November 27
Done
28. Risicomanagement | € 170.400

28. Risicomanagement | € 170.400

🎙️
Aandelen aanschaffen van een goed bedrijf kan alsnog een slechte deal zijn. En andersom. Pim deelt al zijn leermomenten van de afgelopen maanden op het gebied van risicomanagement. Het belang van herbalanceren en het vasthouden van je beleggingsstrategie wordt eens te meer bewezen. Een luisteraar tipt een interessante China-ETF, en Pim legt uit waarom DEGIRO je opeens vraagt een geldrekening te openen.
Waarom is dit onderwerp zo belangrijk? Als het gaat om je vermogen wil je het liefst zo min mogelijk risico lopen maar wel zoveel mogelijk rendement maken. Voor iedereen is er een sweet spot als het gaat om risico en rendement. Er wordt vaak gezegd dat: 'Meer risico = meer rendement' maar dat klopt niet. Het moet zijn 'Meer risico = kans op meer rendement'.

Grootste risico: Mijn eigen kennis!

"Wijsheid komt met de jaren" is een bekend gezegde. Dit geldt natuurlijk ook voor kennis en ervaring. Ik ben helemaal niet vies van risico's. Als ondernemer doe ik niks anders dan risico's nemen. Sterker nog, als ik geen risico neem, gaat het mij snel vervelen. Ik hou alleen niet van blinde vlekken, ik wil graag inzicht hebben in mijn risico's zodat ik het gecontroleerd kan doen. Met andere woorden, ik wil bewust een risico nemen.
Op dit moment ontbreekt het aan voldoende kennis om mijn risico's goed in te schatten. Ik heb nog veel blinde vlekken waar ik geen weet van heb. Dat maakt het natuurlijk ook nog super leuk. Leren is fantastisch als je nog een weg te gaan hebt.

Volatiliteit risico

De koers van een onderliggende waarde zoals een aandeel of index is voortdurend in beweging. De koers kan omhoog gaan maar natuurlijk ook omlaag. De term die wordt gebruikt voor de beweeglijkheid van een effect is volatiliteit.
Volatiliteit wordt ook wel uitgedrukt in bèta. Als de bèta kleiner is dan 1, is het aandeel minder volatiel dan de referentiemarkt. Als de bèta groter is dan 1, is het aandeel volatieler. Een hogere volatiliteit betekent een hoger risico. Onderstaande tabel laat dat duidelijk zien:
notion image
Rule #1: Don’t lose money. Rule #2: Never forget rule #1. - Warren Buffett
Geld verliezen is lastiger als er weinig beweging is. Bij hoge beweeglijkheid gaat het meer om timing of juist heel lang vasthouden.
Howard Marks: Risk Revisited Again
Howard Marks: Risk Revisited Again
De conclusies zijn duidelijk. Als u naar rechts beweegt, verhoogt u het risico:
Het verwachte rendement stijgt (zoals bij de afbeelding),
het bereik van mogelijke uitkomsten wordt groter, en
de goede-slechte resultaten worden erger.

Wat heb ik nog meer geleerd?

Een goed bedrijf kan ook een slechte deal zijn;
Slechte bedrijven hoeven daarentegen niet altijd een slechte deal te zijn.
Waardering!
Price is what you pay, value is what you get. - Warren Buffett
Mijn portfolio bestaat uit 46 holdings, dat is te veel. Boven de 30 holdings heeft het spreiden voor risico bijna geen effect meer. Sterker nog, het risico neemt toe.
Ideale aantal holdings is denk ik 15-23.
Niet echt weten wat je koopt is een risico, helemaal bij te veel holdings.
Diversification is protection against ignorance. It makes little sense if you know what you are doing. - Warren Buffett
Periodiek herbalanceren van je strategie
Koop op mindere momenten en verkoop op dure momenten. In dezelfde periode had ik bijvoorbeeld geld van Growth Strategie naar Dividend Strategie moeten schuiven.

Herbalancering

Langetermijnbeleggers kunnen proberen risico's te beheersen door periodiek aandelenbeleggingen of activaklassen te verkopen die een te groot deel van hun portefeuilles in beslag nemen. Ze zullen die activa verkopen en meer aandelen of ETF's kopen die ondermaats hebben gepresteerd. Dit kan een gedwongen manier zijn om laag te kopen en hoog te verkopen.

Volg de trend

De trend is je vriend tot hij eindigt. Een manier om beleggingsrisico's te beheren, is door je ertoe te verplichten alleen aandelen of Exchange Traded Funds (ETF's) te kopen die in een opwaartse trend zitten en deze te verkopen zodra ze hun trendlijn ondersteuning schenden. Je kan je eigen trendlijnen tekenen door een reeks hogere dieptepunten op een grafiek te verbinden, of je kan een voortschrijdend gemiddelde, zoals de 50 dagen of 200 dagen, als ondersteuning gebruiken. Als de prijs dat ondersteuningsniveau met een vooraf bepaald bedrag breekt, verkoop je.
Je kan ook trends breder zien en minder als technische analyse. Bekijk het dan op maatschappelijk niveau.

Positiebepaling

Een andere manier om verdedigend te spelen, is door simpelweg je blootstelling te beperken. Als een bepaalde investering riskanter is dan een andere, kan je ervoor kiezen om er niet in te investeren of om slechts een klein deel van je kapitaal te investeren. Veel beleggers gebruiken dit soort benaderingen om blootstelling te verkrijgen aan risicovollere sectoren zoals biotechnologie of smallcap-aandelen. Een verlies van 50% op een investering van €2.000 doet veel minder pijn dan bij een investering van €20.000. De eenvoudigste manier om je aandelenmarkt risico te verlagen, is door een deel van je kapitaal in contanten te verschuiven.

Diversificatie

Het idee achter beleggingsdiversificatie is om asset classes of sectoren te kopen die niet gecorreleerd zijn. Dat betekent dat als de ene omhoog gaat, de andere waarschijnlijk omlaag gaat. Diversificatie is de afgelopen jaren veel moeilijker te bereiken, omdat veel beleggingscategorieën een sterke correlatie vertonen. Zelfs aandelen en obligaties bewegen zich veel vaker in dezelfde richting dan in het verleden. Diversificatie is een goede strategie om je risico te beperken, maar het werkt alleen als de activa die je koopt echt niet gecorreleerd zijn. Zorg ervoor dat je naar relatief recente prestaties kijkt in plaats van te vertrouwen op historische relaties die misschien niet meer werken.

Politiek risico

Ook maatregelen van de overheid of uitspraken in de politiek kunnen een negatief effect hebben op de waarde van je beleggingen. Dit noemen we een politiek risico.
Deze week is dat nog gebeurd met een aantal Chinese aandelen zoals Alibaba en Tencent. Chinese toezichthouders overwegen nieuwe antitrustregels voor online platforms.

Renterisico

Als je een lening bent aangegaan om te beleggen, heeft een verandering in het rentetarief rechtstreeks invloed op de waarde van je belegging. Schuld gerelateerde investeringen kunnen ook worden beïnvloed. Denk aan obligaties, als de rente stijgt, daalt de marktwaarde van obligaties.

Aandelen risico

Dit wordt ook wel koersrisico genoemd. De marktwaarde van aandelen is zeer volatiel en een daling van de marktwaarde leidt tot verlies.

Valutarisico

Als je op een buitenlandse aandelenmarkt hebt belegd of als je andere buitenlandse beleggingen bezit, bestaat het risico geld te verliezen door schommelingen in de wisselkoers. Als de waarde van de Amerikaanse dollar bijvoorbeeld daalt ten opzichte van de euro, zullen je Amerikaanse aandelen in euro's minder waard zijn.

Liquiditeits risico

Er is altijd een kans dat je de belegging niet kunt verkopen wanneer je dat wilt. Dit kan verschillende redenen hebben, waaronder een gebrek aan verkopers en slechte marktomstandigheden.

Kredietrisico

Kredietrisico is opnieuw van toepassing op schuldbeleggingen zoals obligaties. Als de entiteit of het bedrijf dat de obligatie heeft uitgegeven in financiële moeilijkheden is geraakt en niet in staat is de rente of de hoofdsom terug te betalen, lijd je verlies.

Inflatie risico

Je hebt geen controle over de inflatie. Stijgende prijzen kunnen je geldbeleggingen beïnvloeden. Er bestaat een risico op een verminderde koopkracht als je investering niet sneller groeit dan de inflatie. Voorraden en onroerend goed bieden nog steeds enige bescherming tegen inflatie, aangezien bedrijven altijd kunnen verhogen wat ze hun klanten vragen of verhuurders de huur kunnen verhogen. Met geldbeleggingen loop je echter verlies omdat je na verloop van tijd met hetzelfde bedrag minder goederen en diensten zult kopen.

Horizon risico

Je beleggingshorizon kan worden bekort bij ongelukkige gebeurtenissen, zoals het verliezen van je baan. In dergelijke gevallen moet je mogelijk beleggingen verkopen die je van plan was om op lange termijn aan te houden en als je moet verkopen op een moment dat de markten dalen, kan je geld verliezen.

Vriend van de Show & PDT

Vandaag wil ik twee updates uitlichten. 1) We hebben het volledige product vertaald naar Engels. Uiteraard is de Nederlandse taal nog steeds een optie. Hiermee maken we het voor niet Nederlanders al mogelijk om de tool te gebruiken. Eerst was alles nog 'hardcoded' en nu hebben we alle tekst eruit gehaald en in een apart bestand geplaatst. Hierdoor kunnen we in de toekomst eenvoudig nieuwe talen toevoegen. Jaap, Vriend van de Show heeft deze functie gevraagd. Zijn vrouw is niet Nederlands en wil ook graag meekijken in hun portfolio. 2) Op de portfolio pagina geven we eerst alleen maar de aandelen weer die je bezit. We hebben het nu ook uitgebreid met alle aandelen die je volledig hebt verkocht. Zo heb je completer overzicht van je portfolio en daarbij de bijbehorende winst / verlies.

Nieuws

Het experimentele coronavaccin van Pfizer en Biontech biedt volgens voorlopige resultaten een bescherming van 90%. Dat overtreft alle verwachtingen. De kans dat andere vaccins ook met mooie resultaten komen, is daarmee waarschijnlijk toegenomen. Die zijn ook nodig, want Pfizer en Biontech kunnen volgend jaar maximaal 1,3 miljard vaccins leveren. De timing van dit nieuws is op zijn zachtst gezegd apart te noemen. Precies na het weekend dat de presidentsverkiezingen zijn geweest. De markt ging als een gek omhoog na deze combo.
Geld aanhouden op een geldrekening bij DEGIRO. In 2020 implementeert DEGIRO een nieuwe oplossing voor het aanhouden van niet-belegde gelden. De klanten krijgen de mogelijkheid om een geldrekening te openen bij partner Flatex Bank. Dit is een Duitse gereguleerde bank. Hiermee wordt het niet-belegde geld bewaard op een aparte geldrekening met een persoonlijke IBAN. De geldrekening bij flatex wordt direct gekoppeld aan de bestaande DEGIRO-rekening.

Portfolio

Transactie: Nee
Ontvangen dividend: Nee
Portfolio waarde: € 170.400

Reviews

Misschien leuk om te delen! Ik ben een tijdje bezig geweest om een etf te zoeken met Chinese bedrijven, omdat ik zelf heel erg in deze economie op lange termijn geloof..Ik heb een leuke ETF gevonden in China die bedrijven als Tencent en Alibaba in de portefeuille hebben, en ook zit hij in de kernselectie van DEGIRO! IE00B44T3H88 misschien dat julie is een uitzending/topic kunnen bespreken over beleggen in Chinese bedrijven, lijkt mij interessant! Groetjes koen
Heerlijk, vaste luisteraars die meedenken en graag willen delen met de rest. Een mooie ETF uit de kernselectie van DEGIRO. De ETF wordt uitgegeven door HSBC en is verkrijgbaar op Euronext Paris. Kosten liggen wel iets hoger dan 'normaal' 0,60%.
Top holdings
Alibaba - 18,26% Tencent - 15,38% Meituan - 5,15% China Construction Bank - 2,45% JD.com - 2,41% Ping An Insurance - 2,16% NIO - 2,16%
Top sectoren
Cyclische Consumptiegoederen - 35,50% Communicatiediensten - 21,57% Financiële Dienstverlening - 13,04% Defensieve Consumptiegoederen - 5,75% Technologie - 5,32%

Leontine over 'Moet je trends blijven volgen...?'. Samengevat: Er wordt altijd gezegd dat je geduld moet hebben met je aandelen. Er zijn natuurlijk ook trends, hoe ondervang je dat zodat je niet uitgelachen wordt met aandelen in je portfolio die 'voorbij' zijn.
Klopt volledig. De grote maatschappelijke trends zijn heel eenvoudig te spotten. Helemaal als je regelmatig de krant leest en af en toe TV kijkt. Trend verschuivingen gaan soms over een decennia heen.

Bas over 'Vraag over regio / valuta spreiding van beleggingen in holdings'. Samengevat: Vaak zitten de grote bedrijven in Amerika maar het product wordt over de hele wereld gebruikt. Hoe moet je daar mee omgaan in je portfolio?
Klopt volledig. Als een bedrijf al omzet over de hele wereld heeft zit er al veel spreiding in het aandeel zelf. Daardoor maakt het minder uit dat het hoofdkantoor gevestigd is in één land. Hou wel rekening dat je dan 'kwetsbaar' kan zijn betreffende landelijke politiek.

Volgende week gaan we het hebben over 'Financieel onafhankelijk / FIRE (met Ernst-Jan Pfauth)'. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.

Word Vriend

Vind je het leuk om ons te steunen als onafhankelijke podcast, gebruik te maken en mee te denken met de Portfolio Dividend Tracker? Voor €5 per maand krijg je toegang. Zeven dagen gratis proberen!
► Doe mee met Jong Beleggen: PortfolioDividendTracker.com

Pim's portfolio

► Bekijk mijn volledige aandelen portfolio: Portfoliodividendtracker.com/jongbeleggen

JB updates op Instagram

► @JongBeleggen op Instagram: Instagram.com/jongbeleggen