De kans is groot dat je op het punt staat om te beginnen met beleggen. Een spannend en misschien lastig moment. Voordat je begint met beleggen, is het daarom handig om eerst een beleggingsrekening openen. Je vraagt je nu waarschijnlijk af: maar bij welke broker dan? En waar moet ik allemaal op letten als ik er eentje selecteer? We begrijpen maar al te goed in welke situatie je verkeerd. We hebben daarom geprobeerd om een volledig overzicht te maken van alle ‘Nederlandse’ brokers met daarbij hun voor- en nadelen.
Voordat je een broker kiest, moet je je goed inlezen in wat die voor- en nadelen zijn. Punten waar je onder andere een broker op kan beoordelen zijn kosten, beleggingsmogelijkheden, een eventuele Nederlandstalige klantenservice, veiligheid en gebruiksgemak. Er zijn nog veel meer andere aandachtspunten, die behandelen we verderop in dit artikel.
Het is mogelijk dat je al een belegger bent en dus ook al een beleggingsrekening hebt bij een broker. Misschien overweeg je om over te stappen of om een tweede broker te nemen. Kosten en voorwaarden wijzigen voortdurend in de beleggingswereld. Switchen van broker kan daarom soms erg gunstig zijn voor het rendement. Het is bij sommige brokers mogelijk om je volledige portfolio mee te verhuizen naar een andere broker. Vaak zijn hier wel kosten aan verbonden. Hoe dit precies werkt, leggen we je ook uit!
Brokers vergelijken in Nederland
Brokers vergelijken is een serieuze onderneming. Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende aanbieders actief in Nederland. Dat betekent niet dat alle brokers ook daadwerkelijk in Nederland gevestigd zijn. In Europa hebben we een vrijverkeer van goederen dus andere Europese brokers zijn ook actief op de Nederlandse markt. Een belangrijk punt om rekening mee te houden.
Al deze aanbieders die in Nederland gevestigd zijn, wijzigen allemaal regelmatig hun prijzen. Het is dan ook een fulltime taak om een compleet en actueel overzicht te houden. Daarom werken we samen met een betrouwbare partner die hierin gespecialiseerd is. We hebben er eveneens voor gekozen om zelf onafhankelijk en objectief te blijven. Ons doel is om (startende) beleggers zo goed mogelijk te informeren.
Finner: onafhankelijk brokers vergelijken
De partner waarmee we samenwerken is Finner. Finner is het grootste onafhankelijke advies- en vergelijkingsplatform voor beleggers in Nederland. Zij helpen beleggers bij het maken van de slimste keuze in vermogensbeheerders, brokers, banken en pensioenaanbieders.
Finner en Jong Beleggen delen dezelfde waarden: de financiële wereld zo transparant mogelijk maken en particuliere beleggers helpen. Als je via Finner een keuze maakt om met een partij in contact te treden, ontvangen zij van die partij een éénmalige vaste contactvergoeding. Met alle aanbieders hebben zij dezelfde (prijs)afspraken gemaakt. Hierdoor maakt het voor Finner dus niet uit welke beleggingsdienst of aanbieder je uiteindelijk kiest.
Zo waarborgen ze de onafhankelijkheid. Vanwege deze onafhankelijkheid worden ze ook aanbevolen door de Consumentenbond en de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Onderstaande is een overzicht van alle brokers waarvan Finner de kleine lettertjes heeft gelezen en voor jou en mij heeft vergeleken.
Voer je eigen plan en wensen in
Voordat je een overzicht krijgt van alle brokers worden eerst een paar vragen gesteld. Deze vragen zijn bedoeld om jou beter te voorzien van ‘advies’. Bij stap een wordt gevraagd of jezelf wil beleggen of dat je iemand dit voor je zal laten doen. In stap twee kan je aangeven wat je initiële en maandelijks verwachte inleg gaat zijn. Dit kan indicatief zijn, ze hebben het nodig om een inschatting te kunnen maken van de kosten. Bij de volgende stap, nummer drie, vragen ze waarin je wil gaan beleggen. Denk hierbij aan individuele aandelen, indextrackers (ETF's) of beleggingsfondsen. Bij stap vier wordt gevraagd hoe vaak je wil gaan ‘handelen’, bij de meeste beleggers zal dat één keer per maand zijn. Bij de laatste stap willen ze weten wat je belangrijk vindt bij een broker. Wil je bijvoorbeeld gunstige voorwaarden, een uitgebreid platform of graag lage kosten?
Na het invullen van alle vragen wordt een vergelijkbaar overzicht getoond zoals hierboven te zien is. Het is later altijd nog mogelijk om je wensen meer te specificeren. Zo kan je het aantal producten uitbreiden, het aantal beurzen aanpassen, order types specificeren en andere specifieke wensen aangeven.
Online brokers vergelijken
Het uitzoeken van een broker is vergelijkbaar met het kiezen van een auto. Daar start je ook niet mee voordat je een rijbewijs hebt gehaald. Het is zeker verstandig om eerst wat basiskennis op te doen met beleggen voordat je een broker selecteert. Ben je nog helemaal nieuw in beleggen? Een goede tip is dan om te starten met de podcast. We gaan er nu even vanuit dat je de basiskennis van beleggen snapt en een kennisniveau hebt tot en met minimaal aflevering 10.
Wat is en doet een broker?
Een broker is een ‘tussenpersoon’ die fungeert als een intermediair tussen kopers en verkopers op de financiële markten. Brokers bieden hun klanten toegang tot verschillende soorten beleggingsproducten zoals aandelen, obligaties, valuta's en grondstoffen, en faciliteren het kopen en verkopen van deze producten. Ze bieden vaak ook onderzoek, analyses en advies om hun klanten te helpen weloverwogen beleggingsbeslissingen te nemen. Brokers verdienen meestal geld door commissies of vergoedingen in rekening te brengen voor hun diensten, of door het verdienen van een spread tussen de koop- en verkoopprijs van beleggingsproducten. In aflevering 37 van de podcast vertellen we daar meer over.
37. Brokers en het verdienmodel (met Paul Wigt) | € 194.800Brokers zijn een belangrijke speler in de financiële markten en spelen een cruciale rol bij het ondersteunen van de economie door het mobiliseren van kapitaal voor bedrijven en overheidsinstanties. Zonder broker is het onmogelijk om als particulier te beleggen.
Welke soorten zijn er?
Er zijn verschillende soorten brokers die elk gespecialiseerd zijn in het verhandelen van specifieke financiële instrumenten. Hieronder worden vier veel voorkomende soorten brokers beschreven.
- Aandelenbrokers/Allround brokers: bieden toegang tot verschillende soorten financiële instrumenten zoals aandelen, obligaties, opties, futures en valuta's. Ze bieden doorgaans ook aanvullende diensten zoals onderzoek, analyse en advies.
- Fondsenplatformen: richten zich specifiek op het verhandelen van beleggingsfondsen, zoals indexfondsen, ETF's en actief beheerde fondsen. Fondsenplatformen brengen doorgaans lagere kosten in rekening dan traditionele aandelenbrokers.
- CFD brokers: bieden toegang tot verschillende soorten activa, zoals aandelen, valuta's, grondstoffen en crypto currencies, maar het handelen in CFD's kan risicovol en duur zijn.
- Crypto brokers: gespecialiseerd in het verhandelen van crypto currencies zoals Bitcoin, Ethereum en Litecoin. Crypto brokers brengen doorgaans lagere kosten in rekening dan traditionele aandelenbrokers, maar het handelen in crypto currencies brengt extra risico's met zich mee.
We hebben lang niet alle soorten brokers genoemd. Iets minder bekende zijn bijvoorbeeld forex brokers (specifiek gericht op de handel in valuta's), optiebrokers (bieden toegang tot de handel in opties), futures brokers (bieden toegang tot de handel in futures) en social trading brokers (bieden beleggers toegang tot handelsplatformen waarop ze andere handelaren kunnen volgen).
Het is belangrijk om te onthouden dat elk type broker zijn eigen kenmerken en voor- en nadelen heeft. Jij als belegger moet met due diligence bepalen welke broker het beste bij jouw behoeften past. Gelukkig zijn hier onafhankelijke brokers vergelijkingswebsites voor.
Hoe kan ik brokers vergelijken?
Helemaal als beginnende belegger is het lastig om brokers goed met elkaar te vergelijken. Er zijn zoveel verschillende elementen waar geld voor gerekend wordt. Het is daarom onmogelijk om één broker als beste te bestempelen. Het ligt volledig aan je eigen situatie en voorkeuren. Hierdoor zijn onafhankelijke vergelijkingswebsites wel erg handig. Geef aan wat jouw situatie is, en deze website komt met een overzicht van brokers die mogelijk interessant voor jou zijn.
In grote lijnen kan je brokers met elkaar vergelijken op vier punten: kosten, service, voorwaarden en het beleggingsplatform. We lopen door alle vier heen.
Kosten vergelijken
Beleggers moeten de kosten vergelijken van verschillende brokers, waaronder handelskosten, commissies, spreads en andere verborgen kosten. De kosten kunnen variëren afhankelijk van het financiële instrument dat wordt verhandeld en de grootte van de transactie. Het is belangrijk om rekening te houden met de totale kosten van beleggen bij een broker, omdat deze van invloed kunnen zijn op het uiteindelijke rendement. Verderop gaan we dieper in op het onderwerp kosten die brokers rekenen.
Service vergelijken
Het is ook verstandig om goed te kijken naar de service die een broker verleent. Brokers vergelijken kan bijvoorbeeld op de kwaliteit van klantenservice, handelsplatformen en tools. Sommige brokers bieden bijvoorbeeld onderzoek en analyse, terwijl andere brokers uitgebreide educatieve bronnen en handelssignalen bieden. Het is belangrijk om te zoeken naar brokers met hoogwaardige service en tools die passen bij de behoeften en het ervaringsniveau van jou als belegger.
Waar je extra aandacht aan kan besteden tijdens het vergelijken is onder andere op het aanbod, de ordermogelijkheden, de informatieverstrekking over kosten en mogelijke bedrijfsdata, veiligheid, het type klantenservice (telefonisch, mail of chat) en drempels bij het eventueel overstappen naar een andere broker.
Voorwaarden vergelijken
Voordat je besluit welke broker je wil gebruiken, moet je ervoor zorgen dat je begrijpt welke voorwaarden van toepassing zijn. Dit onderwerp kan als geheel een volledig eigen pagina hebben. Waar je als belegger goed naar moet kijken zijn de garanties die je hebt bij bijvoorbeeld een faillissement. Verder is het interessant om goed te kijken hoe de broker omgaat bij een eventueel downtime. Dat wil zeggen dat de broker niet bereikbaar is. Als de koersen instorten is het niet zo fijn dat je niet bij je broker kan inloggen.
Beleggingsplatform vergelijken
Het beleggingsplatform van een broker is belangrijk omdat het de interface is die je zult gebruiken om je transacties uit te voeren. Tijdens het vergelijken van beleggingsplatformen kan je letten op onder andere het gebruiksgemak: is het platform gemakkelijk te begrijpen en te gebruiken voor beginners? Verder is het interessant om te weten of er een mobiele app is.
Veiligheid speelt natuurlijk ook een grote rol. Hoe goed is het platform beveiligd en heb je de mogelijkheid om twee-factor-authenticatie in te stellen? Handelshulpmiddelen kunnen ook nog een overweging zijn, biedt het platform bijvoorbeeld grafieken, indicatoren en handelssignalen?
Brokers vergelijken checklist
Een checklist kan handig zijn om stapsgewijs langs punten te gaan die mogelijk belangrijk zijn. Hier is een checklist voor beginnende beleggers om te gebruiken bij het vergelijken van brokers:
Met deze checklist kan je verschillende brokers vergelijken en een weloverwogen beslissing nemen bij het selecteren van een broker die bij je beleggingsbehoeften past. Helemaal in combinatie met een onafhankelijke website die brokers vergelijkt.
Brokers vergelijken op aanbod
Er zijn tal van brokers beschikbaar, elk met verschillende functies en voorwaarden. Ook niet alle brokers bieden hetzelfde aan. Vaak zie je dat brokers zich specialiseren in een bepaald aanbod. Bedenk goed wat voor aanbod je nodig denkt te hebben, alvorens je een besluit neemt.
- Aandelen: Controleer de beschikbaarheid van aandelen die je wil verhandelen en de commissies die de broker in rekening brengt. Kijk ook of er sprake is van een minimale storting of een minimale handelsgrootte.
- ETF's: Controleer of de broker toegang biedt tot de ETF's die je wil verhandelen. Kijk naar de commissies, de handelsvoorwaarden en eventuele andere kosten, zoals beheerskosten.
- Opties: Controleer of de broker opties aanbiedt en welke soorten opties beschikbaar zijn. Kijk naar de commissies, de marges en de handelsvoorwaarden. Houd ook rekening met de beschikbaarheid van geavanceerde tools en educatieve bronnen.
- Futures: Controleer of de broker toegang biedt tot de futures markten die je wil verhandelen. Kijk naar de commissies, de marges en de handelsvoorwaarden.
- Forex: Controleer of de broker toegang biedt tot de forex markten waarop je wil handelen. Kijk naar de commissies, de spreads en de handelsvoorwaarden. Het is ook goed om rekening te houden met de beschikbaarheid van geavanceerde tools en educatieve bronnen.
- CFD's: Controleer of de broker CFD's aanbiedt en welke soorten CFD's beschikbaar zijn. Kijk naar de commissies, de spreads en de handelsvoorwaarden.
Het vergelijken van brokers kan een tijdrovende taak zijn, maar het is de moeite waard om je due diligence te doen voordat je een beslissing neemt. Het is achteraf niet fijn om nog van broker te wisselen.
De kostensoorten die brokers rekenen
Er zijn zoveel verschillende kosten die een broker in rekening kan brengen. Denk bijvoorbeeld aan vaste fees en variabele kosten, kostenverschillen tussen productsoorten en regio's, valuta omwisselingskosten, overboekkosten, een inactiviteitsfee, corporate actions, dividendkosten en ga zo maar door. We hebben een overzicht gemaakt van de meest voorkomende kosten waar je als belegger op moet letten. Tijdens het vergelijken van verschillende brokers zijn de kosten misschien wel het belangrijkste element om op te letten. Alle kosten die je maakt, kunnen over een langere periode niet compouden.
Activity fee
Dit is een vergoeding die door de broker (financiële instelling) in rekening wordt gebracht voor het verrichten van specifieke activiteiten in verband met de belegging van een cliënt. De activity fee zie je voornamelijk in beheerde beleggingsfondsen.
Administratiekosten
De kosten die in rekening worden gebracht door de broker voor het bijhouden van de administratie van de beleggingsrekening van een cliënt. Deze kosten kunnen zowel eenmalig als periodiek zijn.
Beheerkosten
Beheerkosten worden in rekening gebracht door de broker voor het beheren van de beleggingsportefeuille van een cliënt. Vaak wordt voor deze kosten een percentage gerekend over het totaal belegd vermogen.
Bewaarloon
Een vergoeding die in rekening wordt gebracht door de broker voor het bewaren van effecten en/of geld op de beleggingsrekening van een cliënt. Tegenwoordig zit dit verwerkt in andere kosten en wordt het niet meer apart weergeven. Blijf je dus wel bewust van deze kosten, ze worden namelijk wel gemaakt.
Fondskosten
Kosten die in rekening worden gebracht door een beleggingsfonds voor het beheer van het fonds. Vergeleken met een ETF worden beleggingsfondsen beheerd door fondsmanagers die ook graag een salaris willen verdienen. De kosten worden vaak in percentages uitgedrukt van het beheerd vermogen.
Orderkosten
De kosten die in rekening worden gebracht door de broker voor het plaatsen van een order voor een beleggingstransactie. Of je nu een koop- of verkooporder plaatst, er worden kosten gemaakt om deze uit te laten voeren.
Performance kosten
Een vergoeding die in rekening wordt gebracht door de broker wanneer de beleggingsportefeuille van een cliënt beter presteert dan een vooraf vastgestelde benchmark. Ook deze kosten worden uitgedrukt in percentages, dit keer over de behaalde winst.
Periodieke kosten
Kosten die periodiek in rekening worden gebracht door de broker voor het onderhouden van de beleggingsrekening van een cliënt. Deze kosten worden in rekening gebracht per maand, kwartaal of per jaar.
Regeltarief
Een vastgesteld tarief dat in rekening wordt gebracht door de broker voor het verwerken van bepaalde soorten transacties. Dit kan compleet verschillen per broker, kijk hier goed naar.
Retourprovisie
Een vergoeding die wordt betaald aan een financieel tussenpersoon voor het doorverwijzen van beleggers naar een bepaalde belegging. Sinds de intreding van de MiFID II wet in 2007, is er een provisieverbod in Nederland. In sommige Europese landen komt dit nog wel voor.
Service fee
Een vergoeding die in rekening wordt gebracht door de broker voor het leveren van bepaalde diensten aan een cliënt. Sommige brokers brengen dit in rekening als een vaste procentuele vergoeding om de beleggingsrekening te leveren. Kijk ook goed wat er allemaal onder de ‘service fee’ valt, vaak is het een verzamelterm.
Spread
Het verschil tussen de biedprijs en de laatprijs van een belegging, wat de kosten van het kopen of verkopen van de belegging beïnvloedt. Dit is als particuliere belegger extreem lastig te beoordelen. Vaak is de spread bij goedkopere brokers hoger. Hierdoor lijkt wat in eerst instantie goedkoop is, dat helemaal niet te zijn.
Transactiekosten
Kosten die in rekening worden gebracht door de broker voor het uitvoeren van een beleggingstransactie. Deze kosten zijn vergelijkbaar met de orderkosten en gelden voor het aan - en verkopen van bijvoorbeeld aandelen of ETF’s.
Valutakosten
Dit zijn kosten die in rekening worden gebracht door de broker voor het omrekenen van valuta bij het kopen of verkopen van een belegging. Voor Nederlandse beleggers is het goed om hier op te letten omdat Nederlanders voornamelijk wereldwijd georiënteerd zijn. Wij nemen al snel dollar genoteerde aandelen in de portefeuille op. Je hebt dan te maken met de wisselkosten van euro naar dollar.
Vaste vergoeding
De vaste vergoeding is een vastgesteld bedrag dat in rekening wordt gebracht door de broker voor bepaalde diensten of activiteiten. Ook dit kan een verzamelterm zijn voor meerdere kosten, let goed op wat hieronder kan vallen.
Overige kosten
Er zijn altijd nog meer kosten waar je op kan letten. Bijvoorbeeld de kosten voor de uitbetaling van dividend, het terugboeken van geld, het openen of sluiten van een rekening, telefonische orders of het aanmelden voor een aandeelhoudersvergadering.
Veelgestelde vragen
In de afgelopen jaren hebben we veel vragen ontvangen omtrent het selecteren en uitzoeken van een broker. Een perfecte broker bestaat niet maar afhankelijk van jouw beleggingssituatie is er altijd een broker die op dat moment het beste bij jou past. We hebben geprobeerd om alle vragen zoveel mogelijk te verzamelen en hieronder te beantwoorden.