November 27
Done
11. Grote Portfolio Update | € 147.500

11. Grote Portfolio Update | € 147.500

🎙️
Pim maakt sinds hij een halfjaar geleden begon met beleggen de balans op. Een persoonlijke, open analyse: wat gaat er goed, wat kan er beter? Ten grondslag aan een strategie, ligt in ieder geval ook nog een beleggingsfilosofie. Pim neemt zich voor zich niet langer te focussen op het verleden, maar zich te richten op de toekomst. Hij deelt zijn opgedane inzichten en blikt vooruit.
We zijn halverwege het jaar. Tijd voor een goede terugblik en wat cijfers erbij te halen. Het was niet zomaar een half jaar. Corona heeft een hoop betekend, zover dat kan kijken we alvast daar op terug.

Cijfers

Meer dan 1.000 euro dividend ontvangen!
14 groeiaandelen
41 dividendaandelen
Resultaat: - 10% dividendaandelen en + 32% groeiaandelen

Game-changer (Covid-19)

In Energie, Materialen, Financiële Dienstverlening en in kleinere mate ook Industrie gaan bedrijven het lastig krijgen. Ik zie corona als een versnelling. De ontwikkelingen die al gaande waren, worden nu versneld. Aan de ene kant kan je zeggen dat het allemaal niet zo vlot gaat lopen maar ik heb een horizon van meer dan 30 jaar. Ik zie daar wel een hoop dingen veranderen.
Menselijk arbeid is er bijvoorbeeld een, dit gaan we anders beoordelen, helemaal vanuit een beleggers perspectief. Mensen in een organisatie maken het uniek maar zijn daarnaast ook het grootste risico. Mensen zijn complex en worden behandeld naar de omstandigheden van het moment. Arbeid, vooral in Europa is totaal niet flexibel vanuit een werkgever gezien. Dit veroorzaakt op lange termijn problemen.
KLM is een uitstekend voorbeeld, ooit een vooruitstrevend bedrijf maar nu het schammieltje van de klas. Waarom? Hun concurrentiepositie is volledig teniet gedaan door de hoge arbeidskosten. Piloten krijgen daar zoveel betaald, het is wachten totdat die grote groep grootverdieners met pensioen gaat. Wat is er nu nog meer in beweging?
Locatie gaan we anders zien (wonen en vakantie)
Snel internet is een pré
Minder routine transport
Het 'nut' van werk valt weg (werk gaat over sociaal contact)
Bezit krijgt een andere betekenis

Zekerheden vallen weg

Het verleden heeft gelijk totdat het niet meer gelijk heeft. Ja, duh. Varen op het verleden gaat dus een keer fout. Shell heeft sinds de Tweede wereldoorlog haar dividend niet verlaagd, nu wel. Ik wil meer gebruik maken van mijn lange horizon. Minder naar het verleden kijken, meer naar de toekomst!

Beleggingsfilosofie

ETF of losse aandelen, daar denk ik vaak over na. Waarom zou ik al die moeite doen? Op de korte termijn is een ETF veel aantrekkelijker maar daarmee kom ik qua kennis geen stap vooruit. Hierdoor kan ik mijn kennis niet compounden. Hoe kan ik de kracht van losse aandelen op de lange termijn beter benutten? Ik moet een eigen beleggingsfilosofie ontwikkelen!
“Een filosofie is de basis voor een strategie. Als ik geen filosofie heb, kan ik wel een strategie ontwikkelen, maar deze gaat aan diggelen zodra de aanpak een maand of twee niet blijkt te werken. Dan stap ik over op een andere strategie. En dat is het slechtste wat ik kan doen.”
Okay, duidelijk. Wat is mijn beleggingsfilosofie? Daar kan ik niet direct antwoord op geven. Dit is wel iets wat ik de komende maanden verder ga uitwerken. Ik kan wel zeggen wat nu in mij opkomt:
Geen of nauwelijks schulden
Founder nog aan het roer of nauw betrokken
Hoge insider shares
Kostprijs minder dan 50%
Schaalbaar zonder mensen!
Creëert het legacy?
Komt het tot early majority fases van de innovatie adoptie cycle?
Innovators, early adopters, early majority, late majority en laggards
Zit het in een groeimarkt/trend?
Verliezen vind ik niet erg als ik het maar doe met mijn eigen kijk op de wereld. Ik wil het meer eigen maken en mijn kennis en ervaring laten spreken. Hierdoor creëer ik een eigen identiteit als belegger.

Growth vs Dividend

Dividend aandelen trekt mij persoonlijk minder. De tanker vs de speedboot. Ik zie mijn dividend aandelen meer als obligaties en mijn groeiaandelen als aandelen. Is het gek dat mijn groeiaandelen hard groeien? Nee, dit is waar de toekomst heen gaat. Ik realiseer mij goed dat hier ook een hoger risico aan zit.

Gemaakte foutje

Kopen met limiet order, geef nu altijd de voorkeur aan market order.
Geen goed onderzoek doen, vooral in mindere tijden komen die aandelen boven drijven.
Te veel kijken naar het verleden om de toekomst te 'voorspellen'. Beter realiseren dat het data van het verleden is en dat het niks zegt over de toekomst.
Mijn portfolio vertegenwoordigd te veel de huidige markt. Ik wil de markt van de toekomst in mijn portfolio terugzien.

En nu verder?

Mijn dividend portfolio vind ik te groot. Langzaam ga ik afscheid nemen van een paar holdings. Welke weet ik nog niet. Ik neem dit mee in het herbalanceren van de sectorverdeling.
De laatste weken ligt mijn focus op een nieuw groeiaandeel. Ik volg al een lange tijd een paar aandelen waar ik binnenkort een keuze in ga maken. Ik heb wat lijntjes uitgezet bij experts om inhoudelijk nog meer te horen over het product. Vooral de kwaliteit vanuit een gebruikersperspectief.

Nieuws

#StopHateForProfit is de nieuwe beweging waar grote bedrijven zich langzaam bij gaan aansluiten. Het raakt niet alleen Facebook maar ook Instagram en Twitter. Het begon met Ben And Jerry's maar snel volgde Unilever, Starbucks, Coca Cola, Verizon, Honda, Clorox, Levi's en nog veel meer. Het gaat voornamelijk om een tijdelijke advertentiestop en in sommige gevallen alleen in Amerika.
Ik heb hier zo mijn bedenkingen bij. Van een bedrijf zoals Ben And Jerry's snap ik het nog wel. Het is altijd al activistisch geweest en vrij klein waardoor dat makkelijker is. Alle grote jongens die nu een advertentiestop inlassen hebben toevallig allemaal een grote omzetdaling. Als je kosten moet besparen dan gebeurt dat als eerste op advertentie uitgaven. Mooi moment om het positief te framen zodat je het niet aan je aandeelhouders hoeft uit te leggen.
Het aantal besmettingen met corona blijft maar stijgen in de VS. Texas en Florida gaan weer deels op slot. Het land noteert nu al dagen meer dan 40.000 positieve tests per dag, meer nog dan in het begin van de coronacrisis.

Portfolio

Transactie: Nee
Ontvangen dividend: € 139
Royal Dutch Shell = € 128 Is een Nederlands-Britse multinational, behorend tot de supermajors, de zes grootste staats-onafhankelijke oliemaatschappijen van de wereld.
Bank of America = € 9 Is de grootste commerciële bank in de Verenigde Staten met betrekking tot vermogen.
NVIDIA = € 2 Is een bekende producent van computerhardware, voornamelijk op het gebied van grafische kaarten en chipsets voor moederborden voor AMD- en Intel-processors en voor mobiele apparaten.
Portfolio waarde: € 147.500

Reviews

Beste ­Pim en Milou, Allereerst complimenten voor de podcast, echt helemaal top. Sinds 25-5-2020 heb ik ook mijn eerste aankoop gedaan bij Degiro maar helaas had ik toen de podcast nog niet ontdekt. Ik vind het gespreid beleggen wel 1 van de betere adviezen die ik gehoord heb de afgelopen tijd. Gespreid dus qua posities, maar ook elke maand aankopen, zodat je niet het risico loopt dat je in een piek koopt. Dit werkt echt heel goed, vooral met vergroten van de posities. Het is voor mij een feest van herkenning, zeker omdat Milou nu ook echt dezelfde dingen tegenkomt die ik toen ook tegenkwam. In het begin heb ik 1 fout gemaakt eigenlijk, en dat was mijn profile upgraden naar active. Aangezien ik de mogelijkheden wilde verkennen heb ik dat toen gedaan. Helaas wist ik niet wat margin trading was, dus ik heb korte tijd toch met geleend geld belegd. Gelukkig heeft Degiro het vrij snel teruggezet. Nadat ik 300 euro bijgestort had die ik dus in de min stond. Wellicht nuttig om te vermelden. Veel succes en we blijven luisteren! Mvrgr Gerrit
Natuurlijk goed dat je blijft ontdekken en even hebt kunnen proeven van margin trading. Je hebt zelf al de conclusie getrokken om daar verder vanaf te blijven. Helemaal in deze onzekere tijden is het erg gevaarlijk. Je onderpand kan zomaar met 30% zakken waardoor je snel moet bijstorten.
Dank je wel voor het delen van je ervaring. Ik denk dat veel mensen hier iets van kunnen leren.

[5-sterren door Lieke27] Leuk en leerzaam! Super leuke podcast! Als 27-jarige is beleggen totaal nieuw voor me. Fijn om het eens zo duidelijk en vooral open (waarom heerst er altijd zo'n taboe op het onderwerp geld?) uitgelegd te krijgen. Af en toe voel ik me net Milou, maar gelukkig stelt zij altijd de juiste vragen waar ik weer van kan leren. Complimenten! Groetjes Lieke.

[4-sterren door Imnehk] Fijne en duidelijke podcast! Super duidelijke en fijne podcast. Vooral als je nog niet bent begonnen met beleggen of er niets vanaf weet, is dit een goede start om meer uitleg en inzicht te krijgen. Keep up the good work!

Volgende week gaan we het hebben over 'Waar haal je informatie vandaan'. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.

Word Vriend

Vind je het leuk om ons te steunen als onafhankelijke podcast, gebruik te maken en mee te denken met de Portfolio Dividend Tracker? Voor €5 per maand krijg je toegang. Zeven dagen gratis proberen!
► Doe mee met Jong Beleggen: PortfolioDividendTracker.com

Pim's portfolio

► Bekijk mijn volledige aandelen portfolio: Portfoliodividendtracker.com/jongbeleggen

JB updates op Instagram

► @JongBeleggen op Instagram: Instagram.com/jongbeleggen