14. Meet de makers | € 151.900

14. Meet de makers | € 151.900

🎙️
Elke aflevering gaat Milou met Pim in gesprek over beleggen. Maar eigenlijk kennen ze elkaar verder nauwelijks. In deze aflevering leren ze elkaar beter kennen. Jij kan meeluisteren - als het je interesseert, tenminste. Een gesprek over ondermeer de eerste kennismaking in Café Vrijdag, het pragmatisme van Pim, het materialisme van Milou en hun dromen voor de toekomst.
De geschiedenis van Jong Beleggen, de podcast begint met een LinkedIn-berichtje van Pim aan Milou. Wil ze een podcast met hem maken? Over beleggen? Milou heeft geen idee wie Pim is en wat hij doet, en zegt natuurlijk ja. Daar heeft ze nog geen moment spijt van gehad. Het plan ontstond om elkaar wat beter te leren kennen in plaats van het alleen maar over geld te hebben. Om de schaalbaarheid te vergroten hebben ze er meteen maar een aflevering van gemaakt: zo kan iedereen die het interesseert wat meer te weten komen over deze twee jonge beleggers.

Nieuws

BlackRock is met bijna $7000 miljard onder beheer met afstand de grootste vermogensbeheerder ter wereld. Zij tikten het afgelopen halfjaar 53 bedrijven op de vingers omdat ze te weinig zouden doen om de klimaatverandering tegen te gaan. BlackRock waarschuwt dat de overige 191 bedrijven ook te maken kunnen krijgen met een tegenstem als zij hun beleid niet aanpassen. Volgende week gaan we het hebben over duurzaam beleggen.

Kwartaalcijfers

Wat kunnen we daar over zeggen? Ze zijn allemaal heel slecht. Als je de verwachting nou nog slechter maakt, dan lijken slechte cijfers ineens best prima. Coca-Cola had een 28% lagere omzet ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. IBM had een omzetdaling van 5,4%. Randstad werd goed beloond door een stijging van 9% in de koers maar had een omzetdaling van 25%. Ook Wereldhave heeft dezelfde omzetdaling van 25%. Net als Randstad werden ook zij beloond met 7% koersstijging. Bij Philips daalt de omzet met 6%. Heineken zag de omzet in de eerste helft van het jaar dalen met ruim 16%.
Vorige week heb ik het gehad over een algemene winstdaling in de AEX van 35%. Geen enkel bedrijf is daar in de beurt gekomen.
S&P500 en Nasdaq staan allebei op een heel hoog niveau. De Nasdaq is niet zo verrassend. Het zijn allemaal technologie bedrijven die het in deze tijd extra goed doen en het ook goed blijven doen. Misschien wel de enige groeisector. De hele wereld volgt de S&P500, nationale indexen volgen die vrij nauw. Het vertekent nogal omdat de S&P voor 40% uit 5 aandelen bestaat.
Voor de Amsterdamse AEX-index geldt dat 3 tech-aandelen goed zijn voor 25 procent van de koersontwikkeling van de index. Zonder Adyen, ASML en Prosus zou je niet ver komen dit jaar.
Een mooi voorbeeld is de toonaangevende S&P 500-index. Deze Amerikaanse aandelenindex is een naar kapitalisatie gewogen graadmeter. Ofwel: de grootste bedrijven in beurswaarde hebben de grootste invloed.
Dit zorgt er momenteel voor dat 7 bedrijven (Facebook, Amazon, Apple, Alphabet, Netflix, Microsoft en Nvidia) grofweg een kwart van de totale waarde van de hele index vertegenwoordigen. Anders gezegd: 1,5 procent van de 500 opgenomen bedrijven heeft 25 procent invloed op de koersontwikkeling van deze index.

Portfolio

Transactie: Nee
Ontvangen dividend: € 85
Preferred Apartment Communities = € 31
Leggett & Platt = € 27
Main Street Capital Corporation = € 9
Realty Income Corp = € 18
Portfolio waarde: € 151.900

Reviews

[5-sterren door Chris] Serieus informatief Al meerdere afleveringen geluisterd. Er zijn meerdere aanbieders van podcasts te vinden. Deze is voor de beginnende luisteraar erg informatief. Ik heb er veel aan gehad. Vooral de strategie dat de podcast de live belegging van Pim volgt is leuk opgezet en je hebt direct een duidelijke schakel met de praktijk. Want ik luister omdat ik ook wil beleggen. Ga zo door. Ik ben een en al oor. Chris

[5-sterren door LittleYupoi] Topshow Leuke, interessante en leerzame podcast. Ook de kwaliteit, het geluid en jullie aangename stemmen mogen niet onopgemerkt blijven. Hoelang willen jullie doorgaan met deze podcast en komt er een YouTube kanaal?

Volgende week gaan we het hebben over 'Duurzaam beleggen'. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.

Word Vriend

Vind je het leuk om ons te steunen als onafhankelijke podcast, gebruik te maken en mee te denken met de Portfolio Dividend Tracker? Voor €5 per maand krijg je toegang. Zeven dagen gratis proberen!
► Doe mee met Jong Beleggen: PortfolioDividendTracker.com

Pim's portfolio

► Bekijk mijn volledige aandelen portfolio: Portfoliodividendtracker.com/jongbeleggen

JB updates op Instagram

► @JongBeleggen op Instagram: Instagram.com/jongbeleggen