Aandachtspunt! Een goede broker kiezen is erg lastig, keuze is reuze en sommige beloften lijken te mooi om waar te zijn. Wij kunnen je dat niet vertellen, tarieven en diensten veranderen continue en iedere belegger heeft weer andere wensen. Wel kunnen we meer vertellen over wat brokers voor je doen en hoe de beurs werkt. Met die kennis kun je dan beoordelen wat een goede broker voor je is en daarmee de beste keuze maken.
Brokers vergelijkenHoe werkt handel op de Beurs?
- De beurs is het platform, een gebouw, maar tegenwoordig digitaal. Zij faciliteren de handel en verdienen geld met transactie fees, maar ook membership fees en de verkoop van data. Dat laatste is enorm in opkomst.
- Om op de beurs te mogen handelen moet je lid worden. (lid worden is niet de moeite als je niet continue handelt, dat moet gereguleerd zijn etc) Er zijn twee soorten leden van de beurs. Dealers (of Market makers) en Brokers.
- Market Makers handelen voor eigen rekening.
- Brokers geven order door voor derden, aan de market makers.
- Banken zijn vaak allebei tegelijk.
- Na handel is er eigenlijk alleen nog maar een lijst met transacties maar dan moeten de aandelen nog echt van eigenaar wisselen en moet het geld afgerekend worden. Dat duurt 3 dagen na de transactie, dat komt uit de tijd dat er nog een koffertje met stukken van eigenaar moest wisselen. Je tegenpartij kan in die tijd failliet gaan en dat wil je niet. Daarom is er een centrale tegenpartij. Dit proces heet Clearing and Settlement en ABN Amro is daarin een hele grote. Brokers en Market Makers moeten lid worden van een clearing bank voordat ze transacties kunnen afwikkelen en betalen daarvoor een fee.
- Waar zijn nu je aandelen? > Die liggen veilig bij een bewaarbank, dit heet een Central Securities Depository.
Een hoop schakels in de keten, allemaal met een goede functie, maar ook mensen die betaald moeten worden. Als belegger wil je dat dit proces goedkoop, veilig en snel verloopt.
- Voor de veiligheid moet je vertrouwen op de Toezichthouders, AFM in Nederland, ESMA in Europa.
- Voor de kosten is het belangrijk dat er genoeg concurrentie is. Voor beurzen is dit in Europa wat lastig. Nationale kampioenen die regionale monopolies hebben (Euronext, Borsa Italiana, Deutsche Börse). Al zie je dat er de laatste jaren elektronische beurzen komen die flink lagere tarieven hebben, BATS en ChiX. Vooral voor aandelen drukt dit de kosten, derivaten is lastiger, zeker op een index. AEX is namelijk een beschermd merk van Euronext.
- Market Makers voeren bijzonder sterke concurrentie. Zeker door de komst van IT(HFT), zijn de spreads een stuk kleiner geworden.
- Brokers hebben ook sterke concurrentie, op tarieven maar ook op connectiviteit, producten en apps.
Geschiedenis van de broker
- Vroeger was beleggen iets voor de happy few, mensen met een flink vermogen en natuurlijk beleggingsinstellingen, family offices etc.. Je kan de klassieke broker dus ook voorstellen als een soort combinatie van Beurs Member + Private Banker + Aandelen Analyst. Er werd goede begeleiding gegeven.
- De eerste revolutie kwam met de introductie van de discount broker. Geen advies, geen begeleiding, maar orders doorschuiven. Dit was natuurlijk veel goedkoper en maakte beleggen beschikbaar voor veel meer mensen. In Nederland boden grootbanken deze diensten aan. Koersen haalde je uit de krant, orders doorsturen via een telefoontje met je bank.
- De tweede revolutie kwam met de opkomst van de online broker. Dat maakte het een stuk makkelijker, en ook weer goedkoper voor de belegger. In Nederland was Binckbank de eerste die daar een grote stap in zette. Tarieven werden een stuk lager.
- De derde revolutie is nu in volle gang. Ik zie twee grote trends:
- Ten eerste de opkomst van beleggen zonder transactiekosten. Hoe kan dat? Voordat we dat kunnen uitleggen, is het eerst belangrijk om nog een aantal dingen te behandelen, namelijk het orderboek en OTC derivaten als CFDs en Turbos.
- Ten tweede de gamification van beleggen. Goede apps, makkelijk en snel toegang. Robinhood in de VS is een bekende.
Hoe werkt een order?
In een product worden vraag en aanbod bij elkaar gebracht in wat men noemt een orderboek. Stel je dat voor als een stapel met kooporders links, en een stapel met verkooporders rechts. Biedingen hoogste prijs bovenop, verkoopprijzen de laagste bovenop. Bij je broker zie vaak alleen de top van het boek, dus de hoogste bieding en de laagste laatprijs. Het verschil tussen bied en laatprijs noem je de spread. De echte marktwaarde van het aandeel ligt op dat moment ergens daar tussen in.
Komt er een nieuwe order met een bied(laat) prijs hoger(lager) of gelijk aan de laat(bied)prijs, dan ontstaat er dus een transactie.
Als belegger wil je dat het orderboek goed vol ligt met orders, en dat het verschil tussen bied en laatprijzen zo klein mogelijk is. Dat zorgt dat je minder ver, de spread hoeft over te steken. Ook moet er genoeg volume liggen. Als je 10 loten wil, en op de BBO (best bid/offer) liggen er maar 5, dan moet je naar het volgende level.
De market maker/dealer heeft als werk het orderbook te vullen. Meestal hanteert de beurs een regel dat als ze dat 95% van de tijd doen, ze korting krijgen op hun fees. Ze geven dus continue bied en laatprijzen af. Ze verdienen geld aan de marge die ze maken. De concurrentie is stevig, daarom zijn de verschillen tussen bied en laatprijzen erg klein, afhankelijk van hoe liquide een aandeel is.
Voorbeeld Shell aandeel: marge is meer rond de 1ct, dus een halve cent kosten om over te steken. Dat is 0,06% procent, en dan 0,03% om de spread over te steken. ASML zelfde orde van grootte. Alfen: 0.10 cent spread voor een aandeel van rond de 80 euro. 0,12% spread, dus twee keer zo wijd als Shell. Air France KLM 0,013 spread, prijs 5 euro. 0,3% spread. Veel risico voor de Market Maker, dus meer marge.
Tot nu toe hadden we het over orders met een volume en een prijs. Je kan ook orders zonder prijs een order insturen. Dat is een Market Order. Je neemt dan wel aan dat het boek voldoende gevuld is. Is dat niet zo, dan kan je een flinke marge betalen. Meestal geen probleem, maar als er meer beweging is, dan kan je pech hebben.
Als je als belegger een order stuurt, dan bestaan je kosten dus uit de broker fee (kosten + winstmarge van de broker + beurs fee en clearing fee) en de kosten van het oversteken van de spread.
Hoekstra koopt aandelen KLM
Onderstaande artikel legt goed uit wat een broker voor professionele beleggers doet. Niet gewoon het orderboek door rammen, maar met discretie op zoek naar partijen die een flinke pluk willen verkopen.
Gratis handel
De enorme concurrentie tussen brokers zorgt voor veel innovatie. Platformen worden beter, gebruiksvriendelijker en goedkoper. Beleggen is gedemocratiseerd. Een van die innovaties is gratis handel. Een bekend gezegde is: "there is no such thing as a free lunch": hoe werkt dit?
Gratis handel is begonnen in Amerika, en zie je tegenwoordig ook in Europa. Het werkt echter totaal anders!
Amerika eerst: gratis handel betekent dat niet de belegger de broker betaald, maar de Market Maker. Zoals ik al zei, de markt-maker verdient heel vaak een klein beetje, maar kan soms veel verliezen. Dat gebeurt bij grote transacties die meteen de markt bewegen, of transacties die veel informatie bevatten. Op de beurs is het altijd een mix van deze orders, risico van het market maker zijn. Niettemin, de market maker zou graag bereid zijn voor flow dat exclusief uit flow van particuliere beleggers bestaat, dat is makkelijker. Dit is groot in Amerika, bedacht door Bernie Madoff en staat nog steeds ter discussie. Uiteindelijk betaal je als belegger nog steeds de spread, met daarin de broker fee verpakt, maar dat zegt de broker er niet bij.
In Europa mag dit niet, door het provisieverbod dat is ingevoerd na de financiële crisis (toen hypotheekverstrekkers adviseurs betaalden om bepaalde hypotheken naar voren te schuiven). Er moet dus iets anders bedacht worden. Wat ik veel zie, is dat je bij brokers die gratis handel aanbieden, je niet in echte aandelen handelt, maar in CFDs (of turbo's) waarvan de prijs gebaseerd is op de prijs van het echte aandeel. Je belegt dus buiten de beurs om, waarbij de broker zelf als market maker optreedt. CFD hebben vaak ook nog een ingebouwde hefboom, met dus extra risico. Buiten de beurs om betekent dat minder mensen betalen, maar als de broker failliet gaat ben je alles kwijt. Dat is bij een echte broker niet het geval. Ook kan je je aandelenportefeuille niet omzetten naar een andere broker, je hebt immers geen aandelen, maar een weddenschap op aandelen. Sommige gratis brokers bieden alleen gratis handel op turbo's aan, ook die zijn over de counter. De broker treedt zelf als market maker op.
De ‘Europese Methode’ is weer door Amerika verboden. In Amerika had je vroeger tot de jaren 20 het concept ‘Bucket Shop’. Eigenlijk gewoon een casino, alleen werden beurskoersen als rouletteschijf gebruikt. Het was geen plek waar ondernemers en investeerders elkaar konden ontmoeten zoals een echte beurs, maar gewoon een gokpaleis, waarbij de eigenaar rijk werd van de verliezen van zijn klanten. De CFD markt doet mij daar erg aan denken.
Ik denk dat het goed is dat de status quo steeds wordt uitgedaagd en dat er wordt geïnnoveerd met nieuwe vormen om ondernemer en belegger samen te laten komen, maar gratis handel is het laatste woord nog niet over gezegd.
Gratis handel van DeGiro: alleen bepaalde ETFs en een gelimiteerd aantal transacties per maand. Dit kan je dus meer zien als een kortingsactie van DeGiro.
Andere inkomstenbronnen van brokers
Tot nu hebben we alleen over de transactie fee gesproken. Andere inkomstenbronnen zijn:
- Fixed fee, of percentage belegd vermogen.
- Internalisatie. Orders gaan niet naar de beurs, maar naar het eigen hedge fund.
- Margin accounts.
- In het geval dat een broker ook een bank is, beleggen van geld dat op de accounts staat.
- Verkopen van data, Real Time is duurder.
- Verkopen van aandelen onderzoek (vroeger zat dit verpakt).
Waar kan je nog meer naar kijken bij het selecteren van een broker.
- Wat gebeurt er als je broker failliet gaat?
- Veiligheid, online, fraude.
- Producten: Aandelen, ETF, Fondsen, derivaten.
- Landen/Beurzen
- Fundamental data
- Education
- Interface en data. Graphing, paper trading,
- Klantenservice
- Hoe makkelijk kan je van broker wisselen.
- Automatisch Beleggen:
- automatisch inleggen
- automatisch herbalanceren
Brokers
Traditionele Banken
- Geven al heel lang broker diensten zoals ING (link), Rabobank (link) en ABN AMRO (link).
- Meestal niet de goedkoopste, maar onder druk van Binck hebben ze de tarieven flink verlaagd.
- Fondsen en vermogensbeheer (grote klanten).
De uitdagers
Binck (link)
- Eerste Nederlandse discount broker.
- Bank, deposito garantie stelsel.
- Staat niet meer als meest innovatieve bekend, wel meeste info.
- Overgenomen door Saxo, zullen flink wat veranderingen komen.
DeGiro (link)
- Nieuwe Nederlandse prijsvechter, erg populair.
- Model sterk op groei(onder kostprijs). Wel redelijk wat compliance problemen gehad. Internalisatie.
- Overgenomen door Duitse prijsvechter Flatex. Die is begonnen met advertenties van gratis handel, maar moest dat intrekken, konden ze niet waarmaken (ze werden betaald door aanbieders).
- Flatex gebruikt TradeGate, speciaal voor particuliere beleggers. Dit betekent niet dat daar de krapste bied en laat prijzen zijn.
(Bijna) Gratis Brokers
Bux (link)
- Hippe app die beleggen voor jongeren aantrekkelijk maakt.
- AFM Gereguleerd en je bezit de aandelen echt.
- Nauwelijks analyse mogelijkheden.
- Je orders gaan niet naar de beurs maar naar ABN Amro(internalisatie). Die spreads kunnen wijder zijn dan Euronext.
- Amerikaanse gratis handel via 'Payment for orderflow'
- Nederlandse gratis handel met speciaal ordertype waarin je voor 4 uur moet inleggen en die wordt dan tussen 4 en 5 tegen ABN uitgevoerd.
Trading 212, Plus500, EToro, Flatex
- Voornamelijk CFD Brokers, je bezit weddenschappen op aandelen.
- Buitenlandse regulering, geen AFM.
Vriend van de Show & PDT
Versterking team! Als we één belangrijke conclusie hebben getrokken in de afgelopen maanden dan is het wel het feit dat de ontwikkeling van de Portfolio Dividend Tracker erg gelimiteerd is aan development kracht. Zoals velen van de Vrienden waarschijnlijk hebben gezien, heeft de designer al veel meer mooie features ontworpen die allemaal klaar zijn om ontwikkeld te worden.
Eind december zijn de eerste gesprekken gestart en dat heeft er toe geleid dat Viktor vanaf deze week ons komt ondersteunen met de ontwikkeling.
Ondertussen zijn we druk aan het kijken wat de mogelijkheden zijn om ons ontwikkelteam verder te versterken. Maar eerst even zorgen dan Viktor helemaal wegwijs wordt in de tool. De ontwikkelomgeving klaar maken voor meerdere mensen is zo goed als afgerond. Je kan het vergelijk met het schrijven met een boek met meerdere personen. Er moeten duidelijke afspraken gemaakt worden die goed gedocumenteerd zijn zodat er later bij het samenvoegen van de code geen problemen ontstaan.
Nieuws
Em Sheldon, een bekende fashion YouTuber uit Londen heeft dit weekend getweet over het opvallend veel oranje bezorgers in haar buurt. Onder andere Jitse Groen mengt zich in het gesprek. Het is leuk om te zien dat de strategie van JET direct uitgevoerd wordt en ook daadwerkelijk zichtbaar is bij Londenaren. Geeft wel aan wat de executiekracht van JET / Jitse Groen is.
Door samen te spannen op het sociale netwerk Reddit zijn kleine beleggers erin geslaagd om de koers van het aandeel van de videospellenverkoper te vermenigvuldigen. Daar kwamen wel ongure praktijken aan te pas. Een menigte verzamelde zich op Reddit bij het kanaal Wallstreetbets. Er is gekozen voor GameStop omdat veel partijen daar een shortpositie in hebben genomen waaronder Citroen Research. Het doel van alle Reddit beleggers is om een short squeeze te creëren. Als het aandeel alleen maar omhoog gaat zijn de short nemers verplicht het aandeel te kopen wat dan weer de koers opdrijft.
Het is moeilijk te zeggen of het manipulatie was/liegen over het bedrijf. Het heeft wel veel weg van pump and dump.
Omvang van Adyen is ondertussen bijna onvoorstelbaar. Afgelopen week stond de koers van Adyen even boven de €1900. Een ruime verdubbeling. Gevolg: het bedrijf dat vijftien jaar geleden werd ingeschreven bij de KvK, was vrijdagmiddag €57,7 mrd waard, zo bleek uit cijfers van Euronext.
De financiële waarden in de AEX waren vrijdagmiddag samen €57,7 mrd waard. Dus ABN Amro, Aegon, ASR, ING (56.000+ medewerkers) en NN, zijn gezamenlijk net zoveel waard als Adyen (1182 medewerkers in 2019).
Het Damrak maakt zich op voor de eerste nieuwkomer dit jaar. Woensdag krijgt InPost een notering, een Poolse onderneming die kluisjes uitbaat waar consumenten de pakketjes die zij online bestellen kunnen afhalen. Het bedrijf is naar schatting tussen de €7 mrd en €8 mrd waard.
InPost is een Pools bedrijf dat pakketmuren heeft. Zo biedt het webwinkels een goedkopere manier om boeken, kleding en andere aankopen bij de klant te krijgen.
Portfolio
Transactie verkocht:
- Tesla
- PPL Corp
Transactie bijgekocht:
- JPMorgan
- Crowdstrike
- Walt Disney
- Prosus
- Alibaba
- Microsoft
Portfolio waarde: € 194.800
Reviews
Audiobericht van Job: Strategie wijziging?
Dank je wel voor het bericht Job.
Volgende week gaan we het hebben over 'Mijn portfolio en recente transacties'. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.
Word Vriend
Vind je het leuk om ons te steunen als onafhankelijke podcast, gebruik te maken en mee te denken met de Portfolio Dividend Tracker? Voor €6,25 per maand krijg je toegang. Zeven dagen gratis proberen!
► Doe mee met Jong Beleggen: PortfolioDividendTracker.com
Pim's portfolio
► Bekijk mijn volledige aandelen portfolio: Portfoliodividendtracker.com/jongbeleggen
JB updates op Instagram
► @JongBeleggen op Instagram: Instagram.com/jongbeleggen