij je op de middelbare school in Alphen, Pim. Grote leiders heeft deze school voortgebracht! 😜 Ik zou het leuk vinden om eens een China expert in de podcast te horen. Merk dat veel mensen elkaar napraten over onder andere ‘bedreiging voor grote Chinese bedrijven is dat de overheid zich ermee bemoeit’. Ik denk zelf dat China de toekomst heeft ipv US. Ga zo door! En bedankt voor alle informatie.
Haha, grote leiders! Dank je wel voor je mooie review. Ik ben natuurlijk wel benieuwd wie je nu echt bent. Volgende week gaan we het over China hebben!

Volgende week gaan we het hebben over 'Beleggen in China (met Ties Dams)'. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.