November 27
Done
18. Pensioenbeleggen | €156.700

18. Pensioenbeleggen | €156.700

🎙️
Op veler verzoek hoor je in deze aflevering Pim's inzichten over pensioenbeleggen. Dat het slim is om op vroege leeftijd al over je oude dag na te denken, dat weten we wel. Maar hoe lucratief het kan zijn (voor zzp'ers én loonslaven) wist Milou in ieder geval nog niet. Pim legt alles uit over vrije ruimte, belastingvoordeeltjes en pensioenbanken.

Roy, de oplettende luisteraar

Er was een oplettende luisteraar Roy. In aflevering 16 heb ik verteld dat het gemiddelde rendement van 'Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (EUR) | VWRL’ in de afgelopen 5 jaar 3,83% is maar dat klopt niet. Gemiddelde staat vandaag op 10,27% voor de afgelopen 5 jaar. Het gemiddelde van een periode van 5 jaar zegt weinig. De koers van nu zegt te veel over het gemiddelde en telt toch voor 20% mee. We hebben net een flinke dip gehad van 30%. Dat haalt het gemiddelde op het moment wel flink omlaag.

Pensioen, voor wie?

Voor de meeste werknemers wordt een pensioen geregeld, al dan niet betaal je daar een gedeelte aan mee via je werkgever. Vaak is dit in een CAO vastgelegd en neem je deel aan een collectief pensioen. Dat heeft voordelen maar zeker ook nadelen. Bijvoorbeeld bij overlijden is alles weg en wordt het geld verdeeld over andere gepensioneerden. Heb je een partner dan kan die in vele gevallen wel een partnerpensioen ontvangen. Bij een persoonlijk pensioen is dat anders, dan gaat het volledige bedrag naar je erfgenamen. Een persoonlijk pensioen kan je zien als aanvulling of om het gat te dichten bij je werkgever omdat er maar een klein percentage wordt geregeld. Wordt er helemaal geen pensioen voor je geregeld, bijvoorbeeld als ZZP'er dan dien je wel zelf een persoonlijk pensioen op te zetten. De gemiddelde levensverwachting is nu 90 jaar dus begin op tijd met je pensioen.
Bij de meeste pensioenbeleggers heb je de keuze tussen een aantal fondsen. Vaak worden die aangegeven met profielen: zeer offensief, offensief, neutraal, defensief en zeer defensief. Het verschil zit vaak in het percentage obligaties en aandelen.

Uitstel van inkomstenbelasting

Een extra voordeel van pensioenbeleggen is het uitstellen van je loonbelasting. Voor de meeste mensen is dat nu 38%. Ook dat geld kan je beleggen en voor je laten werken. Beleggen met bruto geld! Je betaald pas inkomstenbelasting over het uitgekeerde geld, dus ver in de toekomst. Naast dat je meer geld hebt om voor je te werken heb je nog een ander voordeel. Als je met pensioen bent, zit je in een andere inkomstenbelasting schijf, 20% over de eerste €34.000 inkomsten. Dat is een voordeel van 18%.

Geen vermogensbelasting

Een ander groot voordeel van pensioen sparen/beleggen is dat pensioengeld niet meetelt met je vermogen. Hierdoor betaal je geen vermogensbelasting over je 'vermogen'. Dit zou wel het geval zijn als je gewoon belegt. Alles heeft twee kanten, helemaal als het gaat om belasting. Geld watje belegt voor je pensioen kan je ook niet eerder gebruiken dan je wettelijk vastgelegde pensioenleeftijd. Mocht je het er eerder uithalen betaal je een boete van 20% plus 52% als je in de hoogte inkomstenbelasting schijf zit. Dat is al snel omdat het vaak om veel geld gaat.

Vergeet de inflatie niet

Als je nog een jaar of dertig te gaan hebt tot je pensioen, realiseer je dan eens dat de totale inflatie in Nederland tussen 1990 en 2018 maar liefst 77 procent bedraagt. In die periode zijn de consumentenprijzen dus met 77 procent gestegen. Leg dat naast jouw pensioenvermogen over dertig jaar, en je koopkracht ziet er tegen die tijd ineens heel anders uit.

Jaarruimte

Je kan je pensioen extra aanvullen door gebruik te maken van je jaarruimte. Dit kan je eenvoudig berekenen op de website van de Belastingdienst. Zie link hieronder.

DEGIRO Pensioenbeleggen

Jaarlijkse kosten 0,2%
Jaarlijkse kosten voor ETF
Deze maandelijkse 0,0166% (0,20% op jaarbasis) krijgt je van DEGIRO terug als transactietegoed. Je gaat dus pas extra kosten voor transacties betalen wanneer je dit maandelijks tegoed hebt verbruikt.

Meesman pensioenbeleggen

Jaarlijkse fondskosten bedragen 0,5%
Eenmalige transactiekosten 0,25%

Brand New Day

€45 afsluitkosten
0,5% stortingskosten per storting
0,59% beheerkosten per jaar

Bright pensioen

Eenmalig €100
Jaarlijks €210 + 0,24%
Vergoeding bij instappen 0,07%
Vergoeding uit uitstappen 0,05%
Stel je hebt €5.000 belegd bij ze, dan betaal je jaarlijks €210 lidmaatschap + €12 lopende kosten (0.24%) + aan- en verkoopkosten (eenmalig). Dat is dus minimaal €222, ofwel 4.44% van je belegde vermogen bij ze. Au...
Dit komt voornamelijk door het lidmaatschap en met grotere bedragen worden ze al minder duur. Helaas zit je met pensioen beleggen gebonden aan je jaarruimte en zal je dus zeker de eerste jaren nog niet zo'n groot bedrag belegd hebben.
€5.000 belegd = kosten a €212 = 4.44%
€10.000 belegd = kosten a €234 = 2.34%
€50.000 belegd = kosten a €330 = 0.66%
Ze zijn dus pas bij een belegd vermogen van €50.000 goedkoper dan een soortgelijke aanbieder als Brand New Day. En onder de €10.000 echt vele malen duurder.

Banken

Daar heb ik niet goed naar gekeken. Ik vermoed dat deze stukken duurder zijn. Hetzelfde als met gewoon beleggen. Transactiekosten zijn al €3,60 per keer. Leg je maandelijkse €500 in kost het je al 0,72% per transactie. En dan betaal je ook nog voor het beheer, over de eerste €100.000 0,24% beheerkosten.

Nieuws

Galapagos mag voorlopig zijn belangrijkste medicijn niet verkopen in de Verenigde Staten. De tegenslag raakt de hele sector, want Galapagos was slechts een voorbeeld. De Europese toezichthouder is minder terughoudend tegenover reumamiddel filgotinib. Dit zijn van die momenten dat je er achter komt dat je weinig weet van biotech. Ik heb geprobeerd om zoveel mogelijk te lezen en alles te begrijpen wat er de pipeline zit. Er lopen nog een hoop onderzoeken die allemaal in verschillende fases zitten. Het onderzoek naar filgotinib blijft doorgaan, dit kost Galapagos ongeveer 500 miljoen per jaar. Misschien zijn ze nu wel een interessante kandidaat om over te nemen? Gilead Sciences?
Er is wel heel veel cash op de bank dat een koerswaarde van 90 euro vertegenwoordigd. Het aandeel kan dus eigenlijk niet verder dan 18% meer zakken. Vertegenwoordigd die 18% dan de waarde van het bedrijf? Ik denk toch dat deze dip te heftig is. Als je in dit aandeel stapt moet je wel rekening houden met een horizon van 1,5 a 3 jaar.
Analist Jos Versteeg heeft een mooie video gemaakt over Galapagos en het toekomstperspectief. Hij kan het veel beter uitleggen!
Vier Adyen-bestuurders, waaronder twee van de oprichters Pieter van der Does (CEO) en Arnout Schuijff (CTO), bouwen hun belang in het bedrijf met 15% af. De reden daarvoor is risicospreiding voor hun persoonlijke portefeuilles. De bestuurders blijven actief in hun huidige rol en beloven het eerste halfjaar niet nog meer aandelen op de markt te brengen. Na deze verkoop houden de medeoprichters nog gezamenlijk ruim 9% van de aandelen Adyen in handen. De aandelen werden geplaatst bij institutionele beleggers door de zakenbanken Goldman Sachs en JP Morgan. In de handelsvolumes merk je geen verschil.

Portfolio

Transactie: 2 verkocht en 4 gekocht
Adyen = 1 stuk [verkocht] In mijn Growth portfolio had Adyen een te groot percentage (17%). Ik heb één aandeel verkocht en direct het geld volledig in Just Eat TakeAway gestopt. Adyen blijft mijn grootste holding. Ondanks het nieuws van deze week verandert mijn kijk op Adyen niet.
Tesla = 1 stuk [verkocht] Net als bij Adyen mijn positie iets verkleind met één aandeel. Tesla is zwaar overprijsd maar tot nu toe is dat geen beperking voor de koers geweest. Ik geloof wel erg in Tesla op de lange termijn.
Just Eat Takeaway = 14 stuks [gekocht] Van de Nederlandse tech bedrijven blijft TakeAway achter. De kracht van de fusies zijn ook nog niet volledig naar buiten gekomen. De laatste zit ook nog in de afrondende fase. Ik denk dat TakeAway prima naar 150 euro per aandeel gaat binnen twee jaar.
Fastly = 20 stuks [gekocht] In de vorige aflevering hebben we dit bedrijf besproken. Ik had een kleine positie in dit aandeel en wil elk aandeel in mijn growth portfolio minimaal op 5% hebben. Ik hou ervan om niet direct een volledige positie in te nemen maar in stapjes op te bouwen. Ik moet alleen nog besluiten wat ik ga doen met Booking en Galapagos.
Facebook = 5 stuks [gekocht] Ik zie nog heel veel groeipotentie in Facebook. Het komt er tot nu toe maar niet uit. Ze proberen zoveel pogingen met Libra, VR bril, Reels, etc. Shop en Sell gaat het helemaal worden. Shopify en Amazon zitten allebei in de lift door deze trend. Als Facebook hier op kan aanhaken zie ik echt een grote extra inkomstenbron. Het is vrij normaal om een commissie te pakken van 3 to 5% op elke transactie.
Digital Realty Trust = 11 stuks [gekocht] Data centra vastgoed, ook niet meer weg te denken. Super mooie dividend cijfers. Steady groei in het dividend. Ze hebben 240 data centra over de hele wereld waarvan er 14 in het gebied in en om Amsterdam. Ook hier had ik een klein percentage in en heb het verhoogd. Ik wil minimaal 2% per aandeel in mijn dividend portfolio hebben. Ik heb er nog 11 onder de 2%. Die ga ik verhogen of verkopen.
Ontvangen dividend: € 99
Nucor = € 16
AGNC Investment = € 12
Apple = € 7
Realty Income = € 17
AbbVie = € 22
Main Street Capital = € 9
Texas Instruments = € 8
A. O. Smith = € 8
Portfolio waarde: € 156.700

Reviews

[5-sterren door NieuweSloot] Onderdeel van opvoeding! Ik gebruik deze podcast als onderdeel van de financiële opvoeding van mijn twee kids (15 en 19). De laagdrempelige en gedoseerde wijze van kennis delen werkt. Ik ben een gelukkige ouders nu mijn kids na de eerste twee afleveringen al overtuigd waren van de noodzaak van beleggen met een 40 jarige horizon. Ik ga met een horizon van 20 jaar nu ook zelf aan de slag. Niet zeuren over keuzes in het verleden; gewoon doen! Fysio Sebastiaan tipte mij en Milou en Pim laten op een plezierige manier zien dat hun kennis complementair is in deze podcast. Bedankt voor het delen van jullie waardevolle kennis.
Hoi Pim en Milou, Ik beleg zelf al langere tijd, toch is het leuk om jullie te volgen. Zeker om dingen bij te leren, maar ook zeker om meer strategie te vormen. Ik heb een vraag. In mijn dividend portefeuille heb ik net als jullie Leggett & platt. Deze staat nu bij mij op bijna 40% koerswinst. Nu is dit mijn dividend portefeuille en bedoeld voor lange termijn. Wanneer zou je besluiten om toch voor koerswinst te gaan ipv dividend? Dan wijk je af van je strategie, maar ja, na 40% koerswinst is er ook een daling te verwachten?! Daarbij leveren ze inrichten (baden kasten) voor consumenten. De vraag zou kunnen zijn of dit een groeimarkt is bij een aanstaande crisis en hoeve werkloosheid. Hoe kijken jullie hier tegen aan? Bedankt, Jeroen
Ik snap je gevoel. Tot nu toe probeer ik zoveel mogelijk de winnaars te houden en de verliezers te verkopen. Veel dividend aandelen die gekocht zijn in april en mei hebben ongeveer dat rendement nu. Wel op voorwaarde dat het dividend gehandhaafd is. Leggett & Platt staat bijvoorbeeld YTD nog steeds -20%. Voor jou een grote stijging maar voor de markt niet.
Ik ben niet volledig in het aandeel gedoken dus ik kan lastig zeggen of het op dit moment overgewaardeerd is. Laat je niet te veel leiden door koersverhoging of -verlaging. Probeer zoveel mogelijk te kijken naar de onderliggende waarde en de potentie. Het kan natuurlijk nooit kwaad om iets van je winst te pakken en in een ander aandeel te stoppen. De weging van het aandeel in je portefeuille speelt natuurlijk ook een rol. Het idee van dividend beleggen zijn onder andere de dividend inkomsten en de jaarlijkse dividend groei. Koersgroei is natuurlijk altijd leuk maar niet primair. Geen enkele strategie is heilig, zie je strategie meer als een richting waarbij je af en toe kan afwijken.

[5-sterren door Knarfzappa] Leuk en Informatief! Wat is dit een leuke informatieve podcast. Ook voor de meer ervaren belegger leuk om naar te luisteren. Ik kijk uit naar iedere nieuwe aflevering.

Volgende week gaan we het hebben over 'Samenstelling van de AEX' en een beetje over Bel20 voor onze Belgische buren. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.

Word Vriend

Vind je het leuk om ons te steunen als onafhankelijke podcast, gebruik te maken en mee te denken met de Portfolio Dividend Tracker? Voor €5 per maand krijg je toegang. Zeven dagen gratis proberen!
► Doe mee met Jong Beleggen: PortfolioDividendTracker.com

Pim's portfolio

► Bekijk mijn volledige aandelen portfolio: Portfoliodividendtracker.com/jongbeleggen

JB updates op Instagram

► @JongBeleggen op Instagram: Instagram.com/jongbeleggen