Ties Dams heeft geen introductie meer nodig. Hij kan ondertussen gezien worden als onze vaste huisgast. Voor degene die Ties nog niet kennen, hij was te gast in aflevering 48 en 56.
Ties is strateeg en schrijver van De nieuwe keizer: Xi Jinping, de machtigste man van China en is verbonden aan het hoog aangeschreven instituut Clingendael.
De rode draad van de aflevering
- Evergrande, wat is daar allemaal gaande?
- Alibaba, Tencent, Baidu, hoe gaan die ontwikkelingen?
- Koerswijziging van de communistische partij
- Wat is de achtergrond van de koerswijziging?
- Hoe zit het 5-jarenplan van China in elkaar?
- Vragen uit de community!
Boekentip van Ties
In de aflevering tipt Ties het boek Een Europees pandemonium van historicus en filosoof Luuk van Middelaar. Een boek over de rol van Europa tussen het gespleten Amerika en een zelfverzekerd China. Plots bevindt Europa zich in een nieuwe geopolitieke eenzaamheid. Wat kan Europa doen om haar strategische kwetsbaarheid om te zetten in politieke kracht, en om op het wereldpodium niet slechts speelbal te zijn in een oplaaiende strijd tussen Oost en West? Een interessante vraag die Luuk in het boek beantwoordt.
Het 5-jarenplan van China
Begin dit jaar presenteerde China haar veertiende 5-jarenplan. Het meest opvallende aan dit plan is het woord 'veiligheid', die komt dubbel zo vaak voor als in het vorige 5-jarenplan. Verder zijn de pijlers groener, minder afhankelijk van het Westen en straks op technologisch gebied wereldleider. Dat is wat China nastreeft in het 5-jarenplan van de Chinese Communistische Partij.
- Technologische innovatie (zelfredzaamheid)
- De grootste economie ter wereld te worden
- China wil in 2060 klimaatneutraal worden
- De Chinezen willen de binnenlandse groei stimuleren
- Economische groei van meer dan 6 procent
- Eigen semiconductor industrie
- De middenklasse flink vergroten (kloof tussen stads- en plattelandsbewoner verkleinen)
- Minder afhankelijk worden van import en export vergroten.
- Beijing wil tegen 2027 een ‘modern leger’ (gelijkwaardig aan het Amerikaanse)
De volgende vragen / onderwerpen komen aan bod
- China heeft een staatsschuld van 300% keer het GDP. Dit moet toch problemen gaan geven in de toekomst. Om een vergelijking te maken, Amerika heeft een schuld van 129% GDP.
- Na Evergrande zit nu ook vastgoedbedrijf Fantasia in de problemen. Gaat dit geen domino effect veroorzaken?
- Wat als Xi komt te overlijden? Niemand regeert natuurlijk alleen, maar hij zorgt nu wel voor stabiliteit. Bij autoritaire politieke systemen kan het (al dan niet plotseling) wegvallen van een leider best wel een interne machtsstrijd veroorzaken, met alle gevolgen van dien. Op welke manier kan dit invloed hebben voor de vijfjarenplannen, de politiek en de economie?
- Wat zijn voor Ties de 2 grootste redenenen om wel en niet te beleggen in China?
- Hoe kijkt China/Xi naar de problemen op de vastgoedmarkt (die blootgelegd worden door de schuldenberg van Evergrande) en dan met name voor particulieren? Gaan over de oplossingsrichting voor dit onderwerp in China al geruchten rond? Of wordt er bijvoorbeeld in het vijfjarenplan 'iets' gezegd over de stabiliteit op de (particuliere) huizenmarkt?
- Hoe beleggen Chinezen?
- Zijn Chinezen ook bezig met même aandelen?
- Beleggen ze voor hun pensioen?
- Hebben ze dan ook een home-bias?
- Welke bedrijven zijn favoriet onder Chinezen?
- Wat voor een economisch effect (en dus een effect op aandelen) kunnen de Chinese avonturen in de Zuid-Chinese zee en rond Taiwan hebben? Wat als dit daadwerkelijk escaleert?
- Als je het 5-jarenplan kort moet samenvatten, hoe ziet het plan er dan uit? En hoe kan je als particuliere belegger met het plan mee beleggen?
Extra informatie over de actualiteit
Macht van techbedrijven
China houdt de grenzen tot ver in 2022 praktisch dicht vanwege de coronapandemie. Dat komt goed uit om onrust rondom Oeigoerse concentratiekampen, de protesten in Hong Kong en de macht van techbedrijven te beteugelen. Toch ziet China-expert Ties Dams ook signalen dat het land nog steeds grote invloed wil uitoefenen in de rest van de wereld.
Ties bij Buitenhof
Ties is te gast bij Buitenhof waarin ze het volgende bespreken: China heeft zich ontwikkeld tot een wereldmacht en is de laatste tijd regelmatig het brandpunt van het wereldnieuws. Tegelijkertijd sluiten de Verenigde Staten, Australië en het Verenigd Koninkrijk een militair pact: AUKUS. Samen met Han ten Broeke gaan ze daarover in gesprek.
Na Evergrande is Fantasia het volgende vastgoedbedrijf
Na Evergrande zit nu ook vastgoedbedrijf Fantasia in de problemen. Chinese projectontwikkelaar miste een aflossing op een obligatieschuld. De handel in de aandelen Evergrande en Fantasia is opgeschort. Is het nu wachten op het volgende vastgoedbedrijf dat gaat omvallen?
China zet Taiwan onder druk
China stuurt recordaantal militaire vliegtuigen naar Taiwan. De relatie tussen China en Taiwan staat onder hoogspanning. Taiwan ziet zichzelf als een onafhankelijke staat, China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie. Het afgelopen jaar voerde China de economische en militaire druk op Taiwan op.
Vriend van de Show & PDT
Deze week geen update, hier hadden we helaas geen tijd meer voor. We proberen de aflevering altijd binnen het uur te houden. Vooral de afleveringen met een gast erbij is een uitdaging!
Portfolio
Transactie: Nee
Portfolio waarde: € 232.300
Nieuws en reviews
Deze week geen nieuws, review of vraag, hier hadden we helaas geen tijd meer voor. We proberen de aflevering altijd binnen het uur te houden. Voor de afleveringen met een gast erbij is dit een uitdaging!
Volgende week gaan we het hebben over 'Het Flywheel Effect in een business'. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.
Word Vriend
Vind je het leuk om ons te steunen als onafhankelijke podcast, gebruik te maken en mee te denken met de Portfolio Dividend Tracker? Voor €6,25 per maand krijg je toegang. Zeven dagen gratis proberen!
► Doe mee met Jong Beleggen: PortfolioDividendTracker.com
Pim's portfolio
► Bekijk mijn volledige aandelen portfolio: Portfoliodividendtracker.com/jongbeleggen
JB updates op Instagram
► @JongBeleggen op Instagram: Instagram.com/jongbeleggen