Wat is beleggen in small caps? Dit is beleggen in aandelen van bedrijven met een relatief kleine beurswaarde. Deze bedrijven hebben vaak nog veel groeipotentie wat kan leiden tot een hoog rendement. Over het algemeen ligt de beurswaarde van een small cap tussen de 300 miljoen en twee miljard. Wanneer een aandeel boven deze grens uitgroeit, wordt het een mid cap en vervolgens een large cap. Als het een small cap is, wil dit niet zeggen dat het altijd een mid cap moet worden. Soms opereren bedrijven in een kleine niche waardoor de groeimogelijkheden beperkt zijn. Soms worden zogenaamde small- en mid caps ook wel ‘mini-multinationals’ genoemd.
De letterlijke betekenis van small cap is 'small market capitalisation'. Market capitalisation is een Engelse term voor marktkapitalisatie, wat weer een synoniem is voor de beurswaarde van een bedrijf. Ongeveer 80% van alle beursgenoteerde aandelen in de wereld zijn small caps. Het universum van small cap aandelen is dus heel groot en omvangrijk.
Nederland kent drie beurzen: AEX (Amsterdam Exchange Index), AMX (Amsterdam Midkap Index) en de AScX (Amsterdam Small Cap Index). In deze aflevering gaan we specifiek in op de bedrijven in de AMX en AScX.
Wie is Willem Burgers?
Willem Burgers is Fund Manager & Partner bij Add Value Fund. Je kan wel spreken van een rijke carrière. Van 1978 t/m 1987 was hij werkzaam als fondsbeheerder bij de Robeco Groep. In de periode 1988 tot medio 1990 was hij hoofd research bij Van Meer James Capel, een dochteronderneming van HSBC Bank. Van september 1990 tot medio december 2002 was hij managing director van het Orange Fund, een fonds actief op het gebied van Nederlandse small caps. Sinds februari 2007 is hij de oprichter van het Add Value Fund waarvan hij aanstaande 1 februari afscheid neemt om met pensioen te gaan. Willem kan terugkijken op een succesvolle loopbaan en was in totaal 43 jaar actief in de Nederlandse beleggingswereld. We kunnen hem daarom zeker Mr. Nederlandse small caps noemen.
De oplettende lezer heeft gezien dat Willem tussen 2002 en 2007 niet actief was in de financiële sector. Na wat ‘problemen’ met de AFM is hij er even tussenuit gestapt en een Shan Shui (wellnesscentrum) gestart in het hartje van de Amsterdamse Jordaan.
“We hebben een duidelijke visie en strategie. Veel beleggers vergeten dat het bij beleggen niet draait om het spreiden maar om het vermijden van risico’s. Beleggen is zomin mogelijk fouten maken, verliezers vermijden en winnaars nooit verkopen. Als bottom-up stock pickers zijn wij heel kritisch en erg selectief. Wij werken met een duidelijke focus, strategie, visie, proces en executie. Daar is discipline voor nodig. Dat small- en mid caps het op de lange termijn beter doen dan large caps is ook in ons voordeel.” - Add Value Fund
Karakteristieken van een small-cap
Doorgaans worden small cap bedrijven nog geleid door een oprichter of familie. Hierdoor is de bedrijfscultuur vaak lange termijn en gericht op behoud. Doordat het kleine bedrijven zijn, is het makkelijker bij te sturen of aan te passen. Zo kunnen ze sneller reageren op veranderingen in de markt. Je kent vast wel de vergelijking tussen een speedboot en een tanker. Verder heeft een small cap nog meer specifieke karakteristieken.
Factor Size is evidence-based investing
Size, ook wel marktkapitalisatie, is één van de robuuste factoren in factorbeleggen. Andere factoren die we vorige week in aflevering 85 hebben besproken zijn: Value (waarde), Momentum, Low Risk (laagvolatiele aandelen) en Quality (kwaliteit). Deze vijf factoren hebben bewezen dat ze het beter doen dan de markt, al is vrijwel iedereen in de academische wereld het met elkaar eens dat Value, Momentum en Size het meest robuust zijn.
85. Wat is factorbeleggen? | € 260.800Factorbeleggen is in Nederland bekend onder verschillende namen. Wereldwijd is de meest gebruikte naam ‘evidence-based investing’. Ook smart-beta wordt vaak genoemd. Het specifiek beleggen in small- en mid caps biedt dus betere rendementen dan de markt. Dat is ook nog steeds wetenschappelijk onderbouwd. Heeft Willem hierdoor specifiek een fonds gericht op kleine beursgenoteerde bedrijven?
De (extra) risico’s
Kleinere bedrijven zijn vaak wel wat risicovoller om in te beleggen dan mid- of large caps. Vaak is zo'n bedrijf nog in handen van de eerste oprichter of is het nog een familiebedrijf. Dit kan meer risico met zich meebrengen omdat veel van de aandelen erg geconcentreerd in een paar handen kunnen zitten. Toch is vanwege het hoge groeipotentieel het verwachte rendement op lange termijn ook hoger. Let wel op: risico en rendement gaan dus ook bij small caps hand in hand.
Verder is de kans groter op een faillissement bij kleinere bedrijven, althans, in de regel is het risico hoger dan bij grotere, volwassen bedrijven zoals large caps. De meeste beleggers hanteren ook een ruimere margin-of-safety (MOS) bij kleine bedrijven door de risico’s.
“Beleggen is zo min mogelijk fouten maken, verliezers vermijden en winnaars nooit verkopen” - Add Value Fund
Wat zijn de voordelen?
Het voordeel van beleggen in small caps ligt in het feit dat deze bedrijven nog volop willen en kunnen groeien. Hierdoor kan de waarde van deze relatief kleine bedrijven nog veel stijgen. Het groeipotentieel is dus erg groot. Een klein bedrijf laten groeien met 20% per jaar is makkelijker dan bijvoorbeeld Apple elk jaar 20% laten groeien.
Verder kunnen small cap bedrijven soms te klein zijn voor de grote institutionele beleggers zoals pensioenfondsen. Hierdoor is het mogelijk dat er nog veel inefficiëntie in de koers zit. Als het bedrijf over de tijd doorgroeit, kan het zijn dat er op een later moment wel instituties instappen. Dit kan uiteraard een positief effect hebben op de koers.
Grotere kans op een overname
Kleinere bedrijven onderscheiden zich onder andere door hun sterke focus in bijvoorbeeld een niche branche en zijn daardoor meer het doelwit van overnames of zelfs fusies. Onderzoek toont aan dat een fusie binnen het small cap segment gunstiger is voor de aandeelhouders dan bij de grotere beursgenoteerde broers. Natuurlijk ook vrij logisch, een klein bedrijf is makkelijker over te nemen dan bijvoorbeeld Unilever of Shell.
Elk jaar worden er wel een paar bedrijven overgenomen of door private equity van de beurs gehaald. Eind vorig jaar is Hunter Douglas van de beurs gehaald door het Braziliaanse private equity fonds 3G Capital. Vrij recent heeft het Amerikaanse KKR een bod gedaan op de Fietsenfabrikant Accell. Ook GrandVision is verkocht aan EssilorLuxottica. Meestal gaan deze overnames gepaard met een flinke premie boven de dan huidige beurskoers. De premie kan al snel oplopen naar 20-25%.
Mogelijk lage handelsvolume
Aandelen die veel verhandeld worden zijn meer liquide dan aandelen waarvan er maar weinig op een dag worden gekocht en verkocht. De liquiditeit van small cap aandelen is over het algemeen klein. Dit heeft op beleggers met een kleine positie in het aandeel niet echt invloed maar als de positie groter wordt kan dit wel belangrijk zijn. Vooral als je afscheid wil nemen van elkaar kan dit invloed hebben op de prijs en waarde van jouw aandeel. Plaats dus nooit een grote market order bij een small cap. Het is mogelijk om in kleine fondsen zelf de koers omhoog te jagen.
Minder bekend bij het grote publiek
Een voordeel is dat small caps over het algemeen minder complex zijn om te analyseren dan large caps. In het bijzonder bij fundamentele analyse. De bedrijfsstructuur en de financiële constructies zijn eenvoudiger te doorgronden. Hier staat wel tegenover dat er veel minder data publiekelijk beschikbaar is en dat er minder beursanalisten zijn die het aandeel volgen.
Het laatstgenoemde zien veel beleggers juist als voordeel omdat de kans dan groter is dat een onderwaardering te vinden is in het aandeel. Als er minder over geschreven wordt, is het ook minder bekend bij het grote publiek.
Vragen die behandeld worden in de podcast
- Wat wordt er bedoeld met een small- en mid caps bedrijf?
- Hoe is het gekomen dat je een specialist bent geworden in Nederlandse small- en mid caps?
- Wat zijn de kenmerken van small- en mid caps?
- Wat is jouw beleggingsfilosofie (s-curve) als het gaat om small caps?
- Hoe ga je te werken (zeg maar je proces) tijdens het selecteren van een aandeel?
- Hoe ziet het beleggingsuniversum eruit voor small- en mid caps in Nederland?
- Moeten jonge particuliere beleggers ook kijken naar small caps?
- Zijn de risico’s anders dan bij beleggen in grotere bedrijven? Zo ja, wat zijn de risico’s?
- Hoe haal jij de krenten uit de pap bij Nederlandse small- en mid caps?
- Vorige week hebben we het gehad over factorbeleggen (evidence-based investing). Size is daar een belangrijk onderdeel van. Ben je daarom specifiek in kleinere beursgenoteerde bedrijven gaan beleggen?
- Waar kijk je naar bij het zoeken van bedrijven in small caps?
- Wat zijn de small caps waar je nu met meer aandacht naar kijkt?
- Wat voor methode gebruik je om small caps te waarderen?
- Op grond van welke criteria nemen ze weer afscheid van een investering?
Beleggen in small caps met ETF’s
Er is een ruime selectie van ETF’s of trackers waar beleggers uit kunnen kiezen. In de meeste gevallen volgen ze de MSCI World SC index, maar ook voor de Russell 2000 zijn genoeg ETF’s beschikbaar. Het voordeel van een ETF is dat u gespreid belegt. Het nadeel is dat u niet alleen de beste small caps kunt selecteren en automatisch ook belegt in de mindere bedrijven. Natuurlijk geldt dit ook voor andere ETF’s, maar door de grote kwaliteitsverschillen van de smallcapbedrijven kan het de moeite lonen om dit goed af te wegen.
Je kan natuurlijk ook overwegen om te gaan beleggen in een actief fonds zoals het Add Value Fund. Dit fonds is publiek verhandelbaar bij elke broker en is te vinden onder symbol ‘AVFNV’ en ISIN code ‘NL0009388743’.
- VanEck Vectors AMX UCITS ETF (link)
- iShares Russell 2000 ETF (link)
- iShares MSCI World Small Cap UCITS ETF (link)
Nederlandse small cap bedrijven die ter sprake komen
Willem is al meer dan veertig jaar actief in de beleggingswereld en al ruim veertien jaar belegt hij actief in Nederlandse “mini-multinationals”. Door de jaren heen heeft hij zoveel kennis opgebouwd van een bedrijf, dat hij ongetwijfeld meer weet dan de gemiddelde werknemer. Onderstaand is een lijst met bedrijven inclusief de omschrijving van waar Willem actief in belegt. Een aantal zijn ook ter sprake gekomen in de aflevering.
Hunter Douglas (HDG)
Hunter Douglas is een bijzonder geval. Zo vlak voor het einde van vorig jaar heeft private equity fonds 3G Capital een overnamebod van €175 gedaan. Grootaandeelhouder Ralph Sonnenberg heeft het bod geaccepteerd, waar een jaar eerder Ralph Sonnenberg zelf Hunter Douglas van de beurs wilde halen met een bod van €64. Willem en zijn collega’s waren het daarmee zeker niet eens. Zij kwamen met een berekende fair value van €175 euro per aandeel. Anderhalf jaar later is dit ook de verkoopprijs geworden. We gaan daarover in gesprek met Willem, hoe is dit allemaal gelopen?
Nog even kort over Hunter Douglas zelf. Hunter is een wereldmarktleider op het gebied van raambekleding (Luxaflex) en een vooraanstaand producent van bouwproducten (Luxalon). Het bedrijf bestaat uit 134 ondernemingen met 47 fabrieken en 87 assemblagebedrijven in meer dan 100 landen. Noord-Amerika is de belangrijkste afzetmarkt. Hier werd in 2020 de helft van de totale omzet behaald en werkte ruim 50% van alle medewerkers. Europa staat met een omzetaandeel van bijna 40% op de tweede plaats. De grootste concurrent is het Franse Somfy.
Het is nu niet meer mogelijk om in Hunter Douglas te beleggen. De inversteringscase is nog wel te lezen!
Nedap (NEDAP)
Nedap is een Nederlands technologiebedrijf met het hoofdkantoor in Groenlo. Het bedrijf werd in 1929 opgericht. Nedap is wereldwijd actief met 705 medewerkers en heeft vestigingen in tien landen. Nedap is georganiseerd in zeven marktgroepen en levert producten zoals beveiliging, geïntegreerde toegangscontrole, inbraakdetectie, automatisering van een groot aantal processen in en rond het veehouderijbedrijf, beveiliging en voorraadbeheer van winkels, identificatiesystemen en begeleiding van voertuigen en bestuurders, administratieve systemen voor de zorg, aansturing van slimme verlichtingssystemen en UV-verlichting en softwarematige oplossingen ter ondersteuning van intercedenten.
Veelal technologische oplossingen voor moderne problemen. Het bedrijf vierde in 2019 zijn 90-jarige jubileum. Daarom behoort Nedap tot de tien oudste beursgenoteerde bedrijven van Nederland. Add Value Fund heeft de inversteringscase gepubliceerd en is voor iedereen te lezen.
TKH Group (TWEKA)
Technologiebedrijf TKH Group is een internationaal opererende groep ondernemingen en ontwikkelt en levert telecom-, bouw- en industriële oplossingen in Nederland, Europa, Azië, en Noord-Amerika. TKH is gespecialiseerd in het creëren en leveren van innovatieve Telecom, Building en Industrial Solutions. Het is een relatief klein bedrijf met een marktkapitalisatie van twee miljard. TKH is opgericht in 1930 en gevestigd in Haaksbergen.
Het segment Telecom Solutions van het bedrijf ontwikkelt, produceert en levert producten en systemen voor basisinfrastructuur buitenshuis en thuisnetwerktoepassingen binnenshuis. Het levert glasvezel- en koperkabelsystemen voor telecomnetwerken, evenals componenten en systemen op het gebied van connectiviteit en randapparatuur voor sitebeheercontrolesystemen, slimme toegangstechnologie en semi-automatische optische distributieframetechnologie.
Het segment Building Solutions ontwikkelt, produceert en levert producten en systemen voor visie en veiligheid, en communicatietoepassingen voor gebouwen en infrastructuur, evenals machinevisie voor inspectie, kwaliteit, en product- en procescontroles. Dit segment bedient de sectoren gezondheidszorg, parkeren, marine en offshore, missievisie en infrastructuur.
Flow Traders (FLOW)
Flow Traders is een toonaangevende wereldwijde financiële technology enabled liquiditeitsverschaffer in financiële producten, van oudsher gespecialiseerd in Exchange Traded Products (ETP's). Het breidt zich nu uit naar andere activaklassen zoals cryptocurrencies. Flow Traders zorgt voor het verschaffen van liquiditeit ter ondersteuning van het ongestoord functioneren van de financiële markten. Hierdoor kunnen beleggers onder alle marktomstandigheden ETP's of andere financiële instrumenten blijven kopen of verkopen.
Flow Traders is opgericht in 2004 en heeft een marktkapitalisatie van anderhalf miljard. De cultuur van Flow staat bekend als ondernemend, innovatief en teamgericht. Van buitenaf wordt er vaak negatief gekeken naar Flow Traders omdat ze vooral veel geld verdienen als de beweeglijkheid groot is op de markt. Veel van die gemaakte winsten worden als bonus uitgekeerd aan het personeel en aandeelhouders in de vorm van dividend.
Ajax (AJAX)
Amsterdamsche Football Club Ajax, kortweg AFC Ajax of gewoon Ajax, is een Nederlandse profvoetbalclub uit Amsterdam. De club is opgericht op 18 maart 1900 en is een van de drie traditionele topclubs in Nederland. Sinds de oprichting van de Eredivisie speelt Ajax onafgebroken in deze hoogste divisie. Verder heeft Ajax geen uitleg nodig. Wat niet veel mensen weten is dat Ajax de enige voetbalclub in Nederland is die beursgenoteerd is. De fanatieke Jong Beleggen luisteraar wist dat natuurlijk al, in aflevering 55 hebben we het uitgebreid gehad over beleggen in voetbalclubs. De beurswaarde van Ajax is voor een beursgenoteerd bedrijf erg laag, namelijk 250 miljoen. Ook de handelsvolumes per dag zijn erg laag, kijk daar ook mee uit als je daarin gaat beleggen.
55. Beleggen in een voetbalclub | € 216.900Amsterdam Commodities (ACOMO)
Amsterdam Commodities, ook wel bekend als Acomo verwerkt, behandelt, verhandelt, verpakt en distribueert natuurlijke voedingsproducten en ingrediënten voor de voedingsmiddelen- en drankenindustrie wereldwijd. Het bedrijf is actief in vijf segmenten: specerijen en noten, eetbare zaden, thee, voedingsingrediënten en biologische ingrediënten. Het biedt tropische producten zoals peperproducten, nootmuskaat en gedroogde kokosproducten, gepelde en ongepelde noten, gedroogd fruit, gedroogde groenten, kruiden, chocolaatjes, rijstcrackers en snackproducten. Het bedrijf koopt, produceert, verpakt en levert ook lijnzaad, zonnebloem-, papaver-, sesam-, pompoen-, karwij-, blauwe papaver-, vlas-, gierst-, chia-, en quinoazaden.
Amsterdam Commodities werd opgericht in 1819 en is gevestigd in Rotterdam met een beurswaarde van 750 miljoen. Add Value Fund heeft de inversteringscase gepubliceerd en is voor iedereen te lezen.
Sif Group (SIFG)
Sif Group / Holding produceert en verkoopt stalen buizen voor de offshore wind-, olie- en gasmarkt in binnen- en buitenland. Het bedrijf opereert via vier segmenten: wind, marshalling, olie en gas. Sif houdt zich bezig met de productie en levering van monopiles, heipalen voor jackets, buizen en op zuigkracht gebaseerde funderingen; anker-en meerpalen, beklede constructies, kegels, schoren, paalhulzen, pinpalen en interne ringverstijvers, evenals jack-up-, jacket- en lanceerpoten.
Het bedrijf huurt logistieke ruimte en faciliteiten en levert logistieke diensten aan de offshore windindustrie. Het bedient energiebedrijven, ontwikkelaars en fabrikanten, evenals aannemers voor engineering, inkoop, constructie en installatie. Het bedrijf is opgericht in 1948 en heeft zijn hoofdkantoor in Roermond met een beurswaarde van 250 miljoen.
Aalberts (AALB)
Aalberts opereert als technologiebedrijf op de Amsterdamse AMX (mid cap). Het bedrijf opereert via vier segmenten: installatietechnologie, materiaaltechnologie, klimaattechnologie en industriële technologie. Het segment Installatietechnologie ontwikkelt, produceert en verkoopt leidingsystemen voor de distributie en regeling van water of gas in verwarmings-, koelings-, water-, gas- en sprinklersystemen in gebouwen en industriële markten.
Het segment materiaaltechnologie biedt een reeks oplossingen voor oppervlaktetechnologie aan klanten in de transport- en industriële markten. Het segment climate technology ontwikkelt, produceert, bewaakt en verkoopt hydraulische stroomregelsystemen voor verwarming en koeling in gebouwen. Het industrial technology-segment ontwikkelt, engineert en produceert samen geavanceerde mechatronica en technologieën voor het reguleren, meten en regelen van vloeistoffen voor fabrikanten van originele apparatuur in semicon-efficiëntie, transport en industriële markten. Het is actief in West-Europa, Amerika, Rusland, Oost-Europa, het Verre Oosten, het Midden-Oosten en Afrika. Dus eigenlijk in de hele wereld.
Het bedrijf heette voorheen Aalberts Industries maar veranderde haar naam in Aalberts in april 2019. Aalberts is opgericht in 1975 en heeft haar hoofdkantoor in Utrecht met een beurswaarde van bijna zes miljard. In het recente maandbericht van Add Value Funds december 2021 zijn ze uitgebreid ingegaan op het competitieve voordeel van Aalberts.
Kendrion (KENDR)
Kendrion ontwikkelt, produceert en verkoopt elektromagnetische systemen en componenten voor industriële en automobieltoepassingen in Duitsland, de rest van Europa, Amerika en Azië. Het bedrijf is actief in twee segmenten: industrial en automotive. Het industriële segment biedt schakelende, lineaire, vergrendelende, vasthoudende, deur-, oscillerende, liftrem-, roterende en aangepaste solenoïdes; industriële besturingssystemen om automatische processen te optimaliseren met pneumatiek, vloeistof, solenoïde, en besturingstechnologieën.
Dit segment biedt ook elektromagnetische remmen voor industriële veiligheid, brandbeveiliging, liften, apparaten, windturbines en vliegtuigen, en microventielen voor waterreiniging. Het automotive-segment biedt elektromagnetische componenten en oplossingen, evenals regeleenheden voor gebruik in actieve veersystemen, thermische beheersystemen, brandstofsystemen, akoestische voertuigwaarschuwingssystemen, sensorreinigingssystemen, transmissiesystemen en mobiele hydrauliek, en elektronische systemen en componenten voor gebruik in bussen en vrachtwagens, maar ook in bouw- en landbouwvoertuigen.
Kendrion werd opgericht in 1859. Haar hoofdkantoor bevindt zich in Amsterdam en het bedrijf kent een beurswaarde van 300 miljoen.
Lucas Bols (BOLS)
Lucas Bols produceert, bottelt, vermarkt, distribueert en verkoopt gedistilleerde dranken. Het bedrijf heeft een portfolio van ongeveer twintig merken in een reeks gedistilleerde producten, waaronder likeuren, jenever, gin en wodka. De belangrijkste merken zijn Bols Likeuren, Bols Genever, Damrak Gin, Bols Vodka, Galliano, Vaccari Sambuca, Passoa, Nuvo, Pisang Ambon, Bokma, Hartevelt, Coebergh, Floryn, Parade, Hoppe, Henkes en Legner.
Het bedrijf is wereldwijd actief in ongeveer 110 landen. Lucas Bols werd opgericht in 1575 en heeft zijn hoofdkantoor in Amsterdam met een beurswaarde van een kleine 300 miljoen.
Basic-Fit (BFIT)
Basic-Fit is een keten van sportscholen. In september 2021 beschikte Basic-Fit over meer dan duizend fitnessclubs in Europa. Deze zijn verspreid over Nederland (216), België (205), Luxemburg (10), Frankrijk (511) en Spanje (53). Oprichters René Moos en Eric Wilborts fuseerden in 2003 alle door hen opgerichte tennis- en fitnesscentra, onder meer om te concurreren met het Britse Fitness First en met Achmea. Ze bedachten daarbij een concept voor eenvoudige fitness zonder extra faciliteiten. Basic-Fit kwam in 2013 in handen van privé-investeerder 3i, die na de beursgang nog steeds aandelen bezit.
Basic-Fit heeft een beurswaarde van 2,5 miljard. In de aflevering hebben we het kort over waarderen. Naast de traditionele DCF methode kan je ook een Peer Group Analysis uitvoeren. Een vergelijking tussen vergelijkbare bedrijven onderling. Willem gaf als voorbeeld dat Basic-Fit ook vergeleken kan worden met Peloton. Zelf heb ik mijn bedenkingen hierbij. Zie hoe de koersen van deze twee bedrijven zijn gegaan.
Rondje actuele thema’s met Willem
Momenteel speelt er zoveel op de markt. Op sommige dalen kan de beurs volledig 180 graden draaien van rood naar groen. Verder hebben we de oplopende inflatie, verhoging van de rente, energiecrisis en geopolitieke spanningen in de wereld. Ook al ga ik nog niet zolang mee in de beleggingswereld, ik weet ondertussen dat er altijd wel wat aan de hand is om over te praten. Omdat de meeste beurzen officieel in een correctie (daling van 10%) hebben gehad, nemen we de huidige omstandigen met Willem door.
Rente en inflatie
De inflatie is al een geruime tijd aan het oplopen, niet alleen in Nederland maar overal in de wereld. Van inflatiecijfers van 5 à 7% moet je niet gek opkijken. Eerst werd gedacht dat het tijdelijk was, daar komt iedereen nu wel van terug. Nu is het hopen dat er geen loon-prijsspiraal komt. Als de lonen eenmaal omhoog gaan, komen we misschien wel in een vicieuze cirkel. Om de inflatie wat te temperen gaat de Federal Reserve (FED) en de Europese Centrale Bank (ECB) de rente lichtjes verhogen. Het plan is nu vier keer 25 basispunten, in totaal 1%.
Veel beleggers nemen de risicovrije rente mee in hun waardering voor aandelen. Als de rente stijgt worden winsten in de toekomst minder waard. Winsten van de toekomsten moeten naar het nu worden gedisconteerd. Veel koersdoelen worden naar beneden bijgesteld waardoor koersen (flink) dalen. Op de korte termijn erg vervelend maar heeft het ook effect voor de lange termijn beleggers? We leggen het voor aan Willem.
Politiek en de US dollar
Geopolitieke spanningen zijn er altijd, soms wat meer en soms wat minder. Momenteel maakt de wereld zich vooral zorgen om de situatie tussen Rusland en Oekraïne. Amerika heeft zich al klaargemaakt om militairen te sturen naar dit gebied. Verder hebben we nog steeds de spanningen rond Taiwan. China blijft een dreiging uitoefenen om ooit Taiwan ‘terug’ naar China te halen. Ongeveer de helft van de microchip productie komt uit Taiwan, specifiek van Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC). Er is al een wereldwijd tekort aan chips, de druk van China kan dit probleem alleen maar vergroten.
IPO’s en technologie
Van alle bedrijven die vorig jaar naar de beurs zijn gegaan, staat 2 van de 3 ondertussen onder de Initial Public Offering (IPO) prijs genoteerd. Dit is wederom een bevestiging van de studies dat je niet moet beleggen in recent beursgenoteerde bedrijven. Grappig om nog te zeggen, IPO staat soms ook wel voor It’s Probably Overpriced.
Verder zien we nu vooral de snelle technologie groeiers flink dalen. Soms wel 70-80% van de hoogste stand. Dit zijn serieuze dalingen waar je als belegger een sterke maag voor moet hebben. Je moet dan denken aan bedrijven zoals Zoom Video Communications, Peloton Interactive, Rivian Automotive, Teladoc Health, etc.
Supply chain issues
Het lijkt wel alsof de complete keten van goederen en onderdelen is ontwricht door corona. Containers staan leeg aan de verkeerde kant van de wereld, het vervoeren van spullen via diezelfde container is tien keer duurder dan voor corona en dan hebben we ook nog overal tekorten doordat we de inhaalvraag nu weer mogen consumeren.
Tegenwoordig heeft elk bedrijf een supply chain manager om de boel zo efficiënt mogelijk te organiseren. Minder voorraad is beter voor je balans en verlaagd het risico, althans dat zou je zeggen in rustige en normale tijden. Nu de voorraad beperkt is en er maar één belangrijk onderdeel van bijvoorbeeld een machine of auto mist, kan die niet afgeleverd worden bij de klant. Dan ligt de hele productie stil totdat het onderdeel geleverd is. Hetzelfde zien we nu met chips. Alle autofabrikanten leveren alleen nog maar de dure modellen. Waarom de beperkte aantal chips stoppen in de goedkope modellen? Ook bij andere consumentengoederen zoals de Sony Playstation zien we flinke vertragingen.
Olieprijs
Een paar maanden geleden hebben we het kort gehad over de energiecrisis waarin we ondertussen zijn beland. In aflevering 80 met Jilles van den Beukel hadden we het over de energietransitie. De energiecrisis gaat verder dan alleen een hoge olieprijs. Ook gas, bruinkool en steenkool is erg in prijs opgelopen.
De prijs voor een vat ruwe olie schuurt tegen de pijngrens aan, het kost nu $87 per vat. Hiermee bereikt het het hoogste niveau sinds 2014. De olieprijs blijft ook maar stijgen, en er wordt al gesproken over $100 per vat. Daarboven wordt het zo aantrekkelijk voor allerlei partijen om olie naar boven te halen dat de prijs dan vanzelf weer zakt. Tot nu toe hebben de grote olielanden, verenigd in het monsterverbond OPEC+, de touwtjes stevig in handen op de oliemarkt. Zij voeren iedere maand de productie langzaam op, maar niet genoeg voor een dip in de prijs.
De wereld balanceert momenteel op het randje van een groot geopolitiek conflict: een Russische invasie van Oekraïne. De Amerikaanse president Joe Biden stelde deze week dat hij ervan uitgaat dat die er komt. Allemaal spanningen die de olieprijs doet stijgen.
Portfolio
Transactie: Nee
Portfolio waarde: € 240.500
Rendement YTD: -12%
Volgende week gaan we het hebben over 'Beleggen in een internettijdperk (Boek: Nothing But Net van Mark Mahaney)'. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.
Word Vriend
Vind je het leuk om ons te steunen als onafhankelijke podcast, gebruik te maken en mee te denken met de Portfolio Dividend Tracker? Voor €6,25 per maand krijg je toegang. Zeven dagen gratis proberen!
► Doe mee met Jong Beleggen: PortfolioDividendTracker.com
Pim's portfolio
► Bekijk mijn volledige aandelen portfolio: Portfoliodividendtracker.com/jongbeleggen
JB updates op Instagram
► @JongBeleggen op Instagram: Instagram.com/jongbeleggen