November 27
Done
27. Moat beleggen | € 163.700

27. Moat beleggen | € 163.700

🎙️
Een kasteel met een flinke slotgracht heeft een voordeel op aanvallers. Dat geldt ook voor een bedrijf: hoe groter de 'moat', hoe moeilijker het is voor concurrenten om diens positie in te pikken. Er zijn vijf manieren waarop een bedrijf een concurrentievoordeel oplevert. Pim doet ze uit de doeken, en verder heeft hij het met Milou over blue chips, Prosus, Alibaba, China, IB-aangifte en de Quote 500.

Moat beleggen

Om goed te begrijpen wat een moat is gaan we terug naar de 17de eeuw. Een koninkrijk had veel bezittingen en vermogen, dat zat bijna altijd in goud. Dat moest te allen tijde beschermd worden. Er werden grote kastelen gebouwd. De tegenstanders werden steeds handiger om daar binnen te komen. De oplossing was een grote gracht er omheen met water en een ophaalbrug. Hierdoor werd het heel lastig om binnen te komen, althans het kostte veel meer tijd. Dit zorgde ervoor dat er binnen in de kastelen meer tijd was om beter te organiseren en in te spelen op een aanval. Je werd dus minder verrast. Dit is wat we ook zoeken bij bedrijven, dan noemen we het een 'economic moat'.
De Nederlandse vertaling van 'moat' is 'slotgracht'. Dus zoals in de Middeleeuwen rond een kasteel een gracht werd gegraven om vijanden op afstand te houden, beschermt een 'economic moat' het rendement op geïnvesteerd kapitaal van een onderneming. Of in eenvoudigere woorden: het concurrentievoordeel van een onderneming beschermt haar winstgevendheid.

Wat is een moat?

Superbelegger Warren Buffett schreef in een inmiddels legendarisch artikel in zakenblad Fortune in 1999 voor het eerst over moat. "The key to investing is not assessing how much an industry is going to affect society, or how much it will grow, but rather determining the competitive advantage of any given company and, above all, the durability of that advantage. The products or services that have wide, sustainable moats around them are the ones that deliver rewards to investors.” Dit idee van economic moats verwijst naar voordelen die een onderneming langdurig beschermen tegen concurrenten.

De 5 concurrentievoordelen

Bij zijn analyses van ondernemingen heeft Morningstar vijf belangrijke bronnen of factoren geïdentificeerd die een onderneming een concurrentievoordeel geven.
1.
Het zijn immateriële activa (patenten, overheidslicenties, merknaam) Coca Cola, Disney, Novo Nordisk
2.
Overstapkosten (gemak waarmee een klant kan overstappen naar een concurrent) Oracle, ADP
3.
Netwerkeffect (groeiende binding van klanten) MasterCard, Facebook, JustEat TakeAway
4.
Kostenvoordeel (goedkoper produceren) Amazon, Union Pacific
5.
Efficiënte schaal (schaalvoordelen) UPS, Duke Energy

Waarderen van de moat

Voor het beoordelen en waarderen van het concurrentievoordeel of de moat (moat rating) kijken de aandelenanalisten van Morningstar naar de bovengenoemde vijf factoren die een moat bepalen. Maar de ware test vormt het rendement op geïnvesteerd kapitaal. Morningstar kijkt of een onderneming een rendement op geïnvesteerd kapitaal boekt (ROIC of return on invested capital) dat groter is dan de kosten van kapitaal (WACC of weighted average cost of capital). De grootte van ROIC minus WACC is minder belangrijk dan de verwachte duur van de bovenmaatse winst.
Een onderneming moet tenminste 10 jaar een verwacht concurrentievoordeel hebben om in aanmerking te komen voor de waardering 'Narrow moat' en tenminste 20 jaar voor een kwalificatie 'Wide moat'. Bedrijven zonder concurrentievoordeel krijgen de kwalificatie 'No moat'.

VanEck Vectors Morningstar Global Wide Moat UCITS ETF

Morningstar Global Wide Moat ETF belegt in aantrekkelijk geprijsde wereldwijde aandelen met een duurzaam concurrentievoordeel (“moat” = slotgracht). Deze aandelen worden geselecteerd door Morningstar analisten op basis van een hoog systematisch proces.

Marktleider, is dat belangrijk?

Een marktleider is een bedrijf met het grootste marktaandeel in een branche dat zijn dominantie vaak kan gebruiken om het concurrentielandschap en de richting van de markt te beïnvloeden. Een marktleider heeft doorgaans het grootste marktaandeel of het grootste percentage van de totale verkoop op een bepaalde markt. Het kan zijn concurrenten ook overtreffen volgens andere statistieken, waaronder merkloyaliteit, waargenomen waarde, distributie dekking, imago, prijs, promotie-uitgaven en winst.
Zo'n bedrijf kan de eerste zijn die een product of dienst ontwikkelt, waardoor het de toon kan zetten voor berichtenuitwisseling, de ideale productkenmerken kan definiëren en door de markt kan worden beschouwd als het merk dat consumenten associëren met het aanbod zelf.
Een marktleider heeft meestal het grootste marktaandeel in een bepaalde branche.
Marktleiders kunnen ook de eersten zijn die bepaalde producten of diensten ontwikkelen.

Wat is een Blue Chip company?

Blauwe chip heeft een referentie naar de duurste chip in het casino bij het spel poker. Blue chip aandelen zijn de aandelen van bekende, hoogwaardige bedrijven die toonaangevend zijn in hun branche. Deze bedrijven hebben de tand des tijds doorstaan en het respect van hun klanten en hun aandeelhouders gewonnen. Ze doen vaak regelmatige en groeiende dividendbetalingen. Met solide bedrijfsmodellen hebben blue chip-aandelen lange records van aantrekkelijke rendementen geproduceerd, en dat maakt ze tot de meest populaire individuele aandelen op de aandelenmarkt voor conservatieve beleggers die op zoek zijn naar plekken om hun geld aan het werk te zetten. Simpel gezegd zijn het de bedrijven die iedereen wel kent.

Karakteristieken van een blue chip aandeel

Super groot bedrijf;
Betrouwbare track record;
Consistente dividend groei om op zijn mist bij te blijven met inflatie;
Hoogste rating voor een bedrijfsobligatie;
Sterkste financiën.

Voorbeeld bedrijven

3M (MMM)
Alphabet (GOOGL)
Amazon (AMZN)
American Express (AXP)
Apple (AAPL)
Bank of America (BAC)
Coca-Cola (KO)
Disney (DIS)
Goldman Sachs (GS)
IBM (IBM)
Johnson & Johnson (JNJ)
McDonald’s (MCD)
Microsoft (MSFT)
Nike (NKE)
Starbucks (SBUX)
Verizon (VZ)
Visa (V)
Walmart (WMT)

Vriend van de Show & PDT

Als maker van een website weet je nooit op welke manier de gebruiker het gebruikt; met een computer, laptop, tablet of een telefoon. Daarnaast heb je ook nog verschillende systemen zoals Android, iOS, Windows en MacOS. Omdat we het nooit weten als maker ontwikkelen we het op een manier dat het flexibel is, in onze taal noemen we dat responsive design. Als jij op je telefoon naar de Portfolio Dividend Tracker gaat is alles netjes geoptimaliseerd voor jouw schermbreedte. Bezoek je de website op je computer, dan past ook daar alles netjes in het scherm. Op deze manier kan nu iedereen de tracker goed gebruiken op zijn of haar telefoon en tablet.

Nieuws

Bob van Dijk (CEO), van Prosus, zegt dat 'grote overnamemogelijkheden in onze sector duur zijn'. Internetbedrijven die werken voor de consumentenmarkt waren al duur, maar zijn het afgelopen halfjaar verder in prijs gestegen door de coronacrisis. Consumenten zijn veel meer digitaal gaan kopen. Zo hebben maaltijdbezorgers in deze periode goede zaken gedaan.
Als belegger word ik hier op twee manieren blij van. Het overtuigd van goed beleid dat ze niet zomaar iets kopen omdat er voldoende cash is. Ze gaan verstandig om met hun geld, wat duidt op goed management.
Als tweede bevestigd het mijn gevoel dat Prosus ondergewaardeerd is. Het juiste moment om aandelen van jezelf te kopen is als ze 'goedkoop' zijn.
Maanden geleden hadden we het over een boycot van grote merken zoals Unilever. Facebook's omzet groeide in het derde kwartaal met 22% naar $21,5 mrd. Het bedrijf heeft inmiddels 1,82 miljard (1 op de 3 wereldbewoners) dagelijks actieve gebruikers. Er is totaal niks te merken van de boycot. Wat een cijfers, 22% groei.
Het lijkt erop dat Facebook het pad van WeChat op wil, zegt Liu. In WeChat kunnen gebruikers van alles doen: chatten, telefoneren, maar ook vliegtickets boeken of Didi's (de Chinese variant van Uber) bestellen. 'Facebook wil duidelijk die kant op, maar ik vermoed dat Amerikaanse gebruikers er minder behoefte aan hebben om al hun activiteiten binnen één mega-app te voltooien', zegt ze.
Facebook, Apple, Amazon en Google-moeder Alphabet presenteerden donderdag na beurs hun kwartaalcijfers en die overtroffen de verwachtingen. Amazon profiteert volop van thuis winkelen en Apple van de verkoop van Macs aan thuiswerkers. Google en Facebook zagen de advertentieinkomsten stijgen. Toch zakten de techreuzen vrijdag op Wall Street weg. Alphabet vormde daarbij een uitzondering.
notion image

Portfolio

Transactie: Facebook en Alibaba + € 3.000 gestort voor november
Ik heb een klein beetje mijn positie in Facebook uitgebreid met € 900. Het is nu mijn derde grootste holding in Growth Portfolio. Ik heb hier al eens eerder uitgelegd wat ik van Facebook vind.
Alibaba is een nieuwe holding in mijn Growth Portfolio. Langzaam wil ik iets meer in China belegd zijn. Eerst deed ik dat alleen via Prosus > Tencent en nu ook via Alibaba. Alibaba heeft ook 33% van Ant Group in handen. Hierdoor beleg ik indirect in de twee grootste betaalapps van China.
Alibaba is de Chinese variant van Amazon. Ze doen precies hetzelfde alleen in een andere regio. Op dit moment is Alibaba ongeveer 2,5 goedkoper dan Amazon. En Alibaba zit in een veel snel groeiende markt. Het grootst gedeelte van de omzet (86%) komt nog uit e-commerce activiteiten. Als je dat vergelijkt met Amazon is daar de omzet meer gespreid richting Cloud en digitale entertainment. Alibaba loopt hetzelfde pad maar er is nog niet zoveel, voldoende ruimte om nog te groeien. In China is de cloud markt nog niet zo ver als in Amerika. 45% van het cloud infrastructure gaat via Alibaba, 14% via Tencent, dat ik dus ook bezit via Prosus. De online betaal apps WeChat en Alipay hebben samen 94% van het verkeer in handen. WeChat is van Tencent en Alipay van Ant Group.
Alibaba is ongeveer 5% van mijn Growth Portfolio. Het is zeker een van de goedkoopste onder alle super grote bedrijven. Je kan een jaarlijkse groei in omzet van 20% verwachten.
Ontvangen dividend: € 150
Bank of Nova Scotia = € 38
LTC Properties = € 11
JPMorgan Chase = € 25
Verizon Communications = € 30
AT&T = € 46
Portfolio waarde: € 163.700

Reviews

[5-sterren door Tijn] Geweldig! Nooit geweten dat ik met zo veel enthousiasme naar een podcast over beleggen kon luisteren. Ik heb wel twee vragen aan Pim, ten eerste ben ik benieuwd of hij de betaalde versie heeft bij Yahoo Finance. Ten tweede: een vriend van mij belegt op een app op zijn telefoon en beweert dat hij geen transactie kosten hoeft te betalen, wat zijn hier de nadelen van? En is dit überhaupt verantwoord om op zo’n app te beleggen?
Ik had nooit geweten dat ik met zoveel enthousiasme een podcast over beleggen zou maken! Super leuk dat je luistert Tijn. 1) Nee, dat heb ik niet. Ik maak gebruik van alle publieke informatie die voor iedereen gratis toegankelijk is. 2) Volgens mij belegd jouw vriend bij Bux Zero. Dat is inderdaad een broker die alleen een mobiele applicatie heeft. Zelf heb ik het nooit gebruikt omdat het mij totaal niet handig lijkt om al mijn beleggingen te managen in een app. Zover ik het weet is het aanbod ook vrij beperkt. Er worden maar een paar beurzen aangeboden. Geen transactiekosten betekent dat ze op een andere manier geld moeten verdienen, volgens mij doen ze dat door de spread. Het verschil tussen kopen en verkopen.

[5-sterren door Vwaijos] Goede leerschool, vraag Toffe podcast, veel van bijgeleerd. Wat denk jij van de beursgang van Ant-group in China (Hongkong), goede instapper of van weg blijven?
We hebben laatst een aflevering over IPO's gemaakt. Ik stap niet direct in, kijk het altijd nog even aan. Aan animo was bij Ant Group geen gebrek, de verwachting was dat het bij opening direct 50% zou stijgen. Als particuliere belegger ben je dan wel erg duur uit. De geplande beursgang van Ant Group gaat vooralsnog niet door.
Oprichter Jack Ma heeft in het verleden kritiek geleverd op financiële autoriteiten. De Chinese toezichthouder meldt nu dat zijn Ant Group niet meer aan de regels voldoet. Vooralsnog is er geen nieuwe datum bekend. Jack Ma is ook de eigenaar van Alibaba dat op het moment van dit nieuws 8% zakte.

Hallo Pim, Ik heb een vraagje over dividendbelasting. Ik heb namelijk laatst zowel bij mijn aandelenrekening van mijn bank als bij DEGIRO dividend ontvangen, is hier al belasting over betaald of hoe gaat dit in zijn werk? Met vriendelijke groet, Giel
Klopt, de broker houdt direct het dividendbelasting voor je in. De dividendbelasting kan je wel terugvragen en verwerken in je IB-aangifte in het nieuwe jaar. Als het goed is moet alles al volledig zijn ingevuld. Je krijgt van je broker ook een jaaroverzicht. Hiermee kan je controleren of alles goed is ingevuld.
Als het zover is gaan we hier zeker nog een aflevering over maken. Ik vermoed dat het rond maart / april 2021 zal zijn.

Volgende week gaan we het hebben over 'Risicomanagement'. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.

Word Vriend

Vind je het leuk om ons te steunen als onafhankelijke podcast, gebruik te maken en mee te denken met de Portfolio Dividend Tracker? Voor €5 per maand krijg je toegang. Zeven dagen gratis proberen!
► Doe mee met Jong Beleggen: PortfolioDividendTracker.com

Pim's portfolio