2. Waarom beleggen? | € 138.800

2. Waarom beleggen? | € 138.800

🎙️

Waarom zou je beginnen met beleggen? Pim vertelt over zijn eigen beweegredenen, en legt uit hoe het kan dat je inleg elk jaar gemiddeld met zo'n 7 procent kan groeien. Bedrijven hebben namelijk stuk voor stuk de gewoonte om efficiënter te worden, waardoor ze elk jaar beter en/of productiever worden. Tot slot bespreekt Pim met Milou de kwartaalcijfers en zijn portfolio.

Meest gestelde vraag

Een van de meest gestelde vraag is welke broker ik gebruik, dat is DEGIRO. Regelmatig refereer ik daar naar toe in de afleveringen. Tijdens het aanmelden kom je voor de keuze te staan om voor een Basic of Custody account te gaan. Zelf heb ik gekozen voor een Basic account.

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen. Deze podcast is 100% expertise-vrij en bedoeld voor amusementsdoeleinden. De inhoud mag niet worden beschouwd als financieel advies.

Visuele samenvatting van deze aflevering gemaakt door Franky Visbeen.
Visuele samenvatting van deze aflevering gemaakt door Franky Visbeen.

90% van de rijken in Nederland is eigenaar van een onderneming, met andere woorden; zij zijn aan het beleggen. Ik geloof erin dat dit voor iedereen toegankelijk moet zijn. Verantwoord beleggen en vermogensopbouw zou iedereen zelf moeten kunnen.

De meeste makkelijke vormen zijn index en ETF beleggen. Voor deze twee vormen heb je weinig kennis nodig om te kunnen beleggen.

Laat je niet afschrikken door mijn portfolio bedrag. Beleggen kan al met 50 euro per maand, het hoeft echt niet met veel geld. Dit is anders wanneer je bijvoorbeeld als investering een woning gaat verhuren, dan heb je een hoog startkapitaal voor de aanschaf van een woning nodig.

Geld voor je laten werken, dat willen we allemaal. Ik investeer graag in bedrijven. Een bedrijf heeft altijd een efficiëntie-drang; verbeteren. De kans is heel groot dat je na een jaar met dezelfde tijd meer kan bereiken. Daarnaast is het voor een bedrijf makkelijk om de prijzen aan de hand van de inflatie te verhogen.

Time in the Market is Better Than Timing the Market

Tijd, geduld en discipline is wat je nodig hebt om een goede belegger te worden. Dit gecombineerd met een lange horizon, zal ervoor zorgen dat je vermogen gaat groeien.

7% gemiddeld rendement in 59 jaar

Het gemiddelde rendement is 10% voor de S&P500. Minus de inflatie van 2-3% kom je uit op 7%.

Van 1950 tot 2009 (59 jaar) een gemiddelde van 7%. Dat is inclusief dividend en minus de inflatie.

Nieuws

Alle grote bedrijven komen met kwartaalcijfers. Uit mijn portfolio onder andere: Facebook, Apple, 3M, Microsoft, Shell en Tesla.

We kijken allemaal met grote nieuwsgierigheid uit naar de kwartaalcijfers. Ik verwacht dat bij Amerikaanse bedrijven de lockdown effecten nog niet goed zichtbaar zijn in de cijfers van het vorige kwartaal. Naast de presentatie van de kwartaalcijfers wordt er ook een prognose afgegeven voor het komend kwartaal.

image

Portfolio update

Sinds de vorige aflevering heb ik geen transacties gedaan. Mijn portfolio bestaat momenteel uit 42 dividend holdings en 15 groei holdings. De totale waarde is 138.800 euro. Daarmee sta ik nog een klein beetje negatief, -2,5%. Het dividend dat ik op jaarbasis ontvang is € 5.876 (5,33%).

Ontvangen dividend sinds de laatste aflevering:

  • Cisco Systems = 25 euro
  • Koninklijke Ahold Delhaize = 55 euro

Totaal: 80 euro

Pim's portfolio

► Bekijk mijn volledige aandelen portfolio: https://forms.gle/phwa7yRSz2UZg2rk6

Dagelijkse updates op Instagram

► @JongBeleggen op Instagram: https://www.instagram.com/jongbeleggen