Beleggersidentiteit
Ik heb het weekje 'vakantie' gebruikt om verder te leren wie ik ben als belegger. Wat is mijn beleggers identiteit? Met andere woorden, wie ben ik als belegger. Ik twijfel veel. Waar voel ik mij comfortabel bij de komende 30 jaar. Ik merk dat ik een steeds sterkere drang krijg naar aandelen die ik echt goed vind, waar ik achter sta. Waar alles klopt in de business. Ik ben niet impulsief waardoor ik niet direct over ga op handelen maar ik ga er wel ver der over nadenken.
Verder heb ik mij in solvabiliteit, rentabiliteit op totaal en eigen vermogen verdiept. Daar wil ik ook nog een keer een aflevering over maken. Hier kijk je naar als je een fundamentele analyse doet.
Beursgang
Eerst even een stapje terug. Waarom gaan bedrijven naar de beurs?
- Makkelijker toegang tot kapitaal
- Het verzilveren van aandelen door vroege inversteerders
- Meer publieke bekendheid creëren onder klanten en investeerders
Een beursnotering heeft niet altijd voordelen. Vaak als er een hele grote groep aandeelhouders is, wordt het bedrijf van de beurs gehaald omdat het veel extra werk met zich meebrengt. Je ligt onder een vergrootglas en moet elk kwartaal (goede) cijfers rapporteren. Dit leidt af van je dagelijkse werkzaamheden om het bedrijf te laten groeien.
Er zijn drie vormen populair om naar de beurs te gaan: Initial Public Offering (IPO), Direct Listing (ook wel Direct Public Offerings genoemd) en Special Purpose Acquisition Company (SPAC).
Initial Public Offering (IPO)
Een IPO wordt begeleid door een investment bank, ook wel de Underwriters genoemd. Ze pakken daarvoor een fee voor het werk, meestal tussen de 3 tot 7%. Ze nemen daarvoor ook een risico omdat ze alle aandelen kopen van een bedrijf bij een IPO. Daarna moeten ze het via hun netwerk de aandelen weer zien te verkopen.
Tijdens een IPO worden nieuwe aandelen uitgegeven. Dit is anders dan bij Direct Listing waar de bestaande aandelen worden aangeboden. Doordat er nieuwe aandelen worden uitgegeven komt er een hoop kapitaal de organisatie in.
Na de aankondiging van de IPO wordt er een Roadshow gehouden waar er naar veel instanties wordt gegaan om het bedrijf te promoten. Veelal gedaan door de huidige CEO en aandeelhouders die een zo goed mogelijke presentatie geven van het bedrijf. Daarbij wordt verteld hoe er geld wordt verdiend, wat de toekomstverwachting is en wat de huidige cijfers zijn.
Zo wordt een 'book of demand' gecreëerd voordat de aandelen publiek gaan. De investment bank peilt hiermee hoeveel vraag er is in de markt. Als een instantie interesse heeft moet het aangeven hoeveel aandelen het zou willen kopen en tegen welke prijs. Op deze manier kan de investment bank een initiële prijs bepalen.
Het is de bedoeling dat het bedrijf, investment bank en de eerste kopers er geld aan verdienen. Wij als gewone belegger komen als laatst. Hierdoor is de kans groot dat wij te veel betalen.
Direct Listing
Wordt ook wel Direct Public Offerings (DPO) genoemd omdat het een directe beursnotering krijgt zonder tussenkomst van een investment bank. De huidige eigenaren verkopen een stukje van de aandelen, dit kunnen vroege investeerders, werknemers of oprichters zijn. Er worden geen nieuwe aandelen uitgeven zoals bij een IPO. Een beursgang gaat dus niet direct om kapitaal ophalen. Meer om te cashen voor de huidige aandeelhouders en om makkelijker toegang te hebben tot kapitaal in de toekomst. Er moeten wel genoeg aandeelhouders zijn die daartoe bereid zijn. Anders is alleen een IPO mogelijk.
In dit proces verkoopt het bedrijf aandelen rechtstreeks aan het publiek zonder hulp van tussenpersonen. Het wordt daardoor wel lastiger om een goede prijs te bepalen.
De voornaamste reden voor en Direct Listing:
- Het mogelijk niet hebben van de middelen om de tussenpersoon te betalen;
- Huidige aandeelhouders willen geen verwatering van hun aandelen door nieuwe te creëren;
- Ze willen de lock-up overeenkomsten vermijden (normaal 180 dagen). Als de prijs omhoog schiet kunnen ineens veel bestaande investeerders toch besluiten om te verkopen.
De 'price discovery' gebeurt op de markt in plaats van door een klein groepje eerste kopers. Hierdoor kan het vooral in het begin beweeglijk zijn.
Vrij recent zijn Spotify en Slack via deze weg naar de beurs gegaan. Palantir en Asana zijn gisteren via deze manier naar de beurs gegaan. Ik vermoed dat dit vaker gaat gebeuren in de toekomst omdat venture capital (durfkapitaal) al zoveel geld in bedrijven pompt dat extra geld ophalen niet nodig is bij een beursgang.
Special Purpose Acquisition Company (SPAC)
De afgelopen tijd komt dit steed vaker in het nieuws. Recent bekende bedrijven die via een SPAC naar de beurs zijn gegaan zijn: Virgin Galactic en Nikola Motor.
Wat is een SPAC? Een overnamebedrijf voor speciale doeleinden, ook wel blanco-chequebedrijf genoemd, is een lege vennootschap die geen activiteiten heeft maar van plan is om naar de beurs te gaan met de bedoeling een bedrijf over te nemen of te fuseren met behulp van de opbrengsten van de beursgang van de SPAC. Het zijn vooral investeerders met heel veel geld waar ze niet direct van weten waar het heen moet.
Een SPAC heeft vaak een focus / belofte in welke richting een bedrijf in de toekomst gekocht gaat worden. Dit is vaak ook te zien aan de expertise en verleden van het zittend bestuur.
Direct meedoen in een SPAC is erg onzeker. Je hebt geen idee wat je koopt! Totdat er een bedrijf voor het geld is gekocht, weet je niet waar je in belegd hebt.
Waarom maken bedrijven hier gebruik van?
Het is erg snel, geen tot weinig papierwerk, je kan zo de beurs op. Vaak zijn het bedrijven die het niet goed zouden doen bij een 'normale' beursgang. Meestal wordt er ook nog geen winst gemaakt. Ik vind dit een andere vorm van Venture Capital (durfkapitaal).
Chamath Palihapitiya is een bekende SPAC investeerder. Hij wil graag de Warren Buffett voor de tech genoemd worden. Recent heeft hij drie SPAC investeringen gedaan waarvan Virgin Galactic er een van was. Hij heeft er nog 3 open staan waarmee nog geen bedrijf is gekocht. In elk bestuur zitten vooral zijn eigen mensen maar ook altijd iemand van buitenaf met een specifiek specialisme.
Instappen: Ja of nee?
In het onderzoek 'Swedroe: IPOs An Overhyped Investment Idea' is er gekeken naar de resultaten van aandelen van duizenden Amerikaanse bedrijven die tussen 1975 en 2014 naar de beurs zijn gebracht. De resultaten werden over diverse periodes geanalyseerd, van één tot veertig kwartalen.
De meeste bedrijven presteerden minder dan het beursgemiddelde. Dat geldt vooral voor kleinere bedrijven en voor de eerste jaren na de beursgang. Na een jaar of twee is er geen sprake meer van significante verschillen. Het effect is ook minder sinds de internetbubbel in 2000 klapte.
De uitgebreide studie zorgt voor tal van fascinerende inzichten, constateert Swedroe. Zo presteerden beursgangen van bedrijven die niet gesteund werden door venture capital-fondsen slechter dan bedrijven die wel dit soort fondsen achter zich hadden staan. Het verschil was merkbaar tot vijf jaar na de beursgang.
Studie toont ook aan dat het vaak op de eerste handelsdag omhoog gaat.
Wat moeten wij ermee als beleggers?
In het eerste jaar zal de koers heel bewegelijk zijn omdat veel nieuwe aandelen beschikbaar komen. Als de lock-up periode verloopt of als de koers hard stijgt komen er meer aandelen. Dit drukt dan weer de koers.
Daarnaast doet het bedrijf heel hard zijn best om hele goede cijfers te presenteren. Ze willen het optimale eruit halen. Ze gaan tenslotte verkopen. Hierdoor betaal je vaak te veel als je net instapt. Een beursgang kan prima uitgesteld worden totdat er een ideaal beursklimaat is. Het aantal beursgangen stijgt de laatste maanden enorm. Bijna vergelijkbaar met de periode voor de dot-com crash.
De toegang tot informatie is vrij nihil en het duurt een tijdje voordat je als particuliere belegger ook inzicht hebt in alle cijfers. De markt is efficiënt maar duurt wel even voordat de ideale prijs is bepaald.
Statistisch gezien heb je een lager rendement op IPO vergeleken met het marktgemiddeld. Er zijn ook een hoop mislukte IPOs waar de huidige koers lager is dan het openingsbod zoals Groupon, Twitter, Slack, GoPro, Uber.
Nog iets waar je op moet letten is dat de initial price offer niet de prijs is waarvoor je als particuliere belegger het aandeel kan kopen. Ze worden vooral aangeboden aan grote instanties. Als de beurs open gaat heeft er meestal al voorhandel plaatsgevonden waardoor je het aandeel hoger koopt.
Grappig om nog te zeggen, IPO staat soms wel voor It’s Probably Overpriced.
Vriend van de Show & PDT
We zijn live! Echt heel gaaf om te zien dat er al honderden mensen elke dag gebruik van maken. Het design heeft even stilgelegen ivm vakantie. Volgende week gaan we weer nieuwe design updates delen waar de community in mee kan denken. Verder hebben we de stabiliteit verbeterd door geautomatiseerde testen toe te voegen. Dat houdt in dat de computer nu kleine testjes doet of alles nog werkt wanneer we een nieuwe update uitbrengen.
Roadmap
De Roadmap is nu ook openbaar gemaakt voor iedereen. Alle ideeën worden daar genoteerd en op volgorde geplaatst. De bovenste ideeën pakken we op een verwerken we in het design. De komende tijd gaan we werken aan: Visuele weergave van valuta verdeling, portfolio filteren op sector, duidelijke foutmeldingen weergeven na het importeren en responsive maken zodat het werkt op mobiel en tablet.
Nieuws
Volgens ESB-onderzoek bedreigt de populariteit van indexbeleggen de marktstabiliteit. Ingrijpen van de Fed zou problemen in de etf-markt hebben kunnen voorkomen. De conclusies van het onderzoek gaat in tegen die van marktpartijen en sommige andere toezichthouders.
Ik vermoed dat voor de meeste techies onder ons dat dit 'probleem' al bekend is. Interessante docu over de power van technologie en de grote jongens. Voor mijn studie heb ik hier in 2013 al een groot stuk over geschreven. Vanuit het perspectief van Environmental, Social & Governance (ESG) beleggen kan je je afvragen of de digitale slotmachines wel verantwoord zijn. We denken allemaal dat ze onze data verkopen maar eigenlijk verkopen ze een prognose van ons handelen aan de hoogste bieder. Hoe denken jullie daarover?
Portfolio
Transactie: Nee
Ontvangen dividend: € 248
- Main Street Capital = € 9
- Mcdonald's = € 21
- Realty Income = € 18
- Duke Energy = € 34
- Royal Dutch Shell = € 122
- NVIDIA = € 2
- Bank of America = € 21
- Gilead Sciences = € 23
Portfolio waarde: € 156.300
Reviews
Brecht Simons over 'Discussie met broertje'. Samengevat: Hoe kan Brecht de discussie met mijn broertje winnen die veel meer rendement heeft maar dat vooral heeft bereikt door aandelen te kopen die Youtubers aanraden.
Ik ga er nu even vanuit dat je broertje is gestart met beleggen net na de Corona dip half maart. Het aantal Youtubers dat over beleggen is gaan praten is gigantisch gestegen. Er zullen er vast een aantal tussen zitten maar de meesten gaan helemaal niet over veilig en verantwoord beleggen. Ik heb er even een blik op geworpen en zie alleen maar clickbait titels zoals: Recessie komt eraan, 10.000 euro winst op aandeel X, The Next Big SPAC Stock, 7 High Growth Stocks To Buy Now, Waarom ik x euro in x aandeel stop. Er worden vooral aandelen 'aangeprezen' dat erg hype gevoelig zijn: Tesla, Virgin Galactic, Nikola, Carnival Corp, Snowflake, NIO. De beweeglijkheid van zulke aandelen zijn enorm. Tesla heeft bijvoorbeeld een beta van 1.64.
Technologie is zo hard gestegen de laatste 6 maanden dat je eigenlijk elk aandeel had kunnen kopen en nog steeds rendement zou hebben gehad. Dit blijft niet altijd zo. De beurs beweegt in een cyclus. Dit houdt in dat er momenten zijn dat alles stijgt en er momenten zijn dat niks stijgt. Zie het als een mandje met allemaal ballen. Op sommige momenten zijn ze allemaal groen of juist allemaal rood. De langste periode is wanneer de helft rood is en de andere helft groen. In deze periode wordt er een verschil gemaakt tussen goede en slechte beleggers. Wat gaat je broertje straks doen als aandelen naar beneden gaan en hij geen idee heeft waarom hij ze gekocht heeft?
Als laatste, een discussie over rendement is vrij nutteloos, helemaal over een korte periode. Rek jullie discussie uit over 5 jaar of misschien wel 10 jaar. Hou er rekening mee dat beweeglijkheid een risico is en dat risico ook beloond kan worden. Laat je niet gek maken, vaar je eigen koers en blijf leren. Begrijpen wat je koopt gaat op de lange termijn echt veel meer rendement en rust geven.
Ramon over 'Beleggen als minderjarige'. Samengevat: Ramon is een 16 jarige jongen die graag op een veilige manier zijn spaargeld wilt beleggen, hoe doe je dat als minderjarige?
Niet bij alle brokers kan je een rekening openen als minderjarige. Wel bij Binck Forward en dan ben je ook helemaal vrij om zelf aandelen te kiezen. Het zou ook kunnen bij Meesman en Robeco Kids maar dan heb je alleen keuze uit fondsen. Wat ik voor mijn nichtje heb gedaan is een rekening openen onder de naam van mijn zusje. Ik begreep van DEGIRO dat het hoogstwaarschijnlijk volgend jaar weer mogelijk is om een rekening te openen op de naam van het kind. Ik heb hiervoor gekozen omdat mijn nichtje alleen ETFs heeft uit de kernselectie. Daardoor kan ik het in de toekomst makkelijk overzetten en de bedragen zijn nog vrij laag dat ruim onder de jaarlijkse schenkbelasting blijft.
Volgende week gaan we het hebben over 'ETF voor gevorderden'. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.
Word Vriend
Vind je het leuk om ons te steunen als onafhankelijke podcast, gebruik te maken en mee te denken met de Portfolio Dividend Tracker? Voor €6,25 per maand krijg je toegang. Zeven dagen gratis proberen!
► Doe mee met Jong Beleggen: PortfolioDividendTracker.com
Pim's portfolio
► Bekijk mijn volledige aandelen portfolio: Portfoliodividendtracker.com/jongbeleggen
JB updates op Instagram
► @JongBeleggen op Instagram: Instagram.com/jongbeleggen