November 27
Done
50. Waardebeleggen in de praktijk (met Dennis Emmelkamp) | € 211.500

50. Waardebeleggen in de praktijk (met Dennis Emmelkamp) | € 211.500

🎙️
In deze jubileumaflevering vieren Pim en Milou meerdere mooie mijlpaaltjes voor Jong Beleggen de podcast. Maar de aflevering draait geheel om waardebelegger en vriendelijke vriend van de show Dennis Emmelkamp. Wat heeft hij geleerd in zijn veertien jaar als particulier belegger, en hoe presteert hij het om op een gemiddeld jaarlijks rendement van 18 procent uit te komen? Verder komt de uitbreiding van de kernselectie bij DEGIRO aan bod. Proost!

🥳 Klein feestje

Dit is een bijzondere aflevering! Niet alleen omdat we weer een fantastische gast hebben maar omdat in een week tijd, we een aantal mijlpalen aantikken:
1.000 reviews in de Apple Podcast App
Dit is de 50ste aflevering in één jaar tijd.
28 april 2020 is onze eerste aflevering online gekomen! (precies een jaar geleden)
2 miljoen beluisteringen in één jaar tijd!
In de podcast lijstjes der lijstjes staan we op nummer 3. Boven ons staan twee producties van NPO Radio 1 - jouw werkgever -. Wij staan dus op nummer 1 podcast in Nederland als het gaat om onafhankelijke makers. De basis waarop de podcast wereld groot is geworden!
notion image

Aanvulling op de vorige aflevering!

Vorige week had ik verteld dat Bux valuta wisselkosten 2,5% zijn, maar dat is 0,25%! Nog steeds best veel, bij DEGIRO betaal je 0,10%.
Ook heb ik gezegd dat de binnenlandse dividendbelasting als aftrekpost kan dienen in box 1. Dat is niet correct, ook al heb je nul inkomsten, dan krijg je het terug. Het is dus geen aftrekpost en je hoeft niet persé inkomsten te hebben.

Wie is Dennis Emmelkamp?

Er gaat zoveel kennis schuil in de Nederlandse particuliere belegger. Persoonlijk leer ik meer van de ervaringen van particuliere beleggers dan van professionals. Met veel enthousiasme kondigen we Dennis Emmelkamp aan. Een gepassioneerde particuliere belegger voor meer dan 14 jaar. Alle Vrienden van de Show kennen Dennis natuurlijk al van de fundamentele analyse en DCF waardering van Basic-Fit en Just Eat Takeaway.
Dennis is werkzaam bij de Gemeente Lelystad als Teamleider Beheer en Vastgoed. Hij heeft aan de Hotelschool in Maastricht gestudeerd en is daarna door een functie als controller meer in de financiële wereld terechtgekomen.

We behandelen o.a. een aantal vragen uit de community!

Kan je ons mee terugnemen naar het moment dat je bent gaan beleggen?
En vooral waarom en wat je uitdagingen waren?
Wat is de reden waarom je nu nog steeds belegd?
Volgens mij ben jij een echte waardebelegger? Hoe ben je dat geworden?
Wat is je gemiddelde rendement in de afgelopen 10 jaar?
Wat zijn de periodes waar je het rendement gemaakt hebt?
Hoe kijk jij tegen trend / growth beleggen aan?
Hoe lang hou jij gemiddeld een bedrijf aan in je portfolio?
Wat zijn je successen?
Wat zijn je missers?
Heb jij als ervaren belegger ook nog 'last' van de psychologische uitdaging en emoties?
Zo ja, hoe ga jij daar nu mee om?
Ik kan mij zo voorstellen dat veel mensen in je omgeving om advies of hulp vragen, hoe ga je daarmee om?
Hoe ziet jouw portfolio er nu uit? Wat is je strategie?
Hoe ga jij om met je watchlist?
Kan je iets meer vertellen hoe je te werk gaat als je een nieuw aandeel gaat onderzoeken?
Ik heb je portfolio gezien: Als je er snel naar kijkt ziet het er heel saai uit. Selecteer je om die reden ook je aandelen?

Vriend van de Show & PDT

We hebben het PDT team uitgebreid naar 5 man! Helaas geen vrouw! Het heeft wat tijd gekost om iedereen goed in te werken, het is gelukt. We kunnen nu in volle snelheid vooruit. Als team voelt dit echt als een grote stap. We hebben nu nog meer specifieke expertise in huis om Portfolio Dividend Tracker verder te ontwikkelen. Het voelt erg fijn om binnenkort iemand fulltime op de datakwaliteit te hebben. Hij zal alleen maar bezig zijn om de datakwaliteit te verhogen. Af en toe ontbreekt er nu nog een holding en / of koersdata. We kunnen dit straks heel pro-actief aanpakken.
Ik had nooit gedacht dat er zo'n groot team nodig was om PDT te bouwen. Het is zoveel meer werk dan ik had verwacht. Uiteindelijk maakt het niet uit, het is zo leuk om te doen. We blijven in volle kracht doorontwikkelen!
❤️
Ook deze week willen we weer alle nieuwe Vrienden van de Show bedanken! Het blijft bijzonder, elke week weer.

Nieuws

Kernselectie van DEGIRO vernieuwd!

Op basis van populariteit bij de klanten van DEGIRO hebben ze een nieuwe kernselectie gemaakt. 124 nieuwe ETFs zijn toegevoegd en 74 ETFs van de oude lijst zijn overgebleven. In totaal bestaat de lijst nu uit ongeveer 200 ETFs. De meest opvallende wijzigingen:
WisdomTree Cloud Computing UCITS ETF (link)
VanEck Vectors Video Gaming and eSports UCITS ETF (link)
iShares Global Clean Energy UCITS ETF (link)
VanEck Vectors Semiconductor UCITS ETF (link)
Wat mij verder opvalt is dat vooral de thema ETFs nu in de kernselectie zitten, je moet dan denken aan clean energy, esports, battery, cloud, artificial intelligence, clean water, cyber security en robotics.
Verder is er een accumulating VWRL ETF alternatief, de standaard VWRL is distributing, met andere woorden het dividend wordt uitgekeerd. Met de Vanguard FTSE All-World UCITS Accumulating (VWCE) wordt het dividend direct herbelegd. Voor Nederlanders maakt dat niet zoveel uit maar voor Belgen wel, die betalen meer belasting over het ontvangen dividend.
Speciaal voor Milou en alle andere die in China beleggen via een ETF, er zijn nu drie nieuwe in de kernselectie. Ik heb niet gekeken of het exact hetzelfde is en wat de kosten zijn per ETF.
iShares China UA USD Euronext Amsterdam
iShares MSCI China A UCITS ETF USD (Acc)
Xtrackers MSCI China UCITS ETF 1C
HSBC MSCI China
iShares China 25
Kernselectie Google Sheet
Ronald uit de community heeft een Google Sheet gemaakt van alle ETFs uit de kernselectie, met de status of de ETF nieuw is en de ISIN code erbij. Ook zit er direct een link bij naar de ETF uitgever zelf.

Tekort aan chips

Het tekort aan halfgeleiders raakt niet alleen de auto-industrie, maar ook makers van smartphones, televisies en andere huishoudelijke apparaten. Wereldwijd neemt het tekort aan chips toe. Autofabrikanten moeten de productie stilleggen en smartphoneproducent Samsung waarschuwt al dat de introductie van nieuwe modellen moet worden uitgesteld. Een snelle oplossing voor het tekort zit er niet in. Het tekort kan wel tot in 2022 duren.
De Nederlandse chippers doen het erg goed zoals ASML, ASMI en Besi. Vooral bij ASML zien ze de winsten de komende jaren hard oplopen. De CEO (Peter Wennink) gaf specifiek aan dat de oplopende geopolitieke spanning tussen Amerika en China tot nu toe positief uitpakt. Elk land wil graag een eigen chip industrie hebben.
Omzet Q1 €4,3 mrd
De prognose was € 3,9 tot € 4,1 mrd
Voor 2021 wordt een omzetgroei van 30% verwacht
Voorspelling was 12% groei
Brutowinst van €2,3 mrd
Brutomarge steeg naar 53,9%
De vraag naar rekenchips zal dit jaar met 30% groeien
Voorspelde groei van 10%
Bij geheugenchips gaat het nog harder met een groei van 50%
Op dit moment trekken de Nederlandse chippers de kar in de AEX. Year to date (YTD) rendement van:
BE Semiconductor Industries = +48,2%
ASM International = +42,7%
ASML Holding = +39,7%

Portfolio

Transacties: McDonald's verkocht en al het geld in Microsoft gestopt. Weer een holding minder, nu (nog) 27 stuks.
Portfolio waarde: € 211.500

Reviews

[5-sterren door Vera] Alles gebindged Sinds vorig jaar volg ik de blog blondjesbeleggenbeter en de Nederlands FIRE-beweging: allemaal super interessant, maar pas toen ik jullie podcast ontdekte bij De Vooravond en ik alle afleveringen in rap tempo ben gaan luisteren, durf ik pas echt te beleggen met wat meer geld. Zonder deze podcast weet ik niet of ik ooit echt begonnen was en had ik ook de risico’s niet goed begrepen, dus veel dank daarvoor! Tijdens het luisteren heb ik vaak getwijfeld of ik over zou stappen naar DeGiro, omdat mijn portefeuille nu nog niet zo groot is, maar nu ik bij ben tot en met aflevering 49 denk ik dat ik daar nog maar even mee wacht ;). Voor het eerst moet ik een week wachten voordat ik weer verder kan luisteren. Dat wordt wel even wennen. Kan niet wachten! Groetjes, Vera
Dank je wel voor de mooie woorden Vera! Je bent review nummer 1.000 in de Apple podcast app! Het doet ons goed dat we net het zetje hebben kunnen geven om te gaan beleggen en bewust te zijn van de risico's! Er zijn volgens mij wel ergere dingen dan afkicken van onze stemmen haha!

Bericht door Rob! Na de afgelopen maanden op hobbymatige basis aan mijn eigen PDT gewerkt te hebben, inmiddels beseft dat de kosten van het SAAS product van team Pim niet opwegen tegen de tijd die ik er zelf insteek. Ga zo door toppers en ik heb de podcast nu voor de 2e keer volledig geluisterd!
Dank je wel voor je bericht Rob en leuk dat je Vriend van de Show bent geworden. Dit is precies de kracht van een abonnement op een software product. PDT heeft alleen bestaansrecht als er veel mensen gebruik van maken. Het is onmogelijk om dit alleen voor jezelf te ontwikkelen. We betalen maandelijks alleen al 4.500 euro om toegang te hebben tot wereldwijze koersinformatie. Elke keer als we een nieuwe beurs toevoegen gaat het maandelijks bedrag omhoog. Ik betaal met liefde 5 euro per maand voor een Portfolio Dividend Tracker als die er was geweest.
Wel heel fanatiek om alles twee keer te luisteren!

Volgende week gaan we het hebben over 'Beleggen in cyclische en turnaround aandelen'. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.

Word Vriend

Vind je het leuk om ons te steunen als onafhankelijke podcast, gebruik te maken en mee te denken met de Portfolio Dividend Tracker? Voor €5 per maand krijg je toegang. Zeven dagen gratis proberen!
► Doe mee met Jong Beleggen: PortfolioDividendTracker.com

Pim's portfolio

► Bekijk mijn volledige aandelen portfolio: Portfoliodividendtracker.com/jongbeleggen

JB updates op Instagram

► @JongBeleggen op Instagram: Instagram.com/jongbeleggen