Helaas geen industriespecial over Fintech deze week. Onze gast Duco van Lanschot heeft helaas op het laatste moment moeten afzeggen vanwege gezondheidsredenen. We hebben daarom direct een nieuwe datum gepland dus hij komt snel langs! We waren hier natuurlijk niet op voorbereid, dus daarom hebben we last minute een nieuw onderwerp bedacht.
Wat is de core-satellite strategie?
Core-Satellite beleggen is een methode voor het samenstellen van een portefeuille. Het is ontworpen om kosten en volatiliteit te minimaliseren en tegelijkertijd de mogelijkheid te bieden om beter te presteren dan de brede aandelenmarkt als geheel. De kern van de portefeuille bestaat uit passieve beleggingen die belangrijke marktindices volgen, zoals de Standard and Poor's 500 Index (S&P 500). Extra posities, ook wel satellieten genoemd, worden aan de portefeuille toegevoegd in de vorm van actief beheerde beleggingen of zelf geselecteerde aandelen. De naam van deze methode is een afgeleide van het planetarium, waar kleinere satellieten (manen) om een planeet draaien.
Er is geen vaste regel voor wat een kern- of satellietinvestering is. Het hangt af van de doelen, behoeften, omstandigheden en situatie van de persoon. Een kerninvestering voor de een is een satellietinvestering voor de ander, en vice versa. Voor beleggingen in je satelliet is het belangrijk om goed na te denken waar jij een edge kan hebben. Een edge kan bijvoorbeeld zijn waar jij specifieke kennis, toegang of inzicht in hebt. Denk aan een bepaalde sector waar je werkzaam in bent.
Vanguard
Vanguard heeft veel geschreven over deze strategie. Dat is te lezen in Vanguard’s guide to Core-Satellite investing. Het Core-Satellite concept is een portfoliofilosofie die het beste van de portefeuilletheorie neemt en een in de praktijk geteste benadering is.
Core-Satellite is in wezen een beleggingsbenadering met gezond verstand, die de voordelen van indexfondsen (lagere kosten, bredere diversificatie en lagere volatiliteit) combineert met actief beheerde fondsen of andere directe investeringen die potentie hebben voor outperformance. Core-Satellite zorgt voor meer discipline en stabiliteit in een beleggingsportefeuille door:
- het verminderen van de afhankelijkheid van 'winnaars kiezen'.
- meer diversificatie te bieden in de portefeuille.
- het verminderen van algemeen fondsbeheer en transactiekosten.
- tijd beter in te zetten in alleen je satellite beleggingen.
De ideale verhouding core en satellites
Hier zijn de meningen nogal over verdeeld. Uiteindelijk moet je daar zelf een keuze in maken en het kan natuurlijk over de tijd veranderen. Het loopt uiteen van 50%-95% core en 5%-50% satellites. John C. Bogle, founder van Vanguard is heel conservatief en geeft een voorkeur aan de verhouding 95%-5%. De 5% noemt hij de funny money account. Als eigenaar van een goed gespreide ETF’s zal ik dat ook aanraden ;-). Uiteindelijk ligt het volledig aan je eigen karakter, tijd en kennis wat de ideale verhouding is. De 65%-85% core en 15%-35% satellites zal voor de grootste groep uitstekend passen. Onderstaande is een voorbeeld waaruit de core en satellites kan bestaan.
Wat is een core belegging?
De core van de Core-Satellite strategie is in de meeste gevallen procentueel het grootste gedeelte van je portfolio. De core wil je zo passief mogelijk inrichten met direct een goede spreiding. Alle beleggingen in je core moeten nagenoeg geen tijd kosten. Dit is het gedeelte van je portfolio waardoor je lekker kan slapen. De voordelen:
- Performance tegen lage kosten.
- Spreiding.
- Liquiditeit.
- Transparantie.
- Weinig tot geen tijdsinvestering.
- Flexibiliteit.
Wat is een satellites belegging?
De satellieten bestaan in een Core-Satellite strategie vooral uit meer gespecialiseerde beleggingen waarbij een belegger denkt een hoger rendement te behalen dan de markt of een index. Wat voor beleggingen dit zijn hangt af van de belegger zelf. Zo kan je fondsen selecteren die beleggen in specifieke regio's, landen, stijlen of sectoren. Denk aan beleggingen in opkomende markten, of risicovollere producten zoals vastgoed, grondstoffen of cryptovaluta. Maar ook in een momentum, growth of thema ETF’s zoals eSports en Clean Energy.
Voor je satellites beleggingen is het risico over het algemeen een stukje hoger. Je moet dan denken aan:
- Hogere kosten.
- Meer een actieve vorm van beleggen.
- Je moet tijd vrij hebben om goed onderzoek te doen.
- Je moet zo nu en dan herbalanceren.
- Je kan hoge concentratie op specifieke aandelen toevoegen.
Misschien wel de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen wanneer je een satellite belegging toevoegt aan je portfolio is: ga ik met deze belegging het beter doen (alpha halen) dan mijn core belegging? Wees eerlijk naar jezelf en vergelijk over een periode van een aantal jaren de rendementen met elkaar. De Portfolio Dividend Tracker kan je daar goed bij helpen.
Hoe pakt Milou het aan?
Milou is een goed voorbeeld van Core-Satellite beleggen. Milou heeft in haar core belegging de Vanguard S&P 500 ETF met lage kosten en voldoende spreiding voor 77%. Alternatief voor de S&P 500 ETF in de core kan ook de Vanguard FTSE All-World ETF zijn.
Haar satellites hebben een totale allocatie van 23% verdeeld over drie verschillende posities. 13% is gealloceerd aan de iShares MSCI China ETF, 9% aan de Rize Sustainable Future of Food ETF en 1% aan twee losse aandeel Just Eat Takeaway.
Heb je geen tijd of wil je je helemaal niet bezighouden met het beheer van je portefeuille? Dan is dat ook prima. Onthoud dat er niets mis is met een volledig passieve portefeuille van 100% (core). Misschien combineert de core-satellite strategie wel het beste van alle werelden en biedt het beter dan gemiddelde prestaties en beperkte volatiliteit, terwijl de totale kosten laag blijven. Je geeft jezelf wel wat ruimte om aan de knoppen te blijven zitten. Beleggen kan namelijk ook heel leuk zijn!
The ‘Core-satellite’ approach gets the best of active and index investing
Beta & Alpha
De kern wordt veelal gevormd door een collectief beleggingsinstrument met een laag risico, zoals een index-fonds of ETF, dat tegen lage kosten een breed gespreide exposure naar een markt of index biedt. Het doel is een rendement te leveren dat overeenkomt met dat van de markt, aangeduid als ‘bèta’.
De bèta (aangeduid met de Griekse letter β) is een maatstaf voor de volatiliteit of het systematische risico van een effect of portefeuille ten opzichte van de markt in haar geheel. Een bèta van 1 geeft aan dat de koers van het effect de bewegingen van de markt zal volgen. Een bèta kleiner dan 1 betekent dat de koers van het effect minder volatiel zal zijn dan de markt.
In de core wil je een beta realiseren die gelijk is aan de markt, dus 1. Voor de satellites is dat anders, daar wil je juist een Alpha behalen.
Alpha in beleggen
De term Alpha wordt veel gebruikt in beleggen. Je zal ongetwijfeld de website Seeking Alpha wel kennen. Als je iets verder leest, weet je ook wat de betekenis achter de naam is.
Alpha is een meting van de prestaties van een belegging in vergelijking met een index zoals de S&P 500. Het wordt beschouwd als het actieve rendement van een belegging en wordt gebruikt om te begrijpen hoe een belegging presteert in vergelijking met de markt als geheel. Simpel gezegd, hoeveel meer rendement heb je gemaakt dan een goed gespreide index? Het verschil wordt Alpha genoemd.
Een alphagetal kan negatief of positief zijn en de basislijnwaarde is nul. Als een belegging bijvoorbeeld een alphawaarde van twee heeft, betekent dit dat deze twee procent beter heeft gepresteerd dan de vergelijkingsmarktindex of benchmark. Als een belegging daarentegen een negatieve waarde van 1 heeft, betekent dit dat deze -1% slechter presteerde dan de markt. Alpha kan bijvoorbeeld worden gebruikt om te bepalen hoe goed een portfoliomanager of een actief gemanaged fonds het voor je gedaan heeft.
Ode aan het lange-termijndenken
We zitten nu in de laatste week van het jaar. De ideale periode om even stil te staan, terug te kijken en op de toekomst te richten. Als belegger kan je de balans van het jaar opmaken. Hoe zijn je prestaties? Goed of slecht? Laat je niet afleiden want je beleggingsreis is pas net begonnen. Alle mooie dingen komen vanuit het langetermijndenken.
Niet alleen in beleggen maar ook zakelijk gezien. Ik vind dat er een extreme onderschatting is van de kracht van lang met dezelfde mensen werken. De eerste gedachten die ik heb als ik met een nieuwe samenwerking start is: hoe lang kunnen we dit volhouden? Ik zoek altijd naar samenwerkingen met personen die de mogelijkheid hebben van oneindigheid. Hetzelfde concept zit ook in vriendschap, misschien nog wel meer. De kans is groot dat je je beste vrienden het langste kent.
Essentially, all the benefits in life come from compound interests. Whether it’s in relationships, or making money, or in learning — Naval Ravikant
Naval Ravikant, ook wel de Silicon Valley filosoof genoemd, heeft een uitgesproken kijk op langetermijndenken. Hij heeft een zes minuten lange podcast gemaakt over dit onderwerp genaamd ‘Play Long-term Games With Long-term People’. Trekt zijn kijk je interesse, dan is hier nog meer:
- Naval te gast bij Shane Parrish in de The Knowledge Project
- Naval te gast bij Joe Rogan in de The Joe Rogan Experience
- Naval te gast bij Tim Ferriss in de The Tim Ferriss Show
- Boek The Almanack of Naval Ravikant. A Guide to Wealth and Happiness.
- Tweetstorm: How to Get Rich, without getting lucky (Seek Wealth, Not Money or Status)
- Ook heeft Naval een eigen podcast
It is remarkable how much long-term advantage people like us have gotten by trying to be consistently not stupid, instead of trying to be very intelligent — Charlie Munger
Vrienden! Help ons op Spotify ★★★★★
Sinds vorige week is het mogelijk om op Spotify podcasts een beoordeling te geven via sterren. Het is een kleine moeite en je helpt ons enorm. Zover ik het kan zien is het alleen mogelijk in de Spotify app en niet in de browser of desktop. Super bedankt!
Portfolio
Transactie: Nee
Portfolio waarde: € 281.600
Tip: Land of the Giants podcast
Big tech transformeert elk aspect van onze wereld. Maar hoe? En tegen welke prijs? In het laatste seizoen van Land of the Giants, "The Apple Revolution", onderzoekt Peter Kafka van Recode hoe het oorspronkelijke FAANG bedrijf zijn wereldveranderende producten ontwikkelde - en zichzelf gaandeweg veranderde. Voor Apple zijn de andere grote jongens aan bod geweest zoals Netflix, Google en Amazon. De podcast is op een hoge kwaliteit geproduceerd en is gemaakt door Recode en het Vox Media Podcast Network.
- The Apple Revolution (6 afleveringen)
- Delivery Wars met DoorDash, Uber Eat en Grubhub (5 afleveringen)
- The Google Empire (8 afleveringen)
- The Netflix Effect (8 afleveringen)
- The Rise Of Amazon (9 afleveringen)
Volgende week gaan we het hebben over 'Samenhang economie en de beurs (met Heleen Mees)'. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.
Word Vriend
Vind je het leuk om ons te steunen als onafhankelijke podcast, gebruik te maken en mee te denken met de Portfolio Dividend Tracker? Voor €6,25 per maand krijg je toegang. Zeven dagen gratis proberen!
► Doe mee met Jong Beleggen: PortfolioDividendTracker.com
Pim's portfolio
► Bekijk mijn volledige aandelen portfolio: Portfoliodividendtracker.com/jongbeleggen
JB updates op Instagram
► @JongBeleggen op Instagram: Instagram.com/jongbeleggen