November 27
Done
7. Diversificatie en spreiding bij beleggen | € 146.600

7. Diversificatie en spreiding bij beleggen | € 146.600

🎙️
Wie belegt, doet er verstandig aan om risico te spreiden. Hoe stel je een divers, uitgebalanceerd portfolio samen? In deze aflevering zet Pim alle elf de sectoren op een rijtje waar je in moet zitten. Denk daarnaast aan spreiding over markten, landen, en valuta. Pim licht zijn eigen tactieken toe en benadrukt dat een lange horizon nog altijd je beste vriend is.

Sectoren

Alle aandelen zijn ingedeeld in 11 verschillende sectoren. Voor sommige aandelen is dat natuurlijk lastig maar het gebeurt toch. Al heb je ook weer subcategorieën per sector. Daar hou ik mij (nu) niet mee bezig.
Energy (Energie)
Bijvoorbeeld: Shell en BP
Materials (Materialen)
Bijvoorbeeld: Tata Steel en ArcelorMittal
Industrials (Industrie)
Bijvoorbeeld: Alfen en Caterpillar
Consumer Discretionary (Cyclische Consumptiegoederen)
Bijvoorbeeld: Daimler en H&M
Consumer Staples (Defensieve Consumptiegoederen)
Bijvoorbeeld: Ahold Delhaize en Unilever
Health Care (Gezondheidszorg)
Bijvoorbeeld: Galapagos en Johnson & Johnson
Financials (Financiële Dienstverlening)
Bijvoorbeeld: ING en Rabobank
Information Technology (Technologie)
Bijvoorbeeld: Adyen en AMSL
Telecommunication Services (Communicatiediensten)
Bijvoorbeeld: KPN en Vodafone
Utilities (Nutsbedrijven)
Bijvoorbeeld: Duke Energy Corp
Real Estate (Vastgoed)
Bijvoorbeeld: Wereldhave & Unibail-Rodamco-Westfield
Ik vind dat elke sector zijn specifieke eigenschappen heeft. Over het algemeen zijn defensieve consumptiegoederen, gezondheidszorg, nutsbedrijven en communicatiediensten defensieve sectoren. Vrij stabiel, zakken niet hard maar stijgen ook niet flink. De financiële dienstverlening wordt eigenlijk wel in elke crisis geraakt. Voorheen was dat ook altijd zo met technologie al denk ik dat dit in de toekomst niet meer het geval is omdat de sector steeds meer volwassen wordt. Het leunt steeds minder op toekomstige winsten.
 

Valuta

Wij betalen al onze boodschappen met euro's. Als de euro minder waard wordt kunnen wij daar minder van kopen. Dan kan het fijn zijn om bijvoorbeeld ook Dollar, Yen of Pond te bezitten.
1 januari 2020 stond de euro op € 0,90 vergeleken met de dollar. Vandaag staat die op € 0,89. Daar zit niet zo veel verschil in. Slecht voorbeeld, haha. Al heeft die wel geschommeld tussen € 0,88 en € 0,94. Dat is een verschil van 6,4%. Het kan zomaar je jaarrendement op snoepen. Bijvoorbeeld in 2017 is de euro vergeleken met de dollar 12% minder waard geworden.

Markten

Markten kan je ook wel werelddelen of regio's noemen. Mijn indeling is Noord-Amerika, Europa Pacific en opkomende markten. Neem bijvoorbeeld de corona uitbraak. Als het nooit in Europa terecht was gekomen en je had alleen aandelen uit de regio Azië. Dan zou je volledige portfolio gedaald zijn.

Landen

Als je al spreiding hebt per markt dan kan je ook nog verder spreiden naar meerdere landen. Hierdoor wordt je minder gevoelig voor landelijke politiek. Al vind ik dit minder relevant en praktisch omdat ik geen dividendlekkage wil.

Strategie (verdeling)

Dit is volledig eigen voorkeur. Waar ik uiteindelijk op uit ben gekomen voor mijn portfolio:
Maximaal 5% per aandeel
Maximaal 15% per sector
Minimaal 2 bedrijven per sector
Dit geldt voor mijn dividend strategie. Voor mijn groeiaandelen heb ik dit helemaal niet. Daar doe ik eigenlijk niet aan spreiding. Daar kijk ik alleen naar het individuele aandeel. Onder andere hierdoor is het ook een meer risicovollere strategie. Ik dividend beleg heel defensief en zoveel mogelijk risicoloos.

Minimaal 20 aandelen

Volgens de Modern Portfolio Theory (MPT) heb je minimaal 20 aandelen nodig voor een goede balans tussen risico en rendement. Een aandeel zorgt voor een risico van 49.2%. Ze ontdekten echter ook dat het risico met een portfolio van 20 aandelen werd verlaagd tot ongeveer 20 procent. Daarna verminderd de extra aandelen van 20 tot 1.000 het risico van de portefeuille slechts met ongeveer 0,8 procent, terwijl de eerste 20 aandelen het risico van de portefeuille met 29,2% verminderd. Anders gezegd, heel veel aandelen bezitten heeft geen effect op je risico. Dan is een spreiding van deze aandelen wel belangrijk.
"Wide diversification is only required when investors do not understand what they are doing." - Warren Buffett
Met andere woorden, als je te veel diversifieert, verlies je misschien niet veel, maar zal je ook niet veel winnen. Het is daarom belangrijk om je eigen risicotolerantie te bepalen.

Asset allocatie (beleggingscategorieën)

Aandelen
Obligaties
Cash
Grondstoffen bijvoorbeeld Goud of koffie
Fysiek vastgoed
Zelf zit ik alleen in aandelen, wel goed verspreid over meerdere markten, valuta en sectoren. Op dit moment heb ik nog een gedeelte cash. Ik ben voornemens om daar het komende jaar aandelen van te kopen. De lengte van je horizon bepaald vaak of je obligaties moet nemen. Is je horizon langer dan 25 jaar dan zou ik niet in obligaties investeren. Een veel gebruikte berekening voor de ideale mix is je leeftijd in obligaties. Dan zou ik 30% in obligaties moeten hebben, dat vind ik veel te veel. Ik heb nog zeker 35 jaar om te beleggen. In deze periode gaat het mij zeker lukken om dividend te laten groeien.

Gespreid inleggen

Er zijn twee manieren: lump sum en dollar cost average (DCA). Bij lump sum leg je direct al je inleg in en bij DCA spreid je over een periode. Als beginnende belegger zou ik kiezen voor DCA. Je kan een vaste dag in de maand nemen, zeg de eerste donderdag van de maand en koop dan bijvoorbeeld voor 500 euro aan aandelen. Ongeacht wat de marktcondities zijn of wat de prijs doet. Hiermee voorkom je dat je alles op een piek koopt. Als je inlegt over een langere periode koop je zowel op de piek als in het dal. Wat ik zelf doe is mijn inleg verdubbelen als we naar beneden gaan. Hierdoor is de kans groter dat ik het beter doe dan de index.
Dit ritme kan je je hele leven volhouden. Misschien zal in sommige periodes het bedrag lager zijn maar dat maakt niet uit. Als je dit vol kan houden gaat je vermogen uiteindelijk steeds harder groeien.

Hedge

Hedging is een manier om je financiële risico’s geheel of gedeeltelijk af te dekken. Vaak gaat dit wel gepaard met moeilijkere financiële producten. Persoonlijk blijf ik daar vandaan. Doordat ik goed gespreid heb, heb ik alleen een 'hedge' nodig voor een algehele daling. Als alles hard naar beneden gaat zijn er heel veel mensen in de wereld die zich daar druk om gaan maken. Dan hoef ik dat niet meer te doen. Zie het als een mooi koopmoment. Cash of obligaties zijn dan wel fijn.

Nieuws

Het concern JDE Peet’s, waartoe koffiemerk Douwe Egberts en theemerk Pickwick behoren, heeft vrijdagochtend zo’n 11 procent winst genoteerd bij de beursgang. De handel in Amsterdam begon op 31,50 euro per aandeel, maar kort na opening van de beurs schoot het naar 35 euro per aandeel. 80% van de koffie verkoop is voor thuis gebruik, de andere 20% voor restaurants en horeca. Koffie wordt gezien als een defensieve belegging, het doet het vaak goed in onrustige tijden. Ik heb een paar keer de vraag gekregen of ik hierin ga beleggen. Het antwoord is Nee.
Meestal na een IPO (Initial Public Offering) is het aandeel beweeglijk met uitstapjes naar beneden. Ik kijk het liever nog even aan zodat ik wat meer cijfers kan zien van het verleden.
Ze zijn van plan om 60% van de winst uit te keren als dividend. Zeker weten doe ik dat nog niet. Omdat dividendbeleggen voor mij een 'Buy and hold' strategie is wil ik eerst meer inzicht hebben op het dividend verloop over tijd.

Nieuwe maand

Vrijdag was de laatste beursdag van mei. De AEX, de Nederlandse beurs is 7,31% gestegen. Mei kan gezien worden als een goede maand.

Portfolio

Transactie: Nee
Ontvangen dividend: € 30
Welltower = € 7 Is een onroerendgoedbeleggingstrust (REIT) dat voornamelijk investeert in seniorenwoningen, assistentiewoningen en zorggemeenschappen. Het bezit ook ziekenhuizen en andere zorginstellingen buiten de Verenigde Staten
Wells Fargo = € 16 De derde grootste bank van Amerika. Het hoofdkantoor is in San Francisco.
LTC Properties = € 8 Is een REIT (real estate investment trust) in Amerika dat investeert in seniorenwoningen en verpleeghuizen.
Portfolio waarde: € 146.600
In mei heb ik € 234 ontvangen aan dividend. Deze maand verwacht ik € 550 te ontvangen. Een maand geleden had ik een hogere verwachting uitgesproken voor de maand mei. In mijn berekening had ik een aantal bedrijven bij de verkeerde maand gezet. Alle bedrijven hebben dividend uitgekeerd. Er is niet verlaagd.

Reviews

Hi Pim, Interessante podcasts! Leuk om te luisteren. Wat betreft groei aandelen, kijk jij ook naar trends op de (hele) langere termijn? Zoals bv waterstof, zonneenergie/renewable energy, kweekvlees. Dus ontwikkeling die misschien nu nog in de kinderschoenen staan, maar over 20 jaar huge kunnen zijn. Investeer je in dit soort trends of focus je op groei aandelen die de komende 2-5 jaar bv enorm gaan groeien? Leuk om hierover van gedachten te wisselen. Groet Vincent
Leuke vraag! Mijn focus is nu vooral kortere termijn voor groeiaandelen. Hierdoor kan ik beter de individuele winnaars eruit halen. Als ik echt ga voor een specifieke trend zoals waterstof dan zou ik voor een ETF gaan, bijvoorbeeld ALPS Clean Energy ETF (ACES). Hiermee koop je zowel de winnaars als de verliezers. Omdat je verwacht dat het groot gaat worden zal er een jaarlijkse groei in moeten zitten.
Kort samengevat: ETF van de complete trend (10-20 jaar) en losse aandelen (< 5 jaar) in een trend dat al zichtbaar gaande is. Bijvoorbeeld zonne-energie / renewable energy is een trend dat al een lange tijd gaande is. Daar zou je wel individuele aandelen kunnen kiezen. Bijvoorbeeld SolarEdge Technologies en Enphase Energy hebben het de laatste tijd goed gedaan.
Een trend heeft een curve, hoe dichter je op het einde zit hoe kleiner het risico wordt maar daarmee ook het rendement. Ergens op die curve ligt jouw sweet spot.

Ha Pim en Milou Jullie podcast over beleggen is erg leuk en interessant! Zelf als jonge ondernemer denk ik geregeld na over mijn pensioen opbouw. In de podcast liet Pim weten dat hij met het beleggen zijn pensioen wil aanvullen. Nu vroeg ik mij dus af of jij (Pim) belegd via een pensioenrekening of via een privé rekening? Blijf lekker zo doorgaan met het opnemen van jullie podcast. Jullie doen het erg goed en zijn lekker duidelijke in de uitleg! Met vriendelijke groet, Willemijn
Altijd leuk om van andere ondernemers te horen. Ik beleg niet via een pensioenrekening, al heb ik daar wel over nagedacht. Het is een overweging om dat er nog bij te doen als een soort van vangnet. De voornaamste reden waarom ik privé beleg is dat ik hoop eerder met pensioen te kunnen dan de door de overheid gedefinieerde pensioenleeftijd.
Al heeft pensioenbeleggen wel meer voordelen. De twee grootste voordelen zijn 1) het wordt niet gezien als vermogen dus ook niet belast 2) de inleg gaat met bruto geld, dus in principe stel je de inkomstenbelasting uit totdat je met pensioen bent. Omdat wij hier in Nederland voor gepensioneerden een lage loonbelasting hebben scheelt dat al snel 12% loonbelasting.
Het nadeel is dat je tot en met je pensioenleeftijd niet aan het geld kan zitten (tenzij je een flinke boete betaald). Dat kan je natuurlijk ook als voordeel zien. ;-)
De twee bekendste vormen zijn pensioenbeleggen en sparen. Sparen zou ik afraden, helemaal gezien de huidige rente en je lange horizon. Dan blijft pensioenbeleggen over. Je kan iemand dat voor je laten doen, zoals Brand New Day, uiteraard betaal je daar iets voor, of je kan het helemaal zelf doen. Bijvoorbeeld bij DeGiro, dan moet je wel een speciale pensioenbeleggen rekening openen.
Als je voor DeGiro kiest kan je ipv losse aandelen ook in een ETF beleggen. In aflevering 3 geef ik daar meer uitleg over. Ik hoop dat ik je iets heb kunnen helpen met je zoektocht. Goed dat je bezig bent met je pensioen. In de toekomst verwacht ik een losse aflevering te maken over pensioenbeleggen.

Volgende week gaan we het hebben over 'Waarom verliezen beleggers geld?’. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.

Word Vriend

Vind je het leuk om ons te steunen als onafhankelijke podcast, gebruik te maken en mee te denken met de Portfolio Dividend Tracker? Voor €5 per maand krijg je toegang. Zeven dagen gratis proberen!
► Doe mee met Jong Beleggen: PortfolioDividendTracker.com

Pim's portfolio

► Bekijk mijn volledige aandelen portfolio: Portfoliodividendtracker.com/jongbeleggen

JB updates op Instagram

► @JongBeleggen op Instagram: Instagram.com/jongbeleggen