38. Portfolio update en recente transacties | € 195.100

38. Portfolio update en recente transacties | € 195.100

🎙️
Pim heeft de afgelopen weken weer flink geïnvesteerd in zijn kennis, dus een hoop te delen. Hij vertelt over zijn bijgeschaafde strategie en recente transacties. Milou verkeert in een milde crisis omtrent China-ETF's. Bedrijven die de revue passeren: Tesla, Facebook, Crowdstrike en, weder onvermijdelijk, GameStop.
In deze aflevering bespreken we allebei onze portfolio. We beginnen eerst met die van Milou. Haar eerste ETF was de Vanguard S&P 500 (uit de kernselectie). De tweede ETF was gericht op China. Haar portfolio heeft een waarde van €4.600.
Milou heeft nu een kleine positie in:
iShares MSCI China UCITS ETF USD Acc
ISIN: IE00BJ5JPG56
Kosten (TER): 0,40%
Transactiekosten (bij DEGIRO): 2 euro + 0,03%
Bovenstaande ETF zit niet in de kernselectie. Voorlopig gaat ze een positie opbouwen in onderstaande ETF.
HSBC MSCI China
ISIN: IE00B44T3H88
Kosten (TER): 0,60%
Transactiekosten (bij DEGIRO): 0 (kernselectie), aansluitkosten €2,50

Waarom ben ik ook alweer aan het beleggen?

Afgelopen week is er een hoop gebeurd. Nog niet eerder zoveel berichtjes gehad. Ook veel gesproken met redacties van bekende kranten, bladen en tv programma's. Langzaam word ik in het hoekje geduwd van financiële influencer. Ik voel mij daar een beetje dubbel over. Ik weet nog niet of ik daar aan moet wennen of dat ik het helemaal niks vind.
Ik vond het dit weekend tijd voor reflectie. Waarom doe ik wat ik doe? Mijn doel is om veilig en verantwoord te beleggen zodat ik het met een gerust hart vermogen kan opbouwen over tijd. Dit proces moet in de achtergrond spelen zodat ik andere dingen kan doen. Dit is mijn reis!
Ondertussen proberen Milou en ik iedereen mee te nemen zodat jij ook veilig en verantwoord kan beleggen. We zeggen niet voor niks: "Investeer in je kennis! En beleg met beleid".

De toekomst van mijn portfolio

Nu besteed ik veel tijd aan beleggen. Dat moet uiteindelijk wel veranderen. Ik zie het als een hobby dat geld oplevert. Uiteindelijk wil ik met een dag / paar dagen per maand mijn portfolio kunnen bijhouden. Wat moet er dan veranderen?
Veel minder posities (15-20)
Sterke bedrijven met een ijzersterk concurrentievoordeel
Realistische waardering
Ik vermoed dat de strategische verdeling: 'value / waarde', 'dividend (groei)' en 'trend / groei' zal worden. Ik weet dat het allemaal maar benaming is. Het helpt mij om meer overzicht te krijgen en bewust te zijn van mijn risico's in mijn portfolio.
Value / waarde - (bewezen)
Facebook
Prosus
Alibaba
Walt Disney
Microsoft
ASML
Dividend (groei) - (duurzaam)
Johnson & Johnson
Mcdonald's
Coca-Cola / (PepsiCo)
(Nestle)
(L'Oreal)
(Procter & Gamble)
(Colgate-Palmolive)
Trend / groei - (potentie)
Crowdstrike
Fastly
Alfen
Just Eat Takeaway
Adyen
Trade Desk
NVIDIA
Niet alle aandelen in deze lijst bezit ik. Volgende week meer over welke aandelen op mijn watchlist staan.

Mijn recente transacties

Transactie verkocht:
Tesla
PPL Corp
Transactie bijgekocht:
JPMorgan
Crowdstrike
Walt Disney
Prosus
Alibaba
Facebook
Microsoft
Een aantal hierboven hebben we al eens eerder behandeld. We behandelen nu drie bedrijven: Tesla, Facebook en Crowdstrike.

Tesla

Tesla is een heel mooi bedrijf. Dat zal ik niet ontkennen, maar het werd wel erg duur. Echt onderbouwen kon al heel lang niet meer. Misschien maak ik hiermee een fout maar het voelt voor mij niet als veilig en verantwoord beleggen. Ik probeer steeds meer 'controle' te krijgen waarin ik beleg. Misschien ook wel door het aantal shorters de afgelopen jaar staat het aandeel nu heel hoog. Geen idee of er een correctie komt maar als die er komt verwacht ik dat aandelen zoals Tesla heel hard omlaag gaan. Regel nummer 1, verlies geen geld.

Facebook

Het verhaal heb ik aan elkaar gepraat in de aflevering. Onderstaand een lijst met highlights die ik besproken heb.
Facebook rapporteerde (2020 Q4) een omzetgroei van 33%.
De nettowinst bedroeg $11,2 mrd tegenover $7,4 mrd in dezelfde periode een jaar eerder.
Totale winst over 2020 was $29,1 mrd
Vrije kasstroom van $23 mrd per jaar
Totale cash in het bedrijf van $62 mrd
Sentiment is misschien minder. Persoonlijk vind ik het ook een minder fijn bedrijf. Whatsapp gebruik ik wel dagelijks met veel plezier en Instagram is onmisbaar voor een bedrijf.
Totale waarde Facebook: $760 mrd
Haal je daar WhatsApp vanaf omdat het nog geen winst maakt. Het aantal gebruikers van WhatsApp is sinds de aankoop ervan in 2014 verviervoudigd. $19 mrd * 4 = $76 mrd
Ook natuurlijk de cashpositie: $62 mrd
Houden we $622 mrd over
$622 mrd delen door $29,1 mrd = Koers/winst verhouding van 21
Dan hou ik geen rekening met de groei de komende jaren, dat zal snel minimaal 20% zal zijn.
Ook heb ik niet alle verlieslatende inversteringen meegenomen zoals AR en VR.
En de fantasieën wat je allemaal nog kan doen met 2,8 mrd actieve gebruikers.
Een bedrijf dat gigantisch veel verdiend, een unieke positie in de markt heeft, een hoop cash, in een groeiende trend zit is 21 koers/winst verhouding niet verkeerd.
Ter vergelijking betaal je dat nu ook voor Unilever.
Apple, Microsoft en Google zitten allemaal boven de 35. Al moet wel gezegd worden dat ik daar niet dezelfde berekening voor heb gedaan. Google heeft ook veel onderdelen waar nog geen geld mee verdiend wordt. En bijvoorbeeld Apple heeft ook veel cash.

Crowdstrike

Dit is een nieuwe positie en is actief in de cyber security. Het is geen consultancybureau wat je vaak ziet maar heeft er een SaaS businessmodel van gemaakt.
Al een lange tijd volg ik dit bedrijf. Cyber security is een sector dat de komende jaren alleen maar blijft groeien. Je ziet het ook bij de overheid. De ene lek na de andere. Vrij recent nog de lek bij de GGD. De grootste uitdaging voor de democratie is technologie. Dat is voor een ander type podcast. Om Crowdstrike goed te kunnen beoordelen heb ik ook naar concurrerende bedrijven gekeken zoals Zscaler, Palo Alto Networks en Fortinet.
Het verhaal heb ik aan elkaar gepraat in de aflevering. Onderstaand een lijst met highlights die ik besproken heb.
De oprichting stuurt nog steeds het bedrijf aan!
Op abonnement basis je cyber security regelen. Meestal gebeurt dat nu op locatie (on-premies) en door veel mensen uurtjes te laten maken.
De focus van het businessmodel is 100% op terugkerende inkomsten.
Een groei van 87% per jaar door abonnement inkomsten (subscriptions)
Terugkerende inkomsten!
61% van de abonnement (subscription based) klanten hebben meer dan 4 modules.
Dat betekent dat er super veel potentie zit om te upsellen bij elke klant.
De omzet verdubbeld bijna elk jaar nu al 3 jaar op rij.
Het maakt nog wel verlies!
40 bedrijven van de wereldwijde top 100 bedrijven hebben ze als klant.
11 van de 20 grootste banken ter wereld zijn klant.
Op Glassdoor zijn werknemers erg positief over het bedrijf.
Het blijft een lastig bedrijf om echt goed te begrijpen. Het is zo technisch allemaal, dit bedrijf moet ik wel goed blijven volgen.
Ik weet dat het nu wel aan de prijzige kant is. Daarom stap ik over tijd in. De komende maanden probeer ik een positie op te bouwen.

Vriend van de Show & PDT

We zijn afgelopen week niet met iets nieuws begonnen, maar gaan verder met eerder genoemde updates. Deze zitten nog in de afrondende fase.
❤️
Ook deze week willen we weer alle nieuwe Vrienden van de Show bedanken! Het blijft bijzonder, elke week weer.

Nieuws

GameStop

De afgelopen maanden is er in GameStop een hele hoge short positie opgebouwd. Dat wil zeggen dat er veel gespeculeerd wordt op een koersdaling. Short gaan is een risicovol vak. Als de koersen oplopen zijn ze vaak genoodzaakt om aandelen te kopen onder andere om verliezen te beperken. Hierdoor ontstaat er een short sqeeuze. Als de ene shorter een aandeel moet kopen is de kans groot dat de volgende dat ook moet doen. Dat drijft de prijs enorm op.
Het was de Reddit beleggers vooral te doen om op een specifieke hedge funds te pakken genaamd Melvin Capital. Zij hadden een hele grote shortpositie in GameStop. Totaal was de complete short positie 140%. Shorters worden vooral neergezet als aasgieren omdat ze profiteren van het neergaan van anderen. Er zijn ook voordelen aan dit instrument.
Dempend effect op hard neergaande beurzen.
Lopen extreem veel risico en doen daarom goed onderzoek.
Brengen fraude aan het licht.
Nemen een positie in en publiceren een rapport waarin een hoop negativiteit zit (dit is echter niet altijd positief)

Marktmanipulatie

Het is verboden om de markt te manipuleren of te trachten de markt te manipuleren. Marktmanipulatie valt uiteen in een aantal activiteiten.
Het is onder andere verboden om onjuiste of misleidende signalen af te geven met betrekking tot het aanbod van, de vraag naar of de koers van een financieel instrument. Verder is het verboden om de koers van een financieel instrument op een abnormaal of kunstmatig niveau te brengen.

GameStop the Movie

Financiële films doen het goed. The Big Short en The Wolf of Wallstreet zijn twee bekenden. Boiler Room mag natuurlijk ook niet ontbreken. Netflix probeert de rechten te bemachtigen om hier een docu film van te maken. Ik ga die zeker kijken!

AMC profiteert slim van Reddit-rally

AMC weet koersstijging te verzilveren met aandelenemissie en schuldenreductie. Zo biedt de Reddit-hype de worstelende bioscoopketen weer meer perspectief. Een buitenkans die je niet moet laten liggen, zo melden de kenners. 600 miljoen extra geld in het laadje. Hebben we in ieder geval nog een mooie winnaar in dit alles.

Clearing Bank

De complottheorieën vlogen om je oren nadat Robin Hood de handel in een paar aandelen stil had gelegd. Uiteindelijk viel het allemaal wel mee. Het duurt twee dagen voordat een aandeel volledig van persoon is gewisseld. In de tussentijd worden aandelen bij een clearingpartij gestald. In die periode moet de broker voorzien zijn van een onderpand. Dat was niet meer genoeg. Niet snel daarin is er goed geld bijgestopt.

Maatschappelijke trends

Polarisatie
Wordt veel gehandeld op margin en met een hefboom (geleend geld)
Het leven van een hoop jongeren is nu een beleggingsapp geworden. In het verlengde daarvan zie je een grote verschuiving. Ongeveer 20 jaar lang wilde iedereen start-up ondernemer worden. Nu wil iedereen huizen en aandelen bezitten. Daar is natuurlijk niks mis mee maar als hoofdactiviteit is het zo zonde. Het leven heeft nog zoveel moois te bieden.

De ironie

Maar het verhaal wordt nog treuriger voor de Reddit-rebellen. Van de $6,7 mrd die Citadel afgelopen jaar boekte aan netto handelsinkomsten (Omdat beleggen bij Robin Hood gratis is, wordt de order flow verkocht aan Citadel), ging een aanzienlijk deel naar grootaandeelhouder Ken Griffin. Vorige week bleek dat hedgefonds-veteraan Griffin daarvoor een mooie bestemming had gevonden. Hij investeerde namelijk $2,8 mrd in Melvin Capital, een hedgefonds dat short zat in GameStop en dreigde te bezwijken nadat het Reddit-leger de koers omhoog had gejaagd. Door die kapitaalinjectie wist Melvin de aanval te weerstaan.

Robinhood Raises $3.4 Billion

Beursgang wordt voorlopig even uitgesteld. Eerst moet het imago weer opgepoetst worden. Dan maar geld ophalen bij venture capital.

Pim te gast bij Met Nerds om Tafel podcast

Deze week was ik te gast bij Met Nerds Om Tafel. Een wekelijkse podcast vol humor en tech waarin nerds Floris, Jurian en Randal boeiende onderwerpen bespreken met een gastnerd, onder het genot van een Nerdbiertje.
Een aflevering met Pim is natuurlijk een mooie gelegenheid om het te hebben over de gebeurtenissen omtrent /r/wallstreetbets, de groeiende haat jegens Wall Street en het mechanisme van het collectief verkloten van andermans short-posities. Wat de podcast Jong Beleggen en deze gebeurtenissen gemeen hebben is dat het beleggen door de ‘gewone mens’ steeds normaler en gebruikelijker wordt. Een mooie ontwikkeling, maar niet zonder gevaren.
S08E19 – Jong beleggen en Wall Street aftroeven met Pim Verlaan
Zelf blijf ik er graag van weg omdat het niks te maken heeft met beleggen. Mijn doel is om veilig en verantwoord te beleggen zodat ik met een gerust hart vermogen kan opbouwen over tijd.
notion image

Just Eat Takeaway

Just Eat Takeaway.com heeft 1,1 miljard euro opgehaald met de uitgifte van converteerbare obligaties. Dit maakte de maaltijdbezorger dinsdag vroeg bekend, nadat de uitgifte maandagavond werd aangekondigd. Over de eerste tranche van 600 miljoen euro betalen ze geen rente, over de tweede tranche van 500 miljoen euro betaalt het 0,625%. Dat is aan de bovenkant van de afgegeven bandbreedte van 0,125 tot 0,625%. De uitgifte betreft obligaties met een looptijd tot augustus 2025 en tot februari 2028.
Wat ze precies met het geld gaan doen is nog niet bekend. Het officiële statement is dat het gebruikt gaat worden voor algemene bedrijfsdoelstellingen en om in te kunnen spelen op strategische kansen in de markt als die zich voordoen. Als aandeelhouder kan het als positief gezien worden, 'gratis geld' waar groei mee gefinancierd kan worden. Het is in ieder geval beter dan een aandelenemissie waarbij bestaande aandeelhouders verwateren.
De conversiefactor ligt bij A rond de 42% boven de huidige koers, bij deel B circa 52%. Wanneer er tot conversie wordt overgegaan treedt er wel enige verwatering op. Beleggers zullen de openingskoers van JET in de gaten houden: plaatsing van een convertible zorgt vaak voor enige koersdruk.

Portfolio

Transactie: Geen
Portfolio waarde: € 195.100

Reviews


Hoi! Ik luister met veel plezier naar de podcast, waarvoor veel dank! Samen met mijn neefje van 16 nu ook een rekening voor hem aan het openen. Hij luistert ook en gaat jong beginnen dankzij jullie. Ik heb een suggestie: Ik heb jullie nog niet gehoord over extra voordelen bij sommige bedrijven als je aandeelhouder bent. Ik had altijd aandelen EuroDisney van Disneyland Parijs (ze zijn niet meer op de beurs nu). Omdat ik die aandelen had kreeg ik 25% korting op hun hotels en entree. En 10% korting in alle winkels in het park. Nu heb ik aandelen Royal Caribbean (cruises). Ik ga vaak op cruise vakantie en krijg nu elke keer dat ik ga 200 dollar aan extra tegoed omdat ik aandeelhouder ben. Dit is vast niet voor elk bedrijf van toepassing maar misschien leuk om eens te noemen?
Dank je wel voor het delen. Dit wist ik niet. Als iemand nog meer bedrijven kent waar je korting krijgt als je aandeelhouder ben, hoor ik het graag.

Volgende week gaan we het hebben over 'Maak een watch-/wishlist'. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.