81. Beleggingsjaar 2021 en portfolio update | € 271.100

81. Beleggingsjaar 2021 en portfolio update | € 271.100

🎙️
Het tweede beleggingsjaar zit er bijna op voor Milou en Pim. Dat het een bijzonder jaar was met vele hoogte- (en diepte)punten in de economie staat vast. Wat zijn de belangrijkste lessen tot dusver? Heel 2021 passeert de revue en de voorspellingen in de community van begin dit jaar worden langs de meetlat van de AEX gelegd. Conclusie: er is ruimte voor verbetering! Verder vertelt Pim over zijn analyse van Thor Industries en Milou over haar baanbrekende nieuwe ‘belegging’.
Mijn tweede beleggingsjaar is bijna ten einde. Ook al ga ik nog niet zo lang mee, ik durf wel te stellen dat het een bijzonder jaar is geweest. Meme-aandelen zijn een fenomeen geworden, de centrale banken houden de markt in hun greep en meerdere keren duikt er een coronavariant op. Als we terugkijken op dit jaar, wat hebben we er dan van geleerd?

Samenvatting beurs 2021

Tesla kan alleen maar omhoog en is evenveel waard als alle autobouwers bij elkaar.
Adyen is evenveel waard als ABN Amro, Aegon, ASR en ING samen.
Hedgefunds zijn tegen Reddit beleggers met Gamestop.
Meme-stocks worden gecreëerd op WallStreetBets.
Groeiaandelen kunnen ook naar beneden.
De ARK Innovation ETF van Cathie Wood.
Het overheidsingrijpen in China.
Overal in de wereld bestaat een tekort aan chips.
Evergrande zou het nieuwe Lehman Brothers worden.
Biotech is een risicovolle belegging (Galapagos).
Er is een soort van nieuwe oorlog in food delivery (quick commerce).
Er is een opkomst van de SPAC’s.
Met geld lenen verdien je geld aan (negatieve rente van 0,50%).

Samenvatting Jong Beleggen 2021

Ook voor de podcast is het een jaar geweest met flinke pieken. Het blijft bijzonder hoeveel support en positieve reacties we krijgen op alle afleveringen die we maken. We genieten elke week weer van het maken.
Er zijn 49 afleveringen gemaakt (waarvan drie weken gemist door de geboorte van mijn zoon)
We hebben 12 verschillende gasten gehad.
Er zijn maar liefst 3,5 miljoen plays van de podcast geweest dit jaar.
We hadden erg veel mediaoptredens zoals voor en bij het FD, Trends, de NOS, NOS Journaal, Editie NL, Nieuwsuur, De Quote, EW Magazine, Consumentengids, Viva, BNR, Radio 1, Op1, Vooravond, Nu.nl en AT5.
De beurs werd geopend met de Portfolio Dividend Tracker.
Op naar het nieuwe jaar!

🎓 Lessen die ik meeneem naar 2022

Ze zeggen dat kennis sneller verbindt dan geld. We gaan het zien volgend jaar. Afgelopen week heb ik gereflecteerd op mijn eigen beleggingsgedrag. Hoe lang je ook belegd, leren kan je altijd. Er zijn drie punten uitgekomen waar ik volgend jaar meer mee ga doen. Het ironische is dat ik voor alle drie de onderwerpen al een aflevering heb gemaakt. Misschien niet zo’n slecht idee om over risico’s en psychologie nogmaals een aflevering te maken:
Waar het vooral nog aan ontbreekt bij mij is ervaring en dat komt natuurlijk met de jaren. Om een goede belegger te zijn moet ik meer tijd in de markt hebben gehad en het liefst een complete economische cyclus hebben doorgemaakt. Om deze reden heb ik drie verschillende strategieën in mijn portfolio. Ik heb zo het gevoel dat ik veel sneller en breder leer. Of dit ook de winnende strategie is om de markt te verslaan, weet ik niet. Op dit moment is dat voor mij ook niet zo belangrijk.

Meer aandacht voor risico’s

Een goede belegger focust op risico’s en niet op rendement. Soms lees je iets maar komt het niet echt binnen. In een lange bull (opgaande) markt lijken risico’s niet relevant, maar niets is minder waar. Het afgelopen jaar heb ik tijdens mijn analyses te weinig rekening gehouden met de risico’s naar beneden. Volgend jaar ga ik daarom beter in kaart brengen wat die risico’s zijn voordat ik een positie inneem. Gaandeweg blijf ik het dan monitoren en hou ik in de gaten of het aantal risico's niet verhoogd of dat enkelen zelfs werkelijkheid worden. Met andere woorden: ik ga de onzekerheid in de risico’s benoemen.

Heb geduld

De psychologie van beleggen is echt een ding. Meestal leer je dat pas als je foutjes heb gemaakt. De echte sterke bedrijven zijn vaak aan de prijzige kant want er zit een bijna constante overwaardering in. Ook deze aandelen gaan niet in een rechte lijn omhoog. Vaak is de beweeglijkheid van zulke aandelen hoger dan het gemiddelde. Ik moet meer geduld opbrengen om deze aandelen aan de zijlijn te blijven volgen.
Al het rendement ga je niet maken in het komende jaar. Compounding, dat is wat het verschil maakt. Neem de tijd en heb geduld.

Betaal niet te veel

Overwaardering bestaat echt! De margin of safety is natuurlijk niet voor niets in het leven geroepen. Wanneer je een fair value hebt berekend, ben je voor een groot gedeelte de toekomst aan het ‘voorspellen’ maar je kan er natuurlijk ook naast zitten. Hierdoor bouw je een veiligheidsmarge in voor het geval je dat zo is. De meest beleggers hanteren een MOF van 20-25%.
Voor snelle groeiers is een fair value lastiger te berekenen. De toekomst is immers minder voorspelbaar bij deze bedrijven. Zij kunnen ook een overwaardering hebben. In combinatie met de les hierboven: heb geduld en koop op het juiste moment.

Dé les van Milou

Natuurlijk heb ik, Milou, ook ontzettend veel lessen geleerd. Ten eerste op het gebied van interviewen en podcasts maken, maar dat zal ik hier even buiten beschouwing laten daar de vrienden in de community daar weinig aan zullen hebben. Op het gebied van beleggen heb ik geleerd, houd je vast: dat ik een manier van beleggen heb gevonden die precies bij mij past. Beleggen in ETF’s is dé vorm voor mij. We lijken zelfs een beetje op elkaar: ik leef een gefragmenteerd leven omdat ik veel verschillende dingen kan en leuk vind. Een ETF is minstens zo gespreid als ik. Maar de belangrijkste reden is dat het beleggen in ETF’s ervoor zorgt dat ik goed gespreid zit voor een klein bedrag per maand, en het is overzichtelijk. In gesprekken op feestjes hoor ik regelmatig dat mijn manier van beleggen veel slimmer is dan die van Pim. Dat weet ik zelf ook wel, maar daar gaat het niet om. Het gaat erom wat ik er uit wil halen: een optimale verhouding tussen minimale inspanning en maximaal effect. Dat is een zeer waardevolle les voor mij.

🔮 Nederlandse toppers 2021 volgens Vrienden van de Show

We hebben in de community (ook besproken in aflevering 34) in de laatste week van december 2020 gevraagd welke Nederlandse aandelen het goed gaan doen in 2021. Er is massaal gestemd. Iedereen mocht één keer stemmen op drie Nederlandse bedrijven. Zowel large, mid en small caps.

Top 10 voor 2021

1.
Just Eat Takeaway (38,9%)
2.
ASML (27,7%)
3.
Prosus (27,1%)
4.
Adyen (19,4%)
5.
Ahold (18,8%)
6.
Alfen (18,1)
7.
CMcom (16%)
8.
Royal Dutch Shell (15,3%)
9.
Basic-fit (11,1%)
10.
Accsys (8,3%)
Onze gezamenlijke kennis heeft niet geleid naar een outperformance van de AEX. Al hebben we wel een positief rendement van 10,1%. De AEX GR heeft een rendement van 25,5% behaald. Zullen we het nogmaals proberen het komende jaar?
Gegevens zijn van 1 januari 2021 tot en met 21 december 2021 na beurs.
Gegevens zijn van 1 januari 2021 tot en met 21 december 2021 na beurs.

💼 Portfolio update (18 holdings en 1 ETF)

Thor Industries (THO) 4,60%

Afgelopen augustus heb ik voorgesteld aan Koen (uit de community) om gezamenlijk Thor Industries te analyseren. We zijn gezamenlijk weer aan een nieuw aandeel begonnen, het welbekende Euronext.
"De bedoeling is om van elkaar te leren, dus corrigeer, vul aan en discussieer. Uiteindelijk komen we hopelijk met elkaar tot een ultieme analyse en waardering van dit aandeel."
De analyse bestaat uit vier onderdelen zoals ook in de fundamentele analyse aflevering met Dennis te horen was:
1) Competitieve voordelen;
2) Management;
3) Sectorontwikkelingen;
4) Financiële gegevens.
Er zijn tientallen Vrienden actief geweest met in totaal 52 reacties. Ondertussen hebben al meerdere Vrienden een positie ingenomen waaronder ook Dennis. Hij geeft een toelichting in aflevering 75.
Campers en caravans
Thor Industries (THO) is een toonaangevende fabrikant van getrokken en gemotoriseerde recreatieve voertuigen (RV's). Het heeft een uitgebreide merkenportfolio met activiteiten in Noord-Amerika en Europa. Dit segment kreeg vorig jaar tijdens de pandemie een boost met een sterke vraag van consumenten. Thor verkoopt voornamelijk caravans en campers via de merken van haar dochterondernemingen. Dit zijn onder andere Airstream, Heartland RV, Jayco, Livin Lite RV en Erwin Hymer.
Thor kan bestempeld worden als een sterk bedrijf met een duidelijke competitief voordeel. Het marktaandeel voor gemotoriseerde voertuigen (campers) is 47,6% en voor caravans 41,9%. Samen met Forest River (een bedrijf van Warren Buffett) hebben ze een groot gedeelte van de markt. De kracht van hun moat is terug te zien in de Return on Invested Capital (ROIC) met 18,3% in de afgelopen tien jaar (median). Doorgaans worden bedrijven boven de 15% bestempeld als sterk.
Screenshot vanuit de eerste kwartaalcijfers van 2022 (boekjaar van Thor begint direct na de zomer)
Screenshot vanuit de eerste kwartaalcijfers van 2022 (boekjaar van Thor begint direct na de zomer)
Waardering van een cyclisch bedrijf
Het was voor mij een aardige oefening om een cyclisch bedrijf te waarderen. Ik heb meerdere pogingen gedaan. Onder andere met de Vrienden in de community en door zelf bij te leren heb ik meerdere malen de waardering aangepast. Dat heb ik gedaan met de Discounted Cash Flow (DCF) Methode. Omdat Thor Industries een cyclische onderneming is, kan ik niet zomaar uitgaan van de meest recente cijfers. Ik moet het als het ware normaliseren over een periode van tien jaar. Ik pak bewust deze periode omdat ik dan zeker weet dat ik een complete cyclus heb.
Ik heb een positie in Thor Industries genomen voor 4,5% van mijn portfolio. Mijn berekende fair value is €140,35 en met een margin of safety van 25% een buy op €105,27.
Hier zijn mijn aannames / berekeningen:
6,6% is de gemiddelde operating margin van de afgelopen tien jaar. Dat kan gezien worden als de EBIT.
De gemiddelde rente- en belastinglast schat ik op 20%.
Ik heb de omzet van 2020 gepakt: €8.168 miljoen euro. Hiermee is de berekening direct conservatief omdat de komende jaren de omzet een stuk hoger uit zal vallen. De verwachting voor 2021 en 2022 is anderhalf keer zoveel.
Er zijn 55 miljoen uitstaande aandelen.
Tien jaar CAGR van 6,9%, dat heb ik afgerond naar 7%. Omdat het een gemiddelde van tien jaar is, zie ik geen reden om een afwijkende groei te pakken voor jaar zes t/m tien.
In 2021 kom ik uit op een cashflow per aandeel van 7,84. Analisten verwachten voor dit jaar 11,85 en voor volgend jaar 14,13. Ik weet dat mijn berekening erg afwijkend is maar ik heb het ook conservatief genormaliseerd. Ik doe dus geen handmatige correctie op de winsten van dit jaar en volgend jaar. De backlog staat op dit moment op een all-time high (te zien in de laatste kwartaalupdate).
Een perpetual van 4% vind ik aan de hoge kant. Ik heb gerekend met 3%, net iets boven de wereldgroei.
notion image

De verliezers

Een portfolio zonder verliezers is fantastisch maar de kans is vrij groot dat je altijd wel een paar aandelen hebt die het iets minder goed doen. Gemiddeld, met de verkopen erbij, heb ik zeven van de tien keer een aandeel dat in de plus staat dit jaar. Geen slechte score. Maar verliezers horen ook in je portfolio. Zorg er dan in ieder geval voor dat je er iets van leert, anders is het voor niks geweest. Een negatief rendement betekent nog geen definitief verlies.
So you have flops. Maybe you're right 5 or 6 times out of 10. But if your winners go up 4- or 10- or 20-fold, it makes up for the ones where you lost 50%, 75%, or 100% - Peter Lynch
Chinese aandelen hebben het zwaar dit jaar en in het bijzonder de technologie. Dit komt voornamelijk door het ingrijpen van de Chinese overheid. Wij uit het Westen zijn dit niet gewend. Hier gaat alles heel traag en krijgt elk bedrijf een eerlijk proces. Deze onzekerheid van een overheidsklimaat waar de belegger niet op kan bouwen zal lang zorgen voor een onderwaardering in Chinese aandelen vergeleken met hun Amerikaanse peers. Welke waardering je nu ook loslaat op Alibaba, het blijft ondergewaardeerd.
Bij de recente kwartaalcijfers is de groei iets vertraagd maar nog steeds is het boven de 20%. Vooral de cloud divisie van Alibaba doet het goed en heeft hoge marges.
Alibaba Group (BABA) 2,52%
Van de drie Chinese bedrijven wordt Tencent het minst hard geraakt door het beleid van de Chinese overheid. Dit heeft vooral te maken met het feit dat Tencent veel activiteiten en investeringen buiten China heeft. Naast Tencent heeft Prosus ook veel deelnemingen in internetbedrijven. Ze waarderen dat zelf op 39 miljard.
In Tencent zit al een korting als je alle externe investeringen bij elkaar optelt. In Prosus zit ook weer een korting op Tencent en dan krijg je ook nog alle andere internet deelnemingen van Prosus erbij. Het is een soort van margin of safety op margin of safety. Over een lange periode voel ik mij wel comfortabel bij dit aandeel.
Prosus (PRX) 4,87%
Recent heeft de VEB een artikel gepubliceerd over de waardering van JET. De conclusie was alomvattend: “Hoe analisten ook rekenen, de huidige 0,3 keer GTV waartegen het aandeel JET handelt valt maar moeilijk te verklaren. Een belegger op Twitter stelde dan ook dat het eigenlijk geen zin meer heeft om een berekening te maken van de som der delen. Het tekent dat het vertrouwen van beleggers in JET-baas Groen momenteel zoek is.” Die laatste zin is wat momenteel aan de hand is. Het vertrouwen in het management van JET is zoek. Aan hen de komende tijd om dat te herstellen. Veel tijd zullen ze er niet voor krijgen, de activistische aandeelhouder Cat Rock voert de druk alsmaar op. Als dat nog niet genoeg is, vergroten ze ondertussen ook hun belang naar 6,9 procent.
Waarom hou ik het aandeel dan toch aan? Als eerste omdat ik er erg veel van leer. Ik zie dit als een groot experiment om te leren hoe zo’n aandeel beweegt en hoe de markt daarop reageert. Verder vind ik het leuk om dit aandeel te volgen en de kwartaalvergadering bij te wonen. Het is ook een vrij simpel bedrijf om goed te begrijpen.
Niet alleen daarom ben ik nog aandeelhouder, er zit ook daadwerkelijk nog veel muziek in. Op de Capital Market Day van oktober heeft het management verwachtingen afgegeven voor de komende vijf jaar: 15% GTV omzet groei per jaar en 5% EBITDA marge in 2026. Als we de omzet doorrekenen komen we uit op een GTV omzet van 60 miljard. In vijf jaar tijd zal JET ook langzaam richting de 5% EBITDA marge moeten gaan. Ze hebben al aangegeven dat dit jaar en volgend jaar de EBITDA marge nog negatief blijft. De marge moet van 2023 tot en met 2026 met 5% oplopen.
2021: GTV omzet van 29 miljard en EBITDA marge van -1,25%
2022: GTV omzet van 33 miljard en EBITDA marge van -0,70%
2023: GTV omzet van 39 miljard en EBITDA marge van 0,50%
2024: GTV omzet van 45 miljard en EBITDA marge van 2,00%
2025: GTV omzet van 52 miljard en EBITDA marge van 3,50%
2026: GTV omzet van 60 miljard en EBITDA marge van 5,00%
Ik verwacht wel dat de omzet elk jaar met 15% zal groeien. De marges zullen meer een uitdaging zijn. Ook al blijft de EBITDA marge steken op 2%, dan is het aandeel nog steeds ondergewaardeerd. Ik leun daarom lekker achterover en hou het met een schuin oog in de gaten. Ik besluit het aandeel te verkopen als zelfs een EBITDA marge van 2% niet haalbaar blijkt te zijn.
Naar mijn idee zal het vertrouwen in het management pas terugkomen naarmate de prestaties in lijn zijn met hun eigen verwachting. Wil je meer zien over deze berekening? Dennis en ik hebben in oktober een video hierover gemaakt.
Just Eat Takeaway (TKWY) 3,10%

Substitute of Cash

Het is de eerste keer dat ik een ETF aanschaf voor mijn eigen portfolio. Ik heb hier (tijdelijk) voor gekozen omdat ik merkte dat sommige posities te lang open bleven. Mijn voorkeur gaat uit naar volledig belegd zijn dus als ik een positie sluit moet ik direct een nieuwe positie openen. Met andere woorden: ik kan pas een positie sluiten als ik eerst een nieuwe heb gevonden. Dit begon een ongezonde situatie te worden waardoor ik te lang posities aanhield waar ik eigenlijk vanaf wilde. Om toch volledig belegd te blijven parkeer ik tijdelijk het geld in een goed gespreide ETF. In PDT noem ik de strategie 'Substitute of Cash'.
Waarom niet de S&P 500 ETF? Voor mijn zoon beleg ik daar wel in. Als tijdelijke vervanging voor cash heb ik nu voor een meer gespreide ETF gekozen omdat ik al een paar grote losse posities heb in big tech. Momenteel is het een uitdaging om aantrekkelijke bedrijven te vinden. Ze zijn er natuurlijk wel alleen is het harder zoeken. Als ik voldoende nieuwe kansen zie, zal ik deze positie weer sluiten.
iShares Core MSCI World ETF (IWDA) 9,06%
De laatste maanden gingen de beurs wat meer op en neer. Wat mij opviel is dat Berkshire regelmatig in tegengestelde richting bewoog. Misschien ook wel logisch, als de onzekerheid toeneemt vluchten mensen naar meer zekerheid. Berkshire heeft momenteel 150 miljard in kas, vrij te besteden geld! In mijn portfolio heb ik de ETF iShares Core MSCI World als ‘Substitute of Cash’. Misschien handiger om in het vervolg Berkshire als ‘Substitute of Cash’ aan te houden?!
Berkshire Hathaway (BRK-B) 5,19%

De value jagers

Alle aandelen in de strategie waardeaandelen doen het de laatste drie maanden erg goed. In het bijzonder Pfizer. Voor weinig bedrijven is corona een geschenk uit de hemel, maar Pfizer floreert nu natuurlijk. Er is in Q4 2021 bijna evenveel winst gemaakt als in heel 2020. Het bedrijf had al een lange tijd zwaar weer in het vooruitzicht omdat veel patenten aan het aflopen zijn. Het lukte Pfizer niet om de winst goed op pijl te houden, tot corona. De hele wereld heeft boosters nodig waarvan er veel bij Pfizer besteld gaan worden. Veel van de coronawinst wordt gestoken in overnames om de pijplijn van nieuwe medicijnen te vullen.
Pfizer (PFE) 6,24%
Ahold doet het dit jaar echt fantastisch. Ruim boven verwachting, al moet ik wel zeggen dat de verwachting die het management had afgegeven begin van het jaar erg voorzichtig waren. Als kers op de taart hebben ze ook nog een mogelijke beursgang van Bol.com aangekondigd voor volgend jaar. Sinds de laatste cijfers heb ik opnieuw de fair value berekend, ik kom uit op €32 per aandeel. De huidige koers staat nu iets boven de €30, ongeveer 5% van mijn fair value vandaan.
Koninklijke Ahold Delhaize (AD) 4,78%
Vorige week met Jilles van den Beukel heb ik nog meer inzicht gekregen in de energietransitie en de positie van Shell daarin. Bij een strenge aankomende winter gaat Europa het erg zwaar krijgen als het gaat om leveringszekerheid van gas. Sinds de aflevering van vorige week is de gasprijs alleen maar opgelopen. Verder wordt verwacht dat de olieconsumptie voor volgend jaar alleen maar oploopt en dat er zelfs grote tekorten kunnen ontstaan omdat er te weinig wordt geïnvesteerd.
Olie- en gasbedrijven hebben de afgelopen jaren onder druk van de coronapandemie en klimaatbewuste aandeelhouders en overheden investeringen gedaan in het vinden van nieuwe olie en gas, en in bestaande velden juist drastisch teruggeschroefd. Het Noorse onderzoeksbureau Rystad Energy schat dat de komende decennia ten minste $3000 miljard aan investeringen in de olie- en gassector nodig zullen zijn. Dat betekent honderden miljarden extra investeringen in energie, waar de wereld juist van af probeert te komen.
Shell is zeker niet het favoriete bedrijf uit mijn portfolio. Ik volg het met minder interesse dan bijvoorbeeld Adyen. Momenteel is Shell erg aantrekkelijk geprijst en op korte termijn nog flink nodig. Ik verwacht ook wel dat ze op de lange termijn bepalend zullen zijn voor een goede energietransitie. Ik kan alleen niet inschatten of dat ook gunstig is voor beleggers.
Royal Dutch Shell (RDSA) 4,15%
Broadcom is het enige overgebleven bedrijf uit mijn dividend portfolio. De meeste dividend beleggers zullen erg blij zijn want recent is er een dividendverhoging van 13,9% aangekondigd. Daar bovenop komt nog een eigen aandelen inkoopprogramma van tien miljard. Ik hou het aandeel evenals de chipsector goed in de gaten. Momenteel heb ik best wat expose naar die industrie.
Broadcom (AVGO) 6,00%

Big tech

Deze vier grote tech heren krijgen al zoveel aandacht. Momenteel is misschien Microsoft wat aan de prijzige kant maar daar staat wel weer veel stabiliteit tegenover. Het omgekeerde is aan de hand met Meta. Onder deze vier is het de goedkoopste met de hoogste onderwaardering. Daar tegenover staat ook weer meer onzekerheid en risico’s. De onzekerheid bijvoorbeeld of de jaarlijkse investering van tien miljard ooit iets gaat opleveren, of het risico dat steeds meer jongeren Facebook links laten liggen.
Verder is Amazon dit jaar flink achtergebleven. Het jaar daarvoor is het misschien ook iets te snel gaan. Corona heeft ervoor gezorgd dat Amazon veel extra kosten moest maken en voor veel personeel is het minimumloon omhoog gegaan. Amazon blijft ook maar door investeren. Hierdoor zitten er veel verborgen winsten in het bedrijf die je niet direct kan terugvinden. Wanneer ze stoppen of matigen qua investeringen, zal dat direct terug te zien zijn in de winsten.
Meta (FB) 6,70%
Amazon (AMZN) 6,66%
Alphabet (GOOGL) 6,58%
Microsoft (MSFT) 4,99%

De snelle maar dure groeiers

Hier hebben we het al zoveel over gehad. Deze slaan we voor nu even over. De aflevering is al vol genoeg. Bij de volgende update zal ik meer aandacht geven aan de snelle groeiers.
NVIDIA Corp (NVDA) 5,61%
The Trade Desk (TTD) 5,20%
Adyen (ADYEN) 4,79%
ASML (ASML) 4,71%
Shopify (SHOP) 4,26%

Watchlist

Bedrijven die ik nu nauwlettend in de gaten houdt zijn ASR, Euronext, Airbnb, Atlassian, Netflix, Salesforce en Spotify.

📈 Performance YTD

Het jaar is nog niet volledig afgelopen maar grote wijzigingen verwacht ik niet meer. Alle gegevens zijn van 1 januari 2021 tot en met 21 december 2021. Ik bereken mijn jaarrendement via de Modified Dietz methode. De Modified Dietz is een benadering van de money-weighted rate of return (MWRR) method. Dit zijn wel twee verschillende dingen. Deze methoden van rendementsberekening voldoen aan de internationale standaard van de Investment Performance Council (IPC) als onderdeel van hun Global Investment Performance Standards (GIPS).
We verwachten de Modified Dietz method in Q1 2022 geïmplementeerd te hebben in PDT. De rendementen die je straks gaat zien in PDT zijn internationaal geaccepteerd waardoor eerlijk vergelijken mogelijk is.
Pim: 21,2%
AEX GR: 25,5%
S&P 500: 25,6%
Nasdaq Composite: 20,8%
iShares Core MSCI World: 29,4%
EURO STOXX 50: 17,1%
STOXX Europe 600: 18,0%
Dow Jones Industrial Average: 17,4%
Helaas is het nog niet mogelijk om per strategie mijn performance te zien. Ik vermoed dat ik met de waardebeleggingsstrategie het hoogste rendement heb behaald. Daarna groeibeleggen en als laatste Growth at a reasonable price (GARP).
Performance per holding over de periode 1 januari 2021 tot en met 21 december 2021 via PDT.
Performance per holding over de periode 1 januari 2021 tot en met 21 december 2021 via PDT.

Portfolio

Bijgekocht: Shop, ASML, THO en TTD. Mijn maandelijkse inleg heb ik verdeeld over vier bedrijven die recent wat zijn gezakt. Een aantal weken geleden wist ik soms niet wat ik moest bijkopen. Onder andere hierdoor heb ik de ETF IWDA als Substitute of Cash aangeschaft. Door de recente daling is dit probleem aan het verdwijnen. Ik verwacht binnenkort het geld in IWDA weer in losse aandelen te steken.
Portfolio waarde: € 271.100

Volgende week gaan we het hebben over 'Core-Satellite beleggingsstrategie'. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.