Wie zijn de aandeelhouders naast de originele oprichting van een bedrijf als het naar de beurs wordt gebracht en waarom staan die aandeelhouders te springen om het te verkopen? We vragen het Angel Investor en auteur van meerdere startup boeken Jeroen Bertrams. Jeroen investeert in startups en helpt bedrijven sneller te groeien. Jeroen investeert niet in de miste bedrijven, tenminste 16 van zijn investeringen zijn te bestempelen als unicorns zoals Notion, Rappi, Glovo, Mux, Snapdocs en Carta. In de afgelopen 10 jaar heeft hij in meer dan 200 bedrijven geïnvesteerd.
Ik heb contact met Jeroen gelegd nadat ik zijn twee recentste boeken over investeren in startup heb gelezen. In Succesvol investeren in startups legt Jeroen uit hoe je een angel investor wordt en in Start-up: van idee tot exit belicht hij de andere kant, hoe haal je als ondernemer van een snel groeiend bedrijf geld op.
Wie zijn de aandeelhouders van een snel groeiend bedrijf?
Alle beursgenoteerde ondernemingen zijn ooit klein begonnen. Vaak wordt er bij de beurs gedacht aan gerenommeerde bedrijven met een rijke historie, maar er zijn ook voorbeelden te noemen waarbij bedrijven binnen zeer korte tijd enorm zijn gegroeid. Niemand had voor de eeuwwisseling van Facebook gehoord (omdat het nog niet bestond), terwijl het op dit moment één van de grootste bedrijven ter wereld is. De kans is groot dat jij ooit gaat beleggen in bedrijven die nu nog niet eens bestaan. Dan weet je in ieder geval welke mogelijke financieringsrondes en eigenaren het bedrijf heeft gehad.
- Pre-seed
- Angel Investors
- Friends, Family en Fools
- Eigen middelen
- Subsidies
- Innovatieleningen
- Startkapitaal vanuit een incubator/accelerator
- Valley of death
- Seed
- Business angels
- Early-stage VC’s
- Crowdfunding
- Minimum Viable Product (MVP)
- Product-market fit
- Early stage
- Series A
- Venture capital
- Later stage
- Series B, C, D, etc
- Venture capital
- Private equity bedrijven
- Investeringsfondsen
- Kapitaalkrachtige instituties
- IPO = Beursgang
- Public market
De volgende vragen komen aan bod
- Waarom wordt een start-up gefinancierd met aandelenkapitaal?
- Wie zijn de aandeelhouders bij een beursgang?
- Waarom verkopen bestaande aandeelhouders stukken bij een beursgang als ze weten dat er nog veel potentie in zit? (bijvoorbeeld bij Adyen)
- Hoe werkt een Venture Capital fonds?
- De oprichters van het bedrijf verkopen niet hun eigen aandelen maar geven nieuwe aandelen uit, hoe werkt verwatering?
- Is het mogelijk om een bedrijf naar de beurs te brengen zonder daarvoor andere aandeelhouders te hebben toegelaten?
Vragen aan Jeroen
- Waarom is hij een Angel Investor?
- Wat doet een Angel Investor?
- Wat is de grootste uitdaging in zijn werk?
- Hoeveel geld moet je beschikbaar hebben om een Angel Investor te worden?
- Hoeveel procent van je investeringen moet een succes zijn?
- Wat is zijn jaarlijkse rendementseis?
- Belegt hij ook in beursgenoteerde bedrijven?
- Hoe kijkt hij aan tegen beleggen in bedrijven die net naar de beurs zijn gegaan?
- Wat vind hij van investeren via een crowdfunding platform?
Startup investing jargon
De startup wereld heeft zijn eigen lingo ontwikkeld. In de aflevering komen veel verschillende termen langs. Onderstaande een lijstje van termen die je vaak langs hoort komen.
Accelerator
Een accelerator is een hub waar startups mentorschap, ruimte om aan hun ideeën te werken en soms startkapitaal krijgen. Y Combinator is de bekendste uit Amerika (onderaan de pagina linkjes naar hun podcast). Nederland kent ook een aantal accelerators zoals Startupbootcamp, YES!Delft, Rockstart en Founder Institute.
Bootstrapping
Een van de meest voorkomende uitdrukkingen in de startup-wereld. PDT pakken we ook op deze manier aan. Veel mensen zullen "de drie F's" citeren: Friends, Family and Fools (vrienden, familie en dwazen). Deze kanalen zijn vaak waar je het eerste geld krijgt om dingen op gang te krijgen. Als je heel weinig of geen kapitaal gebruikt van anderen en toch je ideeën kan 'bewijzen, ben je succesvol aan het bootstrappen.
Deck (aka Pitch Deck)
Een deck is een presentatie die alle aspecten van uw bedrijf op een beknopte en spannende manier behandelt. Het wordt gebruikt om investeerders in een vroege fase te overtuigen van jouw bedrijf. Je kan het zien als een Powerpoint met gelimiteerd aantal slides waar onder andere de grootte van de markt, hoe je geld gaat verdienen, wie het team is, etc behandeld wordt.
MVP (Minimum Viable Product)
Een minimaal levensvatbaar product is de eenvoudigste vorm van het product. Dit kan worden gebruikt om bètagebruikers / early adopters aan te trekken of om te pitchen voor financiering. In een MVP werkt alleen de kern van je product zodat het net voldoende is om je idee te valideren en te presenteren.
SaaS (Software as a Service)
SaaS is een abonnement op software dat wordt verkocht zodat gebruikers het kunnen gebruiken. Bijna altijd is het mogelijk om een maandelijks abonnement af te sluiten. Het voordeel voor de klant is dat de uitgave verspreid wordt over het hele jaar in plaats van alles in één keer.
Break-Even punt
De rentabiliteitsdrempel, ook wel 'omslagpunt', 'dood punt' of 'kritisch punt' genoemd, is het punt, in termen van afzet of omzet, waarbij de totale opbrengsten gelijk zijn aan de totale kosten, en dus de winst nul is. Als het in termen van omzet is heet het wel kritische omzet of doodpuntomzet. Na dit punt maakt je bedrijf geen verlies meer en is je omzet minimaal de hoogte van je kosten. De meeste snelgroeiende bedrijven bereiken dit punt niet eens!
Term Sheet
Wanneer een investeerder een aanbod doet om in een bedrijf te investeren, is de term sheet een document dat schetst wat de investeerder krijgt voor wat hij of zij erin stopt - inclusief % eigendom en stemrechten. Als ondernemer kan je zo heel eenvoudig verschillende voorstellen van investeerders vergelijken.
Traction
Tractie is het bewijs dat je ideeën en verwachting van je bedrijf werkt. Mensen kopen het product of gebruiken de dienst. Dit is een van de meest opwindende tijden van een startup! Het is belangrijk dat het koude klanten zijn dus niet bekende zoals familie of vrienden.
Venture Capital (VC)
Venture capital is het geld dat geïnvesteerd wordt door een investeerder in een startend bedrijf. Een andere Nederlandse benaming voor de term venture capital is durfkapitaal. Een investering in een jonge onderneming heeft namelijk een relatief hoog risicoprofiel ten opzichte van een investering in een bestaand bedrijf dat bijvoorbeeld al omzet draait.
Private equity
Private equity is de benaming voor investeerders die buiten de aandelenbeurs om financieel in bedrijven participeren. Een beursgenoteerd bedrijf kan extra aandelen uitgeven op de beurs als het geld nodig heeft, een niet-beursgenoteerd bedrijf kan dat niet.
Product-market fit
Product / market fit, ook wel product-market fit genoemd, is de mate waarin een product voldoet aan een sterke marktvraag. In de beginfase van een bedrijf wil je zo snel mogelijk en met zo weinig mogelijk energie naar product-market fit gaan. Hiermee kan je aantonen dat je bedrijf bestaansrecht heeft in de toekomst.
Valley of death
‘The Valley of Death’, hét cruciale moment waar je als ondernemer misschien wel je droom achter je moet laten. Het is het moeilijke gebied tussen jouw enthousiaste plannen en het succes daarvan. The Valley of Death, of Death valley, is een bekend fenomeen waar elke startup op een bepaald punt mee te maken krijgt. De death valley-curve beschrijft de periode in het leven van een startup waarin het is begonnen met werken maar nog geen inkomsten heeft gegenereerd. De term is afgeleid van de vorm van de cashflow van een startend bedrijf wanneer deze in een grafiek wordt uitgezet. Tijdens deze periode put de onderneming het door haar aandeelhouders verstrekte initiële eigen vermogen uit.
Crowdfunding platformen
Persoonlijk heb ik geen ervaring met crowdfunding platformen. In de community zie ik ze wel regelmatig langskomen. Als je Vriend van de Show bent, voel je vrij om een post te starten over dit onderwerp en ervaringen uit te wisselen. Bekende platformen zijn:
- Crowdcube
- StartEngine
- AngelList
- Seedrs
- Crowd About Now
- Kickstarter
- Micro Ventures
- Angel Investment Network
- Lendahand
- FundsUp
De grootste startups scale-ups van Nederland
Nederland is relatief laat op gang gekomen als het gaat om durfkapitaal en dan vooral in technologie. De laatste jaren gaat het erg goed. We hebben nu een paar mooie nieuwe technologie bedrijven genoteerd zoals Adyen, Just Eat Takeaway en CM.com. De komende jaren kunnen we er nog een paar bij verwachten.
- Coolblue
- Mollie
- Messagebird
- Bux
- WeTransfer
- Bunq
- Sendcloud
- Picnic
How I Built This
How I Built This van Guy Raz was in 2016 en 2017 mijn favoriete podcast. Hij interviewt een founder waarvan het bedrijf nu goed loopt en vraagt naar de beginjaren. Hoe is het bedrijf ontstaan, was er een kantelpunt, welke keuzes heb je gemaakt, etc. Hij sluit altijd af met dezelfde vraag: Hoeveel invloed heeft geluk gehad op je succes?
Voordat ik beleg in een bedrijf probeer ik zoveel mogelijk te weten te komen van de cultuur. Uit ervaring weet ik dat cultuur lastig te veranderen is, helemaal als het ingebakken zit in een grote groep mensen. Ik kom er graag achter hoe de cultuur in elkaar zat toen ze nog klein waren. In aflevering 60 met Thomas Heeg hebben we het over anti-fragility gehad. Zulke podcasts geven een hoop inzicht.
Ik heb een klein lijstje gemaakt met interessante afleveringen waarvan het bedrijf nu beursgenoteerd is. Al moet ik zeggen dat de leukste afleveringen van bedrijven waren die niet beursgenoteerd zijn.
- Instagram: Kevin Systrom & Mike Krieger (nu onderdeel van Facebook)
- Airbnb: Joe Gebbia (staat op mijn watchlist)
- Southwest Airlines: Herb Kelleher
- Lyft: John Zimmer
- Beyond Meat: Ethan Brown
- Starbucks: Howard Schultz
- Chipotle: Steve Ells
- Stripe: Patrick and John Collison (gaat binnenkort naar de beurs)
- DoorDash: Tony Xu
- Shopify: Tobias Lütke (staat op mijn watchlist)
- Atlassian: Mike Cannon-Brookes and Scott Farquhar (staat op mijn watchlist)
- Robinhood: Vlad Tenev
Y Combinator podcasts
Verder zijn er heel veel toffe startup podcasts maar Y Combinator springt hier wel tussenuit. Zij hebben een extreem goed trackrecord als het gaat om investeren in jonge startups die uiteindelijk naar de beurs gaan. Stripe, Airbnb, Doordash, Dropbox, Coinbase en Instacart zijn de bekendste. In de toekomst zullen er nog een hoop volgen.
Vriend van de Show & PDT
Herhaalde boodschap van vorige week! Verder wil ik er nog aan toevoegen dat we alweer een jaar aan het ontwikkelen zijn. 1 september vorig jaar hebben we de eerste Vrienden welkom geheten. Zij staan straks voor de keuze om nogmaals een jaar Vriend van de Show te worden. Uiteraard krijgt iedereen daar twee weken van te voren netjes een mailtje over. We hopen natuurlijk dat iedereen graag nog een jaartje Vriend van de Show blijft.
Wij blijven natuurlijk gewoon zo doorgaan. Voor alle Vrienden die voor livegang van PDT lid worden blijft de prijs voor altijd hetzelfde. Toekomstige prijsverhogingen gelden dus niet voor de eerste Vrienden!
Nieuws
Apple staat nieuwe betaalwegen toe
Vanaf begin volgend jaar kunnen verschillende soorten diensten, waaronder Spotify en Netflix, in hun iPhone- en iPad-apps het betaalsysteem van Apple gaan omzeilen. De tech-reus doet daarvoor een concessie: de partijen mogen voortaan in hun app een link plaatsen naar hun site waar gebruikers een abonnement kunnen afsluiten.
De nieuwe maatregel geldt voor wat Apple zelf reader-apps noemt. Het bedrijf schaart hieronder digitale magazines, kranten, boeken, audio, muziek en video. Een belangrijke categorie die van deze maatregel is uitgesloten is games.
De komende jaren gaat er steeds meer druk ontstaan bij monopoly platformen die een stevige commissie rekenen. De commissie gaat nooit helemaal verdwijnen want het platform moet ook onderhouden worden en je maakt ook gebruik van het bereik. Als Apple neutraal was geweest, was dit misschien minder een ding. Met neutraal bedoel ik dat ze niet zelf ook de producten aanbieden. Op dit moment biedt Apple steeds meer concurrerende producten zoals Apple Music, TV+, Arcade en iCloud aan. Apple creëert hiermee oneerlijke concurrentie en maakt ook nog eens gebruik van haar macht om alle Apple gebruikers ongevraagd pushberichten te sturen om haar eigen producten te promoten.
Epic, de maker van Fortnite, besloot vorig jaar een eigen betalingssysteem in zijn app op te nemen. Apple verbiedt dat in zijn gebruikersvoorwaarden en verwijderde de programma's van Epic daarom uit de App Store. Een Amerikaanse rechter buigt zich momenteel over die zaak.
Apple scant iPhones
Apple stelt een omstreden plan uit om iPhones te scannen op kinderporno. De onderneming meldde vrijdag de komende maanden aan verdere verbetering van de technologie te werken.
Het plan kreeg veel kritiek, vooral van voorvechters van privacyrechten. Die spraken ook de angst uit dat de scanfunctie totalitaire regimes in de kaart zou spelen. Apple wilde oorspronkelijk later dit jaar met het scannen beginnen. Dit zou in eerste instantie alleen in de Verenigde Staten gebeuren.
Portfolio
Transactie: Nee
Portfolio waarde: € 247.800
Reviews
Deze week geen review of vraag, hier hadden we helaas geen tijd meer voor. We proberen de aflevering altijd binnen het uur te houden. Vooral de afleveringen met een gast erbij is een uitdaging!
Volgende week gaan we het hebben over 'Hoe doe je een succesvolle overname (met Jitse Groen)'. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.
Word Vriend
Vind je het leuk om ons te steunen als onafhankelijke podcast, gebruik te maken en mee te denken met de Portfolio Dividend Tracker? Voor €6,25 per maand krijg je toegang. Zeven dagen gratis proberen!
► Doe mee met Jong Beleggen: PortfolioDividendTracker.com
Pim's portfolio
► Bekijk mijn volledige aandelen portfolio: Portfoliodividendtracker.com/jongbeleggen
JB updates op Instagram
► @JongBeleggen op Instagram: Instagram.com/jongbeleggen