Question and answer, oftewel Q&A. Jullie vragen, wij antwoorden. We hebben alle Vrienden van de Show gevraagd wat ze van ons willen weten. Dit was dé kans om ons alles te vragen! We hebben het natuurlijk veel over beleggen, vragen gerelateerd aan de Portfolio Dividend Tracker komen ook voorbij. Zelfs persoonlijke vragen zijn wij niet uit de weg gegaan.
Verder bellen we met Ralph van Roekel om door te nemen hoe je als particuliere belegger je beleggingsrekening goed kan beveiligen. Zeer actueel en erg belangrijk in deze tijd. Uiteraard kan je de opgedane kennis omtrent digitale beveiliging ook inzetten voor andere diensten!
Vrienden vragen
[Thomas] Ik zou een terugblik op het eerste jaar als belegger wel leuk vinden. Dus wat had je onder- en overschat, fouten/lessen, etc.
[Desiree] Hebben jullie een beleggingsdoel? Bijvoorbeeld eerder met pensioen kunnen (Misschien zelfs FIRE) of een bepaald bedrag sparen om een huis te kunnen kopen?
[Koen] Dag Pim, Het is algemeen bekend dat meer dan de helft van de professionele beleggers de index niet verslaat. Voornamelijk door transactiekosten. Toch ben ik benieuwd waarom je gekozen hebt voor individuele aandelen. Is dat alleen om te leren, of denk je het op lange termijn beter te doen dan de index (en dus beter dan de meeste professionele beleggers)?
[Maarten] Deze vraag is gericht aan beide: Wat zou je, met de kennis die je nu hebt, tegen jezelf willen zeggen toen je iets meer dan een jaar geleden begon aan deze podcast? Wat zou je anders doen en waar hoop je volgend jaar te staan?
[Koen] Iets waar ik zelf ook mee worstel is het volgende: in hoeverre laten jullie je morele en ethische waarden of doelen meewegen in de aankoop van een belegging? Even plat geslagen: als je van mening bent dat roken slecht voor je is, kun je er voor kiezen om niet in tabak te beleggen. Soortgelijke overwegingen zijn er voor olie/wapens/etc, oftewel: ESG waardes. Hoe verweven jullie dit in je beleggingsstrategie?
[Remon] Hallo Milou en Pim, Jullie hebben ruim 3.500 'vrienden van de show', worden veel geprezen en steeds vaker aangewezen als voorbeeld van een 'positieve' influencer als het gaat om beleggen. Mijn vraag voor jullie is: in hoeverre hadden jullie verwacht of voorspeld dat dit zou gebeuren? Hadden jullie aan het begin het idee dat hier vraag naar was?
En een vraag voor Pim over de PDT: hoe beslis je met je team welke onderdelen je in welke volgorde gaat maken en hoe hou je het overzicht over het geheel?
[Ronald] Even iets anders, drie vragen. 1) Hoe zijn jullie tot elkaar gekomen voor deze podcast? 2) Jullie lijken mij twee totaal verschillende karakters: Pim, wat zijn volgens jou de twee sterkste punten van Milou? en welke niet zo? 3) Milou, wat zijn volgens jou de twee sterkste punten van Pim? en waar erger je aan bij hem? Het laatste deel van deze twee natuurlijk met een knipoog lezen, maar wel leuk om te horen.
[Max] Er is al veel besproken in de podcasts. Als beginnende beleggers zijn we goed op weg geholpen. Wat is jullie ambitie met de podcast? Is die veranderd tov het begin?
Aan Milou: na 1,5 jaar podcast, wat is de ‘leercurve’ die jij hebt doorgemaakt? Wil je al wat meer richting aandelen gaan ipv etf’s? —> Take Away gekocht
Aan beiden: hoeveel uren per week besteden jullie aan de podcast? En waar gaat die tijd inzitten?
[Georgy] Hi Milou en Pim! Ik vraag me af wat jullie een goede vermogensverhouding vinden van etf, groei, waarde en dividend aandelen bij enkele leeftijds categorie?
Dus 70/20/10 in etf/groei/etf als je 20/40 bent, en bijvoorbeeld 80% dividend als je met pensioen gaat. Ik stel deze vraag omdat ik op jonge leeftijd meer risico tolereer dan dat ik op latere leeftijd zal nemen. Maar ik vraag me af wat jullie mening is over de verhoudingen.
[Matthijs] Wanneer zijn jullie tevreden met jullie portfolio?
[Davey] Waarom doet Milou niet aan stock picking? Geen passie of bang voor missers?
[Sensnes] Wat is jullie drijfveer / doel? Puur vermogensgroei, financiële vrijheid en waarom of anders?
[Joost] Mening; Wat vinden jullie van het feit dat er op scholen geen voorlichting/les wordt gegeven over aandelen en bedrijven. Ik studeer commerciële economie en heb hier nog nooit les over gehad.
[Tycho] Pim, je hebt het steeds over leergeld; loop je niet het gevaar dat je altijd leergeld zal blijven betalen?
[Mike] Pim, je hebt het vaak over 'de lange termijn', wat is je doel met PDT?
[Maarten] Kan ik in PDT zien wat andere Vrienden kopen en verkopen?
[Gijs] Voor de Q&A: m'n vrienden en ik hoorden een bepaalde spanning tussen jullie die na ongeveer 30 afleveringen af nam, what happened?
[Sander] Wanneer komt de Jong Beleggen meet en greet?!?!
[Fabian] Wat vinden jullie het minst leuk aan de podcast maken?
[Vincent] Ha Pim, hoe gaat het vaderschap je af? Geniet je er een beetje van?
[Marielle] Overwegen jullie om ooit samen een andere podcast te maken (ander onderwerp)? #goudenduo
[Rianne] Wat is de favoriete aflevering die jullie hebben gemaakt?
[Mies] Grootste irritatie aan elkaar?
[The One Dog] Pindakaas of Chocopasta?
Vriend van de Show & PDT
Deze week geen update, hier hadden we helaas geen tijd meer voor. We proberen de aflevering altijd binnen het uur te houden. Vooral de afleveringen met een gast is een uitdaging!
Cyber Security en Beleggen
Bij belangrijke topics moet je de experts aan het woord laten. We bellen met Ralph van Roekel, 25 jaar. Twee jaar geleden is hij in de IT/Cyber Security gerold. Ralph is twee jaar aan de slag bij een verzekeraar als Information Security Officer en belegt sinds zijn 18e (Robeco One).
Cyber Security in 1 minuut uitgelegd
Doel: data en informatie veilig houden. Security is samen te vatten in Vertrouwelijkheid (is data privé/afgeschermd), Integriteit (klopt de data) en beschikbaarheid (kan ik erbij wanneer dat moet). Cyber aanvallen proberen één van deze drie aspecten te raken, bijvoorbeeld: 1) stelen van data = aanval op vertrouwelijkheid. 2) Ransomware die data overhoop gooit = aanval op integriteit. 3) DDoS aanval = aanval op beschikbaarheid.
Je belegd vermogen heeft invloed op je security
Naarmate je meer belegd wordt de urgentie van een goede beveiliging groter. Voor het gemak hebben we de beleggers in drie categorieën ingedeeld:
- Kleine beleggers: Portfolio tot 100k
- Middelgrote beleggers: Portfolio tussen 100k en 1 mln
- Grote beleggers: > 1 mln
Kleine beleggers
- Risico’s
- Fishing: Bekend fenomeen, massa benadering van CS criminelen.
- Kansen
- 2FA: Alleen wachtwoord is 1 factor, authenticatie code bijv. via Google Authenticator, Microsoft Authenticator of SMS is 2 factor. Microsoft 2019: 2FA vangt 99.9 % van automatische attacks af. Let wel op: 2FA instellen op een device die je vertrouwt.
- Monitoring account gebruik: Gaat vaak samen met 2FA. je ontvangt een notificatiemail als er ingelogd wordt op je account vanaf een nieuw device.
- Password manager: Stelt je in staat een sterk, uniek wachtwoord in te stellen voor je beleggingsaccount. Je hoeft alleen het master wachtwoord van de Password manager te kennen. Kosten zijn vaak zo’n 50 euro per jaar voor een Password manager.
- Controleer authenticiteit: Website groene slotje boven in de adresbalk. Ga ook niet via een toegestuurde link naar bijv. DeGiro maar ga er zelf heen via je browser.
Middelgrote beleggers
- Risico’s
- Spearfishing: Lijkt op fishing, maar bij spearfishing wordt jij specifiek getarget. Iemand weet dat jij interessant bent om te targeten.
- Social engineering: Ook hier wordt jij specifiek getarget. Hier gaan CS criminelen een stap verder door jou specifiek te benaderen/persoonlijk te mailen, bellen, info over je op te zoeken (postcode, geboortedatum, etc.) om zo jouw account proberen te kraken.
- Kansen
- Alle bovenstaande maatregelen voor kleine beleggers nemen
- Scheiden portfolio: Bijvoorbeeld een deel van je beleggingen bij DeGiro en een deel bij Binck.
- Dedicated e-mailaccount: Specifiek e-mailaccount opzetten voor je beleggingsactiviteiten. Dit account dan echt alleen voor beleggen gebruiken, het liefst met een nickname als e-mailadres en uiteraard complex wachtwoord. Het e-mailadres moet niet naar jou te herleiden zijn.
Grote beleggers
- Risico’s
- Whaling: Is als spearfishing, maar dan specifiek getarget op bekende, belangrijke of vermogende personen. Wordt ook wel CEO-fraud genoemd.
- Social engineering: Net als bij middelgrote beleggers.
- Kansen
- Alle bovenstaande maatregelen voor kleine en middelgrote beleggers nemen
- Security by obscurity: Buiten de schijnwerpers blijven, zo min mogelijk mensen vertellen over je vermogen.
- Dedicated device: Speciaal apparaat (PC) voor je beleggingsactiviteiten. Niet voor privé doeleinden gebruiken. Zorgen dat apparaat altijd up to date is (windows updates, beveiligingsupdates), zo veel mogelijk internet afsluiten op dit device.
Wil je weten wat je nog meer kan doen? Daniël Verlaan heeft een handleiding geschreven waarbij legt hij op een begrijpelijke manier uit hoe je jezelf beschermt tegen hackers. Aan de handleiding hebben zes andere professionele hackers meegewerkt.
Het blijft daarnaast belangrijk om te controleren of één van je wachtwoorden door hackers is gestolen. De website Have I Been Pwned houdt gehackte websites in de gaten en waarschuwt je zodra jouw gegevens zijn gevonden. Je kunt op deze site met een druk op de knop zien of je gevaar loopt.
Portfolio
Transactie: Nee
Portfolio waarde: € 227.500
Reviews & vragen
Deze aflevering hebben we wel voldoende vragen beantwoord, vind je niet? ;-)
Volgende week gaan we het hebben over '(Anti)fragility in je risicoanalyse (Thomas Heeg)'. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.
Word Vriend
Vind je het leuk om ons te steunen als onafhankelijke podcast, gebruik te maken en mee te denken met de Portfolio Dividend Tracker? Voor €6,25 per maand krijg je toegang. Zeven dagen gratis proberen!
► Doe mee met Jong Beleggen: PortfolioDividendTracker.com
Pim's portfolio
► Bekijk mijn volledige aandelen portfolio: Portfoliodividendtracker.com/jongbeleggen
JB updates op Instagram
► @JongBeleggen op Instagram: Instagram.com/jongbeleggen