November 27
Done
88. Inleiding tot fintech (met Duco van Lanschot) | € 248.800

88. Inleiding tot fintech (met Duco van Lanschot) | € 248.800

🎙️
Het is een gigantische sector die interessant is voor beleggers omdat hij groeit, groeit en groeit: fintech. Dat biedt beleggersperspectief! Tijd voor een duik in de sector met Duco van Lanschot, die diep in de materie zit als fintech-investeerder en ex-hoofd van de Benelux voor Stripe. In deze aflevering geeft Duco een inleiding tot fintech, verdedigen hij en Pim hun eigen beleggingsstrategieën en blijkt Milou een visionair met de hare. Ook nemen we door hoe je een investering doet in snelgroeiende startups.
Deze week een industrie special, althans een introductie over de fintech sector. Een gigantische sector waar je als consument ook veel mee te maken hebt. Mogelijk maak je gebruik van de digitale bank Bunq, beleg je via DEGIRO, Bux of vraag je volledig digitaal je hypotheek aan. Heb je wel eens iets gekocht maar later betaald? Ook dat valt onder fintech. We gaan deze special doen met onze gast van de week Duco van Lanschot. Een echte kenner op dit gebied en onder andere werkzaam geweest bij de grootste concurrent van het Nederlandse Adyen, Stripe.

Wie is Duco van Lanschot

Duco van Lanschot is een alleskunner. Zo doet hij aan ultrarunning, werkte bij voor Blendle en won hij ooit het Groninger Cabaretfestival. Duco van Lanschot is nu Chief Commercial Officer bij Fourthline. Hiervoor was hij actief als Head of Benelux van Stripe. Maar het is allemaal begonnen bij McKinsey. Ja inderdaad, die consultancy firm die vooral powerpoints verkoopt. Mogelijk ken je Duco ook als columnist bij de Quote.
Verder doet hij in zijn vrije tijd, wat andere voor werk doen: start-ups helpen en investeren in Seed of Series A in onder andere Ticketswap, Mollie, Insify, Rise en Fourthline.
notion image

Wat is fintech?

Fintech is een samentrekking van 'financiële technologie'. Het is een verzamelnaam voor elke technologie die wordt gebruikt om traditionele financiële diensten te verbeteren, te stroomlijnen, te digitaliseren of -zoals het een goed tech nerd betaamt- te disrupten!
FinTech bedrijven nemen het op tegen traditionele partijen om bijvoorbeeld financieren sneller, makkelijker en goedkoper te maken. Daarbij maken ze gebruik van slimme en innovatieve technologie, zodat jij snel en makkelijk geholpen wordt. FinTech bedrijven zijn moderne aanvullingen of alternatieven voor traditionele banken, vermogensbeheerders en verzekeraars.
De term omvat een snelgroeiende industrie die op meerdere manieren de belangen van zowel consumenten als bedrijven dient. Van mobiel bankieren en verzekeren tot cryptocurrency en investeringsapps, fintech heeft een schijnbaar eindeloze reeks toepassingen. We gaan er een hoop behandelen deze aflevering.

Fintech krijgt klappen

Het is een mooie timing om juist deze week de fintechspecial op te nemen. Het bloed loopt namelijk door de fintechstraten! Wereldwijd krijgen alle fintechbedrijven flinke klappen. Ook het Nederlandse Adyen gaat onderuit. Samen met Duco nemen we even door wat er aan de hand is.
Adyen ⇒ >40%
PayPal ⇒ >60%
Square (Block) ⇒ >65%

Waarom is fintech nu al zo succesvol

Fintech kan nu al bestempeld worden als extreem succesvol. Waarom is dat? Ten eerste omdat financiële producten voor meer dan 95% technologie horen te zijn. Echter, voor traditionele banken is dit onbereikbaar doordat ze (i) tachtig verschillende gedateerde IT-systemen moeten koppelen en (ii) de beste developers van deze wereld gewoon niet werken bij de ABN en we natuurlijk allemaal weten dat talent de sleutel is in software. Daarnaast heeft iedereen breed onderschat hoeveel onbenut potentieel bestaat in de financiële markten. Zie ook verder naar onderen de uitleg van de Total Addressable Market.

Categorieën in fintech

Er zijn te veel verschillende categorieën om ze allemaal op te noemen. Aan elke categorie kunnen we een volledig aflevering wijden. We lopen kort door de belangrijkste heen.
Digitale neobanken: Bunq, N26, Revolut, Vivid Money, Monzo, Starling, etc.
Betalingen:
Global acquiring: Stripe, Adyen, Mollie, Venmo, Tikkie, Square
Betalingsinfrastructuur: Visa, Mastercard
Remittance: Remitly, Stripe, Transferwise, Payoneer
Issuing: Marqeta, Stripe, Moss, Adyen
Recurring payments: Zuora, Recurly, Stripe
Risk management: Sift Science, Kount, Adyen, Stripe
Banking as a service: Stripe, Solarisbank, Railsbank, Banking Circle (banking as a service for payment companies)
BNPL (Buy Now Pay Later): Klarna (superapp), Affirm, Afterpay, Biller (just bought by banking circle)
Lending & alternative finance: Sofi, Kabbage
Wealthtech: DeGiro, Trade Republic, Scalable Capital, Robin Hood
Insurance: Personal – Lemonade, Business – Insify (hele veelbelovende Nederlandse start-up)
Regtech & compliance: Jumio, Socure, Fourthline
Trends: crypto-compliance, Identity Monitoring, Ethical AI
Blockchain: Coinbase, Ethereum, Bitvavo
Business Operations & Payroll: Freshbooks, Avalara, Stripe, Expensify
Crowdfunding: Kickstarter, Gofundme
Embedded finance: Shopify, Booking, Stripe, Mollie, etc
Niet-financiële bedrijven voegen financiële producten en diensten toe aan hun services.

Hoe groot is de TAM?

Pessimisten onderschatten de grootte van een markt. Ze vergelijken techbedrijven met traditionele bedrijven. Hoe kan een start-up als Stripe (of Adyen) honderd miljard waard zijn en een bank als ING maar zestig? De verklaring zit niet alleen in groei en schaalbaarheid, maar ook in de kosten. De wereldwijde financiële sector kost jaarlijks 350 dollar per persoon op deze wereld. Als betere technologie dit 40% efficiënter kan maken, dan is er duizend miljard aan extra winst te verdelen, jaarlijks.
7.8bn bevolking * $350 * 40% = 1092bn. Het is een ‘op-de-achterkant-van-een-bierviltje’ berekening en misschien wat kort door de bocht. Je snapt het punt.
Duizend miljard extra winst. Tel daar ook nog de innovatie op van de nieuwe ‘use cases’ dus de nieuwe pockets of growth, dan is het wel duidelijk dat de fintechindustrie een gigantische markt is. Het is daarom ook niet gek dat er zoveel nieuwe bedrijven in ontstaan.

Hoe vergroot Fintech de bestaande Total Addressable Market?

Fintech disruptie ziet een explosieve groei en creëert nieuwe groepen kopers en ondernemers.
Digitale neobanken bedienen de ‘underbanked’ en zorgen voor meer shopping online – (vijf keer groei naar 2025)
BNPL (Buy now Pay Later) zoals Klarna of Afterpay zorgen voor meer online sales door meer opties te geven om aankopen te doen – (vijf keer groei naar 2025)
Alternative financing zoals revenue based financing Wayflyer of Clearco, openen nieuwe mogelijkheden voor MKB om opeens wel makkelijk toegang tot kapitaal te krijgen.
New fintech services vergroot de vraag voor embedded finance en plaveit de weg voor “Financial infrastructure as a Service”. Denk hierbij aan banking as a service (Stripe, Solarisbank), card issuing, bank connections (Plaid, Tink, Stripe) en lending as a service.
 
“Further unbundling of banks is easy as f***”
Aan alle kanten worden de traditionele banken opgegeten. Hier kort op een rijtje wat per afdeling gebeurt:
Payments: alle high margin is al weg, de rest zal ook worden opgegeten.
Lending/SMBs: kunnen ze niet eens meer serveren.
Fx en international money: maakte ze 2% + landing fees mee, maar is nu niet meer mogelijk.
Trading: soms €10-15 per trade, online brokers doen het echter veel goedkoper.
Dat is onder andere de reden dat ABN AMRO Bank een marktkapitalisatie heeft van zeven miljard (operating income 8bn) en Adyen van vijftig miljard (net revenue 680mn). Je moet dan ook wel flink betalen voor de potentiële groeikansen.

Het nog niet beursgenoteerde Stripe

Het grootste fintechbedrijf ter wereld, Stripe, is nog niet beursgenoteerd. Duco weet als geen ander hoe het prachtig het bedrijf is en waarom het zo groot is geworden. Zelf heb ik er ook ervaring mee maar dan vanaf de klantkant. Stripe verzorgt alle betalingen en belastingen van PDT klanten. Omdat Stripe een vrij jong bedrijf is, kan je al veel online vinden. De Ierse broers Collison zijn ook vaak in podcasts geweest. Patrick is de CEO en is onder andere te gast geweest bij The Tim Ferriss Show.

Waar begonnen internetbedrijven mee?

Square - komt vanuit Point of Sale
Adyen - komt vanuit enterprise payments
Stripe - komt vanuit payment for developers, dit is nu economic infrastructure for the internet
PayPal - komt vanuit een wallet waarmee je betalingen doet (betalingsoptie)
Mollie - payments voor MKB & financial services (card, capital, etc)
Vanuit deze origine, groeien ze steeds meer naar elkaar toe en hebben ze zo overlappende cirkels. We kennen wereldwijd meer dan duizend banken, waarom dan niet vijf grote betalers?
Concurrenten van Stripe per business line waar onder Adyen, Braintree van Paypal en het Nederlandse Mollie.
Concurrenten van Stripe per business line waar onder Adyen, Braintree van Paypal en het Nederlandse Mollie.
Hieronder staan twee artikelen die Stripe goed uiteenzetten en daarbij toelichten waarom het bedrijf zo bijzonder is. Er wordt ook regelmatig een vergelijking gemaakt met Adyen, Paypal en Block.
Stripe: Thinking Like a Civilization! The payments company's cultural power may be its most remarkable trait
Stripe: The Internet's Most Undervalued Company Stripe is probably worth more than Goldman and it’s just getting started

PDT & Vriend van de Show

Met de Portfolio Dividend Tracker heb je direct en visueel inzicht in jouw beleggingsportfolio. Maak onmisbare analyses voor een veilige financiële toekomst. Wij hebben PDT ontwikkeld vanuit een persoonlijke behoefte. Iedere dag maken we zelf gebruik van onze software. Jij ook?
notion image

Portfolio

Transactie: Nee
Portfolio waarde: € 248.800

Volgende week gaan hebben we het over de individuele belegger. Kan die de markt verslaan? Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.

Word Vriend

Vind je het leuk om ons te steunen als onafhankelijke podcast, gebruik te maken en mee te denken met de Portfolio Dividend Tracker? Voor €5 per maand krijg je toegang. Zeven dagen gratis proberen!
► Doe mee met Jong Beleggen: PortfolioDividendTracker.com

Pim's portfolio

► Bekijk mijn volledige aandelen portfolio: Portfoliodividendtracker.com/jongbeleggen

JB updates op Instagram

► @JongBeleggen op Instagram: Instagram.com/jongbeleggen