Veelgestelde vragen + antwoorden

Veelgestelde vragen + antwoorden

🚨

In elke aflevering behandelen we aan het einde twee of drie vragen. De kans is heel groot dat jouw vraag al behandeld is. Het beste is om te beginnen bij aflevering 1 en eerst alle afleveringen te luisteren.

Ik ben Vriend van de Show (donatie gedaan) geworden maar heb geen mail ontvangen.

Allereerst welkom en bedankt voor je steun! We begrijpen dat je direct aan de slag wil gaan in de community en de Portfolio Dividend Tracker.

Er zit een kleine vertraging tussen de donatie en het welkomstmailtje wat je van ons ontvangt om je aan te melden bij de community. Als je na 2 uur nog niks ontvangen hebt, stuur Pim (pim@jongbeleggendepodcast.nl) dan een mailtje met in de titel 'Vriend van de show geworden maar geen mail ontvangen' dan voegt hij je handmatig toe.

In de community vind je een registratie link naar de Portfolio Dividend Tracker om een nieuw account aan te maken. Succes en we zien je graag in de community!

Waar kan ik de portfolio van Pim zien?

Hierbij een link naar mijn portfolio (https://forms.gle/phwa7yRSz2UZg2rk6). Je kan een eigen kopie maken van de Google Sheet. Zorg dat je bent ingelogd met een Google account als je mijn Sheet opent. Linksboven bij bestand staat ‘Kopie maken’. Je slaat dan een kopie op in je eigen Drive. In de tab ‘Information’ staat meer informatie over de stappen.

Ik zie foutjes of heb hulp nodig met Google Sheet

Helaas heeft Google Sheet ook beperkingen. Vrij recent is Finbox gestopt met het leveren van data. Hierdoor zie je veel kleine foutjes in de Sheet. Onder andere hierdoor ben ik Vriend van de Show gestart om met de donaties een Portfolio Dividend Tracker te ontwikkelen. Al mijn focus gaat nu naar de podcast en de Portfolio Dividend Tracker waardoor ik geen support kan leveren voor de Google Sheet.

Hoe word ik Vriend van de Show?
Custody of basic account DEGIRO

Zelf heb ik een basic account bij DEGIRO. Ik vind het risico nihil vergeleken met een Custody account. Mijn voorkeur gaat uit naar minder kosten. Uiteindelijk moet iedereen deze afweging zelf maken. Als je Googled op 'custody of basic degiro' kom je tientallen resultaten tegen die het verschil goed uitleggen.

Wat is de Portfolio Dividend Tracker?

Een software product, nu nog in de ontwikkelfase, waarmee je je eigen portfolio overzichtelijk kunt managen. Zie het als een Excel Sheet maar dan Plus Plus Plus.

We kunnen hiermee helpen om een goede portfolio op te bouwen. Software is hier uitermate geschikt voor. Via de podcast delen we kennis, maar audio heeft toch zijn beperkingen.

Met een platform kunnen we je verder helpen door bijvoorbeeld:

  • Inzicht te geven in sectorverdeling, valuta, regio, een performance grafiek en een vergelijking met indices en andere Jong beleggers.
  • Een profiel te kiezen wat voor belegger je bent of wil zijn. Samen gaan we dan je portfolio opbouwen.
  • We kunnen targets per sector instellen waardoor je kan zien waar je te weinig exposure hebt.
  • We kunnen jouw portfolio over dat van alle andere Jong Beleggers heen leggen en helpen om een aandeel te selecteren in een bepaalde sector. Dit gaat ook werken voor ETF beleggers die daarnaast ook losse aandelen hebben.

September 2020 zijn we begonnen met de ontwikkeling. We verwachten september dit jaar het product volledig af te hebben. In de tussentijd vragen we een donatie om het af te kunnen maken. Het voordeel voor jou is dat het altijd 5 euro per maand blijft en je nu kan meedenken met de ontwikkeling.

Waarom is het een donatie?

We zijn deze podcast begonnen om iedereen op een veilige en verantwoorde manier te laten (beginnen met) beleggen. We doen dat door transparant, eenvoudig, luchtig en toegankelijk te zijn.

Software ontwikkeling is helaas niet kosteloos. De donatie hiervoor gaat dan ook naar het verbeteren en in stand houden van de podcast en de verdere ontwikkeling van de Portfolio Dividend Tracker.

Wat kan ik al met de Portfolio Dividend Tracker?

September 2020 zijn we begonnen met de ontwikkeling. We verwachten september dit jaar het product volledig af te hebben. We hebben wel al een hoop kunnen ontwikkelen, zo kan je bijvoorbeeld al:

  • zien hoe je portfolio verdeeld is over alle sectoren.
  • wat voor weging elke holding in je portfolio heeft.
  • hoeveel rendement je hebt gemaakt per holding.
  • overzicht van al je ontvangen dividend inkomsten.
  • 'Automatische' import voor DEGIRO (we ondersteunen nu nog geen andere brokers)
Kan je mij helpen en advies geven?

We kunnen heel goed begrijpen dat elke situatie iets anders is. Helaas kunnen wij geen (persoonlijk) advies geven. Het beste is om zoveel mogelijk zelf te leren en eventueel een financieel adviseur om hulp vragen.

Ik ben al ouder en heb een minder lange horizon, kan ik ook beleggen?

Uiteraard is dit mogelijk; je bent nooit te oud om te starten. Voor velen is beleggen een hobby/ passie en dat is voor alle leeftijden! Het 'jong beleggen' kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden. Niet alleen jonge beleggers of starters haken aan. Met deze podcast kunnen bijvoorbeeld ook beleggers die al lang beleggen hun kennis updaten met de nieuwste ontwikkelingen.

Waar kan ik de portfolio van Milou vinden?

De portfolio van Milou is niet gepubliceerd. Wel is ze open in welke ETFs ze belegd. iShares China ETF en de Vanguard S&P 500. Beide ETFs hebben we behandeld in de show.

Wat vind jij van aandeel X?

Het blijft natuurlijk leuk dat er om mijn mening wordt gevraagd en hoewel ik veel met alle aandelen bezig ben, zijn er ook aandelen waar ik me niet in verdiept heb omdat ze niet aansluiten bij mijn eigen strategie. Daarnaast kan en mag ik geen advies geven. Lees je dus zelf goed in als je interesse hebt in een aandeel. Weet wat je koopt en waarom je het koopt!

Ik heb iets op het nieuws gezien en ben benieuwd wat jij ervan vindt

Nieuws wordt de hele dag door gemaakt. Zelf probeer ik het zo goed mogelijk bij te houden en als mij echt iets opvalt neem ik het mee in de wekelijkse podcast. Door de overvloed aan luisteraars kan ik niet persoonlijk ingaan op nieuws gebeurtenissen waarbij mijn mening wordt gevraagd.

Welke beleggingsstrategie past het beste bij mij?

Hier is niet één antwoord op te geven, het verschilt per persoon. In de podcast proberen we een zo breed mogelijk beeld te schetsen van de manieren waarop je kan beleggen. Elke strategie heeft weer een eigen risicoprofiel. Lees je goed in en blijf je verdiepen in verschillende strategieën, over tijd begin je een eigen strategie te krijgen.

Ik heb wel spaargeld maar wil binnenkort ook een huis kopen.

In deze tijd is het voor jongeren niet eenvoudig om een woning te kopen. Overbieden is meer de standaard dan de uitzondering. Hierdoor ben je verplicht om een hoop eigen geld mee te nemen. Al dat geld staat maar niks te doen op je spaarrekening, ik begrijp het dilemma.

Om veilig en verantwoord te beleggen is een lange horizon essentieel. Mocht je besluiten om de komende jaren een woning te kopen en heb je al het geld nodig zou ik niet gaan beleggen. Beleg alleen met geld dat je voor een hele lange periode kan missen. Het is zo zonde als je precies tijdens een grote dip moet verkopen.

Alles omtrent Jong Beleggen is 100% expertise-vrij en alleen geschikt voor amusementsdoeleinden. De inhoud mag niet worden beschouwd als financieel advies.