November 27
Done
65. Portfolio update: op naar 20 bedrijven | € 245.900

65. Portfolio update: op naar 20 bedrijven | € 245.900

🎙️
Pim geeft een grote portfolio update (en Milou een kleine). Waarom is hij ooit gevallen voor Fastly, en komt hij daar nu op terug? En wat maakt dat zijn enthousiasme voor JET is getemperd? Verder vertelt hij welke bedrijven momenteel op zijn watchlist staan en deelt hij zijn nieuwste inzichten over industrie-spreiding en filosoferen ze over wanneer nu dan eindelijk een keer die grote beurscrash komt.
Mijn laatste grote portfolio update (aflevering 47) was alweer van begin april. Dat is alweer 5 maanden geleden, tijd voor een update. Jong Beleggen blijft tenslotte mijn persoonlijke beleggingsreis waarbij we anderen ook op een veilige en verantwoorde manier laten beleggen. Na deze aflevering hebben we de komende weken alleen maar gasten. Hele interessante gasten waar hoogstwaarschijnlijk weinig tijd is om over mijn portfolio te praten.

Transacties in augustus

Al maanden ben ik bezig om mijn portfolio te verkleinen naar 20 bedrijven. Gemiddeld wil ik een allocatie van 5% per bedrijf. Doordat koersen kunnen stijgen en zakken zal het in de praktijk tussen de 3-7% zijn. Ik begon de maand met 23 bedrijven waarvan ik er twee heb verkocht. Het vrijgekomen geld heb ik verdeeld over 4 bestaande bedrijven. De komende maand ga ik nog één bedrijf verkopen en wederom het geld over de bestaande bedrijven verdelen. JPMorgan Chase staat hoog op het lijstje om afscheid van te nemen.

Fasty verkocht

Vorig jaar augustus kocht ik mijn eerste aandelen Fastly. Het was een van mijn eerste bedrijven die ik volledig doorgrond had. De technologie die ze ontwikkeld hebben is echt fantastisch. Daar ben ik een beetje voor gevallen. Als ik nu terugkijk heb ik een paar punten te weinig op waarde geschat. 1) De founder, Artur Bergman die het bedrijf in 2011 startte heeft zijn positie als CEO neergelegd in februari 2020. Dat is ongeveer 5 maanden voordat ik een positie innam. Een technologiebedrijf dat nog maar 10 jaar bestaat waarvan de grondlegger afstand neemt is erg risicovol. Zijn opvolger, Joshua Bixby heeft weinig ervaring in het runnen van een technologische organisatie en komt bij mij ook meer over als een manager dan een visionair. Bij de grootste concurrent Cloudflare is de founder Matthew Prince, nog steeds de CEO. Hiermee wordt voor mij maar weer bevestigd dat een goed management essentieel is, helemaal voor een jong bedrijf dat het moet hebben van groei. Het is ook niet voor niets dat founder-led companies beter presteren. 2) Te hoge omzetconcentratie. Fastly had op het hoogste punt 13 procent van de omzet uit één klant, ByteDance (TikTok). Ik kan het moment nog goed herinneren dat ik direct de vergelijking trok met Adyen. Hun go-to-market strategie was ook om de aller grootste klanten als eerst binnen te halen. Om vervolgens in de toekomst het sales proces te vereenvoudigen, want als je klant X kan binnenhalen moet klant Y eenvoudig zijn. Deze lijn trok ik door naar Fastly en TikTok. Dat is helaas niet gebeurd, organisatorisch staat er geen goed sales apparaat om hiervan gebruik te maken. Ik vermoed nu ook dat er te veel maatwerk is geleverd aan TikTok. De holding heb ik gesloten met 54% verlies, gelukkig was de positie relatief klein met €3.400. Het verlies is beperkt op het geheel met €1.700.

Philip Morris verkocht

Philip Morris International is nog een overblijfsel van mijn originele strategie, dividend beleggen. Doordat er lange tijd een onderwaardering in zat heb ik het lang aangehouden maar het was al snel duidelijk dat dit soort bedrijven niet meer in mijn portfolio passen. Ik moet zeggen dat het fijn voelt om het niet meer in mijn portfolio te hebben. Uiteindelijk heb ik er wel wat mee verdiend, €575 op een positie van €3.800, dat komt neer op 17,5%.

Bijgekocht

Momenteel ben ik erg blij met mijn portfolio. Er is zeker nog ruimte voor verbetering. Ik zou nog graag ruimte willen maken voor een echte smallcapper. Een klein bedrijf met een marktkapitalisatie van onder de 1-2 miljard. Daarvoor moet ik eerst een ander aandeel verkopen, de kans is groot dat het een stabiel en 'traditioneel' bedrijf wordt zoals Unilever, Shell, Pfizer of Broadcom.
Aandelen Prosus, Trade Desk, Walt Disney en Broadcom heb ik bijgekocht tot minimaal € 10.000 per bedrijf. Dat komt neer op 4,5%. De komende maand ga ik nog van één bedrijf afscheid nemen. Het geld dat daarmee vrij komt zal ik verder verdelen over de bestaande holdings.

Spreiding per industrie

Toen ik net begon met beleggen was mijn focus qua spreiding vooral op sectorniveau. Nu ik meer ervaring heb en het belangrijk vind om echt te weten wat ik bezit, kan ik niet meer in elke sector beleggen. We hebben regelmatig gesproken over the circle of competence, beleg alleen in bedrijven die je begrijpt en leuk vindt om te volgen. Om toch mijn spreiding in de gaten te houden, ben ik een stapje lager gegaan: industrieën. Er is een officiële classificering als het gaat om beursgenoteerde bedrijven, de Global Industry Classification Standard (GICS) vastgelegd door MSCI. De gelaagdheid is Sector > Industry Group > Industry > Sub-Industry. We hebben het direct op de roadmap van PDT gezet! Mijn portfolio ziet er als volgt uit:
Energy
Integrated Oil and Gas (4,2%)
Royal Dutch Shell
Consumer Discretionary
Internet and Direct Marketing Retail (15,8%)
Just Eat Takeaway
Alibaba
Amazon
Health Care
Pharmaceuticals (5,0%)
Pfizer
Technology
Data Processing and Outsourced Services (6,7%)
Adyen
Application Software (4,1%)
Trade Desk
Systems Software (9,7%)
Microsoft Corporation
Crowdstrike
Semiconductors (8,6%)
Broadcom
NVIDIA
Semiconductor Equipment (4,9%)
ASML
Communication Services
Interactive Media and Services (20,2%)
Facebook
Prosus
Alphabet
Baidu
Movies and Entertainment (4,3%)
Walt Disney
Financials
Diversified Banks (4,0%)
JPMorgan Chase
Multi-Sector Holdings (4,5%)
Berkshire Hathaway
Consumer Staples
Food Retail (4,9%)
Koninklijke Ahold Delhaize
Personal Products (4,0%)
Unilever
Allocatie bedrijven per sector van mijn portfolio (31 augustus 2021).
Allocatie bedrijven per sector van mijn portfolio (31 augustus 2021).
Allocatie bedrijven per industrie van mijn portfolio (31 augustus 2021).
Allocatie bedrijven per industrie van mijn portfolio (31 augustus 2021).

Conclusies na inzicht in industrieën

Te veel exposure naar de semiconductor industrie. Al behoort ASML niet tot de semiconductors maar tot de equipment van de semiconductors vind ik 13,5% te hoog voor deze industrie. Hoe het er nu voor staat verwacht ik binnenkort afscheid te nemen van Broadcom.
De grootste industrie in mijn portfolio is Interactive Media and Services in Communication Services met 20,2%. Daarin vallen Facebook, Prosus, Alphabet en Baidu. Normaal gesproken vind ik dat te veel maar doordat de helft van mijn expose uit twee verschillende werelddelen komen vind ik het goed voor nu. In de toekomst ga ik hier wel meer op letten. Maximaal drie bedrijven per industrie vind ik voldoende.
Tweede grootste industrie is Internet and Direct Marketing Retail in Consumer Discretionary met 15,8%. Ook hierin geldt dat er voldoende spreiding is per werelddeel. Als Alibaba en Amazon beide op hetzelfde continent actief waren had ik niet beide in mijn portfolio opgenomen. Hier ga ik in het vervolg wel beter op letten.

Bedrijven op mijn watchlist

Op mijn watchlist staan nu ongeveer evenveel aandelen dan ik in portfolio heb. Ik merk wel dat mijn watchlist regelmatig veranderd. Soms kom ik een aandeel tegen dat interessant lijkt maar na een paar maanden volgen weer uit de lijst verdwijnt. Veelal zijn het aandelen die scherp geprijsd zijn maar qua business goed in elkaar zitten.
Adobe
Salesforce
Atlassian
Cloudflare
Apple
Tesla
Booking
Airbnb
Euronext
Lightspeed
Shopify
MercadoLibre
Sea
Zalando
Pinterest
Twilio
CM.com
Thor Industries

YTD performance

Regelmatig jezelf benchmarken tegen indices heeft niet zoveel zin, het kan je alleen maar onzeker maken. Om echt conclusies te trekken moet je minimaal een periode van 3-5 jaar hebben. Ondanks dat, vergelijk ik mezelf nu toch. Emotioneel raakt het mij niet als ik flink achterblijf. Ik probeer juist te leren van waar het verschil in zit. Year-to-date:
Mijn portfolio: 20%
AEX GR: 27%
Nasdaq: 20%
S&P500: 22%
Vanguard FTSE All-World: 20%
De AEX doet het dit jaar echt fantastisch. Het is een unieke samenloop van omstandigheden die erg gunstig zijn dit jaar. Vorig jaar bleef het flink achter met 5,7% op jaarbasis. Banken, verzekeraars en grondstof gerelateerde bedrijven hebben een grote inhaalslag gemaakt. Sommigen wel tussen de 30 en 50%, op jaarbasis is dat echt ongekend hoog als je het afzet tegen het jaarlijks gemiddeld rendement van de afgelopen 10 jaar. Daar bovenop kwam ook nog de run op chips waarvan ASML, Besi en ASMI van profiteren.
China is in mijn portfolio de grote bleeder met een negatief rendement van €7.000. Op mijn huidige portfolio waarde is dat een negatief rendement van 3%. Als individuele stockpicker is het voor mij belangrijk dat er niks mis is met de bedrijven. De drie Chinese aandelen (12,3%) doken in het rood door de bemoeienis van de overheid.

Korte update van een paar bedrijven

Milou heeft in de aflevering een paar bedrijven uit mijn portfolio gekozen die we kort besproken hebben. Bedrijven die aan bod zijn gekomen zijn: Just Eat Takeaway, Facebook, Prosus, Baidu en Alibaba.

Portfolio update Milou

Ook zijn we kort door de portfolio van Milou heen gelopen en we hebben het gehad over hoe ze in het vervolg de verdeling gaat maken tussen de verschillende ETFs.

Vriend van de Show & PDT

De afgelopen maand is een hoop gebeurd in en rondom PDT. We hebben het ontwerp een update gegeven en extra kleuren toegevoegd voor een duidelijker beeld in spreiding. Verder hebben we de functionaliteit gebouwd om stock splits te verwerken. Bekijk de stock splits voor jouw aandelen tussen je acties. PDT houdt automatisch rekening met nieuwe stock splits. Heb jij een stock split die nog niet helemaal goed verwerkt lijkt te zijn? Laat het ons dan even weten via de nieuwe feedback functionaliteit. Feedback gaat nu steeds minder via de community maar hebben we volledig geïntegreerd in PDT zelf waardoor we je feedback nog sneller kunnen oplossen.
notion image
Verder wil ik er nog aan toevoegen dat we alweer een jaar aan het ontwikkelen zijn. 1 september vorig jaar hebben we de eerste Vrienden welkom geheten. Zij staan straks voor de keuze om nogmaals een jaar Vriend van de Show te worden. Uiteraard krijgt iedereen daar twee weken van te voren netjes een mailtje over. We hopen natuurlijk dat iedereen graag nog een jaartje Vriend van de Show blijft.
Wij blijven natuurlijk gewoon zo doorgaan. Voor alle Vrienden die voor livegang van PDT lid worden blijft de prijs voor altijd hetzelfde. Toekomstige prijsverhogingen gelden dus niet voor de eerste Vrienden!
De komende maanden gaan we aan de slag met uitgebreide performance inzicht. Je moet dan denken aan een mooie grafiek en filtermogelijkheid om je rendementen per holding per tijdsperiode zoals YTD in te zien.
❤️
Ook deze week willen we weer alle nieuwe Vrienden van de Show bedanken! Het blijft bijzonder, elke week weer.

Nieuws

SEC en het doorverkopen van handelsorders

De nieuwe voorzitter van de Amerikaanse beurswaakhond SEC onderzoekt een verbod op het doorverkopen van handelsorders van klanten aan andere partijen. Op het nieuws daalde de koers van de populaire online broker Robinhood, dat gebruikmaakt van deze methode, met bijna 7%. De daling is goed te verklaren aangezien RobinHood tot 80% van zijn omzet uit het doorverkopen van orders haalt.
Het doorverkopen van de orders is controversieel, omdat dit nadelig kan uitpakken voor klanten. In onder meer Nederland en het Verenigd Koninkrijk is de praktijk, ook wel payment for order flow genoemd, daarom al verboden.
We hebben het al vaker over dit onderwerp gehad met Paul Wigt. In Brussel zijn ze nu ook wakker en is onder leiding van de Europese financiële toezichthouder Esma een onderzoek gestart naar payment for order flow in andere Europese landen. Vooral de Duitse toezichthouder Bafin neemt het niet zo nou.

Wanneer komt de crash?

De afgelopen maand lees ik steeds vaker alarmerende artikelen die waarschuwen voor een aanstaande correctie in aandelenland. Beleggers hebben ‘hoogtevrees’, er dreigt een ‘hete herfst’ of het ‘einde van de hosannastemming’ is in zicht. Tijdens de Q&A op Nu.nl werden daar ook veel vragen over gesteld. Ook in de Jong Beleggen community beginnen de posts over 'De Grote Dip?' op te komen. De reden? Overwaardering van Amerikaanse aandelen, onzekere economische vooruitzichten als gevolg van de deltavariant, China, de sterk opgelopen schuldenberg, angst voor tapering, de al dan niet tijdelijke inflatie en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Een grote dip of crash gaat er zeker komen. Het verleden heeft te vaak aangetoond dat er uiteindelijk een komt, maar wanneer? Niemand weet het!? Dus wat kan je daaraan doen? Niet zoveel! Wat naar mijn idee sowieso een slechte raadgever is, zijn nieuwsartikelen en krantenkoppen. Als je het maar vaak genoeg leest ga je er ook emotioneel last van krijgen en ga je misschien domme dingen doen. Als je al te laat bent en deze emotie al volledig in je lichaam zit en 's nachts zit te piekeren moet je er wel wat aan gaan doen. Cashpositie iets verhogen, meer alloceren naar defensie en stabiele bedrijven of volledig stoppen met beleggen. De 'onzekerheid' dat er mogelijk een crash aankomt hoort bij beleggen. Ook al is starten met beleggen op jonge leeftijd belangrijk, er gaat niks boven een goede nachtrust.

The Inelastic Markets Hypothesis

Eonomen Xavier Gabaix en Ralph Koijen (Nederlander) van University of Chicago en Harvard University hebben wetenschappelijk aangetoond dat particuliere beleggers wel degelijk grote invloed hebben op flinke koersbewegingen en marktcorrecties.
De rekenmethode wijst uit dat als een belegger $1 inlegt, of juist uit de aandelenmarkt haalt, die daarmee tussen $3 en $8 aan marktwaarde toevoegt of verwijderd. Onderstaande het volledige onderzoek.

Portfolio

Transactie: Hierboven uitgebreid toegelicht
Portfolio waarde: € 245.900

Reviews

[5-sterren door S4Nbuca] Ontzettend leerzaam Toen de podcast begon leek ik qua kennis nog een beetje voor te lopen op Pim, maar zelfs toen al was het interessant. Blijkbaar leert hij een stuk sneller dan ik, want nu leer ik iedere aflevering weer meer en meer. Deze podcast luisteren scheelt toch weer 64 boeken per week lezen! 😉 Wat ik wel leuk zou vinden is om weer terug te brengen (jullie deden het in het begin wel toch?) om wat vaker door de portfolio te lopen. Dat lijkt nu bijzaak, maar persoonlijk vond ik dat heel interessant. En ook eens terug kijken. Volgens mij leer je er veel van. Waarom is Fastly gehalveerd, waarom gaan de Chinese aandelen zo slecht (deze pakken jullie wel op), heb je Alfen niet te vroeg verkocht, wie staan er nu op je shortlist/volg je met extra aandacht. Ik roep maar wat voorbeelden hoor.
Dank je wel voor je mooie woorden en je review. Speciaal voor jou deze aflevering! Om nog even terug te komen op Alfen. Achteraf gezien wel natuurlijk. Al heeft het ook even op 55 euro gestaan nadat ik het heb verkocht op 69 euro. Ik blijf het lastig vinden om bedrijven te verkopen met als voornaamste reden dat het heel duur is. Tot nu toe heeft gebleken dat ik meerdere keren fout zat. Al realiseer ik mij goed dat we in een unieke periode zitten waarin alles alleen maar omhoog lijkt te kunnen. In economische mindere tijden kan Alfen zomaar halveren. Dezelfde 'fout' heb ik gemaakt met Apple en Booking. Vorig jaar heb ik ook nog een aandeel van Adyen verkocht.

Volgende week gaan we het hebben over 'Bedrijf: van oprichting tot beursgang (met Jeroen Bertrams)'. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.