21. Intrinsieke waarde | € 156.800

21. Intrinsieke waarde | € 156.800

🎙️
Pim legt uit hoe je de intrinsieke waarde van een aandeel berekent. Het is een onderdeel van de fundamentele analyses, en vormt de basis voor de beleggingsstrategie van types als Warren Buffet: de zogeheten value investors. Best lastig, maar wie er écht goed in is, zal meer rendement hebben en minder risico lopen. Een onderwerp dat voor elk type belegger interessant is om te snappen.
Misschien goed om eerst te beginnen met wat intrinsieke waarde is. De intrinsieke waarde wordt als onderdeel van een fundamentele analyse gebruikt. De intrinsieke waarde betekent wat een bedrijf echt waard is. Je moet dan denken aan vastgoed, computers, machines, patenten, etc. Als je het bedrijf nu zou stoppen en alle bezittingen zou verkopen en de schuld zou afbetalen hou je de intrinsieke waarde over. Als je dan alle openstaande aandelen deelt door dit bedrag hou je de intrinsieke waarde per aandeel over. Anders gezegd: Wat is een bedrijf echt waard! De intrinsieke waarde per aandeel kan je weer vergelijken met de huidige koers.
Value beleggen is een beleggingsstrategie waarbij aandelen worden gekozen die voor minder dan hun intrinsieke waarde of boekwaarde lijken te worden verhandeld. Warren Buffett is vandaag waarschijnlijk de bekendste value belegger, maar er zijn vele anderen, waaronder Benjamin Graham (professor en mentor van Buffet), David Dodd, Charlie Munger en Christopher Browne (een andere Graham-student). Benjamin Graham is ook de schrijver van The Intelligent Investor.
Voorbeeld
Stel bedrijf X heeft € 900 miljoen aan totale activa en € 700 miljoen in schulden. Dan is hun intrinsieke waarde op dit moment € 900 miljoen – € 700 miljoen = € 200 miljoen.

Value investing

Dit is misschien wel de meest veilige manier van beleggen. Ook met deze strategie maak je fouten alleen een stuk minder als je het goed doet. Het is zo lastig omdat je echt goed onderzoek moet doen en een analyse moet maken. Daarnaast, misschien wel het lastigste zijn je eigen emoties. Je sluit een hoop aandelen uit die vooral veel in het nieuws komen. De harde groeiers zijn dan niet meer aan jou besteed. Geduld is extreem belangrijk. Je moet wegblijven van de hype!

Zelf uitrekenen

De formule hiervoor is (totale activa - alle schulden) / (totaal aantal uitgegeven aandelen). In het onderstaande voorbeelden gebruiken we de cijfers (2019) van Ahold Delhaize Koninklijke.
Totaal activa (bezittingen): 41.490 mln
Totaal schulden: 27.408 mln
- Langlopende schulden: 14.818 mln - Kortlopende schulden: 12.590 mln
Intrinsieke waarde:
- Totaal activa - totaal schulden - 41.490 mln - 27.408 mln = 14.082 mln
Intrinsieke waarde per aandeel:
- Intrinsieke waarde / aantal uitgegeven aandelen - 14.082.000.000 / 1.100.730.000 = € 12,79
Koers:
- Huidige koers: € 26 - Koers 2019: € 22,30
Alleen de intrinsieke waarde zegt echter niet zo veel. Voor een beoordeling van de fundamentele waarde van een aandeel dient er ook gekeken te worden naar de toekomstverwachtingen. Hier gaan we het de volgende aflevering over hebben.

Intrinsieke waarde vs marktwaarde

Het verschil tussen intrinsieke waarde en marktwaarde is wat je betaald voor toekomstige groei of juist te veel. Dus om een volledige berekening te maken moet je dus ook de toekomstige groei mee rekenen. Dit kan je doen door Winst per aandeel (EPS), verwachte groeipercentage, minimale rendement percentage, veiligheidsmarge en koers/winst verhouding (PE Ratio) te gebruiken. Je kan dit bijvoorbeeld doen over een periode van tien jaar. Op deze manier weet je wat je nu kan betalen voor een aandeel. Met een goede berekening weet je de reële waarde, jouw aankoopprijs en verkoopprijs.

Veiligheidsmarge

Waardebeleggers hebben enige ruimte nodig voor fouten bij hun schatting van waarde, en ze stellen vaak hun eigen 'veiligheidsmarge' in op basis van hun specifieke risicotolerantie. Het marge van veiligheidsprincipe, een van de sleutels tot succesvol beleggen in waarde, is gebaseerd op de veronderstelling dat het kopen van aandelen tegen spotprijzen u een betere kans geeft om later winst te maken wanneer u ze verkoopt. De veiligheidsmarge maakt het ook minder waarschijnlijk dat u geld verliest als de aandelen niet presteren zoals u had verwacht.
Waardebeleggers gebruiken dezelfde redenering. Als een aandeel €100 waard is en u koopt het voor €72, maakt u een winst van €28 door gewoon te wachten tot de koers van het aandeel stijgt naar de werkelijke waarde van € 100.

Wel verder kijken

Het is nog steeds belangrijk dat het een goed bedrijf is. Heeft het bedrijf bijvoorbeeld een goedkoop en duurzaam concurrentievoordeel, zoals eerder behandeld in aflevering 6.
1.
Strong brand
2.
Network effects
3.
“Stickiness” - high switching cost
4.
High set-up costs
Daarnaast zijn de financiële prestaties, inkomsten, vrije cashflow en winst van een bedrijf natuurlijk ook belangrijk. En niet vergeten het management. Zie intrinsieke waarde ook als een onderdeel van je analyse.

Vriend van de Show & PDT

Deze week hebben we een community opgezet voor alle Vrienden. De eerste gesprekken en ideeën zijn al gedeeld. Leuk om te zien dat iedereen zichzelf voorstelt en een eigen achtergrond meeneemt. Ik voel dat we samen iets moois gaan maken.

Livegang

Begin volgende week gaan alle donateurs toegelaten worden tot de Portfolio Dividend Tracker. Dit wordt een spannend moment. Ik heb er een goed gevoel over. Alle berekeningen zijn nu goed. We hebben zelfs de stock split nu goed verwerkt. Misschien nog wel leuk om te vertellen dat we ETF ook al werkend hebben. We kunnen nu mooi een visuele weergave maken van de sector spreiding in de ETF. Ideaal voor de ETF beleggers onder ons. Waar ik zelf heel trots op ben is dat we ook alle data hebben van de mid- en smallcaps in Nederland. Je moet dan denken aan Ajax en Alfen. Dit is nogal een probleem bij een Amerikaanse tracker. Die ondersteunen vaak alleen de grootste Nederlandse bedrijven.

Nieuws

Vermogensrendementsheffing

Het kabinet gaat het heffingvrije vermogen, het bedrag waar je nog geen belasting over hoeft te betalen, verhogen. Van 30.846 euro naar 50.000 euro. Hierdoor gaan bijna een miljoen mensen die de vermogensrendementsheffing eerder wel betaalden dat nu niet meer doen.
Dat moet natuurlijk wel ergens van betaald worden. Wie meer vermogen heeft dan die 50.000 euro krijgt juist een hogere belasting voor zijn kiezen. Over het berekende rendement betaal je niet meer 30 procent, maar 31 procent.

Overdrachtsbelasting voor starters geschrapt

Goed nieuws voor starters: volwassenen tussen de 18 en 35 jaar die hun eerste huis gaan kopen. De overdrachtsbelasting van 2 procent, die je moet betalen bij de aankoop van een huis, wordt geschrapt.
Daarentegen moeten beleggers juist meer geld overmaken naar de fiscus als ze een huis kopen, namelijk 8 procent.

Kleine bedrijven gaan minder belasting betalen

De vennootschapsbelasting gaat voor kleine bedrijven van 16,5 naar 15 procent. De geplande verlaging van de vennootschapsbelasting voor grote bedrijven gaat niet door. Die blijven 25 procent betalen.
DeGiro groeide in zes jaar tijd uit tot de grootste internetbroker van Nederland. Het succes kent een keerzijde: de stormachtige groei ging gepaard met organisatorische problemen. Achter de schermen voerde DeGiro jarenlang een stevige strijd met toezichthouder AFM.

Portfolio

Transactie: Nee
Ontvangen dividend: € 177
Southern Co = € 35
Johnson & Johnson = € 18
United Parcel Service = € 15
Unilever = € 28
IBM = € 38
AGNC Investment = € 12
Microsoft = € 9
3M = € 22
Vorige maand (augustus) heb ik € 266 dividend ontvangen. Deze maand (september) verwacht ik € 518 dividend inkomsten.
Portfolio waarde: € 156.800

Reviews

[5-sterren door Nicole9821] Kinderen! Allereerst wil ik even zeggen dat ik enorm geniet van jullie ontdekkingsreis in de wereld van beleggen. Ik heb twee vragen: 1. Ik wil graag donateur worden, zou dat toepasbaar zijn voor alle brokers of alleen bij DEGIRO? 2. Vanaf welke leeftijd mag je een beleggingsrekening openen voor je kind? Dank voor alle inspiratie en openheid! Groet Nicole
1) We starten met DEGIRO maar vrij snel zullen we ook andere brokers gaan ondersteunen. We ontwikkelen het samen met alle Vrienden van de Show. Als er veel mensen die een andere broker gebruiken gaan we die ook ondersteunen.
2) Vanaf het moment dat een baby een eigen paspoort heeft kan je volgens mij een rekening openen.

[4-sterren door L-ours] Jong geleerd, niet stom gedaan! Komt er lekker geordend uit, de verworven kennis en persoonlijke strategie. Erg aantrekkelijke interactie tussen man en vrouw. Uitleggen kan vermoeiend zijn, maar beiden doen flink hun best om da's zeer beluisterbaar. Dank voor de energie.

Volgende week gaan we het hebben over 'Beursgang: IPO, DPO of SPAC'. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.

Word Vriend

Vind je het leuk om ons te steunen als onafhankelijke podcast, gebruik te maken en mee te denken met de Portfolio Dividend Tracker? Voor €5 per maand krijg je toegang. Zeven dagen gratis proberen!
► Doe mee met Jong Beleggen: PortfolioDividendTracker.com

Pim's portfolio

► Bekijk mijn volledige aandelen portfolio: Portfoliodividendtracker.com/jongbeleggen

JB updates op Instagram

► @JongBeleggen op Instagram: Instagram.com/jongbeleggen