November 27
Done
4. Beleggingsstrategieën | € 137.800

4. Beleggingsstrategieën | € 137.800

🎙️
Een goede strategie is goud waard. Pim legt uit waarom je moet bezinnen eer je gaat beginnen met beleggen. Het voorkomt impulsief gedrag en emotionele reacties, waardoor jij je portfolio op de rails houdt. Strategische tip: beleg niet al je spaargeld in één keer. Spreiden is het toverwoord.

Waarom is een beleggingsstrategie zo belangrijk?

Om het risico zo klein mogelijk te houden en jezelf te beschermen bij beleggen - want emoties gaan komen - kun je een beleggingsstrategie opstellen. Deze heeft als voordeel dat je van tevoren een plan maakt en dus ook berekend bent op een verlies.
Voordat je in een strategie duikt is het goed om duidelijk te hebben waarom je gaat beleggen. Een snelle reden kan zijn dat spaargeld niets meer oplevert. Dat is al een goede start maar nog niet voldoende. Wil je gaan beleggen voor bijvoorbeeld een vakantie zou ik dat afraden. Beleggen voor een auto zou kunnen. Hoe langer je horizon is hoe beter. Ik zou alleen gaan beleggen met geld dat je minimaal 5 jaar kan missen. Een extra aanvulling op je pensioen, eerder met pensioen, studie voor je kinderen, nieuw huis of uitbouw zijn goede doelen die je door beleggen zou kunnen realiseren.
Beleggers spreken onderling veel over beleggingsdoelstellingen en beleggingsfilosofie. Mijn doelstelling is om eerder met pensioen te gaan door te kunnen leven van mijn dividendinkomsten. In de volgende twee aflevering ga ik dieper in op mijn eigen strategieën.
De meest bekende strategieën zijn:
Value Investing (ondergewaardeerde bedrijven, de boekwaarde is hoger dan de koers) Buy low and sell high
Growth Investing (volledig op de marktgroei, winst bij verkoop) Buy and Sell
Dividend Growth Investing (10% dividendgroei elk jaar) Buy and Hold
Dividend Investing (bewezen stabiele dividend elk jaar) Buy and Hold
Als je nu met spaargeld zit, stop niet direct alles in de beurs. Een goede en bewezen strategie is Dollar-cost averaging (DCA). Dat houdt in dat je je inleg verspreid over een langere periode. Hierdoor koop je uiteindelijk zowel in de dip als op de top. Zelf verhoog ik mijn maandelijkse inzet iets als de beurs naar beneden gaat.

Nieuws

Qua nieuws sprong er voor mij deze week niet een specifiek stuk eruit. Er werd wel veel gesproken over het verschil tussen de huidige economie en de beurs koersen. Dit loopt steeds verder uit elkaar. De beurs loopt altijd voor op de werkelijkheid maar misschien nu iets te ver? Langzaam worden de lockdowns overal opgeheven. Een tweede corona golf valt niet uit te sluiten en er is nog een hoop onduidelijkheid wat de economische schade zal zijn.
Er zullen op allerlei vlakken veel veranderingen gaan plaatsvinden. De digitaliseringsslag moet versneld worden. Een hoop instanties lopen hierin op dit moment nog achter, maar zullen een inhaalslag moeten maken. Thuiswerken zal meer normaal worden en daarvoor is er een goede digitale infrastructuur nodig.
Nasdaq, de technologiebeurs in Amerika staat nu alweer 4% hoger dan de beginstand in januari. En nog maar 4% onder de All-Time-High. Als we het vergelijken met de S&P 500, die staat nu op een daling van 10%.
Dat er een recessie komt is zeker. We spreken van een recessie als we twee kwartalen achter elkaar een negatieve groei hebben. Hoe erg het daadwerkelijk zal zijn, daar verschillen de meningen over. Uiteindelijk weet niemand het. Ik laat mij er ook niet zoveel door leiden. Ik heb een horizon van 30 jaar en leg elke maand een vast bedrag in. Vooral in deze tijden let ik nog beter op waar ik in beleg. Ik kijk vooral naar de kortlopende schulden, payout ratio, cash positie en probeer een (snelle) analyse te maken of bedrijven flink geraakt gaan worden en daardoor omzet verliezen.

Portfolio

Transactie: Nee
Ontvangen dividend: € 45
ASML = € 14 Nederlands hightechbedrijf en de belangrijkste leverancier van machines voor de halfgeleiderindustrie die worden gebruikt bij het maken van chips.
AGNC Investment Corp = € 13 Is een REIT (real estate investment trust) in Amerika dat investeert in woninghypotheken.
Nucor Corporation = € 18 Nucor is een groot Amerikaans staalbedrijf dat staal en staal producten verkoopt.
Portfolio waarde: € 137.800
Ik vertelde vorige week dat dividend bedrijven het zwaar hebben in deze periode, helemaal als ik het vergelijk met mijn groeiaandelen; die voornamelijk in technologie zitten. Dividend Investing is vergeleken met vorige week 1% gezakt & Growth Investing is met 8% gestegen.

Volgende week gaan we het hebben over 'Mijn strategie: Dividend (growth) Investing’. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.

Word Vriend

Vind je het leuk om ons te steunen als onafhankelijke podcast, gebruik te maken en mee te denken met de Portfolio Dividend Tracker? Voor €5 per maand krijg je toegang. Zeven dagen gratis proberen!
► Doe mee met Jong Beleggen: PortfolioDividendTracker.com

Pim's portfolio

► Bekijk mijn volledige aandelen portfolio: Portfoliodividendtracker.com/jongbeleggen

JB updates op Instagram

► @JongBeleggen op Instagram: Instagram.com/jongbeleggen