3. Vormen van beleggen | € 139.700

3. Vormen van beleggen | € 139.700

🎙️
Pim bespreekt vier vormen van beleggen. Welke vorm is voor wie het best? Zijn gouden tip: let goed op de kosten. Wat nu weinig lijkt, kan er uiteindelijk voor zorgen dat aardig wat geld (lees: zo'n 200k!) misloopt. Ook legt Pim uit wat hij zo fantastisch vind aan ETF's. Hij is groot fan - en Milou inmiddels ook.

Beleggen

Mutual Fund (Beleggingsfonds, actief gemanaged met beheerkosten)
Index Fund (Volgt een index, passief gemanaged met beheerkosten)
ETF ('Geautomatiseerd' groepje aandelen, passief gemanaged met beheerkosten)
Stock (Losse aandelen, zelf kopen en transactiekosten maar geen beheerkosten)
Een iets meer ervaren belegger weet dat het lijstje nog niet compleet is, er zijn bijvoorbeeld ook obligaties, opties, futures en turbo’s. Als beginnende belegger moet je uitkijken met de laatst genoemde 3 vormen.

Mutual Fund

Beleggingsfonds, actief gemanaged met beheerkosten. Veelal via je 'eigen' bank. Veel mensen komen op deze manier in aanraking met beleggen. De kosten zijn wel behoorlijk; 1-2% per jaar.
Door deze hoge kosten is het voor een beleggingsfonds erg moeilijk om de index te verslaan. Dit blijkt ook uit onderzoeken die jaar in jaar uit de conclusie trekken dat ongeveer 80% van de fondsmanagers er niet in slaagt de index te verslaan.

Index Fund

Een aandelenindex is het gewogen gemiddelde van een aantal belangrijke aandelen, zoals de AEX. Het Index Fund volgt een index, passief gemanaged met beheerkosten. Een indexfonds streeft ernaar hetzelfde rendement te behalen als een bepaalde index, bijvoorbeeld de Nederlandse AEX. Het verschil met een actief beheerd beleggingsfonds is dat het niet probeert de index te verslaan maar hetzelfde resultaat na te bootsen.

ETF (exchange-traded fund)

'Geautomatiseerd' groepje aandelen, passief gemanaged met beheerkosten. Een ETF is op dezelfde manier verhandelbaar als een aandeel. Daarom zitten er vaak ook transactiekosten aan verbonden. Twee voorbeelden van ETF's behandeld in de podcast aflevering:
Vanguard S&P 500 UCITS ETF (EUR) | VUSA
Kosten: 0,07%
5 jaar rendement: 8,15%
Bedrijven: 500
Aandeelprijs: € 50
Verenigde Staten (100%)
Technologie (22%), Gezondheidszorg (16%), Financiële Dienstverlening (14%), Communicatiediensten (11%), Cyclische Consumptiegoederen (10%)
Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (EUR)
Kosten: 0,22%
5 jaar rendement: 10,27%
Bedrijven: 3.400
Aandeelprijs: € 73
Verenigde Staten (54%), Europa (9%), Japan (8%), Europa - niet euro (5%), Azië - Emerging (7%), Azië - Ontwikkeld (5%)
Technologie (17%), Financiële Dienstverlening (16%), Gezondheidszorg (14%), Cyclische Consumptiegoederen (11%), Communicatiediensten (10%)
Zoek zelf een ETF
Vind de ETF die het beste bij jou past op JustETF. Vul in de screener de dingen in die jij belangrijk vindt en de tool komt met een lijstje aan ETF's.

Losse aandelen

Losse aandelen, zelf kopen en transactiekosten maar geen beheerkosten. Je moet daardoor wel een eigen strategie ontwikkelen. Volgende week gaan we daar verder op in, welke strategieën er allemaal zijn. Ik heb een tweedelige strategie: Dividend en Groei aandelen. In aflevering 5 en 6 bespreek ik uitgebreid waarom ik deze twee strategieën heb.
Als je losse aandelen koopt moet je ook onderzoek doen naar het bedrijf. Je kan een technische of fundamentele analyse doen. Ik hou mij alleen maar bezig met fundamentele analyses. Daarin kan je jezelf een aantal vragen stellen waar het bedrijf aan moet voldoen. Schulden, cash, omzet, kosten, winst, etc. Ik beleg vooral voor de lange termijn waardoor ik minder bezig ben met de huidige positie maar meer naar waar het bedrijf over 5 - 10 jaar kan staan. Gebruiken mensen het product / dienst nog over 20 jaar? Op welke manier verdienen ze geld; wat is hun concurrentievoordeel? Is het bedrijf recessiebestendig? Meer hierover in de komende afleveringen.

Beleggingsfonds versus losse aandelen

In dit voorbeeld neem ik het beleggingsfonds: Rabo Beheerd Beleggen Actief. Ik had ook het beleggingsfonds van andere grootbanken kunnen nemen bijvoorbeeld ING, SNS, ABN Amro etc maar het verschil is minimaal. In dit voorbeeld neem ik mijn huidige portfolio als vergelijking. Als ik daar met hetzelfde geld - € 140.000 euro - ga beleggen, kost dat mij op jaarbasis € 1.992 (1,4%). Er worden dan geen instapkosten en transactiekosten gerekend.
Basisdienstverlening = € 288
Portefeuillebeheer = € 864
Kosten in beleggingsproducten = € 840
Kosten die ik heb gemaakt om mijn portfolio samen te stellen bij DeGiro: € 229
Transactiekosten: € 111
Kosten beurzen: € 7,50
Valutakosten: € 110
30 jaar Rabobank: € 59.760
30 jaar DeGiro: € 1.041 (€ 1,70 transactiekosten * maand 12 + € 7,50 = € 28 * 29 jaar = € 812 + € 229 = € 1.041)
Ik hou rekening met één transactie per maand om het ontvangen dividend te herbeleggen.
Compound interest: 7% over een periode van 30 jaar met maandelijks 164 euro (59.760-1.041)/(30*12) geeft een rendement van € 192.874.
notion image

Hoe komt het dan dat je nog geen ETF's geadviseerd hebt gekregen?

Ondanks dat de voordelen van ETF's ten opzichte van beleggingsfondsen al jaren bekend zijn bij banken en professionals, zijn deze voordelen nog maar weinig bekend bij particuliere beleggers. Dit in tegenstelling tot beleggers in Amerika, waar 50% van de particuliere beleggers al een indexbeleggingsproduct in zijn of haar portefeuille heeft opgenomen.
In Nederland ligt dit percentage een stuk lager, eerder rond de 10%. De reden hiervoor ligt voornamelijk bij het verdienmodel van de banken. Aan beleggingsfondsen konden ze simpelweg meer verdienen en daarom werden ETF's niet actief onder de aandacht gebracht.

Nieuws

Shell verlaagt zijn kwartaaldividend met 66% naar $0,16 per aandeel. Het is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat Shell, een van de grootste dividendbetalers ter wereld, het dividend verlaagt. Shell keerde vorig jaar nog $15 mrd aan aandeelhouders uit. Deze dividend verlaging 'bespaard' Shell $10 mrd per jaar waardoor de energietransitie er niet onder zal lijden. Shell is een grote positie in mijn dividend portfolio. Dit gaat wel effect hebben op mijn jaarlijkse dividendinkomsten.

Warren Buffett

Het investeringsfonds van de bekende belegger Warren Buffett verkocht al zijn aandelen in luchtvaartmaatschappijen. In totaal verkocht de belegger in april voor $6,5 mrd aan stukken. Het grootste deel bestond uit luchtvaartmaatschappijen, om minstens $4 mrd. Ik vind dit echt een moedige stap om als je aandelen flink zijn gezakt je verlies te nemen door te verkopen. Dat betekent dat hij de komende tijd dus geen toekomst ziet in luchtvaartmaatschappijen. Als een aandeel 75% is gezakt moet het vervolgens 300% stijgen om weer break-even te komen.

Portfolio update

Transactie's:
Leggett & Platt (38 stuks voor € 28,17) Een fabrikant die verschillende technische componenten en producten ontwerpt en produceert die in huizen en auto's te vinden zijn zoals bedden, vloeren, meubels, autostoelen en vliegtuigstoelen. Ik heb mijn positie daarin verdubbeld. Ik heb wel even getwijfeld om deze aankoop te doen omdat de komende tijd natuurlijk vrij onzeker is, helemaal voor dit bedrijf, maar ze hebben al 47 jaar op rij het dividend verhoogd, zelfs tijdens de kredietcrisis van 2008. Mooi huidig dividend van 4.70%.
Ontvangen dividend: 93 euro
Bank of Nova Scotia = € 23 Een Canadese multinationale bank- en financiële dienstverlener, een van Canada's Big Five-banken.
MSC Industrial Direct Co = € 23 Een Amerikaans bedrijf, een van de grootste distributeurs van industriële apparatuur ter wereld.
JPMorgan Chase & Co. = € 10 Een zeer grote Amerikaanse bank.
Altria Group = € 29 Voorheen bekend als Philip Morris, was een van 's werelds grootste tabaksproducenten, voordat het bedrijf in 2008 werd opgesplitst in de huidige Altria Group wat in Amerika zit en Philip Morris International.
LTC Properties = € 8 Is een REIT (real estate investment trust) in Amerika dat investeert in seniorenwoningen en verpleeghuizen.
Tot nu toe ben ik erg te spreken over mijn dividendinkomsten, in april heb ik € 359 ontvangen (zonder dividendbelasting 15%). Mijn prognose voor mei is € 345. Tot nu toe hebben 8 bedrijven het dividend verhoogd en 3 verlaagd.
Portfolio waarde: 139.700 euro
Dividend bedrijven hebben het zwaar deze periode, helemaal als ik het vergelijk met mijn groeiaandelen die voornamelijk in technologie zitten. Dividend Investing (-9,50%) & Growth Investing (13,37%).

Volgende week gaan we het hebben over 'Beleggingsstrategieën’. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.

Word Vriend

Vind je het leuk om ons te steunen als onafhankelijke podcast, gebruik te maken en mee te denken met de Portfolio Dividend Tracker? Voor €5 per maand krijg je toegang. Zeven dagen gratis proberen!
► Doe mee met Jong Beleggen: PortfolioDividendTracker.com

Pim's portfolio

► Bekijk mijn volledige aandelen portfolio: Portfoliodividendtracker.com/jongbeleggen

JB updates op Instagram

► @JongBeleggen op Instagram: Instagram.com/jongbeleggen