Als Nederlandse of Belgische particuliere belegger is het haast onmogelijk geworden om je portfolio goed bij te houden zonder portfolio trackers. Voornamelijk voor de beginnende beleggers is het extra relevant omdat zij nog een volwaardige portfolio moeten opbouwen. Tijdens het creëren van een goed gespreide portfolio wil je onderweg geen onnodige risico’s lopen. Inzicht in onder andere sectoren, valuta, regio’s en beurzen is dan natuurlijk essentieel.
Niet alleen voor de jonge belegger is het interessant, ook voor de serieuze en ervaren beleggers is het belangrijk om je portfolio goed te blijven managen. Je zou verwachten dat brokers tegenwoordig genoeg geleerd hebben om goede tooling en software te maken voor de Nederlandse belegger. Helaas is dat nog steeds niet het geval. De belangen van de broker als bedrijf liggen net iets anders dan die van jou als belegger.
Microsoft Excel of Google Sheets is natuurlijk een alternatief om zelf bij te houden. Echter, dit vraagt om voldoende kennis, tijd en kunde wil je dit bijhouden. Het is niet eenvoudig om financiële data in een Excel te krijgen. Ook is het handmatig erg veel werk en de presentatiemogelijkheden zijn beperkt. Mooie visuals en performance grafieken zijn bijvoorbeeld lastig, of misschien zelfs onmogelijk.
Portfolio Dividend TrackerIn dit artikel bespreken we wat een portfolio tracker is, nemen we je mee langs alle mogelijkheden en vertellen we je wat je van een goede tracker kan verwachten.
Wat is een portfolio tracker?
In de basis is een externe portfolio tracker een verlengstuk op je huidige broker(s). Doordat het los staat van de broker zelf, kan het volledig onafhankelijk opereren. Dat is erg belangrijk voor een goede portfolio tracker. Je zal zien dat veel trackers niet onafhankelijk zijn en eigenlijk eigenaar zijn van brokers. Let daarop!
Ik heb al eerder aangegeven dat de belangen van een broker niet helemaal in lijn liggen met die van jou als belegger. Jij wil als belegger bijvoorbeeld goed inzicht hebben in je kosten, die behoefte heeft de broker niet. Die wil graag zoveel mogelijk verdienen. In dezelfde lijn ligt het aantal transacties. De broker zal het product zo insteken dat het jou stimuleert om zoveel mogelijk te handelen. De wetenschap is hier gezamenlijk heel duidelijk over: veel handelen lijdt tot een lager rendement. Om jou zo lang mogelijk bij de broker te houden zodat je bezig blijft, geven ze nauwelijks inzicht in bijvoorbeeld je prestaties. Hierbij maken de brokers goed gebruik van het psychologisch effect dat beleggers zichzelf beter inschatten dan ze daadwerkelijk zijn.
De beste portfolio trackers zoals Portfolio Dividend Tracker geven de belegger wel inzicht in zijn of haar portfolio. Deze trackers presenteren de performance op een eerlijke manier aan de hand van de money-weighted rate of return (MWRR). Op basis van de performance grafiek moet de belegger zelf een benchmark index kunnen selecteren om zijn of haar performance met de markt te kunnen vergelijken. En natuurlijk geeft het een goed en eerlijk overzicht van hoe de rendementen tot stand komen, denk daarbij een kosten, ontvangen dividend, valutawisselingen en koers van de winst en het verlies.
Voor Nederlandse beleggers
Wereldwijd zijn er voldoende portfolio trackers te vinden maar helaas is geen enkele volledig geschrikt voor de Nederlandse en Belgische belegger. Voor jou als belegger heb je niks aan 95% dekking van je portfolio. Dan krijg je direct een vertekend beeld van je performance en spreiding. Een goede portfolio tracker heeft 100% dekking van al jouw posities.
Dat betekent voor Nederlandse beleggers dat alle lokale fondsen ook ondersteunt moeten worden. Je moet dan denken aan kleine aandelen zoals Ebusco, Alfen, Holland Colours of Ajax. Maar natuurlijk ook lokale fondsen zoals die van Meesman, Achmea, Northman Trust, Bright of Brand New Day. Nederlandse beleggers zijn over het algemeen internationaal gefocust, met alleen lokale fondsen kom je er niet. Een goede ondersteuning van alle wereldwijde aandelen is ook een must. Gelukkig is er een Portfolio Dividend Tracker die hieraan voldoet voor Nederlandse beleggers.
Samengevat moet je dus altijd gaan voor 100% dekking in je portfolio. Let daarbij op dat het product gebruik maakt van meerdere databronnen van over de hele wereld, en beschikking heeft over koersinformatie van 30 jaar terug. Daarnaast moet de software een speciale focus hebben op Europese en in het bijzonder Nederlandse (kleine) bedrijven. Indien er toch een aandeel ontbreekt, kijk dan naar de mogelijkheden of de software dat direct voor jou kan toevoegen.
Voor core-satellite strategie beleggers
Core-Satellite beleggen is een methode voor het samenstellen van een portefeuille. Het is ontworpen om kosten en volatiliteit te minimaliseren en tegelijkertijd de mogelijkheid te bieden om beter te presteren dan de brede aandelenmarkt als geheel. De kern van de portefeuille bestaat uit passieve beleggingen die belangrijke marktindices volgen, zoals de All-World index. Extra posities, ook wel satellieten genoemd, worden aan de portefeuille toegevoegd in de vorm van actief-beheerde beleggingen of zelf-geselecteerde aandelen.
Doordat je minimaal twee verschillende producten hebt, ETF’s en losse aandelen, kan een portfolio tracker extra waarde bieden. Helemaal als het volledig ETF’s ondersteunt. Hierdoor krijg je inzicht in je spreiding en een aanvulling op je losse posities.
Voor groeiaandelen beleggers
Bij groeibeleggen gaat het om aandelen in de relatief vroege fase. De organisatie is al gevormd maar de markt waarin ze actief zijn, is dat nog aan het doen. De focus ligt voornamelijk op het veroveren van het marktaandeel. Hierdoor wordt de organisatie inefficient gerund. Alle energie gaat naar sales, marketing en productontwikkeling en veel van de toekomstige plannen zijn al in de koers verwerkt.
De volatiliteit van deze strategie is vaak hoger dan die van de markt, wat betekent dat de uitslagen in je portfolio groot kunnen zijn. Een goede portfolio tracker kan je helpen om het langetermijnplaatje goed in de gaten te blijven houden en niet bij de eerst volgende flinke daling alles te verkopen en te wisselen van strategie.
Voor dividend (groei) beleggers
Je kan het zien als twee losse filosofieën die uiteraard ook te combineren zijn. Het gaat hierbij om beleggen in dividend en beleggen in de groei van dividend. Bij het eerste kijk je voornamelijk naar de huidige yield en bij de tweede meer naar de gemiddelde jaarlijkse groei. In beide gevallen is het component dividend erg belangrijk. Waar beleggers voornamelijk naar kijken is de betrouwbaarheid en de stabiliteit van het dividend.
Een must voor deze groep beleggers is goed inzicht in al het ontvangen dividend. Hiermee kan je door de jaren heen zien of het ontvangen dividend ook daadwerkelijk groeit. Mocht je deze groei zien, dan werkt het natuurlijk extra motiverend om door te blijven gaan met deze strategie.
Voor waardebeleggers
De gedachte die leeft onder waardebeleggers is dat je minder betaalt voor wat de onderneming nu waard is, dan wat je er in eerste instantie voor betaald hebt. Je zou kunnen zeggen dat een waardebelegger ‘speculeert’ op een terugkeer naar de trend. De markt beweegt constant en er wordt dan ook gesproken van periodes van over- en undershooting. Met andere woorden: soms is de markt te enthousiast en wordt er te veel betaald, en soms schiet het pessimisme erin en willen we niks meer betalen. Als waardebelegger wil je hiervan profiteren. Dit doe je door elk aandeel te waarderen en het liefst te kopen met een margin of safety (veiligheidsmarge).
Een portfolio tracker is ideaal voor deze vorm van beleggen. Vaak bestaat een portfolio uit 15 tot 20 aandelen. Je wil natuurlijk voorkomen dat er verborgen risico’s in je portfolio zitten op het gebied van spreiding. Omdat dit een hele specifieke strategie is waarbij je voornamelijk contrair belegt, wil je graag weten of je hiermee ook de markt verslaat. Een benchmark functionaliteit is dan belangrijk.
Voor ETF beleggers
Beleg je in minimaal twee ETF’s, dan kan een portfolio tracker al een meerwaarde bieden. Helemaal als je meerdere portfolio’s hebt die uit een ETF bestaan. Bijvoorbeeld voor jezelf, je kinderen en pensioen. Goede apps ondersteunen ook extra inzicht in je spreiding van je ETF. Voor bijvoorbeeld de iShares of Vanguard All-World index, S&P 500 of de STOXX Europe 600 wil je dat graag weten.
Portfolio tracker DeGiro
Een van de meest gebruikte brokers in Nederland is DeGiro. Andere brokers die ook populair zijn onder Nederlandse beleggers zijn Bux, Interactive Brokers (IB), Lynx, Saxo bank en ING. Doordat DeGiro zo populair is in Nederland is het extra fijn als een DEGIRO portfolio tracker een import-functionaliteit heeft waarbij je in één handomdraai je portfolio kan inladen. Let daarbij wel op dat het gaat om een volledig export van je account dus inclusief ontvangen dividend, stortingen, onttrekkingen en kosten. Wanneer je alleen de transacties importeert in een tracker, krijg je nooit een volledig beeld van je portfolio dus ook niet van je performance.
Bij DeGiro kan je heel eenvoudig een export maken. Open en log in bij je broker. Ga via de linker navigatie naar ‘inbox’ en dan naar ‘rekeningoverzicht’. Een nieuwe pagina wordt geladen met een overzicht van al je acties. Selecteer de ‘begindatum’ van voor jouw eerste storting. Vervolgens klik je op de knop ‘export’ en selecteer je het bestandstype ‘CSV’. Als het goed is wordt er direct een bestand gedownload. Sleep het bestand ‘account.csv’ in de portfolio tracker en alle gegevens worden ingeladen. Zo eenvoudig is het, minder dan één minuut werk.
Handmatig transacties invoeren
Het is mogelijk dat de broker waar je al je beleggingen hebt staan, nog niet wordt ondersteund voor de tracker. Dat lijkt in eerste instantie erg vervelend, helemaal als je al meerdere jaren belegt maar over het algemeen valt dat wel mee. De meeste beleggers handelen niet zoveel elke maand. Voor je rendement over een lange periode is dat ook aan te raden.
Om volledig gebruik te maken van een tracker is het wel handig om alle acties uit het verleden ook zo goed mogelijk in te vullen. Ga daar even goed voor zitten en trek daar een paar uurtjes vooruit. Als alles er eenmaal in zit, is het niet zoveel werk meer. Mogelijk een paar transacties in de maand en wat ontvangen dividend. Als je nu alles bijhoudt in een Excel Sheet moet je dat ook doen. Het langetermijnvoordeel van een portfolio tracker is ook dat je eenvoudig kan wisselen van broker en je houdt zicht op alle transacties uit het verleden.
De beste Portfolio Dividend Tracker
De beste softwareproducten worden ontwikkeld vanuit een persoonlijke behoefte. In een ideale wereld gebruiken de makers van een portfolio tracker zelf ook iedere dag deze software. Hierdoor weet je als klant dat foutjes snel ontdekt worden en dat de portfolio tracker blijft ontwikkelen. De beste portfolio trackers anno 2024 hebben een actieve roadmap en publiceren regelmatig nieuwe updates. De beleggingswereld is extreem dynamisch met veel bewegende onderdelen. Constant onderhoud is noodzakelijk voor een stabiele en betrouwbare portfolio tracker.
Als je nog geen ervaring hebt met een portfolio tracker, wat kan je dan verwachten? Dat is natuurlijk een goede vraag. Vaak weet je helemaal nog niet wat je mist. Onderstaande is een lijstje aan functionaliteiten die je kan verwachten van een moderne portfolio tracker:
- Alles op één plek;
- Inzicht in je rendement door koers winst/verlies, dividend, kosten en valutakoersen;
- Officiële rendementsberekening money-weighted rate of return (MWRR);
- Benchmark vergelijk met onder andere de AEX (GR), S&P 500 en All-World index;
- Spreiding inzicht zoals sectoren, valuta’s, regio’s en beurzen;
- Portfolio kunnen opdelen in verschillende strategieën;
- Automatisch berekenen van de cashpositie;
- 100% dekking van aandelen, ETFs, obligaties, fondsen en crypto’s;
- Portfolio kunnen delen met andere beleggers;
- Portfolio’s van andere beleggers kunnen volgen;
- Broker onafhankelijk;
- Ondersteuning van broker imports;
- Privacy vriendelijk, eerlijk verdienmodel en geen advertenties;
- Wekelijkse portfolio update per e-mail;
- Watchlist om aandelen in bij te houden;
- Geoptimaliseerd voor mobiel, tablet en desktop.
Portfolio trackers 2024
De beste portfolio trackers van dit moment moeten alle soorten asset klassen ondersteunen. Denk dan aan aandelen, obligaties, ETFs, fondsen en crypto’s. Verder wil je in 2024 ook een wereldwijde dekking op het gebied van effecten. Beurzen zoals Euronext (Amsterdam, Parijs, Brussel), Borsa Italiana, Xetra, Börse Frankfurt en Londen; kleine beurzen zoals de Nederlandse AMX (midkap) en ASCX (small cap) en uiteraard ook de grote beurzen zoals de NYSE en Nasdaq.
Portfolio Dividend Tracker
Als je focus als belegger op dividend is, is het extra fijn om dat goed bij te houden. Helemaal over een lange periode. Hoeveel dividend heb je ontvangen per periode en per aandeel? Portfolio trackers zijn uitermate goed geschikt voor dividend beleggers.
Portfolio aandelen tracker
Het tracken van aandelen is natuurlijk een must-have in een portfolio tracker. Deze asset klasse wordt dan ook ondersteunt door iedereen. Waar je dan wel weer goed op moet letten, is of al jouw aandelen wel ondersteund worden. Zo niet, wat is dan de support zodat jouw portfolio wel honderd procent dekkend gemaakt kan worden?
Portfolio obligatie tracker
Helemaal de laatste jaren zijn obligaties wat uit de gratie geraakt. Niet heel gek natuurlijk door de lage rente. Tijden lijken nu weer te veranderen waardoor obligaties weer door meer beleggers overwogen worden. Je weet nooit hoe je portfolio ontwikkelt over tijd. Let er bij het selecteren van een portfolio tracker daarom op dat ze ook een ondersteuning aanbieden voor obligaties.
Portfolio ETF tracker
Net als bij aandelen zijn exchange traded funds (ETF’s) zo ingeburgerd, dat een portfolio tracker niet meer zonder kan. Wel zijn aandelen een soort van gelimiteerd in hun aantal. Er zijn maar zo weinig beursgenoteerde bedrijven op de wereld. Bij ETF’s is dit anders. Er zijn in veelvoud ETF’s beschikbaar in de wereld, meer dan er bedrijven zijn. Voor een goede portfolio tracker moet dit natuurlijk geen probleem zijn.
Portfolio fondsen tracker
Aandelen en ETF’s worden door de meeste portfolio tracker wel ondersteund, maar fondsen is een heel ander verhaal. Als het gaat om fondsen moet er onderscheid gemaakt worden tussen beursgenoteerde fondsen en ‘private’ fondsen. Als Nederlandse belegger wil je ook graag dat je portfolio tracker lokale private fondsen ondersteunt. In Nederland kan je dan denken aan fondsen van Meesman, Brand New Day, Bright, Achmea, enzovoorts.
Portfolio crypto tracker
De fanatieke aandelenbeleggers zullen het maar niks vinden maar tegenwoordig kan je er natuurlijk niet meer omheen: cryptocurrencies. De beste portfolio trackers ondersteunen allerlei asset klassen dus ook deze. Echter, deze markt ligt iets anders dan bij aandelen. In de meeste gevallen is een ondersteuning aan de 2.500 grootste crypto’s wel voldoende voor een volledige dekking van alle portfolio’s.
Portfolio edelmetaal tracker
Edelmetaal kent eigelijk drie populaire soorten: goud, zilver en platina. Voornamelijk de eerste twee worden fysiek aangekocht. Edelmetaal koop je vaak per gewicht (gram). Al zullen relatief weinig beleggers beleggen in fysiek edelmetaal, er is wel een markt voor. De meeste trackers zullen dit nog niet ondersteunen, al is het wel groeiende.
Portfolio NFT tracker
De hype van 2021! De non-fungible token (NFT) staat nog maar net in de kinderschoenen. Alle serieuze beleggers zien NFT’s nog niet als beleggingsoptie. Het is daarom leuk om er nu mee te speculeren en te innoveren. Mogelijk is een ondersteuning in de toekomst wel aan de orde.
Microsoft Excel / Google Sheets
Wat zijn het toch prachtige programma’s, Microsoft Excel en Google Sheets. Microsoft is de grondlegger van Excel maar je kan wel zeggen dat Google met Sheets het naar de browser heeft gebracht. Het grootste voordeel van Sheets is dat je eenvoudig informatie van andere websites in je document kan laden. Je kan er alles mee doen maar het vergt wel voldoende kennis in het opzetten en onderhouden van een document. En laten we eerlijk zijn, het ziet er nooit heel mooi uit.
Voornamelijk particuliere beleggers moeten hun portfolio bijhouden naast een fulltime baan. Het vinden en op de hoogte blijven van bedrijven en aandelen in je portfolio is al een grote uitdaging. Dan is het natuurlijk zonde om ook nog veel tijd te moeten steken in het ontwikkelen van een Excel Sheet. Het up-to-date houden van je portfoliosheet is nog best een uitdaging. Uiteraard moet je ook alle acties handmatig invoeren zoals transacties, stortingen en ontvangen dividend.
Portfolio tracker Google Sheets
Er gaan op het internet voldoende template sheets van portfolio trackers rond. Helaas zitten er veel kleine verborgen foutjes in. Hoe gaat zo’n sheet bijvoorbeeld om met een aandelen stock split, stock dividend of bedrijfsfusie? Dit zijn allemaal corporate actions die lastig zijn om goed te ondersteunen in Google Sheets. Niks is onmogelijk natuurlijk. Heb je voldoende ervaring en tijd, dan kan een tracker in Sheets een prima oplossing zijn. Ideaal voor mensen die graag veel vrijheid willen.
Portfolio tracker Excel
De Excel community is heel oud. Het voordeel daarvan is dat er al een hoop standaard templates voor portfolio trackers zijn gemaakt. Gebruik Excel om je beleggingen bij te houden. Het is net zo eenvoudig als het typen van tekst in een cel en deze converteren naar het gegevenstype aandelen. Excel heeft een speciale aandelenfunctie in het Microsoft 365-abonnement. Daarmee kan je een koppeling maken met financiële data via een verbinding met een online gegevensbron. Net als bij Google Sheets vraagt het wel voldoende kennis, ervaring en tijd om een document volledig op te zetten en om het onderhoud te plegen.
Conclusie; is het iets voor jou?
Of je nu een beginnende, serieuze of ervaren belegger bent, portfolio trackers zijn voor iedereen geschikt. Zonder goede tracker blijft het een lastige taak om je spreiding te bewaken en om je eerlijke rendementen in te zien. Gelukkig is de markt voor particuliere Nederlandse beleggers de laatste jaren meer uitgebreid en daardoor is er ook meer betaalbare software beschikbaar. Het is voor elke belegger de moeite waard om te onderzoeken of het een toegevoegde waarde is! Wees kritisch en probeer meerdere tools.
Na zoveel woorden is het misschien fijner om wat beeld te hebben, daarvoor een video. Bekijk onderstaande video om een indruk te krijgen van wat een portfolio tracker allemaal kan. In deze video wordt uitbreid uitgelegd hoe PDT eruit ziet en welke functionaliteiten het heeft. In een paar minuten gaan ze door alle belangrijke features heen zoals portfolio performance, wisselkoers rendement, ontvangen dividend, strategieën en nog veel meer.
7 dagen gratis proberen
Ga naar PortfolioDividendTracker.com en probeer de portfolio tracker een weekje gratis. Binnen 7 dagen toch niet tevreden? Dan kun je kosteloos opzeggen en worden er geen verdere kosten in rekening gebracht. Ideaal voor Nederlandse beleggers die graag de kat uit de boom kijken en kostenbewust zijn!