We hebben lang uitgekeken naar deze aflevering over China! Ties Dams (1993) is schrijver en strateeg. Hij heeft geopolitieke strategie gestudeerd, spreekt meerdere talen waaronder Mandarijn en heeft een boek geschreven De nieuwe Keizer (Xi Jingping, de machtigste man van China). De Chinese staat bestudeert hij al sinds zijn studies tot filosoof, politicoloog en econoom in Utrecht, Londen en China. Momenteel is hij actief bij Instituut Clingendael waarbij hij aan projecten werkt die een combinatie zijn van China en beursgenoteerde bedrijven. Hij is ook lid van de Nationale Denktank.
Meerdelige China serie
Het idee is om een meerdelige serie te maken verspreid over een aantal maanden. We beginnen met de basis:
- Wat is China voor land?
- Hoe gedraagt China zich op het wereldtoneel?
- De relatie met Amerika en wat is de rol van Europa in dit gevecht?
- Hoe verschilt de cultuur met wat wij in de Westerse wereld kennen?
- Hoe machtig is China nou echt?
- Kort samengevat: We gaan het hebben over de Macro en Meso ontwikkeling!
In de andere delen gaan we dieper in op de bedrijven zelf. Ook wel de Micro ontwikkeling. Persoonlijk zou ik graag willen beginnen met de grootste en bekendste: Tencent en Alibaba. Mogelijk komt JD, NIO, Pinduoduo en Baidu ook aan bod. Verder zou ik graag willen inzoomen op de innovatiekracht van China. Jaren geleden keken we naar Alibaba als kopie van Amazon, langzaam verschuift dit beeld. Nu kijken we naar Tencent met de blik waar Facebook en Square nog kan innoveren! Is de wereld nu omgedraaid? Dit allemaal, voor de volgende keer!
China in cijfers
China, voluit Volksrepubliek China is een land in Oost-Azië. De Volksrepubliek China heeft een sterk gecentraliseerd en autoritair bestuur met een communistische staatsinrichting en een eenpartijstelsel, maar een vrije markt en sterk geïndustrialiseerde en snel groeiende economie.
Officiële naam: Volksrepubliek China
Hoofdstad: Beijing (21,5 miljoen inwoners)
Oppervlakte: 9.596.961 km² (= 314 x België)
Aantal inwoners: 1,4 miljard
Staatshoofd: President Xi Jinping
Regeringsleider: Premier Li Keqiang
Taal: Chinees (Mandarijn)
Munt: Chinese Yuan - Renminbi Wisselkoers
Belangrijke steden: Shanghai (24 miljoen inwoners), Chongqing (31 miljoen), Tianjin (16 miljoen), Guangzhou (15 miljoen), Shenzhen (13 miljoen), Wuhan (11 miljoen), Dongguan (9 miljoen), Chengdu (17 miljoen), Suzhou (11 miljoen).
Wie is de machtigste man van de wereld?
Putin, Trump Biden of Xi Jinptxing?
We behandelen o.a. een aantal vragen uit de community!
- Wat zijn de effecten van regulering door de Chinese overheid op de grote Chinese ondernemingen?
- Eerste vraag: ik ben benieuwd hoe China om zal gaan met de aanhoudende druk op voortgang op het gebied van de Sustainable Development Goals?
- Tweede: China heeft ambitieuze klimaatdoelen gesteld (climate neutral in 2060). Ze zijn al goed bezig met het bouwen van windmolenparken bijvoorbeeld, maar de economie is nog heel erg afhankelijk van traditionele industrie. Hoe zal de switch naar klimaatneutraal impact hebben om de industrie en is China in staat om die switch te maken?
- Ik ben benieuwd of het als Europeaan mogelijks is om direct in Chinese aandelen/fondsen te investeren in plaats van via de Amerikaanse beurs middels de VIE constructies. Hiermee kan je eventuele delisting problemen voorkomen.
- En zoals hierboven al genoemd ben ik ook erg benieuwd welke effecten regulering door de Chinese overheid kan hebben op de grote Chinese ondernemingen.
- Wat ik mij afvraag is hoe makkelijk westerse bedrijven marktaandeel kunnen pakken in China. Neem bijvoorbeeld de auto industrie (Volkswagen, Tesla, BMW enz) of tech bedrijven (Apple, Microsoft, ASML enz). Wordt dit door de Chinese overheid tegengewerkt of laten ze dit op de vrije loop? Maar andersom is Huawei niet welkom in Amerika door afluister mogelijkheden.
- Of dat bijvoorbeeld ASML niet mag leveren aan China van Amerika. Welke rol moet Europa gaan innemen?
- Ik ben vooral benieuwd naar de ontwikkeling in het consumentengedrag in China, aangezien de overheid vooral inzet op het uitbannen van armoede. Mensen krijgen dus steeds meer bestedingsruimte en er ontstaat een grote middenklasse. Welke bedrijven profiteren daarvan?
- De overheid wil geld lenen ontmoedigen. Doen ze dit via "Postbus 51 achtige reclame" of hoe doen ze dat?
- Moet je als belegger juist blij zijn als de Chinese overheid 'meedoet' in een bedrijf? Inmenging van overheden zien wij als slecht maar in China kan dat juist in je voordeel werken?
- Als Europese beleggers kijken we vooral naar Chinese technologiebedrijven zoals Alibaba, Tencent, Baidu, etc, is dat wel terecht? En laten we hierdoor niet veel kansen liggen? Heeft China ook een Coca Cola, Unilever of Starbucks?
- Hoe innovatief zijn Chinese bedrijven? Er werd altijd gezegd dat Chinese bedrijven vooral goed waren in het kopieëren van westerse technologie, maar zelf weinig innoveerden. Is deze theorie inmiddels achterhaald of zit er nog een kern van waarheid in?
- Wat kunnen we verwachten als China de VS voorbijgestreefd heeft als grootste (economische) wereldmacht? Wat betekent dat voor onze samenleving, voor onze economie en onze beleggingen in China? Kunnen we ons daarop voorbereiden, of er zelfs van profiteren?
- Technologie en gezondheid (beter nog, een combinatie hiervan) zijn wat mij betreft goede pijlers voor zinvolle investeringen in China. Voor de (beperkte aantal) private bedrijven is het echter wel uitkijken hoe de overheid zich ermee bemoeit. Daarom zou mijn strategie zijn om private bedrijven te selecteren die gefocust zijn op de binnenlandse markt en weinig afhankelijk is van export. Tencent valt voor mij daarom ín het bakje, en Alibaba er buiten. Benieuwd hoe jij ernaar kijkt. De taalbarrière om precies te weten wat er speelt is ook een dingetje. Hoe is dat op te lossen?
- Wat ik me afvraag is of er ook toezichthouders zijn (beurs, zoals de SEC) en wat de speelruimte is van zo'n toezichthouder (als die er is). En hoe kijkt de Chinese middenklasse naar het beleggen in bijvoorbeeld maandelijkse ETF's?
- Ik heb er nog een: zijn er westerse bedrijven die "stiekem" heel groot zijn in China? Volkswagen schijnt er heel groot te zijn, LVMH misschien nu de Chinezen meer te besteden krijgen? En daarbij, mogen ze daar zijn zonder joint-venture?
- Wat mij interessant lijkt is de vraag hoe China om denkt te gaan met de enorme vergrijzing die ze te wachten staat. Overschatten we China niet (met name op economisch gebied)? Ik zeg niet dat we naïef de invloed van China moeten negeren maar ik ben van mening dat de positie van de VS soms een beetje onterecht gebagatelliseerd wordt t.o.v. China. De VS heeft simpelweg een enorm sterk financieel systeem.
- Mijn vragen: is het beleid van de Chinese overheid wel of niet gericht op het dichthouden van de grens voor buitenlandse investeringen. En welke invloed heeft de overheid op het moment dat grote partijen als Prosus investeren in bedrijven als Tencent?
Andere goede content over China (en van Ties)
De Rode Draad. Een zesdelige serie over China’s doelen en onze toekomst. Met Cindy Huijgen, ze is sinds 2019 correspondent in China, Ties Dams, ja onze Ties (mogen we nu wel zeggen) en Saar Slegers, radiomaker en journalist.
In de VPRO-reisserie De wereld van de Chinezen zoekt documentairemaker en China-expert Ruben Terlou hen op. Wie zijn ze, wat willen ze bereiken en wat voor impact heeft hun aanwezigheid op de lokale bevolking?
Een verontrustend en oogverblindend Wall Street-horrorverhaal over Chinese bedrijven, de Amerikaanse aandelenmarkt en de opportunistische hebzucht achter de grootste overval waar je nog nooit van hebt gehoord. Te zien op Netflix!
Aflevering 10 van de Waan of zinnig podcast. Merijn wordt als Chinakenner uitgedaagd om zowel de kleine zaken, het persoonlijke perspectief, als de grote zaken, China als wereldmacht, kristalhelder uit te leggen. Dat lukt erg goed en daardoor is deze (lange) aflevering een sterke introductie met het land China en haar Chinezen geworden!
Vriend van de Show & PDT
Deze week geen update, hier hadden we helaas geen tijd meer voor. We proberen de aflevering altijd binnen het uur te houden. Vooral de afleveringen met een gast erbij is een uitdaging!
Nieuws
Boete Alibaba
Alibaba krijgt een boete van €2,3 mrd voor het breken van de anti-monopolieregels. De boete komt overeen met 4% van Alibaba's verkopen in 2019. Het had maximaal 10% van de omzet kunnen zijn. Beleggers reageren opgelucht dat dit uit de lucht is, de koers schiet 9% omhoog!
De toezichthouder dwingt Alibaba eerlijke concurrentie mogelijk te maken. Het had veel erger gekund, met regulaties was Alibaba veel verder van huis. Het voelt nu toch als een relatief kleine boete en we kunnen weer door. Het begon allemaal na kritiek van Jack Ma op het bancaire systeem. Hierdoor heeft hij Alibaba in het vizier gezet van de overheid.
Volgens de toezichthouder heeft Alibaba de mededingingswet overtreden door sinds 2015 verkopers op zijn platform, die ook elders hun producten aanboden, te dwingen te kiezen 'voor een van de twee'. Het bedrijf gebruikte hiervoor data, algoritmen en een 'variatie aan boetemaatregelen'.
De webgigant moet daarnaast intern de controle verbeteren op dit soort praktijken, eerlijke concurrentie mogelijk maken en de komende drie jaar hierover verslag uitbrengen aan de toezichthouder.
Ant Group onder bankentoezicht
China dwingt Ant Group, het betaalplatform dat voor een derde deel in handen is van techconglomeraat Alibaba, zich om te vormen tot een financiële holding die zich voortaan aan de Chinese regelgeving voor banken dient te houden. Het besluit betekent dat het grootste fintechbedrijf van China de facto onder toezicht wordt geplaatst.
Dat is de uitkomst van een vergadering die de Chinese centrale bank, People's Bank of China, maandag heeft gehouden met overheidsinstellingen waaronder de toezichthouders voor de financiële markten in China.
Het herstructureringsplan betekent de facto dat Ant Group onder bankentoezicht wordt geplaatst. De fintechgroep moet zich omvormen tot een financiële holding en zich aan de Chinese bankenregels houden. 'Een grootschalig, haalbaar herstelplan', heet het in een droog statement van de People's Bank of China.
Kwartaal resultaten Just Eat Takeaway
Woensdagochtend heb ik aandachtig geluisterd naar de trading update van Q1 2021. Het meeste interessante stuk is het laatste deel, waarbij analisten vragen kunnen stellen en Jitse ze direct heeft beantwoord. Mooi hoe zelfverzekerd Jitse is, hij kon alle vragen direct beantwoorden en tegelijkertijd vergelijkingen trekken op punten waarvan hij verwacht dat concurrenten zullen falen.
Just Eat Takeaway heeft in het eerste kwartaal van dit jaar de ordergroei sterk zien versnellen. Dit maakte de maaltijdbezorger dinsdag voorbeurs bekend. In het afgelopen kwartaal groeide het aantal orders met 79% tot 200 miljoen stuks. In het laatste kwartaal van 2020 was nog sprake van een groei van 57%.
Jitse Groen merkte op dat de maaltijdbezorger al vier kwartalen op rij de ordergroei wist te versnellen. Vooral in het Verenigd Koninkrijk trokken de activiteiten aan en het Britse bezorgnetwerk had 695% meer orders te verwerken ten opzichte van een jaar eerder. De totale ordergroei in het VK bedroeg 96%. Ook in de twee meest winstgevende markten, te weten Duitsland en Nederland, stegen de orders met respectievelijk 77% en 53% aanzienlijk. In de laatste twee genoemde markten maakt JET winst! Dit versterkt de oorlogskas om de strijd aan te blijven gaan in onder andere Engeland.
De bruto waarde van de bestellingen steeg eveneens met 88% tot 4,5 miljard euro. De orders stegen met 79%, zoals hierboven genoemd en de bruto waarde van de bestellingen met 88%. Dit betekent dat de waarde per order goed omhoog is gegaan. Dit wil je natuurlijk zien als belegger!
Verder hebben ze de mogelijkheid om de delivery fee omhoog te gooien met bijvoorbeeld 1 euro. Dit levert dan 300 miljoen adjusted EBITDA op. Als ze dit verhogen zijn ze nog steeds goedkoper dan de concurrentie!
Bovendien rekent de maaltijdbezorger nog steeds op de overname van het Amerikaanse Grubhub af te kunnen ronden in de eerste helft van 2021, afhankelijk van de benodigde goedkeuring.
Portfolio
Transactie: Ja
- Verkocht: A. O. Smith
- Gekocht: Alphabet, Berkshire Hathaway en Amazon.com.
Vervolg op mijn vorige transacties, zojuist Google, Berkshire Hathaway en Amazon aangevuld tot een weging van 5%. A. O. Smith verkocht met een leuke winst van 39% in 14 maanden tijd. Portfolio bestaat nu uit 28 holdings. De komende maanden ga ik het verlagen naar ongeveer 20.
Portfolio waarde: € 210.300
Reviews
Luisteraarsvraag: Beste Pim, ik luister met enorm veel interesse elke donderdag jullie Podcast. Ik kon op de website niet vinden hoe ik een vraag kon stellen en vandaar via deze website. Persoonlijk zeer verrast door Pim's strategie verandering, want je leest en hoort overal dat 1 van de meeste gemaakte fouten is dat men zich niet houdt aan de geplande strategie. Maar gezien Pim's keuze naar waarde beleggen, komt wellicht mijn vraag beter tot zijn recht. Hoe bepaal je nou goed de fair value van de koers van een aandeel? Ik als dividendbelegger vind de koers niet de allerbelangrijkste afweging van een koop, maar als ik een dividend aandeel kan kopen die onderwaardeerd is, dan is dat altijd meegenomen.
Goede vraag Martijn. In de community zijn we druk bezig met het leren waarderen van bedrijven. Volgende week gaan we het het hebben over waardebeleggen en daarin komt het waarderen van een aandeel ook aan bod. Het waarderen van een aandeel blijft lastig via audio. Het blijft vermoed ik bij theoretische uitleg.
En over de strategiewijziging; eens! Maar ik heb nog 30-40 jaar te gaan dus zie de komende 3 jaar als leren voordat ik echt ergens achter ga staan!
Volgende week gaan we het hebben over 'Wat is waardebeleggen? + IB-aangifte en het verwerken van de dividendbelasting'. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.
Word Vriend
Vind je het leuk om ons te steunen als onafhankelijke podcast, gebruik te maken en mee te denken met de Portfolio Dividend Tracker? Voor €6,25 per maand krijg je toegang. Zeven dagen gratis proberen!
► Doe mee met Jong Beleggen: PortfolioDividendTracker.com
Pim's portfolio
► Bekijk mijn volledige aandelen portfolio: Portfoliodividendtracker.com/jongbeleggen
JB updates op Instagram
► @JongBeleggen op Instagram: Instagram.com/jongbeleggen