November 27
Done
10. Starten met 1.000 euro | € 148.800

10. Starten met 1.000 euro | € 148.800

🎙️
Milou zet haar eerste stapjes in de wereld van het grote geld, met haar kleine portemonnee. Ter voorbereiding heeft ze haar eerste beleggingsstrategie ooit uitgewerkt en heeft ze ingelogd in de online omgeving van DeGiro. In deze aflevering legt ze haar strategie en al haar vragen voor aan Pim die, zoals altijd, met concrete tips en antwoorden komt.

Milou gaat beginnen

Aan het begin van deze podcastserie beloofde Pim dat je in aflevering 10 zou kunnen starten met beleggen. Milou neemt de proef op de som en werkt haar eerste beleggingsstrategie ooit uit.

Startbedrag

Bij het bepalen van het bedrag waarmee je gaat starten is het belangrijk om er rekening mee te houden dat je het geld komende tijd niet nodig hebt. Zorg dat je voldoende op je rekening hebt om af en toe wat meer te kunnen inleggen, bijvoorbeeld als het wat slechter op de beurs staat. Daarnaast is het belangrijk dat je ook genoeg geld hebt om zaken als een kapotte wasmachine te kunnen vervangen. Je wil voorkomen dat je het geld dat je hebt belegd op een ongunstig moment eruit moet halen.

Gespreid inleggen

Milou gaat beginnen met 3.000 euro, en is van plan om elke maand 200 euro extra te beleggen. Het is belangrijk dat je niet alles in één keer belegt. Ik heb een schema gemaakt hoe ik de komende maanden mijn geld ga beleggen:
Juli 2020: € 500 (nog te besteden: €2.500 + € 200)
Augustus 2020: € 500 (nog te besteden: €2.200 + € 200 | Belegd vermogen: € 1.000)
September 2020: € 500 (nog te besteden: €1.900 + € 200 | Belegd vermogen: € 1.500)
Oktober 2020: € 500 (nog te besteden: €1.600 + € 200 | Belegd vermogen: € 2.000)
November 2020: € 500 (nog te besteden: €1.300 + € 200 | Belegd vermogen: € 2.500)
December 2020: € 500 (nog te besteden: €1.000 + € 200 | Belegd vermogen: € 3.000)
Januari 2021: € 500 (nog te besteden: €700 + € 200 | Belegd vermogen: € 3.500)
Februari 2021: € 500 (nog te besteden: €400 + € 200 | Belegd vermogen: € 4.000)
Maart 2021: € 500 (nog te besteden: €100 + € 200 | Belegd vermogen: € 4.500)
April 2021: € 500 (nog te besteden: € 0 | Belegd vermogen: € 5.000)
Mei 2021: € 200 (Belegd vermogen: € 5.500)
Juni 2021: € 200 (Belegd vermogen: € 5.700)

ETF

Wie nog niet veel verstand heeft van de beurs en niet van plan is om veel tijd in het analyseren van bedrijven te steken, kan kiezen om in ETF's (exchange traded funds) te beleggen. Een ETF is een geautomatiseerd groepje aandelen, die je vindt in alle soorten en maten. Wil je eerst meer weten over ETF's, luister dan eens naar aflevering 3.
Milou gaat beleggen in de Vanguard S&P 500. Dat zijn de 500 grootste Amerikaanse bedrijven die vaak wereldwijd domineren. Denk daarbij aan Microsoft, Facebook, Amazon, Google en Apple. De prijs van één aandeel schommelt op het moment van publiceren (25 juni) rond de 52 euro. Zo zit Milou voor weinig geld verspreid over heel veel bedrijven. Hoe beter gespreid je zit, hoe minder risico je loopt op verlies.

Inloggen bij DeGiro

Veel luisteraars hebben aangemeld bij broker DeGiro. Als je daar voor het eerst inlogt, roept dat waarschijnlijk veel vragen op. Je moet bijvoorbeeld kiezen tussen een 'basic profiel' en een 'custody profiel'. Het verschil is dat er bij een basic profiel effecten uitgeleend kunnen worden. Dat kun je vergelijken met het businessmodel van een bank. Een bank zal een groot deel van het spaargeld dat mensen er stallen in bijvoorbeeld beleggingen steken. Een broker kan (in hele grote lijnen) hetzelfde doen met aandelen. Het is prima om in dit geval te kiezen voor een 'basic profiel'. De meeste brokers doen dit namelijk, dat DeGiro deze optie geeft is vooral blijk van transparantie.
Eenmaal binnen op je persoonlijke pagina bij DeGiro zullen er vast nieuwe vragen ontstaan. Bijvoorbeeld over hoe je dat nu precies aanpakt, zo'n ETF aanschaffen. Pim legt Milou uit welke opties je hebt en hoe het werkt.

Nieuws

Wirecard is al dagen volop in het nieuws. Sinds donderdag is de koers met 82% gedaald. Er is 1.9 miljard verdwenen. De CEO Markus Braun is direct opgestapt en is gearresteerd wegens verdenking van boekhoudfraude. Dit komt hard aan in Duitsland, daar zijn niet zoveel fintech / technologiebedrijven die het goed doen. Het was het pareltje van de Duitse DAX. Markus Braun moet ook nog is aandelen verkopen. De aandelen hadden bij de afsluiting van de lening een waarde van €392 mln, maar door de koersdaling is daar nog maar €108 mln van over. De garantstelling is daarmee niet meer toereikend, waardoor Braun aandelen moet verkopen. Nog beleggen met geleend geld! Je onderpand kan zomaar (tijdelijk) verdwijnen waardoor je moet bijstorten.
Chatdienst MessageBird is nog geen tien jaar oud en wil naar de beurs. Het bedrijf verwacht dit jaar naar €300 mln omzet te groeien. Een notering hoort bij het volwassen worden van het bedrijf. MessageBird is niet op zoek naar nieuw kapitaal. Het gaat voornamelijk om de betrouwbare uitstraling die het bedrijf hiermee hoopt te creëren.

Portfolio

Transactie: Nee
Ontvangen dividend: € 85
Duke Energy Corp = € 35 Is een Amerikaanse holdingmaatschappij voor elektrische energie in de Verenigde Staten en gedeeltelijk in Canada.
Dominion Energy Inc = € 50 Is een Amerikaans energiebedrijf dat elektriciteit levert in delen van Amerika.
Portfolio waarde: € 148.800

Reviews

Hoi Milou en Pim, Ik luister de podcast al vanaf het begin via Spotify en vind het erg leuk om naar te luisteren. De dynamiek tussen jullie maakt het veel beter te begrijpen! Ik ben van plan om over een tijd zelf te gaan beleggen. Ik heb daarom ook een account aangemaakt bij DEGIRO om een een kijkje te gaan nemen (kijken kost immers niks). Nadat ik (net als Milou) in de wachtrij heb gestaan is het nu zover dat ik mijn account heb aangemaakt en toen kwam de volgende vraag: Wil ik een basic of custody profiel? Het grote verschil tussen de 2 is dat bij Basic je aandelen kunnen worden uitgeleend en bij Custody niet. Het uitlenen van je aandelen zorgt er weer voor dat je hier rendement op kan behalen en de kosten van DEGIRO zijn daarnaast ook lager (correct me if I’m wrong) Ik heb op verschillende websites gelezen over uitlenen van aandelen en het risico zou klein zijn, ik lees in ieder geval nergens dat ik het écht niet zou moeten doen. Daarom heb ik de volgende vraag voor jullie: Welk profiel hebben jullie gekozen en waarom? Blijf zo doorgaan! Groetjes, Christian
Zelf heb ik een Basic profiel. Ik acht het risico nihil en ga daarom voor lagere kosten. Daarnaast heb ik geen behoefte om te handelen op margin (geleend geld). Uiteindelijk moet iedereen deze afweging zelf maken. Er zijn meerdere artikelen online over het verschil. Saska van Finance Monkey legt het goed uit.
Het uitlenen van je aandelen betekent niet dat je meer rendement kan behalen. Hierdoor kan DEGIRO lagere kosten rekenen omdat ze ook op een andere manier geld kunnen verdienen. Het is vergelijkbaar dat een bank spaargeld gebruikt om bijvoorbeeld hypotheken te financieren. Hierdoor kan de bank lagere kosten doorrekenen naar de spaarders.

Hi Pim en Milou! Als allereerste wil ik zeggen dat ik jullie podcast erg interessant vind. Ik had nooit gedacht dat ik interesse zou hebben in het onderwerp beleggen, laat staan om het zelf ook te gaan doen, maar nu heb ik zelfs al een account gemaakt bij degiro! Ik ben nog niet helemaal bij met de podcast, dus als het onderwerp al langs is gekomen dan zal ik het antwoord vanzelf horen, mijn vraag is namelijk: Wat gebeurt er precies met je portfolio als je komt te overlijden? Waar gaan dan je holdings naartoe? Is dat iets waar je rekening mee moet houden en een plan voor moet hebben/vastleggen, of erven je naasten automatisch al je holdings? Alvast bedankt! Groeten, Léon
Dit is een erg goede vraag. Bij overlijden erven de nabestaanden ook alle effecten (obligaties, aandelen en opties), hetzelfde als je vastgoed in bezit hebt of vermogen op de bank. Door de nabestaanden moeten er successierechten worden betaald, dit noemen we ook wel erfbelasting.
Aan een beleggingsportefeuille zitten iets meer haken en ogen omdat de waarde veel meer schommelt. Het is aan te raden om na overlijden zo snel mogelijk een waardebepaling (door een executeur) te doen waarbij alle erfgenamen w3eten hoeveel belasting er betaald moet worden. De executeur kan een ingehuurd persoon zijn, maar je kunt als familielid ook worden gevraagd deze rol op je te nemen. Je wilt namelijk voorkomen dat tussen de waardebepaling en de verkoop, de beurs flink zakt.
Het is aan te raden om de erfgenamen toegang te geven tot je account/beleggingsrekening. Ik denk dat het sowieso handig is om inloggegevens van meerdere diensten goed achter te laten. Uiteindelijk is jouw testament leidend in de verdeling van je vermogen en bezittingen.

[5-sterren door Zico Wesselman] Prettig om te luisteren! Heerlijke podcast om naar te luisteren. Ga zo door!

Volgende week gaan we het hebben over 'Grote portfolio update’. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.

Word Vriend

Vind je het leuk om ons te steunen als onafhankelijke podcast, gebruik te maken en mee te denken met de Portfolio Dividend Tracker? Voor €5 per maand krijg je toegang. Zeven dagen gratis proberen!
► Doe mee met Jong Beleggen: PortfolioDividendTracker.com

Pim's portfolio

► Bekijk mijn volledige aandelen portfolio: Portfoliodividendtracker.com/jongbeleggen

JB updates op Instagram

► @JongBeleggen op Instagram: Instagram.com/jongbeleggen